Manifestace za Kaplického a jeho blob

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Manifestace za Kaplického a jeho blob  Úvodní stránka -> Ostatní -> Manifestace za Kaplického a jeho blob
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Kaplickeho knihovnu v Praze
opravdu nechci
44%
 44%  [ 19 ]
je mi to jedno
25%
 25%  [ 11 ]
snad jeste neni pozde
30%
 30%  [ 13 ]
Celkem hlasů : 43

Autor Zpráva
starik

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:09 pm    Předmět: re: daymoon Odpovědět s citátem

Mne nadzvedl paušální přístup typu " To nech postavite hocikam, tak to bude kricat. A o to aj ide."

Touhle metodu už se prodalo ledacos jako umění....

Jinak na vejletech vždy skončím v galériích moderního umění, krávy po Praze vítám (tož ale já su z venkova, tak jsem deformovanej) a dokonce i ten Kaplického chrchel se mi líbí jako takový, stejně jako Swiss Re headquarters v Londýnu. Ale jestli to bude automaticky cool, když se rozesere dost jedinečný pražský panorama??? A další paušalizace, že to zabrání dalšímu úbytku turistů (když se k nim chováme jak k prašivejm a ve službách jim nemám co nabídnout)?????
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
starik

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No on se nad tím občas někdo pozastaví, jen je to prd platný (teda, když si vzpomenu, že u svýho baráku nemám právo ani změnit barvu oken...) Pražský magistrát je holt pěkná sbírečka...

Většina těch developerskejch projektů je skutečně otřesných. Díky bohu za každé aspoň trochu originální dílo. Ale situace je jiná, pokud je to arogantní obrovské dílo, které mi "poleze" po gotických věžích při pohledu z míst, které kdysi měly jakous takous atmosféru. Vizualizace umístění Kaplického slizu mne nepřesvědčily a bůh nás ochraňuj před mrakodrapy na Pankráci.

Geroj napsal:
Je to takový těžkopádný argument - že narušuje historický ráz hlavního města, nemá žádnou faktickou hodnotu. Vše co se dnes v Praze postaví těžko bude projektováno v pozdně gotickém duchu či v renesačních formách. Ročně po Praze rostou různý developerský projekty obytných čtvrtí, obchodní centra a sídelní budový společností přímo v centru Prahy, všechno v těžce moderních architekturách a NIKDO se nad tím ani nepozastaví. Tak proč teď? Ještě by se nad tím dalo diskutovat, kdyby to mělo vyrůst na druhém břehu Malé strany, ale na Letné?

Přiznám se, že osobně Kaplického smysl pro desing nesdílím. Nějak extra se mi to nelíbí, ale ani to nezatracuju. Nicméně je to odvážný a netradiční pokus, skvěle sladěný z praktickými otázkami souvisejícími s požadavkami na národní knihovnou, to musí uznat každý. A rozhodně, by to udělalo větší dojem, než nějaký umírněný projekt s motem "hlavně moc nevyčnívát", který možná nikoho neurazí,ale ani nenadchne.
g_dgrim
Moderátor

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:28 pm    Předmět: Re: re: daymoon Odpovědět s citátem

starik napsal:
Mne nadzvedl paušální přístup typu " To nech postavite hocikam, tak to bude kricat. A o to aj ide."

Touhle metodu už se prodalo ledacos jako umění....

to je sice pekne, ale ja som to pouzil ako protiargument k argumentu, ze to NIKAM nepasuje. Ved to bol asi aj zamer toho konceptu, keby to ma pasovat tak by nenavrhol mimozemsku zelatinu, ale nieco ine. Netvrdim, ze to treba postavit PRAVE preto, ze to tam nepasuje.

Mne sa to proste paci ako koncept, ci to tam pasuje, alebo nie - neriesim (len vyvracam jednu zlu argumentaciu).
starik

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

V tom případě OK, povolávám krakena nazpět.
Jirka_
Božena

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já ti řeknu co dál. Zavolam pár zfetovanejch negrů z kleštěma a letlampou pro pana domácího, aby si tady hoši trochu zablbli. Slyšíš mě co řikam ty vidláku, eště jsem s tebou hochu neskončil, tvá prdel pozná středověk.
g_dgrim
Moderátor

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

stariku a tebe sa to nepaci ani ako koncept? Dajme tomu, ze by to postavili mimo centra, alebo uplne mimo Prahu, stale by to bolo zle?
jari

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jsem pro a pod Gerojovo posty se klidně podepíšu.
starik

PříspěvekZaslal: st leden 21, 2009 11:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ale jinde jsem snad psal, že se mi to celkem líbí, kdyby to stálo v červeně kvetoucím makovým poli, tak super, v některých vizualizacích zhora se mi dokonce to líbí i v té pravidelné hranaté zástavbě okolo Letné. Takže mimo centrum, mimo Prahu klidně, se mnou se dá přece mluvit (a navíc koukám seš moderátor ).

g_dgrim napsal:
stariku a tebe sa to nepaci ani ako koncept? Dajme tomu, ze by to postavili mimo centra, alebo uplne mimo Prahu, stale by to bolo zle?
g_dgrim
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt leden 22, 2009 12:03 am    Předmět: Odpovědět s citátem

starik napsal:
Ale jinde jsem snad psal, že se mi to celkem líbí, kdyby to stálo v červeně kvetoucím makovým poli, tak super, v některých vizualizacích zhora se mi dokonce to líbí i v té pravidelné hranaté zástavbě okolo Letné.

aha, fajn - som si vsimol to s tym hovnom na namesti tak som si myslel ze si totalne proti tomu aj keby to stalo na luke
starik napsal:

Takže mimo centrum, mimo Prahu klidně, se mnou se dá přece mluvit (a navíc koukám seš moderátor ) .

ved s tebou len diskutujem, neni problem
a ano som moderator... meni to nieco na veci?
starik

PříspěvekZaslal: čt leden 22, 2009 12:29 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jen takovej pokus o vtip. Tohle všechno je takový escapismus, abych nemusel dělat účetnictví. I když architektura a atmosféra Prahy vůbec mne docela pálí.
Jirka_
Božena

PříspěvekZaslal: čt leden 22, 2009 12:34 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Tohle dilo mam rad uz jen proto jak lidi rozdeluje, podnecuje jejich fantazii a hlavne emoce. A to podle meho soudu moderni architektura delat ma! .. Dovolim si male srovnani s nove postavenou Narodni technickou knihovnou. Co o ni vite? Jak vypada? Kde je? Ja to vim, ale ostatni ji snadno prehlednou i kdyz bych je postavil primo pred ni. To proto ze je uplne obycejna! Je to hromada skla a zeleza a mezi tema komunistickejma kvadrama co jsou okolo opravdu nenarusuje! Vsichni opravdu chceme aby NARODNI knihovna byla zas obycejna seda kostka z betonu? Ja teda ne. Nerikam ze musi nutne vypadat podle kaplickeho, ale vymyslel nekdo neco jineho? Neco co by bylo alespon trochu srovnatelne? NE! ..Nehlede na to ze nejde jen o obal, neni zrovna udelat "automaticky regal" na 15milionu knizek.
Já ti řeknu co dál. Zavolam pár zfetovanejch negrů z kleštěma a letlampou pro pana domácího, aby si tady hoši trochu zablbli. Slyšíš mě co řikam ty vidláku, eště jsem s tebou hochu neskončil, tvá prdel pozná středověk.
starik

PříspěvekZaslal: čt leden 22, 2009 12:42 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Což se vrací k mému "provokující a nepřehlédnutelné neznamená automatický dobré"

Plus tančící dům se mi líbí, jeho umístění přijímám s rozpaky, ale nakonec není to zásadní zásah do půlky Prahy, protože to nepřečnívá okolí o dvě chapadla. To mi přijde ale sakra riziko, protože Praha má něco, co se jinde špatně hledá (podle turistů aspoň).
Geroj
Moderátor

PříspěvekZaslal: čt leden 22, 2009 12:50 am    Předmět: Odpovědět s citátem

starik napsal:
Což se vrací k mému "provokující a nepřehlédnutelné neznamená automatický dobré"

Plus tančící dům se mi líbí, jeho umístění přijímám s rozpaky, ale nakonec není to zásadní zásah do půlky Prahy, protože to nepřečnívá okolí o dvě chapadla. To mi přijde ale sakra riziko, protože Praha má něco, co se jinde špatně hledá (podle turistů aspoň).

otázká je co je to "dobré"?

To, že se ti ta budova bude líbit? To, že nebude vyčnívat a dokonale splyne s okolím? To, že přinese nový prvek, potažmo image části Prahy? Že vyřeší otázku skladování až 15 mil knih? To, že návhr nebude vypadat jako chobotnice s kopřivkou?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Matheus

PříspěvekZaslal: čt leden 22, 2009 12:53 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Knihovna podle Kaplického se mi zdá zbytečně výstřední a bijící do očí. Budova určena pro tyto účely by podle mně měla být dominantní obsahem a ne vzhledem. Tenhle vykřičený návrh je pěkný, ale pro jiné účely a na jiné místo. Nevím proč by na sebe měla knihovna tak upozorňovat a být tak výrazná. Jsem zcela proti.
Zbytečná snaha o kontroverzi a upozornění na sebe. Třeba jako terminál významného letiště by to bylo skvělé. IMHO
Jirka_
Božena

PříspěvekZaslal: čt leden 22, 2009 1:16 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Prohlášení Učené společnosti České republiky k výstavbě nové budovy Národní knihovny na Letné

kód:
Učená společnost České republiky se znepokojením sleduje vývoj kolem plánované výstavby nové budovy Národní knihovny na Letné. Národní knihovna je velmi důležitou součástí národní kultury a přirozeným centrem duchovního a vědeckého života. Na návrh stavby nové budovy byla vypsána řádná mezinárodní soutěž  řízená representativní mezinárodní porotou. V této porotě byli zastoupeni také pražští radní.  Vznikla tak možnost, aby byla v Praze postavena další zajímavá, inspirativní a moderní budova. Je zřejmé, že soutěž byla vyhlášena na konkrétní lokalitu na Letné v souladu s územním plánem, vláda ČR schválila na stavbu příslušné prostředky do návrhu rozpočtu, zastupitelstvo odsouhlasilo prodej pozemků a návrh architekta Kaplického v této soutěži jednoznačně zvítězil. Dodržováni pravidel je pro demokratickou společnost zcela zásadní. O některých věcech se hlasovat nemá a nedá. Verdikt mezinárodní poroty expertů  je nutno respektovat, pokud se chceme považovat za civilizovanou zemi.

Žádné výjimečné dílo nikdy nevzniklo bez odvahy a imaginace. Domníváme se, že politici by měli svou prací vytvářet pro taková díla podmínky. V žádném případě však nemohou zpochybňovat výsledky regulérní soutěže.

zdroj: http://www.nkp.cz/novabudova/novabudova_aktuality.htm

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Manifestace za Kaplického a jeho blob Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: