všechno od Stephena Kinga (co jsem přečetl za cca 1-2 roky, něco už 2x)
Prokletí Salemu
upířinu nemusím, je to už dost vyčpělé téma, ale tady mi to ani v nejmenším nevadilo a tuto knížku jsem si vychutnával od začátku do konce.
85-90%
Dlouhý pochod
zrovna nedávno jsem si tuto knihu přečetl po 2x a nelitoval jsem ani minutu. Opravdu bravůrně napsané drama o 100 mladicích, co se vypravili na pochod smrti. Skvěle zpracované postavy, ale trošku škoda konce, kde jsem očekával trochu něco jiného.
90%.
Running Man
Už je to dýl, co jsem tohle četl, ale pamatuji si, že mě to dost dost bavilo a chvílema jsem si pěkně zasmál tomu černému humoru, co King velmi rád používal napříč celou knihou.
85%
Čtyři roční doby
u mě jedna z nejlepších knih od Kinga. Autor ukázal, že i bez nadpřirozených věcí a horového tématu, dokáže napsat opravdu poutavé příběhy plné emoci. Úplně nejlepší je pro mě Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. Po shlédnutí filmu jsem byl opravdu plný očekávání, co mě čeká a kniha ani v nejmenším nezklamala, spíš naopak.
Tělo je taková moje menší srdcovka. Osobně miluju tyhle příběhy z dětství, protože rád se do nich ve vzpomínkách vracím a tato kniha mi umožnila se opravdu vžít do úhlavní party kluků, co se snaží najít mrtvé tělo.
Nadaný žák je nejtemnější ze všech příběhů. Autor zde velmi poutavě líčí proměnu hlavního hrdiny a jeho manipulování s bývalým nacistickým zločincem.
95%
Řbitov zviřátek
jedna z nejatosferičtějších knih, co jsem od Kinga četl. Místy člověk ani nedutá, je napnutý jak struna a jen čeká, co si na něj autor zase vymyslí. Nadruhou stranu, místy jsem čekal, že se budu víc bát.
85%
Blaze
King oprášil jedno ze svých starých děl a myslím, že udělal setsakramentsky dobře. Opravdu jsem si příběh nádherně vychutnal a hlavní hrdina mi doslova přirostl k srdci, že mi až bylo líto, že je po chvíli čtení konec.
90%
O psaní: Memoáry o řemesle
příjemné počtení, ve kterém autor velmi poutavé radí začínajícím pisatelům a současně se i dozvíme několik zajímavostí o jeho osobě a tvorbě obecně.
85%
Zelená Míle
asi jediná kniha, co mě kdy dokázala opravdu rozbrečet. Smutný, ale zároveň fascinující příběh.
95%
Nezbytné věci
začátek je dost pomalý a člověku trvá, než se pořádně začte, ale když se tak stane, tak už ho kniha ani na minutu nepustí.
90%
Misery
momentálně čtu po 2x už od začátku se toho nemůžu nabažit. Autor skvěle zachytil utrpení hlavního hrdiny a umí ho natolik vylíčit, že čtenář se do příběhu vžije jako nikdy a celý příběh prožívá s Paulem Shledonem jako by s ním ležel v té samé posteli.
95%
To
nezapomenutelné Kingovo dílo, které je pro mě osobně vrcholem celé jeho spisovatelské kariéry. Výborně ztvárněné postavy, dobře budovaný příběh, který se prolíná z minulosti do přítomnosti a zlo, co prosakuje z každé stránky... Těch 1000 stran jsem hltal jako smyslu zbavený (2x), což samo o sobě vypovídá, že se jedná o skvost.
Všem doporučuju!
100%
edit:
Osvícení
Na tohle dílo jsem trochu pozapomněl (ostuda, já vím). Už je to dýl, co jsem to četl, ale atmosféra byla výborná a hlavní hrdina a jeho postupné šílení jsem si skvěle užíval a místy se i bál. Film mě, ale přesto bavil o něco víc.
85%
..od Kiga jsem toho četl ještě víc, nějaké sbírky povídek, pár menších novel a snad 1-2 knihy, které jsem nedočetl. Tady jsem dal výběr jen toho nejlepšího. Možná si říkáte, že některé jeho díla tu chybí. Máte pravdu, k mnohým jsem se ještě nedostal, ale hodlám to, co nejdřív napravit.