Alkohol

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Alkohol  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Alkohol
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Usirev

PříspěvekZaslal: po červenec 29, 2024 8:28 am    Předmět: Alkohol Odpovědět s citátem

Zdravím,

zajímalo by mě co v alkoholu způsobuje tento jev: Mám problém ráno vstát, je jedno jestli spím 6/8/10 hodin, zazvoní budík, posunu ho a spím dál, nemám absolutně žádné nutkání vylézt a fungovat. Takže to řeším tak, že mám budík v jiné místnosti - to mě donutí vstát a jakmile jsem už na nohách, tak začnu fungovat.

čas od času se ale napiju cca 2-4x do měsíce ( pokud zrovna cvičím, tak si dám v nedělu kdy mám volný den ). Vypiju 6 piv, nebo 0,7l vína. Moje váha se pohybuje aktuálně 115kg - 117kg, takže to není žádné závratné množství...

a teď k tomu co mě zajímá - další den ráno se probudím klidně o 1-2 hodiny dříve, pořád čumím z okna jestli už není moc světlo, jestli jsem nezaspal, pak se převaluju v posteli a začnu si myslet, že jsem fakt zaspal, že budík nezazvonil a prostě vstanu a jdu se podívat do té vedlejší místnosti a zjistím, že ještě nezvonil. Cítím se podstatně hůř fyzicky než když den předtím nepiju, ale navzdory tomu dokážu vstát mnohem snadněji, bez přemlouvání se a nemám nutkání vrátit se do postele a vysrat se na všechno.

co to způsobuje ? Když mám kvalitní stravu, kvalitní trening, kvalitní spánek, tak se mi prostě nechce vstát, ale jakmile ujedu, napiju se, tak druhej den naprosto bez problému.....

a ještě bych dodal, že pak v tom pondělním tréningu se mi často stává, že udělám PR ať už o jedno opakování navíc u těžké série, nebo shyby se mi dělají podstatně snadněji, ale i ty těžké série jsou pociťově podstatně lehčí než obvykle...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cratach

PříspěvekZaslal: st červenec 31, 2024 11:12 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ethanol snižuje hladinu glukózy v krvi. Tělo musí docela dost makat, aby neklesla pod lačný hodnoty a neomdlel si, mj. si kvůli tomu do krve pouští kortizol (a taky adrenalin, u někoho i docela dost). U piva to pro něj neni taková dřina, protože pivo je zároveň zdroj sacharidů. Horší je to u tvrdýho alkoholu, proto je taky často pocit opilosti z tvrdýho rozdílnej oproti opilosti z piva. Velká většina úrazů např. na noční pohotovosti v Praze na Karláku je z důvodu opilosti a prakticky vždycky ty lidi chlastali panáky (nebo rovnou z flašky :)

Po pivku tě před budíkem vzbudí tvoje vlastní stresový hormony. Sachry z piva už jsou tou dobou dlouho zpracovaný, ethanol v těle ale vydržel dýl, takže se začal projevovat ten efekt snižování glukózy a tělo do nad ránem začalo kompenzovat.
pazitka20

PříspěvekZaslal: so srpen 31, 2024 7:04 am    Předmět: Odpovědět s citátem

je to zajímavý jev, který popisujete, a souvisí s několika faktory. Alkohol sice může narušit kvalitu spánku, ale také ovlivňuje chemické látky v mozku, jako je například adrenalin, který se může uvolnit po konzumaci alkoholu a způsobit pocit neklidu či úzkosti, což vás může probudit dříve a s vyšší hladinou energie. Tělo se může cítit fyzicky hůře, ale mentálně může být více v pohotovosti. To může vysvětlovat i lepší výkon při tréninku, kdy se tělo snaží kompenzovat předchozí únavu. Alkohol však není dobrým dlouhodobým řešením pro zvýšení výkonnosti nebo lepšího vstávání, protože negativně ovlivňuje regeneraci a celkovou kondici.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora

Rychle na stránku:

Přejdi na: