|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
redis

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 4:34 pm Předmět: Darování krve / plazmy / kostní dřeně |
|
|
Zdravím lidi,
chtěl bych se zeptat zda někdo s tímto má zkušenosti (viz. jméno topiku).
1. Co se týče darování krve, tak vím, že se provádí 4x do roka (pro chlapy),
že máte jisté úlevy na daních, den volna v práci (placené?) a všude píšou, že můžete pomoct lidem a že je to bez rizika.
Opravdu teda nějak ta krev nechybí tělu nebo není nějak extra znát oslabení těla nebo tak? Případně jiný rizika do budoucna? A opravdu to pomáhá lidem? Nebo je to zase jenom "obchod" ?
2. Plazma, tady jsem jednu dobu cca půl roku chodil darovat plazmu (vyplácelo se snad 400,- za odběr). Odběry byly dvakrát do měsíce, bylo mi řečeno, že je to také bez rizika, nicméně později mi bylo řečeno (ne v ordinaci), že pravidelné darování plazmy snižuje obranischopnost těla aj. aj. problémy, pak navíc (nevím jestli to má s tím souvislost) se mi zhoršili výsledky ledvin (po vynechání odběrů se zlepšili).
3. Darování kostní dřeně, co jsem četl dnes se většinou dá vybrat z několika způsobů odběru, chci se zeptat jestli s tím má někdo zkušenost, jak moc je to bolestivé, jak moc vás to vyřadí z provozu atd. atd. (viz. otázky vejš u ostatních bodů) :)
Předem díky za odpovědi :)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
mandor
|
Zaslal: po červenec 04, 2011 5:00 pm Předmět: |
|
|
Ad. bod 3 - já jsem byl před čtyřmi roky příjemcem, takže jsem se dost informoval a pokud se přihlásíš jako dárce, je slušná pravděpodobnost, že někomu zachráníš život, doslova.
Registrace spočívá v odběru krve, typizují se tři znaky a dají tě do registru. Pokud se najde někdo se shodnými znaky provede se další typizace a pokud se ukáže, že bys mohl darovat, zeptají se tě znova jestli jsi ochotný to udělat. Pokud ano máš dvě možnosti:
- darovat kostní dřeň (dnes se to už moc nedělá) uspí tě a vycucnou ti cca 3 a něco dcl z pánve - bude tě bolet pánev jako bys měl slušnou naraženinu, doktoři říkali cca týden. To prý volí manageři co chtějí pár hodin po zákroku ťukat do noťasu a neztrácet čas na separátoru.
- darovat krvetvorné buňky, budeš si píchat 5 dní růstové faktory (Neupogen) tím se vyplaví krvetvorné buňky do krevního řečiště, připojí tě k separátoru "přefiltrují" ti krev a krvetvorné buňky které vyfiltrují dají formou transfuze nemocnému. Někteří lidé po neupogenu mají stavy jako při chřipce - malátnost a bolest kosti.
Rizika jsou jako u každého zákroku - infekce, nehoda, náhoda.
Nechci na nikoho tlačit, je to o dobrovolnosti, ale pokud se pro to rozhodneš je fakt šance někomu zachránit kejhák - má rodina se samozřejmě nechala typizovat celá a bratranec z německa už daroval - další člověk má šanci na uzdravení.
Takže za sebe bych byl rád, kdyby vás co nejvíc šlo do toho. Věřím, že kdyby tě na ulici někdo zastavil s tím, že když tě bude týden bolet prdel zachráníš mu na nějakých 60% život šel bys do toho, doufám, že každý. Problém je jen se rozhoupat.
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 5:36 pm Předmět: |
|
|
Musím mít pro darování krve (pokud je mi pod 18) souhlas rodičů? Nebo to prostě vůbec nejde?
|
|
| nahoru |
|
 |
redis

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 5:59 pm Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: | | Musím mít pro darování krve (pokud je mi pod 18) souhlas rodičů? Nebo to prostě vůbec nejde? |
nejde, musí ti být 18
|
|
| nahoru |
|
 |
lipidek

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 6:03 pm Předmět: |
|
|
to redis:
ad 1.
Daroval jsem několik let. Odpovím ti asi následovně:
- úlevy na daních : ano
- den volna v práci : ano (placený - ano)
- pomoc lidem : samozřejmě že jo. Krve je potřeba pořád. V nemocnicích, při operacích.. Přítelkyně dělá v nemocnici a občas nestíhám chápat, kolik krve se spotřebuje za jedinej den... Pokud daruješ, máš 100% jistotu, že někomu pomůžeš.
- oslabení, rizika : tělo oslabený je. Vezmou Ti přece jen 0,5 litru.. Když nic neděláš a chováš se normálně, skoro to nepoznáš. Jen těsně po odběru ti může být víc slabo. Chce to od rána hodně pít, to celkem pomáhá. Jinak bejt celej den v klidu. Jakmile si půjdeš začvičit, nebo zaběhat, nebo si moc brzo budeš chtít zašpásovat s přítelkyní, nezaručuju, že se na chvilku neodebereš do několikaminutovýho limbu...moc bych to s pohybem fakt nepřeháněl..
ad2.
Nemám zkušenost, nevím jestli se zhorši obranyschopnost, ale určitě to pro tělo bůhvíjak blahodárný není.. I plasma i krev vyžadují u dárce zvýšenou pozornost ve formě braní vitamínů, kvalitní stravu, atd.. Je to přeci jen zásah do organismu a jeho rovnováhy..i když dočasný..
to Moocha:
Myslím, že pod 18 ti nepomůže ani souhlas rodičů. Jako dobrovolnýho dárce tě akceptujou prostě až od 18. A hlavně je vyžadovaný doporučení/scválení obvodní doktorky. _________________ you don´t need muscles to be great...
|
|
| nahoru |
|
 |
pain2

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 6:47 pm Předmět: |
|
|
mám známou, co chodila na odběry plazmy... a opravdu z toho byla dobrý týden mimo. Protože v plazmě má tělo obranyschopné látky (vitamíny a různé enzymy) a člověk po takovém odběru je mnohem víc háklivý na nákazy, infekce...
Jediné negativum je to, že člověk je týden mimo a nic nemůže pořádně dělat.
Třeba se tyto příznaky objevovali jen u ní, ale může to tak být i u druhého.
A taky pokud je člověk cvičícím a bere to vážně s hmotou, tak na plazmu nedoporučuji chodit. PLazma jako taková slouží k přenosu hormonů, cukrů atd...
Je to na každém, jak se rozhodne  a je pravda, že člověk může zachránit jiný lidský život.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: po červenec 04, 2011 7:11 pm Předmět: Re: Darování krve / plazmy / kostní dřeně |
|
|
| redis napsal: | Zdravím lidi,
chtěl bych se zeptat zda někdo s tímto má zkušenosti (viz. jméno topiku).
1. Co se týče darování krve, tak vím, že se provádí 4x do roka (pro chlapy),
že máte jisté úlevy na daních, den volna v práci (placené?) a všude píšou, že můžete pomoct lidem a že je to bez rizika.
Opravdu teda nějak ta krev nechybí tělu nebo není nějak extra znát oslabení těla nebo tak? Případně jiný rizika do budoucna? A opravdu to pomáhá lidem? Nebo je to zase jenom "obchod" ?
2. Plazma, tady jsem jednu dobu cca půl roku chodil darovat plazmu (vyplácelo se snad 400,- za odběr). Odběry byly dvakrát do měsíce, bylo mi řečeno, že je to také bez rizika, nicméně později mi bylo řečeno (ne v ordinaci), že pravidelné darování plazmy snižuje obranischopnost těla aj. aj. problémy, pak navíc (nevím jestli to má s tím souvislost) se mi zhoršili výsledky ledvin (po vynechání odběrů se zlepšili).
3. Darování kostní dřeně, co jsem četl dnes se většinou dá vybrat z několika způsobů odběru, chci se zeptat jestli s tím má někdo zkušenost, jak moc je to bolestivé, jak moc vás to vyřadí z provozu atd. atd. (viz. otázky vejš u ostatních bodů) :)
Předem díky za odpovědi :) |
1. Krev, určitě jdi. Pro člověka je přirozené že krev občas ztratí, tj. nulová zdravotní rizika. Krev je zatraceně potřeba a u operací se často spotřebuje pár litrů. Já osobně na nějaké přestávky kašlu a ten samý den po odběru v pohodě sportuju. Ale to může být individuální.
2. Nemám zkušenosti
3. Máš jen zatraceně malou možnost že bys měl kostní dřeň skutečně darovat, ale pomáháš zvětšovat registr a tím i zvyšuješ šanci na něčí uzdravení. Samotná registrace se sestává jen z darování pár kapek krve. Darování kostní dřeně popsal Mandor.
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 8:58 pm Předmět: |
|
|
| pain2 napsal: | mám známou, co chodila na odběry plazmy... a opravdu z toho byla dobrý týden mimo. Protože v plazmě má tělo obranyschopné látky (vitamíny a různé enzymy) a člověk po takovém odběru je mnohem víc háklivý na nákazy, infekce...
Jediné negativum je to, že člověk je týden mimo a nic nemůže pořádně dělat.
Třeba se tyto příznaky objevovali jen u ní, ale může to tak být i u druhého.
A taky pokud je člověk cvičícím a bere to vážně s hmotou, tak na plazmu nedoporučuji chodit. PLazma jako taková slouží k přenosu hormonů, cukrů atd...
|
Tak to měla asi jen on takové problémy, na plazmě jsem byl několikrát, a nikdy mi nic nebylo, dokonce jsem šel 3 hod. po odběru na trenink. O nějaké týdenní neschopnosti (proboha z čeho?) se netřeba obávat.
Nezapomínej na to, že ti ty určité vitamíny a enzymy vrátí do těla jako additivum (roztok), neříkám že 100% ale určitá část určitě. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
Tex
|
Zaslal: po červenec 04, 2011 9:35 pm Předmět: |
|
|
U odběru krve je vliv na výkonost dost individuální. Mě osobně je po něm fajn a žádný problémy nemám, ale raději pro sichr chodím v netréninkové dny. Na druhou stranu sou lidi co to snáší hůř, motá se jim hlava, jsou unavení atd. Chce to vyzkoušet, ať člověk ví na čem je.
Jinak návštěva nemocnice kvůli odběru je vždycky příjemná záležitost, všichni se na tebe usmívají, pořád se kolem tebe motají, jak ti je, jestli nemáš žízeň...No a nakonec dostaneš snídani zdarma.
S plazmou zkušenost nemám a to právě protože se bojím následků. Kamarád chodí na plazmu pravidelně, je to pro něj taková malá brigáda a pokaždý si stěžuje jak je několik dní šíleně unavenej, má zakázáno běhat apod. Ale nejspíš ji časem taky vyzkouším.
|
|
| nahoru |
|
 |
Broken

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 9:47 pm Předmět: |
|
|
jenom taková malá vsuvka,pokud někdo chce opravdu pomoci lidem,tak plazma se daruje zadarmo, většinou ve fakultních nemocnicích.Plazma,která se dává za peníze v soukromých centrech,se nepoužívá na aplikaci lidem.Placení totiž přitahuje nejrůznější nezdravá individua,jejichž plazma se pak nemůže použít.
Co se týká darování kostní dřeně,tak to už je zase o level výše a registrací a následným poskytnutím opravdu přímo zachraňujete životy _________________ Kdyz jsem byl mlady,byl jsem namysleny.Ale ted uz nemam chybu...
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 9:51 pm Předmět: |
|
|
| Broken napsal: | | Plazma,která se dává za peníze v soukromých centrech,se nepoužívá na aplikaci lidem.Placení totiž přitahuje nejrůznější nezdravá individua,jejichž plazma se pak nemůže použít. |
A proč musí tyhle individua projít vstupní prohlídkou + prohlídkou krve, a až pak tě buďto pustí nebo ne? Myslím že nemáš pravdu. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
Broken

|
Zaslal: po červenec 04, 2011 10:05 pm Předmět: |
|
|
| Frozz. napsal: | | Broken napsal: | | Plazma,která se dává za peníze v soukromých centrech,se nepoužívá na aplikaci lidem.Placení totiž přitahuje nejrůznější nezdravá individua,jejichž plazma se pak nemůže použít. |
A proč musí tyhle individua projít vstupní prohlídkou + prohlídkou krve, a až pak tě buďto pustí nebo ne? Myslím že nemáš pravdu. |
pravdu mám,testy se dělají,ovšem nikdy ti nedají stoprocentní jistotu.Navíc dotyčný jedinec mohl mít třeba nechráněný styk 3 dny před odběrem s osobou HIV pozitivní nebo iv aplikaci drogy z infikované jehly a to ti v dnešní době neodhalí žádný test,tvorba protilátek,které se detekují,trvá různě dloudo.Z tohoto důvodu si fakultní nemocnice nemůžou dovolit platit dárcům za plazmu stejně tak jako to nedělají s krví,jelikož rizika nákazy by neúměrně vzrostla _________________ Kdyz jsem byl mlady,byl jsem namysleny.Ale ted uz nemam chybu...
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: po červenec 04, 2011 10:28 pm Předmět: |
|
|
| Broken napsal: | | Frozz. napsal: | | Broken napsal: | | Plazma,která se dává za peníze v soukromých centrech,se nepoužívá na aplikaci lidem.Placení totiž přitahuje nejrůznější nezdravá individua,jejichž plazma se pak nemůže použít. |
A proč musí tyhle individua projít vstupní prohlídkou + prohlídkou krve, a až pak tě buďto pustí nebo ne? Myslím že nemáš pravdu. |
pravdu mám,testy se dělají,ovšem nikdy ti nedají stoprocentní jistotu.Navíc dotyčný jedinec mohl mít třeba nechráněný styk 3 dny před odběrem s osobou HIV pozitivní nebo iv aplikaci drogy z infikované jehly a to ti v dnešní době neodhalí žádný test,tvorba protilátek,které se detekují,trvá různě dloudo.Z tohoto důvodu si fakultní nemocnice nemůžou dovolit platit dárcům za plazmu stejně tak jako to nedělají s krví,jelikož rizika nákazy by neúměrně vzrostla |
JJ, pravda. Nemocnice by platily rády, ale neplacení je nej prevence proti odebírání kontaminované krve.
|
|
| nahoru |
|
 |
Vokr

|
Zaslal: čt duben 19, 2012 5:52 pm Předmět: |
|
|
Zdravím. Dneska jsem byl poprvé na odběru krve a když jsem tam seděl tak se mi před 250ml začali dělat mžitky tak mi dali nohy na horu a bylo to hned v pohodě. Ale zajímá mě čím to může být nebo co jsem mohl udělat špatně.
Ještě mám jednu zbytečnou otázku, nejsem si jistej jestli mě hned odpojili nebo ne. Nějak jsem nezpozoroval, kdy mě odpojili (ale mimo sem nebyl  ) Odpojili mě hned nebo to nechali dojet na 450ml?
|
|
| nahoru |
|
 |
martin_killer
|
Zaslal: čt duben 19, 2012 6:41 pm Předmět: |
|
|
| Vokr napsal: | Zdravím. Dneska jsem byl poprvé na odběru krve a když jsem tam seděl tak se mi před 250ml začali dělat mžitky tak mi dali nohy na horu a bylo to hned v pohodě. Ale zajímá mě čím to může být nebo co jsem mohl udělat špatně.
Ještě mám jednu zbytečnou otázku, nejsem si jistej jestli mě hned odpojili nebo ne. Nějak jsem nezpozoroval, kdy mě odpojili (ale mimo sem nebyl ) Odpojili mě hned nebo to nechali dojet na 450ml? |
Spíš ses na to díval a udělalo se ti špatně. Stává se. Nebo jsi se málo nasnídal. Řekl bych že tě neodpojovali a nechali to dojít. Aspoň co jsem dával krev a nakoukal jsem okolo.
Já jsem chodil dávat destičky a asi zase začnu.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|