Mě se to video moc líbilo. Spor vznikl zřejmě na základě nějakého nedorozumění. Patrně se obě skupiny pracovníků ucházely o totožnou pracovní zakázku vypsanou městskými službami. Jinak si totiž tolik averze v jindy tak družném etniku nedovedu zodpovědět. Měl bych výhrady jen k těm několika ranám, které padly vedle. Také mě maličko zamrzelo, že se konfliktu nezůčastnily ženy ve věku od 12 let, které koneckonců své hlavní životní poslání (matek rodiček) již naplnily a to s předstihem a početním nadbytkem. A tudíž nebylo důvodu je vyčleňovat z fyzického vyústění sporu.
Otázkou ovšem je, zda jde o skutečně reálnou situaci, nebo byla skupina rómských herců zangažovaná mladým filmařem za oknem za účelem prvního skutečně romského příspěvku filmografii. Třeba se jedná jen o takovou první vlaštovku, takový svérázný trailer dobrodružného filmu s prvky sociálního dramatu, pojednávajícího o těžkých dobách utlačovaného etnika, kdy tristní nedostatek pracovních příležitostí donutil romy vyjít do ulic. Pokud je tomu tak, pak bych pochválil režiséra, dramaturga a konec konců i člověka zodpovědného za casting, jelikož herci zahráli na výbornou. Neměl jsem nejmenší problém uvěřit jejich emocím. V moment, kdy ve skupině mlátily klacky do hlavy muže náhle osiřelého jeho přáteli v červené Felicii (Zřejmě ministr sociálních věcí, nebo člověk náhodně kolemjdoucí jemu podobný)....jsem měl neodbytný pocit, že to byly skutečné klacky ze skutečného dřeva, které opravdu v plné síle dopadaly na místo svého určení, tvořeného lebeční klenbou, která nakonec poddajně ustoupila agresi.
Tak či onak v době , kdy se po slunečných dnech vkrádá sychravo pod kůži stejně jako do našich srdcí, je potřeba podobných snímků, které nepochybně zahřejí srdce nezaujatého bílého diváka s mnohem mocnějším prožitkem, než hodinový záběr na houf hrajících si koťat.
_________________ "I guess he’s taking Hunt to Takedown City, where the pain is free and the hits are plenty."
On to Turakam nemyslí zle, občas jsou ty jeho poznámky na ránu, ale většinou jsou dost na místě. To je takový náš Dr. House
"Conor Bless"
Musím ale říci, že při další a další projekci ten snímek v mém srdci zraje a já v něm pozoruji spoustu dalších detailů, které mi zprvu unikly. Kupříkladu reakce ženského osazenstva. Respektive její rozmanitost. Zatímco sympatická třicetisedmiletá stařenka prozaicky hlídá příjezdovou cestu k centru apokalypsy, aby včas oznámila válečníkům příchod biřiců, jedna z dívek po jejím boku jde více do hloubky a dle výrazu obličeje si jasně uvědomuje, že je právě svědkem naprostého selhání kulturního dialogu jako rozumného prostředku k vyřešení sporu. Velice nejednoznačná je duševní úvaha další z dívek. Ano, i ta je chytřejší než její matka, jejímž nejdůmyslnějším bonmotem je uprdnutí v nevhodnou chvíli, následující chechotem, jehož zvuk a pach je ještě nepříjemnější, než ono uvolnění plynů samotné. Nyní je ale děvče na vážkách. Její tatínek sice právě dostává vyčiněno klackem do hlavy...ona ovšem váhá, zda její srdce neplápolá spíše pro mladíka operujícího hned vedle. Ano, je sice ze znepřáteleného rodu a je to právě on, který otci nakládá dřevěnou sukovicí preferujíce spánkové kosti, ovšem ojedinělá mršnost a elegance jeho pohybů ho nepokrytě člení mezi zjevné Alfasamce, což si dívka uvědomuje, aniž by kdy slyšela o řecké abecedě. V dívce dokonce vyvstává otázka, která byla doposud v její rodině přísným TABU. A to ta, "Zdali není možné, že je lepším milencem, než její otec." Rodinné svazky jí však brání k úplnému zatracení otce a tak alespoň tiše doufá, že v poslední době dostatečně suplementoval vápníkem.
_________________ I was born to be wild.
"Tři základní věci jsou potřebné k dosáhnutí něčeho cenného: tvrdá práce, vytrvalost a zdravý rozum." - Thomas Alva Edison
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru