Premena sacharidov na tuky = mytus?

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Premena sacharidov na tuky = mytus?  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Premena sacharidov na tuky = mytus?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Arantir

PříspěvekZaslal: ne duben 15, 2012 3:54 am    Předmět: Premena sacharidov na tuky = mytus? Odpovědět s citátem

Dostal sa mi tu vcera do ruky casopis jednej z najvacsej,ak nie vobec najvacsej sieti fitnesscentier v Australii, kde nejaky odbornik na vyzivu "vyvracal myty o stravovani",napr:
- konzumacia sacharidov pred spanim nema vplyv na priberanie,pretoze metabolizmus na noc nespomaluje,alebo spomaluje zanedbatelne,podstatny je celkovy prijem za den

- jeden z naj mytov : nadmerna konzumacia sacharidov nesposobuje ich premenu za normalnych okolnosti na tuky.deje sa to len v extremnych podmienkach,kde ako priklad uviedol konzumaciu pasty v mnozstve vyssom ako 500g

Vas nazor ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Janze

PříspěvekZaslal: ne duben 15, 2012 6:19 am    Předmět: Re: Premena sacharidov na tuky = mytus? Odpovědět s citátem

To by mě taky zajímalo, přeměna sacharidů na tuky samozřejmě funguje, nicméně prof. Veselý nám na přednášce říkal, že tělo je schopné za rok přeměnit ze sacharidů na tuky pouze cca 5 kg. Tzn. - laicky řečeno - že úloha cukrů při přibírání je ta, že při jejich přebytku tělo nemusí využívat tuky jako energetický zdroj a všechny tuky potom uloží. Možná je to všeobecně známá informace, ale já jsem toto slyšel poprvé.
EpsteinBarr

PříspěvekZaslal: ne duben 15, 2012 6:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ale ved odpoved je uplne jasna. Pokojne si to mozete kazdy z vas vyskusat na sebe. Vylucit tuky zo stravy (princip toho, co pise Janze), byt na vysokoproteinovej a vysokosacharidovej diete. Myslim, ze zariadit si to na par mesiacov nemoze byt velky problem. A proste odvazit sa, odmerat si pas a pozriet sa do zrkadla... Biochemia a fyziologia, to nie su bajky, ale exaktne vedy, kde je velmi jasne, ako jednotlive pochody funguju.
O prijme sacharidov pred spanim tu uz nejaku dobu celkom casto piseme...
Mablung

PříspěvekZaslal: ne duben 15, 2012 8:45 am    Předmět: Re: Premena sacharidov na tuky = mytus? Odpovědět s citátem

Arantir napsal:
Dostal sa mi tu vcera do ruky casopis jednej z najvacsej,ak nie vobec najvacsej sieti fitnesscentier v Australii, kde nejaky odbornik na vyzivu "vyvracal myty o stravovani",napr:
- konzumacia sacharidov pred spanim nema vplyv na priberanie,pretoze metabolizmus na noc nespomaluje,alebo spomaluje zanedbatelne,podstatny je celkovy prijem za den

- jeden z naj mytov : nadmerna konzumacia sacharidov nesposobuje ich premenu za normalnych okolnosti na tuky.deje sa to len v extremnych podmienkach,kde ako priklad uviedol konzumaciu pasty v mnozstve vyssom ako 500g

Vas nazor ?

Co se prvního tvrzení týče, bazální metabolismus zpomalovat nemusí, ale když člověk nespí, tak se hýbe a přemýšlí, takže ten výdej bude zatraceně vyšší než ve spánku (jsem laik, takže mě nekamenujte pokud píšu blbost :-) )

Takže cukry se vyloučí místo aby se metabolizovaly?
jirdano

PříspěvekZaslal: ne duben 15, 2012 9:59 pm    Předmět: Re: Premena sacharidov na tuky = mytus? Odpovědět s citátem

Mablung napsal:

Co se prvního tvrzení týče, bazální metabolismus zpomalovat nemusí, ale když člověk nespí, tak se hýbe a přemýšlí, takže ten výdej bude zatraceně vyšší než ve spánku (jsem laik, takže mě nekamenujte pokud píšu blbost :-) )

Takže cukry se vyloučí místo aby se metabolizovaly?

tak pokud jde o sacharidy komplexní tak je jasný že se přes noc vstřebat ani nemůžou, nicméně jednoduchý cukry => zvýšená hladina inzulínu, tim pádem ukládání ne? nicméně tam už je jedno jestli je to večer nebo kdykoli jindy
Greeg

PříspěvekZaslal: po duben 16, 2012 7:52 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

z mojí skušenosti to asi tak bude. Pokud se láduju jenom 100% složenejma sacharidama a bílkovinama nemám šanci cokoliv přibrat, at toho snim cokoliv a to si dám třeba po tréningu 19:00 mléčnou řýži + ovesný sušenky a v 9 třeba ještě 100 g hnědý rýže + bílkoviny a v půl desátý jdu spát takže i dost na večer sachariduju a nemám problém. Jednou jsem si týden za sebou dával 200 g 30% sýra ( ne navíc v celkovém přijmu ale místo jiných zdrojů energie) a tloustnul jsem tak jsem toho nechal. Tetko se tukům v podstatě uplně vyhýbám. Tělo sice tuky potřebuje ale já jim hodně colozrnnou stravu , jeden žloutek deně, i v kuřecím něco máte, takže i když absolutně tuky vyřadíte stejně za ten den něco nachytáte a i to málo uplně stačí ...
gurmán

PříspěvekZaslal: po duben 16, 2012 8:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud myslíš kuřecí prsa, tak to máš úplně libový maso, tam tuk fakt nehledej

A co kvalitní rostlinné tuky ? Arašídové máslo a vůbec ořechy všeho druhu ? A nejsou náhodou tuky v určité míře nezbytné pro organismus ?

Jako tím chcete říct, že když budu ignorovat jednoduché cukry a budu se cpát rejžej s kuřecím, že nic nepůjde do tuků ? To je přinejmenším divné ...ale za pokus to stojí, což ?
Greeg

PříspěvekZaslal: po duben 16, 2012 8:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

no tuky určitě nezbytné jsou ale je jich třeba daleko méně než se často píše. V kuřecích prsou může být i 3 % tuku, tuk neni jenom to bílí co vidíš ale je i stopově mezi vlákny svalstva ( třeba u vepřevého poměrně hodně) takže počítej příjem tuků z ultranetučné stravy:

100g vločky - 3 g
200 mléčna rýže -6g
100 ml mléka -1,5 g
žloutek 5,5 g
protejnový nápoj 1g
celozrný rohlík -2g
šunka krutí - 3 g
celozrnná rýže 3 g
200 g kuře - 5g
tvaroh- 1 g
200 mléčna rýže -6g
ovesný koláček - 6 g
celozrnné těstoviny 3 g
200 g kuře - 5g
protejnový nápoj 1g

52 gramů tuku

z toho víc jak polovina nenasycený a to uplně stačí pro veškerý potřeby těla

nevidim důvod cpát do sebe ořechy nebo máslo
Pr!nc

PříspěvekZaslal: po duben 16, 2012 9:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Z tuků je esenciální kyselina linolová (omega-6) a kyselina a-linolenová (omega-3). Kyselina linolová se nachází v řepkovém oleji např. a a-linolenová v tuku mořských ryb žijících v chladných vodách, nebo i v lněných semenech. Při ukládání do tuku záleží na momentální potřebě organismu, i bílkoviny se můžou uložit do tuku.
Draper

PříspěvekZaslal: út duben 17, 2012 6:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Greeg napsal:
z mojí skušenosti to asi tak bude. Pokud se láduju jenom 100% složenejma sacharidama a bílkovinama nemám šanci cokoliv přibrat, at toho snim cokoliv a to si dám třeba po tréningu 19:00 mléčnou řýži + ovesný sušenky a v 9 třeba ještě 100 g hnědý rýže + bílkoviny a v půl desátý jdu spát takže i dost na večer sachariduju a nemám problém. Jednou jsem si týden za sebou dával 200 g 30% sýra ( ne navíc v celkovém přijmu ale místo jiných zdrojů energie) a tloustnul jsem tak jsem toho nechal. Tetko se tukům v podstatě uplně vyhýbám. Tělo sice tuky potřebuje ale já jim hodně colozrnnou stravu , jeden žloutek deně, i v kuřecím něco máte, takže i když absolutně tuky vyřadíte stejně za ten den něco nachytáte a i to málo uplně stačí ...

Tohle je celkem zajimave a neco na tom mozna je. Drive prakticky v dobe, kdy jsem zacinal cvicit a kdy jsem byl stredne pokrocily, jsem se celkem dlouho stravoval podobne (hodne komplexnich sacharidu a bilkovin a minimem tuku) a take jsem nemohl pribrat ani kdyz jsem chtel, kdezto ted mam tech komplexnich sacharidu mnohem mene na ukor jednoduchych a i tuku o dost vice (predevsim z obrovskeho mnozstvi mlecnych vyrobku hlavne syru), stejne tak asi i bilkoviny nechtene hodne naskacou, i kdyz celkovy prijem energie bude rekl bych srovnatelny nebo mozna i mensi s dobou drivejsi a nemam sebemensi problem pribrat, pokud chci a jelikoz nechci a zaroven prilis nechci menit stravovaci navyky, tak to musim kompenzovat velkym energetickym vydejem.
m1ro

PříspěvekZaslal: út duben 17, 2012 12:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No urcite na tom neco je. Ja ted davam denne kolem 700-800g komplexnich sacharidu (v podstate jen ryze, vlocky, popr. obcas testoviny), velke mnozstvi jim predevsim k veceru a na noc a vubec nepribiram, ani tuk zadnej, v pase je to na centimetr stejny. Tuky nejim skoro zadny. Ale ted jsem zkusil pridat ke kazdymu jidlu trochu olivoveho oleje a par orechu a zda se mi, ze vaha zacina jit trochu nahoru, ale opravdu minimalne.
Draper: a z ceho cerpas ty jednoduchy sachry hlavne? Jen ty mlecny vyrobky?
Draper

PříspěvekZaslal: út duben 17, 2012 12:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jj 2-3 l mleka to je hned 100-150g sachru, nekolik tvarohu, cottage, pak tuny zeleniny, kterou ale tepelne upravuji, cim myslim roste jeji GI a tech komplaxnich je tam akorat z cca 120g ryze a nejakych 150g vlocek.
Sabonis

PříspěvekZaslal: út duben 17, 2012 1:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Velmi zajimave tema.
V devadestych letech v časopisech M&F atd hodne prevazoval nazor , ze kalorie nejsou stejne, a ze je dulezite vyhnout se tukum (znamej pomer sacharidy : bilkoviny : tuky 60:30:10). Pak se ale začalo mluvit o tom, že je to vlastne jedno, a ze hlavni je celkovy prijem, nebo dokonce , ze sacharidy jsou horsi nez tuky.
Ja si vzdycky myslel, ze jakykoliv prebytek energie se ulozi do tuku a to se mi zda docela logicke.
Jinak by musel egzistovat nejaky mechanismus, kterym by se prebytek sacharidu, ktery se neulozil jako glykogen nebo tuk, vyloucil z tela.
Prasopes.

PříspěvekZaslal: út duben 17, 2012 1:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Vzhledem k tomu, ze tuk (nasycene + mononenasycene) ma vliv na testosteron, tak neni divu, ze po nem pak i rostete ...
Dalsi vec je vyrazovat tuky -> mozna docilite toho, ze ziskate urcite % tuku, ale silne pochybuju, ze pokud se jim budete vyhybat, tak docilite spravneho rozlozeni tuku.

Prekvapive je pravda, ze kdyz se budete cpat cistejma sachrama, tak "nemuzete pribrat" je to urcite pravda, protoze uzrat stejne energeticke mnozstvi tuku sacharidama je docela vykon si myslim.

Strava 100g bilkovin 100g sachru 100g tuku:

300g eidam 45%, 1.5 baliku ryze +- nebo

100g bilkovin 300g sachru "0g" tuku

500g tuňáka, 4.5 balíčku rýže
Magumi

PříspěvekZaslal: út duben 17, 2012 2:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pro jednou se nebudu vykecávat, jen krátkou poznámku k tukům - i když si tělo vystačí jen s velmi malým objemem esenciálních tuků, nedoporučuji dlouhodobě držet tuky pod 30 - 40 gramy za den, má to negativní vliv na libido a sexuální funkci. :-)

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Premena sacharidov na tuky = mytus? Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: