Je pšenice špatná ?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Je pšenice špatná ?  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Je pšenice špatná ?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Skurk

PříspěvekZaslal: so červenec 04, 2020 12:42 pm    Předmět: Je pšenice špatná ? Odpovědět s citátem

Zdar, můžete mi říct co je na pšenici špatného ? Vždycky jsem jedl ovesné vločky, ale nedávno jsem si koupil v lidlu směs vloček (ovesné,pšeničné,žitné) a více mi to chutná + je to směs vloček, tak pro změnu jen oproti ovesným si myslím že to není tak špatné. Všude ale čtu jaká je pšenice zlo, opravdu tomu tak je ? Dík
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajinaa

PříspěvekZaslal: ne červenec 12, 2020 12:27 am    Předmět: ... Odpovědět s citátem

Ahoj, pšenice určitě není špatná, kolikrát se to tak překroutí, že se ta a ta potravina démonizuje. Žádná potravina není špatná, jen její množství :-) Ale k té pšenici - ano, není ideální obyčejná pšenice (bílé rohlíky, kaiserky, pšeničná obyčejná mouka...). Jde o způsob zpracování. Výrobky z klasické bílé pšeničné mouky jsou vesměs prázdné kalorie bez přidané hodnoty. Pšeničné zrno se skládá z endospermu (jádra), klíčku a obalové vrstvy. U běžných pšeničných výrobků z bílé mouky se pomele jen jádro, které obsahuje hlavně škroby a téměř žádné vitaminy a minerály. Kdežto u celozrnných pšeničných výrobků je použito celé zrno, kde se mimo jádra nachází cenné vitaminy, minerály a vláknina. Takže např. celozrnné pšeničné pečivo, špaldové pečivo, celozrnná pšeničná mouka obsahují vše potřebné. Závěrem - pšenici se určitě nevyhýbat, ale volit výrobky z celozrnné pšeničné mouky. Tebou zmíněná směs vloček je naprosto v pořádku a pokud ti chutná víc, než klasické ovesné vločky, nevidím v tom z výživového hlediska žádný problém.
Valerián

PříspěvekZaslal: st červenec 22, 2020 6:22 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Dnešní tzv. trpasličí pšenice je uměle přešlechtěná a složení lepku je pro lidský organismus nepřirozené, tudíž některým lidem škodí určitě. Kolik jich je, není jasné, ale určitě je jich mnohem víc, než před 50 lety, kdy pšenice ještě nebyla tolik umělá. Zcela neškodná by měla být určitě prapůvodní pšenice jednozrnka, která není šlechtěná vůbec.

Rychle na stránku:

Přejdi na: