Odstraněná štítná žláza, metabolismus a sacharidové vlny???

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Odstraněná štítná žláza, metabolismus a sacharidové vlny???  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Odstraněná štítná žláza, metabolismus a sacharidové vlny???
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Makuška

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 8:32 am    Předmět: Odstraněná štítná žláza, metabolismus a sacharidové vlny??? Odpovědět s citátem

Ahojte všichni,

mám dotaz na naše výživové experty....

Narazila jsem na tenhle dotaz v poradně:

http://kulturistika.ronnie.cz/c-12864-vyzivova-poradna-11-2012.html

týkající se hypofunkce ŠŽ.

Já mám (měla) opačný problém - trpěla jsem hyperfunkcí ...tedy nadměrnou produkcí hormonů ŠŽ (Graves-Basedova choroba), což mělo za následek velmi rychlý metabolismus, úbytek váhy a další vcelku vážné potíže, takže lékaři rozhodli o tom, že mi ŠŽ chirurgicky odstraní.

Podařilo se to asi z 85% - zbytky té hyperfunčkní ŠŽ mám stále v krku nicméně jsou to malé kousky, takže stejně jako kdokoli po odstranění ŠŽ mám nasazenou substituční léčbu levothyroxinem (Euthyrox 75mg), kterým každý den tělu hormony dodávám uměle.

Jak jsem pochopila, ŠŽ má vliv na rychlost bazálního metabolismu i na rychlost metabolismu tuků atd.

Dá se to tedy v mém případě, kdy ŠŽ prakticky nemám a hormony dodávám v přesně stanovených dávkách léků tělu každý den, chápat tak, že u mě je tahle rychlost metabolismu daná těmi léky???

Jde mi o to, jestli má v mém případě smysl uvažovat nad sacharidovými vlnami??? Dá se vůbec předpokládat, že nějaké sacharidové vlny můj organismus "překvapí"???
Sacharidy jako takové a jejich proměnné množství každý den ve stravě by měly rychlost metabolismu ovlivňovat - chápu to správně??? Platí to i pro mě???

Předem moc díky za názory.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Magumi

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 11:00 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Já bych ti vlny nedoporučoval. Moje žena má těžkou hypofunkci, je na substituční léčbě, viděl jsem to i u tchýně, a jediné, co jim fungovalo, aby se aspoň trochu udržely, byla naprostá pravidelnost ve stravě.

Metabolismus je složitý stroj, neřídí ho pouze hormony štítné žlázy, ale co týče té substituce, ano, hladinu T3 a T4 ti udržuje ten euthyrox.

http://forum.ronnie.cz/magumi-lean-strength-t28783.html
Makuška

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 11:13 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky moc za názor.
No já to mám (měla) naopak - trpím hyperfunkcí, ale taky mi přišlo hlavně loni,že mi seděla víc striktní pravidelnost a přísun makroživin.... ale je to jen pocit.

Proto bych byla ráda, kdyby mi to někdo zdůvodnil víc...jestli se mi to jen zdá nebo jestli to fakt po tom odstranění ŠŽ funguje celý jinak na té substituční léčbě.....

Vlny mají "rozhoupat" metabolismus....ale jde to vůbec bez ŠŽ...nebo to jde, ale jen částečně???

By mě fakt zajímalo, jak se změní metabolická stránka po odstranění ŠŽ a jaký to pak má vliv na zpracování makroživin.
Pr!nc

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 11:37 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Euthyroxem do těla vpravuješ hormon T4 (tyroxin). Účinná forma hormonu je však jeho deiodovaná forma T3 (trijódtyronin), která se tvoří pomocí enzymů dejodáz. O "rychlosti" metabolismu tedy rozhoduje účinnost přeměny T4 na T3 a spíše tedy hladiny T3 než T4.
Dejodázy obsahují jako kofaktory stopové prvky zinek nebo selen, které bývají poměrně často v deficitu. Přeměnu T4 na T3 také ovlivňuje adekvátní energetický příjem a příjem sacharidů.
Já bych v sacharidových vlnách nějaký zázrak neviděl. Záleží na tom, jak si je nastavíš, ale opravdu bych nemluvil o nějakém nakopnutí metabolismu.
Makuška

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 11:50 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Pr!nc napsal:
Já bych v sacharidových vlnách nějaký zázrak neviděl. Záleží na tom, jak si je nastavíš, ale opravdu bych nemluvil o nějakém nakopnutí metabolismu.

A nevidíš ho v nich obecně anebo v souvislosti s mým stavem odstraněné ŠŽ???

A jinak jestli bys mi mohl blíž osvětlit jako laikovi tu účinnost přeměny T4 na T3 - tak pokud chápu správně substituční léčbou ovlivněná není???

Pr!nc

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 12:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zase nejsem endokrinolog , ale ta účinnost přeměny by ovlivněna být neměla. Jestli máš k dispozici podrobné testy hodnot, které se určují u štítné žlázy (TSH, T4, celkový T3, volný T3) a máš je v pohodě, tak se nemusíš bát.
Jak jsem psal, ty dejodázy jsou ovlivněny např. příjmem zinku a selenu a celkově energetickým příjmem stravy, takže určitě lze říci, že hypotyreóza lze navodit i prostřednictvím nekvalitní stravy. Pamatuju si, že sestřenka má také nějaký lehký problém se štítnou žlázou a byla jí doporučena endokrinoložkou suplementace selenu.

Jinak ty sacharidové vlny nevidím obecně jako žádný zázrak, ne pouze u tebe.
Mně se jeví lepší držet několik dní sacharidy níže a pak dát carb-up, ale každému vyhovuje něco jiného. Ty carb-upy se v podstatě dělají nejen pro doplnění glykogenu, ale i positivnímu ovlivnění hladin hormonů.
Makuška

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 12:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No...jestli to můžu trochu rozvést, tak po operaci, kdy se chirurgům nepodařilo mou hyperfunčkní ŠŽ odstranit celou, mám substituční léčbu na 75mg levothyroxinu.

Za "normálních" okolností, kdy se podaří odstranit naprosto celou ŠŽ nebo ŠŽ nefunguje naprosto vůbec se levothyroxinu podává až 150mg za den - průměrně 100mg.

Takže ano, hodnoty testované u ŠŽ mám s touto 75mg dávkou substituční léčby v pohodě. Ono totiž ty zbytky, co mi v krku zůstaly, stále produkují hormony v hyperfunkčním režimu.

Nicméně....u těch sacharidových vln je mi záhadou.....myslela jsem si, že když mám přesně stanovené kolik mg levothyroxinu tělu denně dodávám, tolik ho moje tělo přepracovává na T3 a rychlost metabolismu je tedy předem daná. Kdybych dávky levothyroxinu zvýšila, zvýší se i hladina T3 ne??

Ale zase tady:
https://is.muni.cz/th/78160/prif_m/Fyziologie_a_patofyziologie_stitne_zlazy.pdf

se píše, že hormony štítné žlázy mají vliv na metabolismus sacharidů, lipidů i cholesterolu....tím se myslí ten T3 hormon????

By mě asi nejvíc zajímalo, jaký má vliv odstranění ŠŽ a nasazená substituční léčba na metabolismus jako takový ve srovnání se zdravým člověkem bez operace.

Myšleno..zdravý člověk sacharidovými vlnami rozhoupe metabolismus a pálí tuky.....operovaný člověk se substituční léčbou sacharidovými vlnami něco ovlivní nebo už ne??

Nebo když píšeš o tom selenu je pro operovaného člověka místo sacharidových vln vhodnější např. zvýšit příjem selenu a zinku???
Pr!nc

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 1:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Právě ta přeměna na T3 není přesně daná a může být ovlivněna různými faktory, právě třeba poruchou dejodáz, pokud by byl ve stravě deficit zinku a především selenu. Dále tato přeměna může být ovlivněna energetickým obsahem stravy, kdy restrikce kalorií může snižovat přeměnu T4 na T3.

Prostě jde o to, že hladiny těchto hormonů mají velký vliv na metabolismus, ale i přijímaná strava taktéž může ovlivnit hladinu hormonů.

Když si vezmeš dietu "hladovku, cp páchají některé ženy: Velkou kalorickou restrikcí spálí svalovou hmotu, což je jeden faktor, který jim sníží bazální metabolický výdej. Ale další snížení bazálního metabolismu je i z toho důvodu, že se jim sníží přeměny T4 na T3. Pak se jim ovlivní i hladiny leptinu, který je také důležitý, ale to už jsou zbytečné podrobnosti.

Z toho vyplývá, že nejhorší pro tělo je z pohledu "spalování" dlouhodobá kalorická restrikce. Takže je asi jedno, jeslti budeš držet sacharidové vlny nebo nějaký snižený přísun kalorií během týdne a o víkendu třeba vysokosacharidové dny pro doplnění glykogenu a positivní ovlivnění hormonů. Pak je to na každém, co mu vyhovuje více. Ale přijde mi, že během sacharidových vln jsou ty skoky v příjmu sacharidů zbytečné a dělají chutě na sladké. Z toho důvodu mi více vyhovuje přes týden jet konstantní příjem a o víkendu to nacukrovat.

Jinými slovy, pokud nyní máš kvalitní stravu s adekvátní množstvím energie, pomocí vln metabolismus nějak více těžko rozhýbeš. Spíš můžeš ovlivnit to, že živiny budeš lépe využívat, že ti "půjdou" lépe do svalů. Do určité míry se dá říct, že si zlepšíš citlivost na inzulín, když nebudeš přijímat stále stejné množství energie a sacharidů a necháš tělo v určité dny nebo po nějaký kratší čas lehce vyhladovět.
Makuška

PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 1:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahaaaaaaa. Tak tomu už rozumím. Děkuji moc.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Odstraněná štítná žláza, metabolismus a sacharidové vlny???
Rychle na stránku:

Přejdi na: