Zdravím,
myslím to vážně. Dnes se ví spousta věcí, ale takto zásadní věc je stále velká neznámá. Čtu tuny článků o stravování a mnohdy se nestačím divit, že spousta věcí jde proti sobě, nebo se neustále mění..
Teorie kterou vám řekne každý výživový "specialista" (což může být dnes vlastně každý)o kalorickém deficitu a nadbytku sice zní skvěle a strašně logicky, ale není to trochu zjednodušené?
Chci tím říct, že v tom mám trochu zmatek, nebot mi přijde, že v mém konkrétním případě tohle není tolik důležité a navíc v reálném životě je přeci kalorický výdej pokaždé jiný.
Problém je totiž v tom, že tělo přeci reaguje na stravu podle jiných principů než -Snědl jsem o 3% nad výdej takže ted něco málo naberu.. Funguje tam přeci mnoho procesů a řídit se podle tohoto mi přijde hrozně nesmyslný a ve výsledku nereálný. Navíc mi přijde, že tělo reaguje občas dost zvláštně. Např. Jojo efekt.. Pokud budu nějaký ten týden jíst pod 80% procent svého standardu a pak 3dny nad 120% tak naberu jako prase. Jak tedy dle této teorie mohou jíst lidé kteří jedou např IF nebo jí nepravidelně?
Přijde mi, že změny na postavě se projevují velmi rychle.. např pokud týden žeru 140% svého standardu pak jsem oteklý jak meloun, ale když následující 2dny snížím
sacharidy na 50-100g jsem vyseklý jako kulturista.. Rozumím tomu, že jde o vodu a další látky, které se dostanou z těla. Ale proč se spíše nemluví a nikde se nejde nic dozvědět o těchto procesech?
Glykogenové zásoby - Může mi někdo vysvětlit jak toto reálně funguje?
1. co se stane se sachry, které sním když mám naplněný glykogen ve svalech? tuky?voda?
ok pokud tuky, tak proč to jde zase tak rychle dolů i po týdnech totálního prasení a nicnedělání?
za 3dny na low sacharidech (150g) a klidně i bez pohybu jsem zpět vyseklej..
2. Jaká je reálná změna maximálních glykogenových zásob ve svalech. Někde jsem četl že max je asi 500g.. Jenže mě přijde že u mě jsou změny velmi výrazné a i když chápu, že 1g váže 3g vody, tak já se v rámci sacharidů pohybuju v rozpětí 4kg během pár dnů.
Co tedy ještě může strava vázat do buněk? nebo se zvětšila glykogenová "nádrž" ve svalech u svalnatějších borců?
Celkově nechápu jaké zákonitosti ohledně sacharidů a glykogenových zásob v těle fungují. Jde mi o to, držet max glykogenu, protože člověk působí jako v ideální formě - štíhlý, ale nafouklé svaly. Jenže v určité fázi jako by tělo nasáklo hrozně vody a oteklo, jakoby glykogen přetekl do podkožní vody.
Dík za rady