|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
hosekpetr
|
Zaslal: pá červen 26, 2020 10:53 pm Předmět: Sestavování jídelníčku - workflow |
|
|
Zdravím všechny diskutující,
chci se vás zeptat jak řešíte sestavování jídelníčku a jeho doržování. Používáte nějakou appku? Jedete ze dne na den? Cílím hlavně na kulturisty a lidi, kteří hubnou.
Je mi 30 a za 3 roky v posledním zaměstnání jsem nabral 30 kilo a další 2 roky si držím váhu na 120ti kg. Dost hnus! :- ( Bohužel toho práci hodně obětuji a vzdát se toho taky nechci, svoji práci miluju.
Nechal jsem si jídelníček sestavit, ale byla to bída, jídlo bylo nemastné neslané a musel jsem se do něj nutit. To samé krabičky. :- ( Člověk za to vyhodí 12k a hodit na celozrnné těstoviny drcený rajčata z plechovky umím taky a ještě ušetřím haldu peněz.
Když si jídelníček nenaplánuju, tak ho prostě nedodržuju! Stačí trocha stresu, tlaku na výsledek a zklouzku k nějaký rychlovce. Určitě to zná spousta lidí. A neumím přijít k lednici a prostě něco vymyslet.
Proto mě zajímá jaké má kdo "workflow" co se týče plánování jídla, hlavně asi kulturisti. Neumím si představit, že si jídlo neplánují, že prostě vlezou do lednice a co tam najdou, to si udělají.
Všem děkuji za odpovědi
Petr
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
IronAndrew
|
Zaslal: so červen 27, 2020 7:56 am Předmět: |
|
|
Jednoduchý kdybych teď vyfotil moji lednici. Tak tam uvidíš 20 litrů domácí bezové, meduňkové a smrkové šťávy, 90 vajec, 15 tvarohu, 3 coly bez cukru a zeleninu a vytazene z mrazáku nebo čerstvé maso. Podle toho co píšeš mluvíš o chození do lednice takže pracuješ nějakým způsobem z domu. Při představě, že tvoje lednice vypadá jako moje tak jediný co si můžeš na rychlo dát když tě honí mlsná je jen ten tvaroh, který si ochutíš (jediná věc na kterou využívám bcaa cca 3 g na vaničku a jíš rázem chutný jogurt)
Prostě základ je nemít doma sračky a když jsi někde mimo venku tak hmm jediná možnost je nějaká zdravější verze fastfoodu když chvatas nebo restaurace, kde už si něco co připomíná fitness jídlo vybereš (k těm fastfoodum dát přednost třeba kebab vboxu se zeleninou oproti kfc/McDonaldu atd)
Při 120kg nemusíš jist super clean aby si začal vypadat jako člověk. Já zhubl 20 kilo a denně jsem měl čokoládu a 500ml nápoje 11g cukru. Což by pro někoho bylo úplně nemyslitelné
|
|
| nahoru |
|
 |
ygg
|
Zaslal: so červen 27, 2020 3:16 pm Předmět: |
|
|
Primární je pravidelnost. Tedy časový rozvrh jídel.
Podle toho si připravit/rozmyslet co budeš následující 2-3 dny jíst a jet podle toho.
Rychlovka je i steak na pánvi se zeleninou. Pohoda jazz.
Fast je i zeleninový salát s kuřecím masem nebo kebab se zeleninou.
Že je něco nemastné a neslané znamená, že je to blbě uvařené.
Napsal jsi toho spoustu, ale nic konkrétního. Ani o fyzickém výdeji, ani o tom, kdy, kde a jak často jíš a ani co tedy vlastně jíš. Takhle je ten celý dotaz dost na pikaču. _________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
|
|
| nahoru |
|
 |
pajinaa

|
Zaslal: ne červenec 12, 2020 1:18 am Předmět: ... |
|
|
Ahoj, podle toho, co píšeš, tak bych ve tvém případě viděl jako cestu nejspíše plánování na pár dní dopředu. Ideálně si třeba večer nachystat jídlo na další den - jasně, zabere to nějaký čas, ale ten věnuješ sobě a svému zdraví, další den pak budeš vědět, že máš naplánováno, nachystáno a nebudeš muset loudit nesmyslná jídla. Krabičky jsou zbytečný předražený ,,luxus". Pro redukci je důležitý přiměřený kalorický deficit (výdej energie větší než příjem), ale zase ne moc extrémní, aby sis nezpomalil metabolismus, to pak funguje obráceně. Od hodně lidí slyším, že používají aplikaci kalorické tabulky, ale osobně s ní nemám zkušenosti (jen si v nich vyhledávám obsah makroživin v potravinách, když nevím). Tím, že se orientuju ve výživových hodnotách, tak si to u sebe počítám orientačně v jednoduché excelovské tabulce.
Důležité je postavit si jídelníček na principu pestrosti, aby v něm nechyběly živiny a tělo nestrádalo. Dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny a probiotik. Zařadit kvalitní přílohy - brambory, basmati, ovesné vločky, celozrnné pečivo, žitné pečivo, celozrnné těstoviny...kvalitní tuky (avokádo, ořechy, mozzarella, máslo, ricotta, cottage, semínka, sýry, vejce, hořkou čokoládu...) a bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky, ryby, sýry...) a samozřejmě dostatek zeleniny a ovoce. Když si z těchto potravin sestavíš kvalitní jídelníček, uděláš pro své tělo to nejlepší. Pro hubnutí je pak důležité si poskládat správně celkové množství kalorií a skladbu makroživin (bílkovin, sacharidů a tuků). Dobré je zařadit i pravidelný pohyb, ten pomůže např. zlepšit inzulinovou citlivost. Zkus si to z těchto základních běžných potravin poskládat, plánovat si dopředu na pár dní a uvidíš, jak to bude fungovat. Když ne, tak zkus hýbat s množstvím kalorií a dle výsledků uvidíš. Jak vždy říkám klientům - jídlo se má jíst s chutí, ne s odporem :-) Přeji hodně zdaru :-)
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: st červenec 15, 2020 11:09 am Předmět: |
|
|
Mě osobně teda nějaké plánování nebo aplikace, počítání kalorií přijde jako ztráta času, pokud nejsi profi sportovec.
Ono to není žádná velká rocket science:
Snídaně - vejce a nějaká obilná kaše
Hlavní jídla = maso/ryba + příloha (rýže, brambor, těstoviny) + zelenina
Svačinky - ovoce, jogurt, tvaroh apod.
Pokud tloustneš, obvykle je potřeba ubrat na sacharidech (přílohy), slazené pití apod.
Z masa a zeleniny nikdo nepřibere.
IMHO mít nějaký plán typu
snídaně: 3 vejce, 2 racio chlebíky
svačina: jablko¨
oběd: 200g kuře + 50g rýže
atd.
je docela osina v zadku, protože okolo toho musíš plánovat celý svůj program, nakupování, cestování atd.
protože pak jednou zjistíš že třeba zrovna doma nemáš jablko, ale jen banán, takže svůj plán pošleš do zadku, nebo pojedeš kvůli 1 jablku do obchodu?
nebo budeš na oběd v japonský restauraci, ale nedáš si sushi, protože appka ti kua hlásí, že máš mít 200g kuřete s bramborem?
Já doma v zásadě vždy mám tyhle věci jako záchranu, když zrovna nejdu na nákup:
těstoviny, sýr, maso/rybu, vejce, jogurt, tvaroh
Potom nemusíš hlad řešit kravinama typu fast food, sladkosti, chipsy apod.
Protože hodit maso na pánev a uvařit těstoviny/rýži je otázka 10 minut.
A když pravidelně jíš kvalitní jídlo, nemáš ani chuťě na hovadiny.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
 |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|