|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
petr616
|
Zaslal: pá leden 27, 2012 4:40 pm Předmět: |
|
|
| Seva98 napsal: | | V Bille jsem ted videl primo maso na tatarak, nepomlete, nadherny kus, ani kousek bileho, 600 kč/kg |
No to kdyz jsem videl zataveny v te folii a tuhle cenovku tak sem si rikal asi spatnej vtip, reznik je reznik a osobne me staci tataracek z hoveziho zadniho jak ho delaj u nas v restauracce, clovek by to skoro ani nepoznal...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Vojtisek

|
Zaslal: pá leden 27, 2012 4:42 pm Předmět: |
|
|
| kubaz napsal: | | nevite jestli se v nejakym obchodaku da koupit uz udelany maso na tatarak ? ale nejake dobre, ne semlete vsechny sracky co jim zbyly.. vim ze se delaj uz uplny smesi ale to uz je i s horcici apod a to ja nemuzu |
Kamarad kupoval, bohuzel nevim v kterem supermarketu, vanickovany tatarak. Zni to sice hrozne, ale pokud se s tim clovek nechce sam trapit doma, tak to je idealni volba a musim rict, ze mi to chutnalo.
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: pá leden 27, 2012 5:20 pm Předmět: |
|
|
Abych přispěl také do mlýna. Občas si dávám také tatarák, ale nedávno mi ho připravil z hotelu od tchýně jeden kuchař, který je po KV svým tatarákem vyhlášen. Moc jsem tomu nevěřil, ale jednou jsem ochutnal a vzhledem k tomu, že je pro mě 200 g tataráku už dost, tak v tomhle případě jsem snědl 40 dkg ani jsem o tom nevěděl... to až další den
Každopádně bych se držel přísloví "všeho moc škodí" a uzpůsobil bych tomu pravidelnost konzumace syrového masa. Přece jen, ten trávicí systém to zvládá hůře, než tepelně zpracované maso. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: pá leden 27, 2012 5:32 pm Předmět: |
|
|
Kdysi Bara psal o tataraku z lososa (?) To bych někdy chtěl zkusit.
|
|
| nahoru |
|
 |
mandor
|
|
| nahoru |
|
 |
Knox
|
Zaslal: pá únor 10, 2012 1:35 pm Předmět: |
|
|
já dostal z nedostatečně teplně upraveného masa (tataráky, raw steaky) toxoplazmózu, což mě vyřadilo na 2 měsíce ze sportovních aktivit a dieta mi vzala 5 kilo poctivé hmoty :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: so únor 11, 2012 8:17 am Předmět: |
|
|
| Deadlift napsal: | | Kdysi Bara psal o tataraku z lososa (?) To bych někdy chtěl zkusit. |
Jo tak kvalitní ryby fajnšmekři jedí jedně (polo)syrové :-) (suši atd.)
Na tom není žádná věda, jen nasekat nožem lososa a ochutit (ochucuje se to teda jinak než hovězí, recepty určitě najdeš na netu).
|
|
| nahoru |
|
 |
Som_v_nutricnej_ketoze
|
Zaslal: ne srpen 30, 2015 1:06 pm Předmět: |
|
|
Keď zmrazíte mäso (ideálne "domáce", "eko" či "bio") na 14 dní v mrazničke, zahubí to údajne všetky parazity... To je fajn, nie ? Také hovädzie či divina takto zbavené parazitov, a pred mrazením ešte pomleté.... a naložené v nejakej marináde... "Kašička", veľmi ľahko stráviteľná, bez straty čohokoľvek zo živín...
Totiž, vraj úplne každý prírodný národ ktorý varí, konzumuje mäso aj SUROVÉ. Vedia prečo to robia. Myslím, že aspoň tých 25% mäsa by sme mohli jesť surového..... (kuracie radšej nie...  )
|
|
| nahoru |
|
 |
pavouk
|
Zaslal: ne srpen 30, 2015 1:25 pm Předmět: |
|
|
| Som_v_nutricnej_ketoze napsal: | Keď zmrazíte mäso (ideálne "domáce", "eko" či "bio") na 14 dní[ v mrazničke, zahubí to údajne všetky parazity... To je fajn, nie ? Také hovädzie či divina takto zbavené parazitov, a pred mrazením ešte pomleté.... a naložené v nejakej marináde... "Kašička", veľmi ľahko stráviteľná, bez straty čohokoľvek zo živín...
Totiž, vraj úplne každý prírodný národ ktorý varí, konzumuje mäso aj SUROVÉ. Vedia prečo to robia. Myslím, že aspoň tých 25% mäsa by sme mohli jesť surového ..... (kuracie radšej nie... ) |
Já si myslím, že bys klidně mohl jíst 100% masa syrového. _________________ Don't waste your time or time will waste you.
|
|
| nahoru |
|
 |
Som_v_nutricnej_ketoze
|
Zaslal: ne srpen 30, 2015 1:33 pm Předmět: |
|
|
| pavouk napsal: |
Já si myslím, že bys klidně mohl jíst 100% masa syrového. |
Mohol, ale aby sme ho čo najlepšie strávili, niektoré druhy mäsa treba aj marinovať..... Alebo ho proste nechať vyzrieť, potom zamraziť, odmraziť, pridať koreniny (rôzne), nejakú prílohu....
Nastráviteľnejšie by bolo surové vyzreté mäso, na 14 dní zmrazené (kvôli prípadným parazitom), pomleté, červené. A kto chce z neho takmer "kašu", stačí pridať na pol kila asi 30-40ml ananásovej (čerstvo vytlačenej, či po vytlačení zamrznutej a potom odmrznutej, keď si ju šťavíme do zásoby) šťavy, a nechať pár hodín s mletým mäsom reagovať...
|
|
| nahoru |
|
 |
Tom3

|
Zaslal: ne srpen 30, 2015 2:08 pm Předmět: |
|
|
Ja si myslim, ze s tvoji praci je jezeni syroveho masa nerealne _________________ "First they ask you why you do it, then they ask you how you did it."
"Chodil bys raději po ulici a lidem říkal, že zvedáš tunu a nevypadal tak, nebo bys raději donutil lidi přemýšlet o tom, kolik zvedáš, jen tím, jak vypadáš?‘" - buh vi kdo
|
|
| nahoru |
|
 |
Som_v_nutricnej_ketoze
|
Zaslal: po říjen 05, 2015 1:51 pm Předmět: |
|
|
| Tom3 napsal: | Ja si myslim, ze s tvoji praci je jezeni syroveho masa nerealne |
Nerozumiem... Inak už pár týždňov miesto jedného jedla na obed si dávam jedno jedlo na raňajky, pred prácou. A práve zajtra bude deň, keď zjem kombináciu vareného EKO hovädzieho nakrájaného na kocky, so surovým EKO hovädzím namletým, 14 dní zamrazeným, zohriatym na teplotu asi 40-45 stupňov + nepasterizované ("živé") maslo pasúcich sa kráv, k tomu MISO pasta s enzmýmami (kým ešte nemám nakvašenú zeleninu) a trochu uvarenej, predtým naklíčenej šošovice.
S jedením surového mäsa mám dve skúsenosti, bolo to Bio hovädzie (z Kauflandu), asi 5-6 rokov dozadu...... pomlel som ho, dochutil koreninami, zjedol...... Potom som to ale už neopakoval, a urobil som asi dobre, lebo vtedy som ho ani nemal zamrazené...
|
|
| nahoru |
|
 |
decarabas

|
Zaslal: po říjen 05, 2015 1:54 pm Předmět: |
|
|
...ja len...
...mam otazku...
...PRECO? _________________ Voda je mokrá, nebe je modrý a ženský mají tajemství. Koho to sere?
(Joe Hallenbeck - Posledny skaut)
|
|
| nahoru |
|
 |
Som_v_nutricnej_ketoze
|
Zaslal: út říjen 06, 2015 1:13 pm Předmět: |
|
|
decarabas : Lebo teoreticky by to malo byť (ak je surové hovädzie mäso pomleté a k tomu ešte ideálne aj marinované cez noc + predtým "odležané") zdravšie než mäso varené (vo vode, na masti, či pečené), a hlavne by to malo šetriť tráviace enzýmy tela, lebo surové mäso ich obsahuje dosť, a keď je ešte pomleté a "zjemnené" marinovaním, tak o to efektívnejšie budú pôsobiť pri jeho trávení.
Navyše čo sa bielkovín týka, VRAJ pri vysokých teplotách (ešte pri menších než je 100 stupňov celzia) denaturujú..........Otázne ale je, či je to DOBRÉ, alebo či je to ZLÉ. Bavíme sa samozrejme o bielkovinách z mäsa. Čo sa mlieka týka, tam je zahrievanie ku teplote 100 stupňov celzia, či ešte väčšej, úplne kontraproduktívne a mlieko to "zabíja". Neviem ale ako je to u mäsa. Nevravím že chcem jesť 100% mäsa (6 dní v týždni jem ako bielkovinnú zložku stravy len mäso, jeden deň len vajíčka, 50g nepasterizovanej bryndze denne sa "stratí", ale nevzdám sa jej) v surovom stave, čiže vždy keby som jedol mäso, tak surové. To netvrdím. Ale keby takých 50% môjho "mäsového" jedálníčku tvorilo surové, mleté marinované mäso v EKO kvalite (mám k nemu prístup), predtým zamrazené na 14 dní (aby sa zbavilo možných parazitov), či už formou v jednom jedle 50:50 (surové : varené/pečené/smažené), alebo na striedačku jedeň deň surové, druhý deň varené, tak by to bolo určite zaujímavé z nutričného hľadiska.
Napr. je viac než isté, že varením sa ničia niektoré vitamíny úplne, niektoré čiastočne. U surového mäsa by to nehrozilo. Tiež neviem ako je to s tukom - masť je vysokostabilný tuk (bavíme sa o kvalitnej masti, nie o nejakej lacnej). Zaujímalo by ma, či sa napr. tuk z hovädzieho mení varením na "horšiu kvalitu", alebo práve naopak, mení sa k lepšiemu Bavíme sa o varení vo vode, dusení, nie o smažení, vyprážaní.
Jedno je ale fakt - varené mäso samo o sebe chutí proste lepšie
Lenže nakoľko základ každého môjho mäsového jedla tvorí 36-48 hodín varený vývar z kĺbov, špikových kostí a často aj bravčových nožiek, a pridávam k tomu rôzne koreniny a pri servírovaní aj "MISO pastu" plnú enzýmov a čoskoro aj kvasenú kapustu domácu + inú kvasenú zeleninu (samé enzýmy a probiotické kultúry), tak vmiešanie takého surového mäso do tak bohatej omáčky ešte s kopou kvalitného masla......to by chuť surového hovädzieho oveľa viac zlepšilo..... Len ono je surové až veľmi sladké
Nič to nemení na tom, odteraz okolo 50% mäsa ktoré zjem (či hovädzie, či divina, obe mrazené aspoň 14 dní) budem jesť surové. A rád by som si dal 1 mesiac čisto na surovom mäse (ale to ešte nie teraz, najprv si chcem zvyknúť na surové v pomere k varenému približne 50:50), ale zároveň so silným vývarom zo spomínaných kostí + nepasterizované maslo kráv pasúcich sa na lúke či pojedajúcich seno (v chladnom období). Totiž minerály z kostí a kolagén z chrupaviek a kĺbov obecne bez vývaru z nich nedostanem..... Špik by sa podarilo (dá sa vydlabať), ale na pojedanie surového obsahu kostí sa, aspoň zatiaľ, necítim
Vedeli ste, že taký vývar zo špikových kostí, chrupaviek, kĺbov, a ideálne aj s bravčovými nôžkami či hlavami spôsobuje oveľa efektívnejšie vstrebanie bielkovín do tela ?
Je tu ešte "kapitola" - VNÚTORNOSTI.
Osobne sa neviem momentálne dostať k vnútornostiam EKO kvality, takže toto surové jesť nebudem. Keby som sa k tomu dostal, tak surovú pečeň by som isto jedol. Ale či aj iné časti, ako napr. surové žalúdky, to neviem.... asi nie. Surové srdcia ale áno, i keď radšej mleté, a hlavne ZMIEŠANÉ ideálne so surovou svalovinou a vývarom, ochutené. Pretože sme si za tie celé tisícročia čo sme tu, zvykli všetko ochucovať, proste jedlo je pre nás (pokiaľ sa nejedná o kurča s ryžou a bez soli...to sa ale mňa netýka) sviatok...... Hlavne pre tých, ktorí jedia až keď sú hladní, a jedia raz denne (Ja).
Naposledy upravil Som_v_nutricnej_ketoze dne út říjen 06, 2015 1:16 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: út říjen 06, 2015 1:16 pm Předmět: |
|
|
| Som_v_nutricnej_ketoze napsal: | Keď zmrazíte mäso (ideálne "domáce", "eko" či "bio") na 14 dní v mrazničke, zahubí to údajne všetky parazity... To je fajn, nie ? Také hovädzie či divina takto zbavené parazitov, a pred mrazením ešte pomleté.... a naložené v nejakej marináde... "Kašička", veľmi ľahko stráviteľná, bez straty čohokoľvek zo živín...
Totiž, vraj úplne každý prírodný národ ktorý varí, konzumuje mäso aj SUROVÉ. Vedia prečo to robia. Myslím, že aspoň tých 25% mäsa by sme mohli jesť surového..... (kuracie radšej nie... ) |
Tommy-to s těmi parazity je diskutabilní. Zcela jistě to ale nezahubí bakterie a naopak co to zabije jistě je chuť masa. Proč kazit dobrou svíčkovou ( např.) tím, že tak drahé maso zamrazím?
Tommy- dříve bylo nejčastější příčinou TBC pití nepasterovaného mléka, až Luis Pasteur - významný mikrobiolog zjistil cosi více o sterilizaci (pomíjím jeho přínos očkování). Každopádně, bych pro jistotu zkontroloval očkovací průkaz.
Naposledy upravil Deadlift dne út říjen 06, 2015 1:21 pm, celkově upraveno 2 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|