Sacharidy a jejich vliv na psychiku

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Sacharidy a jejich vliv na psychiku  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Sacharidy a jejich vliv na psychiku
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Maziarit

PříspěvekZaslal: ne leden 01, 2017 7:35 pm    Předmět: Sacharidy a jejich vliv na psychiku Odpovědět s citátem

Zdravím lidi, rád bych se zeptal kompetetních lidí na pár ifnormací o sacharidech a vlivu na organismus.
Vypozoroval jsem, že sacharidy mají velký vliv na moji psychiku, např na ketonech a dlouhém low carb období, psychicky docela trpím.
Jakmile to nacukruju a dám si štrudl, mlečnou čokoladu apod. tak se mi dramaticky zvedne nálada.
Na jednu stranu chápu, že hladina krevního cukru stoupne, ale opravdu to má takový vliv na psychiku ?
Jedu dost extremy, takže např mám cheat day při 500g sacharidů a pak jedu tři dny 50-75g.. a jde to fakt strašně poznat na psychice.

Kamoš mi poradil at si dám např strop, 200g sacharidů a jedu je konstatne každý den a po týdnu třeba o 15-30 stahnu a takhle každý týden a tím se líp adaptuju a pro mozek to nebude takový šok.
Rád bych rozpoutal i debatu, zachvilku začne období kdy je načase začít něco dělat s podkožním tukem abychom na léto byli už vysekaní, tak doufám že se to uchytí u všech co planují něco se sebou dělat.

Ještě tedy shrnu.. nárazově měním příjem sacharidů, psychika to odnáší.. vlny pro mě nepřipadají v uvahu, moc nizký příjem mě působí stres a na vysokém příjmu nabírám tuk.
Takže otázkou je zda nebude opravdu nejvíc rozumné začít na 200g a každý týden to trošku okrouhnout. Díky! A všem přeji do nového roku co nejmín tuku a co nejvíce svalových přirůstků.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pr!nc

PříspěvekZaslal: ne leden 01, 2017 9:29 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevidím jediný důvod pokračovat v low-carb/keto, když ti to nedělá dobře.
Pro hubnutí je zásadní energetický deficit a je v podstatě skoro jedno, jak ten deficit vytvoříš.
Adekvátní příjem sacharidů ti určitě v posilovně dovolí odjet náročnější tréninky.

Jinak pro představu, tvůj věk, váha, výška, zkušenosti s posilováním?
gesag
(ban)

PříspěvekZaslal: ne leden 01, 2017 9:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

na tohle ti asi dobre odpovi KrystofK, az si vsimne. Tipuju, ze to bude souviset mmj. se sekreci serotoninu a dopaminu, ktera je s cukrem v krvi spjata (?)

Pokud je ti z toho psychicky takhle blbe, je jediny mozny reseni, a to vysrat se na low carb.
Frybis

PříspěvekZaslal: ne leden 01, 2017 11:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pr!nc napsal:

Adekvátní příjem sacharidů ti určitě v posilovně dovolí odjet náročnější tréninky.

Rozhodně, jel jsem teď minulý měsíc tvrdou a poctivou ketózu, a teď je to druhej týden co cukruju, denně 300g sachrů, a ty tréninky jsou nesrovnatelný - zvládnu teď tvrdší a delší trénink
KrystofK

PříspěvekZaslal: ne leden 01, 2017 11:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Je to naprosto jednoduche, pokud se nejedna přimo o určitou disfunkci (konkrétně s nejvyšší pravděpodobností pankreas a s tím souvidející senzitivity, poruchy viz. inzulín, glukagon apod., popřípadě játra, nadledviny - to by jsi ale pozoroval i jiné symptomy, než uvedené), je odpověď naprosto jednoduchá:

Opravdový odborník na výživu by ti nechal udělat mimo jiné genetická vyšetření a na základě toho by na 99,9% zjistil, že jednoduše nejsi geneticky stavěný na nízkosacharidové diety. Není v tom žádná věda, nervus vagus, entericka nervová soustava, zakodovane predispozice apod. jednoduše dávají jasné signály (máš luck jak prase, že u tebe jsou efekty okamžité a pozorovatelné, mnoho lidí si myslí, že jí dobře a paradoxně se ničí a ve střednědobém horizontu pozorují naprosté minimum negativních symptomů), jez sacharidy.

Hubnout tuk, lze velmi efektivně i na vysokosacharidovych dietach to mi věř, v tomhle dělaš někde chybu.
Frybis

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 12:05 am    Předmět: Odpovědět s citátem

z genetických vyšetření dokážu pro sebe zjistit optimální stravování? sakra, kam se mám na to objednat?
KrystofK

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 2:04 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jasne ale v trochu jinem smyslu nez to asi vetsina lidi chape a je potreba mnohem vic diagnostik. Z hlediska genetiky muzeme jit od naprostych zakladu, pokud se v tve rodine inklinuje ke karcinomu tlusteho streva logicky paleo nebo keto nebude optimalni, pokud se zjisti predispozice k diabetu tak nebudes nasazovat vysokosacharidove diety, vlny, pokud se zjisti dalsi anomalie na zaklade molekularnich cytogenetickych vysetreni atd. nasadi se specificka dieta tykajici se makronutrientu bla bla bla.
Ale neboj do takovych veci se i z hlediska financi pousti jenom elity a takhle odborne to u nas dela par lidi, ke kterym my se nedostanem
Pr!nc

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 9:21 am    Předmět: Odpovědět s citátem

KrystofK napsal:
Jasne ale v trochu jinem smyslu nez to asi vetsina lidi chape a je potreba mnohem vic diagnostik. Z hlediska genetiky muzeme jit od naprostych zakladu, pokud se v tve rodine inklinuje ke karcinomu tlusteho streva logicky paleo nebo keto nebude optimalni, pokud se zjisti predispozice k diabetu tak nebudes nasazovat vysokosacharidove diety, vlny, pokud se zjisti dalsi anomalie na zaklade molekularnich cytogenetickych vysetreni atd. nasadi se specificka dieta tykajici se makronutrientu bla bla bla.
Ale neboj do takovych veci se i z hlediska financi pousti jenom elity a takhle odborne to u nas dela par lidi, ke kterym my se nedostanem

O které lidi se jedná, kteří to takto dělají, že se my k nim nedostaneme?

Vím, že se dají udělat genetické testy na určité mutace, které představují predispozice pro určité druhy onkologických onemocnění, vím, že jsou různě aktivní enzymy cytochromu P450 a na základě toho různí lidé mohou různě rychle a různým způsobem metabolizovat látky přijímané do organismu, ale o čem ty píšeš, to jsem tedy nikdy neslyšel, máš nějaké zdroje, z kterých tyhle informace čerpáš?

EDIT: Mám na mysli to, že by někdo v současné době poskytoval genetické testy pro určení optimálního stravování.
jim1282

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 12:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Frybis napsal:
z genetických vyšetření dokážu pro sebe zjistit optimální stravování? sakra, kam se mám na to objednat?

Ono něco takového existuje, ale většinově to není považováno za zcela prokázanou metodu.
KrystofK

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 2:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

TO je taková obecná otázka, já čerpal převážně ze třech materiálů, které mám u sebe a to Medical Genetics od kolektivu Lynn, Jorde... Velice kvalitní publikace od naprostých špiček v oboru, od nich si čtu publikace ve vědeckých časopisesch (pokud hledáš radši časopisy tak mi přišel velmi čtivý a pan docent z fakulty mi doporučil Journal of Medical Genetics and Genomics) ve vedecké knihovně a z knihy Genetics for Health Professionals in Cancer Care. Jian.

Jinak většinou si tyhle komplexní diagnostiky dělají u hodně bohatých lidí na soukromých zahraničních klinikách nebo u klinických studií, viz. třeba léčba rakoviny. Kdy se dělají u daného už nemocného jedince specifick= výživové protokoly, a monituruje se prakticky několikrát do týdne.

U nás pokud by jsi chtěl nějaký standart tak kolektiv (záměrně říkám kolektiv) kolem doktora Petra Fořta.

A chápeš to správně, těch specifických genetických vyšetření jsou ale stoky až tisíce, změny na specifických chromozomech, proteinovou aktivitu apod.

jim1282 - v tomhle nemáš úplně pravdu, motol dělá takové testování dělá běžně a jsou to empirické a exaktní metody (vždyt na těchto principech probíhá i taková banalita jako odběr plodové vody apod.). Nicméně určitě jak jsem řek genetika je jenom jeden díl skládačky.
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 3:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Odběr plodové vody pro genetické testy je ale přece něco jiného než určení genetikou určeného optimálního stravování. Napadá mě ještě, krom toho, co se tu zmínilo, počet kopií slinných alfa-amyláz, ale to se také ještě neukázalo jako průkazná metoda pro určení vysoko/nízkosacharidové stravy. Tohle je ještě hodně v plenkách a pochybuji, že by se to někde ve světě provádělo, resp. že by někteří genetičtí inženýři doporučovali lidem stravování na základě jejich gen. kódu.
Mablung

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 3:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

KrystofK napsal:

A co s těmi, co mají v rodině cukrovku a rakovinu tlustého střeva?
Hulkie

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 3:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Frybis napsal:
Rozhodně, jel jsem teď minulý měsíc tvrdou a poctivou ketózu, a teď je to druhej týden co cukruju, denně 300g sachrů, a ty tréninky jsou nesrovnatelný - zvládnu teď tvrdší a delší trénink

Frybis napsal:
navíc já tu mluvím dlouhodobě, né jen "dietce na měsíc", chci ketózu brát jako životní styl, protože se při ní cítím fakt suprově ve všech směrech oproti cukrování.

hlavně když je jasno:)
KrystofK

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 3:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dával jsem jenom příklad gen. vyšetření určitě jsem ho nezmiňoval ve vztahu s výživou.... A právě proto jsem zmínil, že je to pouhá součást, jak říkám právě v onkologii určitě víš že se dělají a testují specializované protokoly a to na základě jak daného typu rakoviny tak právě na základě dalších aspektů, dědičné chorby v rodině apod. další nalezené mutace, jak už bylo zmíněno. určitě to nikdo nemyslel tak, že na základě gen. analýz ti sepíšou inženýři popřípadě doktoři zabývající se genetikou jídelák. Stručně jak jsem popsal, děda, otec kolorektální karcinom, tak logicky žáné keto, ale plno fos/gos, probiotika, apod. Najdou se predispozice k diabetu, tak se logicky vyřadí kraviny jako 100g glukopuru po tréninku, pravidelné gainery nebo vlnění. Určitě mě nechápeš, nechci abychom se chytali za slovo...
KrystofK

PříspěvekZaslal: po leden 02, 2017 3:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:
KrystofK napsal:

A co s těmi, co mají v rodině cukrovku a rakovinu tlustého střeva?

Uprimne doporucil bych adoptovat a netrapit s takovyma genama decko :D, ale zerty a slovickareni stranou. Najit doktora, ktery rozumi klinicke vyxive a dietologii a s nim konzultovat. Ja uprimne nevim, nejsem expert ani netvrdim, ze tomu rozumim jako odbornik, jenom jednoduse ctu co opravdu stoji za to cist a kdyz tak poradim, necucam si to z prstu nebo z netu.
Sacharidové vlny (Michal Kulštejn) | Ronnie.cz
Michal Kulštejn Sacharidové vlny - Strategie cyklování sacharidů pro účinné odbourávání tuků.
299 Kč
Sacharidové vlny 2 (Michal Kulštejn) | Ronnie.cz
Michal Kulštejn Jídelníčky a praktické recepty pro efektivní spalování tuků.
299 Kč

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Sacharidy a jejich vliv na psychiku Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: