Dřep - flexibilita

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Dřep - flexibilita  Úvodní stránka -> Trénink -> Dřep - flexibilita
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vidlák

PříspěvekZaslal: pá říjen 19, 2012 3:33 pm    Předmět: Dřep - flexibilita Odpovědět s citátem

Při provedení dřepu pod paralelní hranici mám problém se spodními zády. Začnou se ohýbat (zakulatí se). Nejde o to, že váha by byla moc velká, protože to tak mám nezávisle na váze. Dělá mi to tak i při čelním dřepu. Sednout si zadkem na lýtka zvládnu, ale záda jsou pak kulatá. Podpatek příliš nepomáhá (zřejmě se jen nepatrně posune hranice kdy dojde k zakulacení zad).
Ve spoustě článcích o dřepu se píše o tom, že s takovými problémy je jediné řešení - cvičit flexibilitu. Nikde už jsem se ale nedočetl, jak na to. Zajímalo by mě, jestli jsou na to nějaké cílené cviky (strečink), které se snadno sám naučím, nebo je to spíše problém řešitelný pouze s fyzioterapeutem případně zkušeným trenérem. Pokud někdo z Vás ví, co by mi pomohlo, tak prosím hned sem s tím.
Děkuji za jakoukoli pomoc a Vaše zkušenosti.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Luster

PříspěvekZaslal: pá říjen 19, 2012 4:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

uz to tady urcite nekde je, btw problem tak 90% drepujicich (hlavne, ze je vsude ATG..)

hip flexory, hamstringy, kotniky - na jejich mobilitu a strecink se zamer
Vidlák

PříspěvekZaslal: pá říjen 19, 2012 4:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Už jsem hledal na webu i fóru možná bych měl hledat spíš samotný strečink než články o dřepu jako takovém.
Strečink v určité míře dělám celý život, nijak extra ohebný nejsem, ale asi budou i o dost horší případy. Asi to bude běh na dlouhou trať.
Díky za tipy.
edit: tak jsem si sám udělal diagnostiku (:D) na zkrácený Iliopsoas. Zkrácený jsem celý, ale tohle je asi vůbec nejhorší (a to dlouhodobě) a má to spojitost se spodními zády.
Spashett

PříspěvekZaslal: po říjen 22, 2012 8:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem

v tom pripade se zamerit hodne na protahovani a strecink bederni casti zad. Ja mam uplne stejny problem pri drepech. Jsem schopny ject drep az uplne k zemi a pri pohledu z boku mam rovna zada od od C obratlu pres Th obratle a i malou cast L obratlu. Avsak ve spodni casti drepu se zakulati spodni cast L obratlu. Pri pohledu z boku to vypada jako kdyz jedes kvalitni drep, kde ten pohyb zacina nejdriv v panvi takze mas vyspulenou prdel, pote jedes s rovnymi zady dolu a uplne v konecne fazi se jakoby ta panev stahne zpatky pod prdel a tim dojde k malemu zakulaceni te spodni casti zad.
Pri malych vahach to problem asi jeste delat nebude bohuzel u vyssich vetsinou koncim s drepem prave kvuli spodni casti zad. Ale venuji tomu dlouhy strecink pred posilovanim, primo pri drepovani a zaroven i po posilovani a je to strasne moc znat. Bohuzel je to opravdu na dlouho, protoze vetsinou do toho clovek cvici i jine cviky a primo i cviky na zada, ktere opet pretezuji zadove svalstvo a tim padem se zkracuje= to je pravdepodobne ten problem ktery mas.
Jestli muzu doporucit, protahovani bedernich svalu bych zaroven spojil s posilovanim bricha. Dokonce by to tak spravne melo s anatomickeho duvodu melo byt=pred posilovanim brisnich svalu je nejprve dulezite protahnout zadove svalstvo a to predevsim v bedreni casti. Jedine pote muzou mit cviky na bricho maximalni ucinek. Dost casto je tento problem spojen s castecnou hyperlordozou, predevsim v bederni casti coz jednoduse receno (opravdu jednoduse) Zkracene (pretizene) zadove (bederni) svalstvo a ochabla brisni stena. Toto vsechno ma vliv i na provedeni spravneho drepu at uz z pohledu zad tak i z pohledu core jako celku, protoze ten pri drepu chte nechte musi byt stabilni.
Magumi

PříspěvekZaslal: po říjen 22, 2012 9:09 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Všechno co jsi chtěl vědět o dřepu a bál jsi se zeptat, včetně protahovacích cvičení, najdeš v sérii videologů, která začíná tady:

Rychle na stránku:

Přejdi na: