Šunkovar

Jdi na stránku Předchozí  1, 2

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Šunkovar  Úvodní stránka -> Ostatní -> Šunkovar
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Spazik

PříspěvekZaslal: pá leden 03, 2014 4:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
Tak to bude hlavně záležet na tom, kolik člověk vydělává. Náklady na 1kg šunky odhaduju tak na 130kč. Kvalitní stojí 200-300, takže vezmu průměr 250kč. (http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/testovali-jsme-dusenou-veprovou-sunku-jak-to-dopadlo.html)
Pokud je člověk šikovnej a má praxi, tak by její výrobě mohl věnovat tak 1/2 hodiny času? Takže u šikovnýho člověka by to znamenalo, že by musel vydělávat víc, než (250-130)*2=240kč za hodinu čistýho, což většina lidí nevydělává, takže s tím teda Spaziku tak trochu nesouhlasím.

Někam pro to maso musíš zajet/zajít, použiješ sporák/elektřinu/auto/benzín atd. a ve výsledku už je to celkem pálka :)
Tím neodsuzjuju věci dělané doma, taky si občas něco vyrobím pro radost a zábavu, ale kdyby si takhle měl člověk péct chleba, pěstovat brambory, chovat prase, česat jablka atd. tak nic jiného nedělá a jsme zpátky před 200 lety :-) Specializace je prostě efektivnější ;-)
Výhodnější to může být tak pro matky na mateřské, studenty nebo obecně lidi s hafem volného času.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
madball

PříspěvekZaslal: pá leden 03, 2014 5:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nakupovat snad chodí každej, takže nevidím problém přihodit do košíku maso navíc.

Chleba peču, nic na tom není a moc času to nezabere. Dokonce je pro mě rychlejší nakoupit zásoby různých mouk a upéct si doma čerstvej chleba než si ho jít koupit. Navíc ta chuť jenom s máslem . Nemluvím o tom, že je samozřejmě rutina si udělat těsto na pizzu apod.
Rajčata (a další zeleninu) v sézoně pěstuju a "plastový" z Nizozemí jsem přes zimu přestal kupovat, protože mi nechutnají. Hyper/supermarkety mě dokonce odnaučily kupovat pultový šunky po té, co jsem je několikrát vyhodil, protože smrděly nebo byly skoro "zelený".

Z těchto důvodů je pro mě lepší si spoustů věcí udělat/vypěstovat sám. Považuju to za lepší, než trávit časem chozením po obchodech (obchodech s hadrama ), koukáním na TV, internet, sezením v hospodě atd. A to i v případě, že mám nadprůměrnej plat.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Tsunami

PříspěvekZaslal: pá leden 03, 2014 5:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jap píše Madball - pečivo peče táta už několik let a nekupujeme, rajčata, cherry rajčata, papriky, chilli papričky pěstujeme na terase spolu s bylinkami od libečku přes bazalku, tymyán, pažitku až po lichořeřišnici a mangold. Babička má brambory, cibuli, česnek, okurky a papriky, jablka, jahody, další drobné ovoce... a chová slepice. Dřív i prase a kachny a krůty. Občas doma děláme šunku. Táta normálně chodí do práce a pečení a zahradu má jako koníček :) hodně peče i různé koláče, oplatky atd. :) Já jsem zálibu ve vaření asi zdědila :D
Spazik

PříspěvekZaslal: st leden 08, 2014 1:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:

Rajčata (a další zeleninu) v sézoně pěstuju a "plastový" z Nizozemí jsem přes zimu přestal kupovat, protože mi nechutnají. Hyper/supermarkety mě dokonce odnaučily kupovat pultový šunky po té, co jsem je několikrát vyhodil, protože smrděly nebo byly skoro "zelený".

Taky vždycky zírám jaká je fronta u těch pultů s "lahůdkami" v super/hyper marketech, přitom tam mají povětšinou jen ten nejlevnější a nejhorší shit co existuje Protože tam si to složení prostě nikdo přečíst nemůže.

Uzeniny moc nejím, ale když už tak nějaký kvalitní uherák nebo itaský/španělský pršut (sušenou solenou šunku bez přísad).

Rychle na stránku:

Přejdi na: