Paleo strava

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 24, 25, 26, 27, 28  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Paleo strava  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Paleo strava
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Oddo

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 10:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Číča napsal:
Má domněnka:
Počítá se i s rozkousáním těch ořechů? Je jasný,že je to navržený tak,že býložravec sežere listy a semínka,vysere je a z hovna vyroste pěkný stromeček. Pokud to ale hodíme do mixeru (ar. a mandlová másla) nebo pořádně rozkoušeme,tak se stravitelnost několikanásobně zvyšuje,ne?

Z logiky věci asi ano, ale jde především o to, že oříšky/semínka obsahují enzymy, které v žaludku trávení oříšků/semínek ztěžují. Což lze odstranit právě tím namočením. Ale chápu, že je jednodušší vzít v Lidlu pixlu arašídového másla, než si namáčet každý den oříšky
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Pokedex

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 11:09 am    Předmět: Odpovědět s citátem

a co ty arašídy a paleo ? ji to někdo dohromady ? vim ze to pak není paleo ale řekl bych ze to nebude tak hrozny ne ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DolceGusto

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 11:22 am    Předmět: Odpovědět s citátem

to zalezi na tobe, jak moc striktni chces bejt, ja si je taky obcas davam
Pr!nc

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 11:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

No divím se, že lidstvo ještě existuje, když jsou tyhle potraviny tak strašně špatně stravitelný a využitelný.
Tohle je právě dosti přeceňovaný a zastánci Paleo diety a podobně na tom staví svoje teze a rozšiřují takové polopravdy do světa a pak obyčejný člověk neví, čemu má věřit.

Je pravda, že tyhle potraviny látky jako lektiny, kyselinu fytovou, šťavelovou, alkylresorcinoly a inhibitory trávicích enzymů obsahují, však také většinou obiloviny a luštěniny konzumujeme tepelně upravené, a tím se některé z těchto látek eliminují.
Ořechy se tepelně upravené většinou nekonzumují, ale zase si myslím, že většinová populace jich jí dost málo, takže bych v tom takovou důležitost nehledal. Navíc by mě teda zajímalo, jestli také někde autor toho obrázku uvádí, o kolik % se těch živin více vstřebá, když to do té vody dáme, já předpokládám, že tak velký rozdíl to nebude.
Riku

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 11:49 am    Předmět: Odpovědět s citátem

No i kdyby se líp nevyužily živiny, tak já si třeba dýňový semínka budu namáčet i kdyby to nemělo žádnej vliv, protože ty jsou po namočení úplně super, kdežto suchý jsou hnus
DolceGusto

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 1:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pr!nc napsal:
No divím se, že lidstvo ještě existuje, když jsou tyhle potraviny tak strašně špatně stravitelný a využitelný.

nikdo prece nerika, ze te hrst orechu zabije, nebo nejak poskodi.. jenom, ze sou spatne stravitelny

Pr!nc napsal:

Tohle je právě dosti přeceňovaný a zastánci Paleo diety a podobně na tom staví svoje teze a rozšiřují takové polopravdy do světa a pak obyčejný člověk neví, čemu má věřit.

jaky polopravdy? proste namaceni orechu, semen atd. ulehcuje jejich straveni, hotovo tecka

Pr!nc napsal:

většinová populace jich jí dost málo, takže bych v tom takovou důležitost nehledal.

to rozhodne, jenze tady sme v tematu paleo, kde se tak trochu predpoklada, ze jich lidi budou jist vic a pak uz je to vhodny resit a ne jneom z pohledu straveni, ale treba i pomery omega-6 k omega-3

Pr!nc napsal:

Navíc by mě teda zajímalo, jestli také někde autor toho obrázku uvádí, o kolik % se těch živin více vstřebá, když to do té vody dáme, já předpokládám, že tak velký rozdíl to nebude.

to se asi nedozvime a bude to dost individualni, ale ja kdyz snim treba 150g mandli namacenejch vs. normal, tak ten rozdil v traveni jasne poznam..
Číča

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 2:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Takže když namočím ořechy,budu z nich tlustší...
http://forum.ronnie.cz/post1122639.html#1122639
Oddo

PříspěvekZaslal: čt říjen 16, 2014 4:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pr!nc, nesnaž se jít za každou cenu do opozice, to co ti tu vysvětluju já nebo Dolče prostě funguje, oba to máme odzkoušené sami na sobě.

Taky nevím proč zmiňuješ běžnou populaci. Je jasné, že když průměrný Honza sní pár hrstí arašídů v baru k pivu, tak je to fuk. Tady je ale řeč o lidech, kteří jí oříšky/semínka denně, a staví na nich z velké části svůj příjem tuků.

