|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
saleb

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 12:28 pm Předmět: Debata nad radami výživové poradkyně |
|
|
Zdravim,
prave jsem se vratil z hodinoveho sezeni s vyzivovou poradkyni, kam jsem zasel, protoze jeden kluk, ktereho trenuju za ni byl a povedela mu par veci, ktere ho vydesily natolik ze se rozhodl ihned se cvicenim skoncit. Zasel sem si tedy za ni a v klidu si vyslechl jeji nazory, nad kterymi bych tady nyni rad vyvolal diskuzi, budu rad, kdyz se zapoji lide co o tom neco vi, abychom zjistili zda-li mela pravdu.
Jeji rady a nazory v bodech tedy jak mi je po sobe prezentovala:
1. jist dlouhodobe pravidelne kureci maso (rekneme jako 80 procent veskereho masa ktere snite), jist dlouhodobe na snidani ovesne kase nebo vajicka a dlouhodobe uzivat proteinove suplementy je znacne skodlive.
Jeji argumenty: vsechny tyto veci obsahuji alergenni slozky (napriklad kase lepek, E220) ktere pri dlouhodobe konzumaci (napr rok) mohou vest k vyvolani bourlive alergicke reakce napr. na onen lepek, ktere potom nebude mozne zvladnout. Proteinove supplementy nejsou potrebne, protoze zvysene mnozstvi bilkovin neni potreba (proc v dalsich bodech) a lepe nez bilkoviny zivocisne je uzivat bilkoviny rostlinne na pokryti dennich potreb.
Moje argumenty: lepek a ecka obsahuje vetsina veci nebylo prokazano ze dlouhodobe uzivani samo vyvola alergickou reakci. Rostlinne bilkoviny nepokryvaji plne spektrum esencialnich aminokyselin a nejsou obecne povazovany za vhodne k budovani svalove hmoty
2. Jeji argumenty: Doplnky OMEGA3 nebo rybi tuk nejsou potreba, protoze staci tuk prijimany ze stravy, napriklad je dobre misto snidane ovesnych kasi a proteinu dat chleba s maslem, kapsle obsahuji slozky ktere je drzi pohromade ktere jsou telu skodlive. Vitaminove a mineralni vyzivove doplnky neuzivat, doplnit vse ve forme ovoce a zeleniny, stejne tak kapsle s vitaminama obsahuji pojive slozky ktere jsou skodlive. Mlade telo cloveka, ktery cvici pravidelne (v tomto pripade 6x tydne) nevyzaduje vnejsi prisun umelych vitaminu, stejne je telo nevyuzije. Vitamin B obsazeny v multivitaminovych kapslich je prilis velky, zatezuje ledviny.
Moje argumenty: OMEGA 3 jsou potreba protoze snizuji hladinu LDL a zvysuji HDL cholesterol. Nebylo nikdy nikde prokazane ze by kapsle ve kterych se olej uchovava zpusobovaly zdravotni potize. Doplnit ovocem a zeleninou doporucene denni mnozstvi vitaminu je temer nemozne nehlede na to, ze pri kazdodennim narocnem vykonu jsou tyto mnozstvi jeste vetsi nez bezna doporucena denni davka a znamenalo by to komnzumovat ohromne mnozstvi ovoce a zeleniny. Bylo prokazano ze fruktoza obsazena v ovoci zvysuje insulinovou resistenci. Vitaminy skupiny B nejsou toxicke, vylucuji se v premire ledvinami a v premire nejsou obsazeny v multivitaminovych suplementech.
3. Jeji argumenty: Vsechny supplementy pouzivane pri cviceni mym klientem jsou spatne a je nutno je vysadit. Mlade telo nepotrebuje takovy prisun bilkovin a jinych latek, jist nakych 14 tablet denne je naprosto nepredstavitelne. V dlouhodobem horizontu to muze odrovnat jatra a ledviny (supplementy byly: protein, nocni protein, multivitamin+multimineral, vytazek ze skorice, rybi tuk, maltoza, treninkovy suplement obsahujici kreatin aminokyseliny a arginin, suplement pro spravnou funkci kloubu (Amino flex))
Moje argumenty: Je potreba doplnit urcite mnozstvi proteinu denne pro svalovy rust, protein v prasku je lehceji stravitelny, vice vyuzitelny, rybi tuk snizuje hladinu cholesterolu a insulinovou resistenci, maltoza zdroj energie behem treninku, kreatin snizuje mnozstvi cholesterolu v krvi, zlepsuje regeneraci, funkci nervove soustavy, tvorbu energie, stejne tak arginin a spol.
4. Jeji argumenty: Posilovani ve fitku neni sport (to zduraznila dvacetkrat) je to pouze doplnek ke sportu, neni potreba pridavat zadne supplementy, staci rostlinne bilkoviny, na snidani dva pomerance a chleba s maslem, protoze to staci pro udrzovani se v kondici. Kdyz clovek neni vrcholovy sportovec nemel by nic takoveho uzivat a i vrcholovi sportovci takove veci nepouzivaji. Jednostranna strava slozena prevazne ze zdroju dobrych tuku (seminka, orechy, rybi tuk) dobrych sacharidu (ovesne vlocky, ryze) a netucneho masa (kure) je spatna pro telo proste proto ze by se mela stridat s jinymi vecmi (olej pri priprave masa), chleba a pecivo jako zdroj sacharidu, kralici a veprove maso.
5. Moje argumenty: pomerance a chleba bez komentu stejne jako doporuceni jist pecivo maslo a jogurty pro nekoho ve striktni diete a prejdu k posilovani neni sport: tady uz to zacalo byt trochu smutne kdy jsem argumentoval ze to je predsudek a znam minimalne pet sportu ktere se odehravaji jen ve fitku a ze jeden z nich je vzpirani ktere je na olympiade
Jeji argument: vzperaci jsou mega zdevastovani takze vidim ze posilovna neni dobra
Muj argument: vzperaci jsou jedni z nejvsestranejsich atletu, kteri maji velkou silu, vybusnost, casto nizke procento tuu, funkcni silu, stabilni stred tela, jsou dobri sprinteri, skokani a podobne
Jeji argument: prosimvas vzperac aby byl dobry sprinter? to jdete. Vzperaci vubec nemaji zadnou dynamiku
Moje argumenty: snazil sem se ji vysvetlit ze prvky vzperacskeho treninku (premisteni, drepy) se vyuzivaji v treninku nejlepsich svetovych atletu (napr sprinteri) a ze to asi nebude jen tak, ze to je prave proto ze podobne cviky buduji vybusnost, ze protoze predstavuji zaklad treninku vzperacu a jsou v tom nejlepsi tak maji skvele zrychleni a ze si to muze precist kdekoliv na internetu, ze to nemam z vlastni hlavy ale z clanku nejlepsich svetovych treneru sprinteru, boxeru, plavcu a atletu.
Po tomto nas dialog musel skoncit, protoze jsem ji rekl, ze kdyz tvrdi takove veci, jakoze vzperaci nemaji vybusnou silu, nemohu ji v nicem verit a musel jsem odejit.
Dulezite je, ze jsem tam sel zejmena proto, ze ten muj sverenec si nechal pres ni udelat krevni testy, ve kterych se ukazala zvysena hladina cholesterolu (5,6) hladinu LDL a HDL nevedela a taky se mu nasel v krvi ANABOLICKY STEROID, ktery je urcite z nejakeho ze suplementu a je potreba je vyradit. Nad tim to vsechno zacalo. Ptal jsem se jaky anabolicky steroid ale rekla jen ze tam je.
Co si o tom myslite vy? Jinak dama to byla ve strednich letech a vypadalo to ze si nezije vubec spatne, takze nejde o nejake stare predsudky nebo nevim.
Naposledy upravil saleb dne pá prosinec 02, 2011 12:50 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
guruhonza
Anonymní
|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 12:40 pm Předmět: Re: Debata nad radami výživové poradkyně |
|
|
zkontroluj si to, protože ses párkrát přepsal asi =) než tu někdo začne zbytečně psát o něčem, co jsi myslel...
(viz hned tvoje první argumenty)
|
|
| nahoru |
|
 |
Wojtkingson

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 12:40 pm Předmět: |
|
|
Přes stravu nejsem doborník, ani přes nic jinýho dalo by se říct, ale myslím, že bude problém v tom, že si moc nedokáže představit co to tréning v posilovně je. Prostě doporučuje stravu pro běžnou populaci, která si jde 2x týdně na 30minut zaběhat. S tím jsem měl problém třeba u mýho ortopeda, ten neměl absolutně žádnou představu o tom, co se v posilovně cvičí. _________________ The pain you feel today will be the strength you feel tomorrow
|
|
| nahoru |
|
 |
guruhonza
Anonymní
|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 12:46 pm Předmět: Re: Debata nad radami výživové poradkyně |
|
|
jinak je tam fakt hodně věcí, který jsou způsobený tím, že je prostě nedostatečně vzdělaná a nemá o fakt aktivním přístupu ke sporu ponětí
Konkrétní názory tu psát nebudu, protože je to stejně všechno teorie, kterou mám načtenou - viz rostlinné bílkoviny apod. Každopádně já osobně podporuju 100% tvoje argumenty a její argumenty = nedostačující vzdělání.
|
|
| nahoru |
|
 |
saleb

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 12:51 pm Předmět: |
|
|
guruhonza, diky za opravu, byly tam ty zivocisne spatne, jeste neco tam je? psal sem to ted hodne narychlo protoze se mi varila zabijacka ryze
|
|
| nahoru |
|
 |
danny1744

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 12:56 pm Předmět: |
|
|
Co se týče silovejch sportů tak bych řekl, že ten člověk vubec neví o čem mluví. Zkrátka na to má klasickej zkreslenej pohled jako většina veřejnosti, kterej vychází z nedostatku vědomostí o tomto sportu.
|
|
| nahoru |
|
 |
kubaz

|
|
| nahoru |
|
 |
Freimen

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 12:59 pm Předmět: . |
|
|
já si dovolím prohlásit, že jsem odborník na výživu, ale ten skutečný, vystudovaný na lékařské fakultě MU, ne najký člověk s několikavíkendovým kurzem, aneb prosím shlédněte tento můj článek na přesně toto téma :-)
http://www.freimen.cz/clanky/nazory/neni-vyzivovy-poradce-jako-vyzivovy-poradce.html
Co se týče paní, máš v drtivé většině věcí pravdu pochopitelně Ty, vtipné je, že skutečně vzdělaní lékaři, např. přednosta gastroenterologie v Bohunické nemocnici, který je i docent atd., mi řadu věcí potvrdil, namátkou, že vysoký příjem bílkovin na 2g denně při dostatečném přívodu tekutin, nemůže zdravému organismu i z dlouhodobého hlediska při silovém tréninku uškodit apod.
Co by mě zajímalo nejvíce - jak se dotyčná jmenuje (pm) a jaké má vzdělání. Když si dovolí toto říci o rostlinných bílkovinách, mám opět vztek na tyto "odborníky".
Mimochodem přesně toto je modelový případ a zkušenost, proč jsem naprosto přestal dělat dietologii , protože bohužel v drtivé většině je 98 % poradců pro výživu takových a může za to legislativa, viz. podrobněji můj článek.
PS: s těmi AS ti lže, pokud mu udělala krevní obraz, nikdy z něj nemohla zjistit přítomnost AS, maximálně měl vyšší jaterky, ale to je z tréninku
|
|
| nahoru |
|
 |
onik

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 1:03 pm Předmět: |
|
|
jmenuje se Irena Němcová, má studio zdraví v ostravě vypadala přesvedčene o svém nazoru takže proto veřejně
|
|
| nahoru |
|
 |
saleb

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 1:06 pm Předmět: |
|
|
Diky Freimene, doufal sem ze tu napises, tvuj prispevek mi dava silu v budoucnu bojovat proti temto samozvanym odbornikum na vyzivu.
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 2:44 pm Předmět: |
|
|
Bojovat proti nim? Na to ti délka jednoho života stačít nebude
Tihle "odborníci" stojí fakt za to. Všem bych poradil nejdřív si zjistit, zda je dotyčný vystudovaný, nebo kurzista a podle toho se pak zařídit. Nemám nic proti podnikání, ale tihle lidé si neuvědomují, že výživou ovlivňují zdravotní stav člověka, takže jakékoliv pochybení může přijít draho, jenže jim jde v první řadě o peníze, pak až o člověka. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Seva98

|
|
| nahoru |
|
 |
saleb

|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 5:19 pm Předmět: |
|
|
nejen kurzy na vyzivu i nektere trenerske kurzy mi prijdou podivne. sam jsem byl svedkem toho, ze v kurzu byli lide, kteri predtim o posilovani neslyseli, naucili se tam ty nejvetsi zaklady cviku anatomie a podobne, potom u zkousek opsali co mohli, protoze ucit se jim nechtelo. a tito lide pak vyjdou do fitek s tim, ze jsou treneri a ze chcou trenovat lidi. To by se melo taky zakazat. Kdyz vidim trenery ve fitku, jak nezvladaji zakladni techniku cviku jako je bench-press, military press nebo dokonce bicepsovy zdvih a ruzne se u toho krouti tak bych jim ihned sebral moznost kohokoliv trenovat. Jednou kdyz jsem byl ve fitku tak jsem na vlastni oci videl jak takovy trener nutil malou podsaditou pani vystupovat na vysoky stupinek na kterem byla balancni plosina jednou nohou a pritom delat vyraz s jednoruckama nad hlavu, po tretim opakovani pani spadla a zvrtla si kotnik...
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
|
| nahoru |
|
 |
petr616
|
Zaslal: pá prosinec 02, 2011 6:17 pm Předmět: |
|
|
Ja bych to rekl takhle, to ze zakladem je rozmanty jidelnicek se doctete uplne vsude...krom diety neviim jediny duvod jist v 80% kureci, nebo na snidani jenom ovesne kase atd...
To co pani tvrdi o posilovani, a o doplnich stravy jako protein, tak zcela jiste nema predstavu co je chozeni do posilovny a bodybuildingem.
Kdyz si vezmu co lidi jsou schopni jist za sr*acky ze supermarketu, uz jenom kazdi kardiolog a obezitolog by zatleskal nad takovym tipickim kultikovskym jidelnickem, at jsem na seminari o vysokem krevnim tlaku, cukrovce, vsude se doporucuje konzumovat celozrne pecivo, ovesne vlocky, to ze clovek ma velkdy nedostatek omega3 protoze vubec nejime ryby vi snad kazde male dite, ze by to sravilo maslo s chlebem na snidani to teda nevim
Na zaver bych jenom rek, ze se obcas vyskytnu na akci herbalife jako zvukovy technik, zajistuji jim ozvuceni tech jejich opicaren, a ti by fakt prodali mrtvymu kabat, bravurne zvladnuta psychologie a neotresitelna presvedcivost dela ze salu na zacatku normalnich lidi ovce, co by jedli rezavy hrebiky, kdyby na tom bylo logo herbalife...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|