|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
FilipDruss

|
Zaslal: st červenec 16, 2008 9:36 am Předmět: |
|
|
Poznal jsem spoustu lidí, kteří se vydali na duchovní cestu a v nějaké její etapě se totálně vzdali masa, zejména kvůli násilí páchané na zvířatech chovaných pro maso. I když také soucítím, zatím se masa vzdát nedokážu. Jsem typický masožravec. Ale kolikrát jsem si říkal, když cvičím, tak kdybych do takového etapy svýho života také došel, čím bych maso nahradil? Nevymyslel jsem nic. Takže díky za první názor v tomto směru.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Ondřej1

|
Zaslal: st červenec 16, 2008 10:42 am Předmět: |
|
|
Na vajíčkách a mléčných výrobcích se dá vpohodě přibírat. Byl jsem kdysi taky vegetarián a odjel jsem jako vegetarián (žádné maso) svoje největší objemovky. Za první rok, co jsem začal cvičit jsem přibral 25kg (65>90kg) a později za 6 měsíců 10kg (90>100kg). Takže bez masa se to samozřejmě dá, jenom prostě člověk nemá tolik možností na výběr. To byl taky důvod, proč jsem začal jíst maso, že už mi to jídlo lezlo krkem. _________________ Nerad se vytahuju, a proto skrývám svaly pod vrstvou tuku
Edit: Vyrýsoval jsem a vidím, že tam nikdy žádné svaly nebyly :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 16, 2008 11:14 am Předmět: |
|
|
| Peca napsal: | | Petey napsal: |
Mozes to nejak rozviest? Nechcem rypat,len ma to zaujima,ja ako typicky masozravec jem maso aj ako prilohu k masu a bol som v tom,ze bielkoviny z masa nahradit nejde |
Proc by nesli?staci spravne kombinovat,mlecne vyrobky,vejce,proteiny,amynokyselinove preparaty,treba i par tablet hovezich aminokyselin a na maso nemusis vubec sahnout,ve vysledku se nic nezmeni,ale ber to jenom jako muj nazor,mnozi souhlasit nebudou. |
ano Peco, toto se předpokládalo do té doby, kdy se myslelo, že kombinací zdrojů které mají nějakou aminokyselinu, která je v druhé deficitní a naopak (např. obilí s deficitním lysinem s kombinací s luštěninami, kde je deficitní methionin) vznikne plnohodnotná směs aminokyselin...
Problém je ovšem ten, že už pár let víme, že dogma o hydrolýze bílkovin až na aminokyseliny a teprve jejich transport ze střeva do portální krve neplatí - daleko rychleji a ve velké míře se vstřebávají zejména tripeptidy (pro laiky : řetízek s navlečenými 3 aminokyselinami), které jsou pochopitelně specifické a tím, že si dáš jeden zdroj (např. obiloviny) a druhý (luštěniny), tak i když dohromady by to ti na obsah poskytlo dostatečné množství jednotlivých aminokyselin, tyto klíčové a specifické tripeptidy se ti ve střevě pochopitelně sami od sebe kombinací aminokyselin ze dvou zdrojů nevytvoří...
A pak je tu samozřejmě problém se zinkem, železem, B12, karnitinem atd. atd. A říct, že tyto přirozené živiny jde suplementovat z chemie mi přijde ještě zcestnější o to, že původně vynětím masa šlo přece o zdravotní stránku
Jinak nikomu to necpu, ale zamysleli jste se např. proč i drtivá většina vegetariánek ve skrytu duše ví, že přes těhotenství budou maso jíst a všude ve veg.článcích atd. se toto připouští? - není těhotenství masivní proteosyntéza, hypertrofie a hyperplazie nových tkání? Neprobíhý zde masivní anabolismus? Proto paralelně u vrchoůlnějších spotovců (ne si kondičně zaběhat) je důležité maso zařadit, protože jinak tělu po čase (každý bude jinak náchylný, v koncentračních táborech také vydrželi různéí lidé různou dobu) něco nepostradatelného chybět...
|
|
| nahoru |
|
 |
MalajskyTygr
|
Zaslal: st červenec 16, 2008 11:19 am Předmět: |
|
|
Freimen:
no a co rikas na to ze clovek jako jediny "vsezravec" musi maso napred tepelne zpracovat aby ho dobre stravil? Taky travici soustava a ustni dutina ma daleko bliz k bylozravcum, nez ke vsezravcum?
|
|
| nahoru |
|
 |
herza
Anonymní
|
Zaslal: st červenec 16, 2008 11:23 am Předmět: |
|
|
hehe tohle jsme měli vedle, vzniklo z toho téma na několik stran
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 16, 2008 11:32 am Předmět: |
|
|
| MalajskyTygr napsal: | Freimen:
no a co rikas na to ze clovek jako jediny "vsezravec" musi maso napred tepelne zpracovat aby ho dobre stravil? Taky travici soustava a ustni dutina ma daleko bliz k bylozravcum, nez ke vsezravcum? |
nemusí, nevím, kde jsi přišel na to, že musí??? Víš kolik jsme na grilovačce měli tataráků ???...Ale tepelnou úpravou nejen že je maso přístupnější pro trávicí enzymy (protože se tepelnou úpravou destruuje terciální a kvarterní struktura bílkoviny a tak jsou peptidové vazby přístupnější trávicím enzymům), ale hlavně to má význam i hygienický, neboť tepelnou úpravou až na pár vyjímek absolutně destruuješ drtivou většinou původců alimentárních nákaz (např. salmonely, campylobactery ad.)...
Trávicí soustava je podobnější býložravcům ????? Prosímtě a kde máme ty 4 žaludky ???? Jak to, že když jsme tolik podobní býložravcům, tak nedovedeme strávit jejich hlavní energetický substrát celulózu (tedy veškerou trávu, kterou spásají)??? Protože nemáme potřebný enzym, který by tuto nejrozšířenější organickou látku na zemi štěpil a dokázal rozložit na glukózu.
|
|
| nahoru |
|
 |
MalajskyTygr
|
Zaslal: st červenec 16, 2008 11:42 am Předmět: |
|
|
Ja se nehadam, maso taky jim, ale ne v takovem mnozstvi jak se tu propaguje.
Tatarak je tatarak, neni to jako kdyz ti nekdo hodi na stul flakotu syroveho masa, nebo cele nepecene kure. To bys asi nedal, ale nechci te podcenovat
To s tim travicim traktem jsem kdysi nekde cetl ze vsezravci maji mnohem kratsi streva a maso jim tam nezahniva, napoje prijimaji lizanim kdezto clovek hltanim, usporadani lidskeho chrupu je pry take daleko podobnejsi bylozravcum. Je toho vic, uz si na vsechno nevzpominam... Proste vubec to neni tak jednoznacne jak mnozi tvrdi.
|
|
| nahoru |
|
 |
Peca
|
Zaslal: st červenec 16, 2008 11:55 am Předmět: |
|
|
Frei s tripeptidama na me nechod  pokud si dam kvalitni protein je telu jednu odkud ty bilkoviny prisli,jsou kvalitni s dobrym spektrem aminokyselin,dobre se vstrebaji do krve,kdyz snim deset vajicek taky je to velice kvalitni bilkovina takze zadne lusteniny jak pises,ale kvalitni a vyvazene aminokyselinove spektra v proteinech,vajickach,aminokyselinovych tabletach,dalsich zivocisnych zdrojich.
|
|
| nahoru |
|
 |
Peca
|
|
| nahoru |
|
 |
Mikuc

|
|
| nahoru |
|
 |
Peca
|
Zaslal: st červenec 16, 2008 1:24 pm Předmět: |
|
|
mike mentzer nebo ten jeho bracha?
|
|
| nahoru |
|
 |
YUD

|
Zaslal: st červenec 16, 2008 1:55 pm Předmět: |
|
|
Takže Mike nebo Ray  Byli si dost podobní. Někde je mám na fotkách z jednoho staršího MaF, ale nemám to jak oskenovat.
|
|
| nahoru |
|
 |
agnez
|
Zaslal: st červenec 16, 2008 1:57 pm Předmět: |
|
|
PECA:A jak jsi to dělal v dietě?Jedl jen bílky?Nebo to jsi maso jetě jedl?
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 16, 2008 2:08 pm Předmět: |
|
|
| Peca napsal: | Frei jeste neco s tim zinkem,b 12 atd.to si myslel vazne? b12 obsazena krome masa v syrech (ty jim ve velkem),vejcich,fazole atd.Zelezo obsazeno krome masa v susenem ovoji (rozinky,merunky),listove zeleniny.Je toho spousta,to ze nastane u vegetariana problem s nedostaky techto latech je spatnym a hloupym pristupem.Me prijde jako bys tvrdil ze maso je jedinym zdrojem takrka vseho a to neni pravda,vserchno co je v masu je i jinde,jde o to spravne hledat.Uz to tu radsi nebudem moc zasirat abysme nebyly nahodou offtopic |
Já samozřejmě srovnával rostlinné zdroje (tzn. drtivou většinu vegetariánů) s živočišnými zdroji, jasně, že B12 je i v jiných živočišných zdrojích než v mase (rozhodně ale ne ve fazolích), železo naopak je využitelné jen z masa a dalších živ. zdrojů (např. žloutek), protože je tam vázané v tzv. hemové formě, kdežto v rostlinné říši je vázáno v nehemové formě a je tak využitelné asi z 5 % - pro dostatečné množství bys to musel jíst na kila tu zeleninu, navíc tam je dost antinutrčních faktorů jako kyselina fytová atd., které absorpci železa a dalších minerálů brání dále...
Jinak ano, maso beru jako jednu z nejpřirozenějších složek lidské stravy, protože je v něm obsažené vše důležité (v našem kontextu) v lehce stravitelné, dobře využitelné formě...
Ale konec OT
|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: st červenec 16, 2008 2:11 pm Předmět: |
|
|
| MalajskyTygr napsal: | Ja se nehadam, maso taky jim, ale ne v takovem mnozstvi jak se tu propaguje.
Tatarak je tatarak, neni to jako kdyz ti nekdo hodi na stul flakotu syroveho masa, nebo cele nepecene kure. To bys asi nedal, ale nechci te podcenovat
To s tim travicim traktem jsem kdysi nekde cetl ze vsezravci maji mnohem kratsi streva a maso jim tam nezahniva, napoje prijimaji lizanim kdezto clovek hltanim, usporadani lidskeho chrupu je pry take daleko podobnejsi bylozravcum. Je toho vic, uz si na vsechno nevzpominam... Proste vubec to neni tak jednoznacne jak mnozi tvrdi. |
jo, já vím, smáli jsme se tomu s učiteli doktory na hodině kritického čtení, byl to nějaký článek aktivistů, pochopitelně snůška slátanin aktivistů bez znalosti fyziologie lidského těla a metabolismu...jistě stojí za zmínku, že to měli velmi dobře zaplacené, protože jistý činovník propagující vegetariánství je shodou okolností majitelem veškerých firem vyrábějící sojové nápoje a sojová masa atd., tedy to, za co radí maso nahradit
To máš jako s pitným režimem, taky není pravda, že by člověk měl pít 3-4l vody denně (nemluvím o sportovcích), ale hodí se to do karet výrobcům min.vod...Za vším hledej tu tendenčnost - proč to kdo napsal a co za ním stojí, kdo ho platí, o co mu skutečně jde...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|