|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Gohan

|
Zaslal: čt září 20, 2012 10:25 pm Předmět: Pro elektrikare |
|
|
Mám větráček z PC co chce 12V a 37ma. Chci ho napájet z USB, z USB jde 5V a az 500ma. Da se to nejak udelat?
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
cipinek
|
Zaslal: čt září 20, 2012 10:50 pm Předmět: Re: Pro elektrikare |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
cipinek
|
|
| nahoru |
|
 |
Gohan

|
Zaslal: čt září 20, 2012 11:15 pm Předmět: |
|
|
Chci to pouzit jako pridavne chlazeni na spodni stranu laptopu. Nedivim se ze te to nenapadlo. Bez se radsi ozrat a lehni si zase nekam na cestu. Ale v noci.
|
|
| nahoru |
|
 |
cipinek
|
Zaslal: čt září 20, 2012 11:28 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Gohan

|
Zaslal: čt září 20, 2012 11:33 pm Předmět: |
|
|
Tady mi jde ciste o radost z toho vyrobit si neco. Opet neco na co prijit nemuzes. Vubec mi nejde do hlavy proc sem vubec pises kdyz otazka je jasne dana a ty neznas odpoved.
|
|
| nahoru |
|
 |
refresh

|
Zaslal: čt září 20, 2012 11:50 pm Předmět: |
|
|
Když máš 12V větráček, tak napojit ho na 5V z USB není problém, bude fungovat, jen nebude mít takové otáčky
|
|
| nahoru |
|
 |
Gohan

|
Zaslal: pá září 21, 2012 8:15 am Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Lunreal

|
Zaslal: pá září 21, 2012 10:56 am Předmět: |
|
|
Mm myslím, že to není uplně nejlepší nápad... větráček se roztočit může nebo taky ne. Může se ti taky stát, že jednoho dne se ti na 5V už prostě neroztočí a pokud nemá rozumnou elektroniku, tak ti shoří cívky. Nehledě na to, že větráček co má rating na 12V a puštěný jen na 5 se bude točit tak pomalu, že o žádném chlazení nebude řeč.
Nejrozumnější i z hlediska financí mi přijde si koupit přímo ventilátor, co je na 5V dělaný - http://shop.tntrade.cz/vypocetni-technika-chladice-a-ventilatory-ventilatory-5v_c181505.html například tyto.
Další variantou, kterou bych asi použil já, kdyby mi nešlo o peníze, tak bych si vyrobil DC-DC boost měnič, ale tam už tě vyjde jen samotný měnič na 80-100kč. _________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
Popshoit:Je to tak..Ten rozhodčí to nemohl myslet vážně...
BMW-fan:chtěl po tobě, abys to zvednul, co?:-D
|
|
| nahoru |
|
 |
Gohan

|
Zaslal: pá září 21, 2012 12:42 pm Předmět: |
|
|
Co způsobí to vyhoření cívek pokud tam budu pouštět jen 5V?
|
|
| nahoru |
|
 |
Lunreal

|
Zaslal: pá září 21, 2012 1:26 pm Předmět: |
|
|
To co u všech DC motorků, je to jako by jsi motorek držel rukou - ventilátory se časem opotřebovávají a pro jejich roztočení je potřeba čím dal vyšší rozběhový proud (nejčastěji za to může mechanické opotřebení, prach, opotřebená ložiska). Takový ventilátor se pak na 5V nemusí vůbec rozběhnout, ale elektronika se o to bude pořád snažit, vinutí cívek se bude zahřívat víc a víc, až se prostě utaví. Většina ventilátorů by měla mít detekci zablokování točení, která odpojí přívod, počká chvíli a zkusí jej roztočit znovu, ale neznamená to, že ten tvůj to bude detekovat...
Ale i kdyby to šlapalo, stejně to bude tak neefektivní, že to používat nebudeš :) Už jen to, že při 12V to žere jen 37mA značí, že větráček bude hodně slabej... _________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
Popshoit:Je to tak..Ten rozhodčí to nemohl myslet vážně...
BMW-fan:chtěl po tobě, abys to zvednul, co?:-D
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
 |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|