Základem receptu je vepřové maso kolem 0,5 kg (plec nebo kýta) a pokud možno co nejlibovější. Maso nakrájíme na kostky (pak se rychleji uvaří), můžeme ho uvařit i vcelku a poté nakrájet na plátky. Dále si oloupeme 4 velké mrkve, 1 menší petržel a celer (z celeru využijeme jen zhruba 1 cm tlustý plátek). Zeleninu dáme do hrnce z vodou, přidáme bobkový list, nové koření (4-5 kuliček), sůl, celý pepř a necháme uvařit doměkka. Po uvaření zeleninu vyndáme a vodu slijeme do jiného hrnce. Uvařenou zeleninu rozmixujeme a přidáváme vývar dle potřeby (jak hustou omáčku chcete). Tip: Vývar, který vám zbude, můžete použít jako základ pro polévku. Do takto vzniklého pyré přidáme šťávu z 1/2 pomeranče a 1/2 čajové lžičky skořice (dle chuti), případně dosolíme. Jako přílohu doporučuji vařené brambory ochucené špetkou kmínu. Na talíř pak servírujeme vše zvlášť.
Je to chutné a zdravé. Vepřové maso sice není idolem dietní stravy, ale občas si každý rád orazí od kuřat.
Pro počítavé: Vepřová kýta - 100 g - 20,5g bílkovin - 5 g tuku
Vepřová plec - 100 g - 34,4 g bílkovin - 4,2 g tuku (zdroj výživových hodnot:kaloricketabulky)
Kdo zkusí, nebude litovat. :-) Svět je veliký a už bylo vymyšleno leccos, ale tento recept jsem nikde neokopíroval a chtěl jsem se s vámi o něj podělit. Za vaše názory a komentáře děkuji.
Komentujte povídejte