A i kdyby to bylo zvýšení o mrzkých 5%, tak je to pořád o 5% víc, než když je nenamočíš. Každopádně tohle je, byla a bude jen dobrá rada. Dělej si co chceš, ale nesnaž se tu za každou cenu "bořit mýty", když vlastně nemáš proč.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Pokedex

PříspěvekZaslal: čt červen 25, 2015 3:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

už měsíc držim paleo/primal a ted po mesici jsem utahanej jako kůň tak jsem se mrknu na kaloricky tabulky a zjistil ze dlouhodobě jím pouze třetinu toho co bych jíst měl :D tak se chci zeptat na nástřel jídelníčku na celý den přímo i s gramáží. váha 110kg výška 179cm Děkuji za pomoc
Vico

PříspěvekZaslal: čt červen 25, 2015 4:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

K tomu naklicovani - zkousel jste nekdo rejzi? To jako naklicite rejzi a pak ji hodite jenom naklicenou treba do salatu nebo se jeste musi nejak upravit.

A necha se to vyklicit tak ze namocite ten pozadovanej cas a pak se to hodi na vlhkej ubousek nebo se to necha ve vode?
Tyrael

PříspěvekZaslal: po červenec 13, 2015 9:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokedex napsal:
a co ty arašídy a paleo ? ji to někdo dohromady ? vim ze to pak není paleo ale řekl bych ze to nebude tak hrozny ne ?

Arašídy jsou luštěniny a né ořechy, jak se spousta lidí milně domnívá. Ve striktní paleo dietě by neměli, co dělat. :-)
Herr_Soldat

PříspěvekZaslal: st červenec 29, 2015 6:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Rád bych se podělil o své zkušenosti s paleo stravováním a jeho téměř čtyř měsíčním testem.

Začal jsem na váze cca. 105kg na 182cm. Změna na paleo stravu nebyla skoková, ale postupná. Trvalo zhruba 14 dní než jsem přešel na čistou paleo stravu a bohužel pro mě, ubral také hodně sacharidů. Po cca. dvou měsících mého běžného tréninkového programu jsem sice zlepšíl výkon, ale váha klesla jen o 2kg. Dalším nedobrým projevem tohoto stravování a nedostatku sacharidů bylo celkové snížení energie. Mám obrovské štěstí, že při práci vývojáře ani v takovémto případě neztrácím koncentraci. Když jsem zjistil, že mi striktní program nevyhovuje, přemýšlel jsem, co dál. Usmálo se na mě štěstí, odjeli jsme na dovolenou. Na dovolené nebylo možné dodržovat stravu z několika důvodů a jaké bylo mé překvapení, když jsem se po 14ti dnech netrénování, nevážení a nehlídání vrátil domů o 6kg lehčí a s citelně lepšími výkony. Moje vysvětlení je následující: Nejspíš jsem si nechtě způsobil skokovým zvýšením sachrů nějaký inzulinový hrb o kterém někdy mluví výživoví poradci, nebo byl dlouhodobě přetrénovaný, nebo jsem tělo sachry natolik nakopnul, že pak pálilo v teple u moře a s dostatkem jodu jako divé.

Po této zkušenosti jsem přehodnotil některé aspekty paleo diety:

1) Luštěniny jsem opět zařadil. Nevidím jediný důvod, proč je nejíst. (vlastně jeden jo, ale to sem nepatří.)
2) Pečivo a zrna také. V malém množství. Pouze ráno. Vypěstoval jsem si averzi k ovesné kaši a než mě přejde, je to pro mě dobrá alternativa.
3) Mléčné výrobky jím normálně. Z pohledu filosofie palea by to mělo být to nejhorší, ale u mě funguje a nebráním se tomu.
4) Tučné maso jsem naopak stáhnul a dávám přednost kuřecímu a rybám. Tuk se mi úkládá dobře a ani snížení sachrů příliš nepomáhá.

Líbí se mi filosofie palea, ale berme to všichni trochu s nadhledem. Je to dlouhodobě nevyzkoušený systém. Návrat ke kořenům je dnes moderní trend, ale musíme si také uvědomit některé skutečnosti z našeho antropologického vývoje. Už jen srovnání vzrůstu, dostupnost péče, složení stravy, ovlivněný genofond, to vše hraje roli. Můj příspěvek není obžaloba palea, ale příklad toho, jak i ověřený systém nemusí vyhovovat.

Osobně se snažím momentálně dost čerpat z čínské kuchyně, protože jsem tam byl osobně a viděl jak se tam jí a jak tam ti lidé i přes obrovskou nepřízeň okolí vypadají a fungují. Bohužel, ikdyž se k nám přenášejí recepty, už se k nám tolik nepřenáší množství a logická návaznost jejich tradičních jídel.
cored

PříspěvekZaslal: čt srpen 06, 2015 7:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Po namočení těch ořechů se ještě čeká na tu dobu klíčení a až potom se to konzumuje?
Honczik

PříspěvekZaslal: po srpen 10, 2015 8:07 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Taky se podělím o své zkušenosti.
S manželkou jsme se pro Paleo rozhodli před třemi měsíci. Mám 190 cm a začínal jsem na 106 kg s tím, že jsem začátkem roku asi po dvouletý pauze zase začal lehce cvičit. Něco jsme si o Paleu zjistili a po výplatě jsme ze dne na den všechnu mouku, rýži a podobné věci rozdali a najeli na Paleo. Vzhledem k faktu, že jsem vyrostl v rodině, kde se vařila klasická česká kuchyně v kotlích, tak už jsem všech těch omáček, knedlíků, tatarky, ... tak přežranej, že jsem s přechodem problém neměl. Jako velkej problém jsem ale považoval život bez sladkostí. 200 g čokoláda, kyblík Manhattanu, 200 g Tesco kremrole (pravidelně po cestě z práce :-)) a podobný dobytčárny nebyly na posezení problém.
První dva týdny se váha moc nezměnila, odpadlo možná kilo, dvě. S přechodem celkově problém nebyl ani u ženy, energie dostatek. Každé ráno si dělám 5 vajec, buď na tvrdo, míchaná nebo omelety s rozmačkaným banánem a datlovým, javorovým nebo agávovým sirupem, což mi kupodivu místo klasických sladkostí stačí a nijak jsem v tomto směru netrpěl. Co se klasického jídla týká, žena našla dost receptů, takže na stereotyp si stěžovat taky nemůžu. Jediné, na co jsem měl občas chutě, bylo pečivo ( vůně čerstvého chleba, rohlíky nebo loupáky), to pro mě byla největší zkouška. :-)
Pak začala váha jít kurevsky dolů, do konce druhého měsíce jsem shodil na 92 kg. žena shodila 8 kg bez cvičení. 2.-3. měsíc se váha zastavila, což mi vohovuje, už mi ani nechybí pečivo.
Dohodli jsme se, že vždy po výplatě si dáme cheat day. První měsíc jsme si skoro udělali seznam, co všechno si dáme a tak se taky stalo, bylo nám potom tak blbě, že druhý a třetí cheat day byly spíše jen symbolický.

Zhodnocení
-Co se energie týká, nemůžu si stěžovat, žádný výrazný pokles ale ani nárůst jsme nepocítili.
-Výkony v posilce: Bench se zlepšil, dřep a DL spadly ale ne o moc jen asi o 10%, zato shyby jsou teď super :-), takže taky spokojenost.
-Žena má alergii na laktózu a když už jsme předtím měli nějaké mléčné výrobky, tak jen bezlaktózové ale oběma se stejně výrazně zlepšilo zažívání. Když to na mě přišlo na normální stravě, tak jsem byl schopen vyklidit místnost 6x6 m, 3m do stropu, jednou jsem i rozplakal kolegu :-), na Paleu jsem absolutně neškodnej. Sice utrpěla moje pověst, ale jinak jsem spokojenej.
-Od té doby, co jsem na Paleu, tak nevím co je to pálení žáhy, bolest hlavy a zažívací problémy nebo bolesti břicha jen když porušíme, takže taky super. Do přechodu na Paleo se to pořád tak nějak střídalo.
-Co se financí týká, tak vzhledem k ceně masa, ovoce a zeleniny si spousta lidí myslí, že se nedoplatíme za jídlo, ale vzhledem k faktu, kolik jsme předtím utratili za různé sladkosti a pochoutky, které teď nekupujeme, nám to vychází +/- stejně jako předtím.

Nechci z Palea dělat nějaký zázrak a někomu ho vnucovat, každý jsme jiný a někomu to prostě sednout nemusí, nám to ale sedlo perfektně a nemáme ani pomyšlení, že bychom se vrátili k normální stravě.

edit: v září jdu k doktorce a jsem zvědavej na cholesterol, protože když se nestihne udělat jídlo, nebo nemám možnost si ho někde ohřát, tak jsem celý den na vejcích na tvrdo + nějaká zelenina a ovoce, čili normální spotřeba 5-10 vajec denně, PR 20. -)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger
sk

PříspěvekZaslal: po srpen 10, 2015 8:14 am    Předmět: Odpovědět s citátem

takze jsi prestal prasit, vyradil jsi z jidelnicku ,,cokoladu a kremrole,, ale za to, ze jsi zhubnul a mas lepsi zazivani muze paleo

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Paleo strava Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 24, 25, 26, 27, 28  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: