Ahoj,
chtěl bych se zeptat na pár dotazů ohledně hubnutí a kardio tréninku, protože jsem stále googlil na internetu články a každý říkal něco jiného tak jsem z toho trochu zmatený.
Moje aktuální situace:
23let, 80kg, digitální váha ukazuje že z toho je cca 23,8% tuku. Od ledna jsem se rozhodl že s tím konečně něco udělám a začal jsem s kardio tréninkem na eliptickém trenažéru - jednou týdně fitko a jednou bazén. Stanovil jsem si plán na leden - červen zhubnout cca 10kg což si myslím že při hubnutí 2kg za měsíc by se mohlo dát zvládnout.
Od 2.ledna kdy jsem začal jsem ani jeden den kardio nevynechal, jedu ráno, nebo večer. Pokud stíhám ráno tak se snažím jet před snídaní 60min, večer to protahuji na 70-80min. pokud to jde, ale vždy min. 50minut + každý týden zvedám zátěž. Používám pulsmetr a snažím se držet si tep mezi 140 - 150 a zde je první otázka, jestli si myslíte že je to OK, podle vzorce (220-věk)*0,7 mi vychází nějakých 138tepů ale u toho za těch 50min. skoro ani nepropotím triko - vím že při kardiu nemám lapat po dechu a jet na maximum, ale při 138tepech mi opravdu příjde že se flákám.
Dále všude píšou že kardio trénink nejlépe 3x60minut týdně, tak se chci zeptat jestli je to optimální minimum a nebo jestli je opravdu lepší některý den vynechávat kvůli regeneraci. Vím že u silového tréninku je regenerace nutná, ale otázka jestli to platí i u kardia.
Jídelníček není úplně 100% ok (nevážím si jídlo a nemám spočítané kalorie), ale snažím se dodržovat zásady - 5x denně jíst v pravidelnou dobu, 2x teplé pořádné jídlo + 2x svačina a ráno po tréninku snídaně a vše v rozumných porcích.
Teď jsem četl studie, že pokud člověk hubne, tak na snídani je lepší dát si dvě vejce, než jogurt a ovesné vločky, tak jak jsem to dělal do teď, tak bych se chtěl zeptat která snídaně je dle vás lepší a nebo je nejrozumnější to střídat?
Po měsící cvičení se sice cítím skvěle a plný energie a ani pocity hladu mě netrápí, ale váha je nekompromisní a ukazuje stále stejně, proto jsem se rozhodl do toho od února jít naplno, udělat si pořádný jídelníček a dokoupit nějakou suplementaci především na ochranu svalové hmoty a tak jsem začal číst články na internetu a to jsem neměl dělat, protože se v tom nyní trochu ztrácím. Podle toho co jsem se dočetl, tak na ochranu svalové hmoty je dobré
BCAA/HMB a
protein -> na druhou stranu si uvědomuji že nejsem žádný vrcholoví sportovec a nerad bych do sebe tlačil zbytečně něco co nemusím ve snaze to za každou cenu urychlit, takže bych se chtěl zeptat na váš názor, co na ochranu svalové hmoty doporučujete? Rád bych to kombinoval s Joint Drink Forte + vitamín C a možná od března s nějakým
spalovačem, ale to se ještě uvidí, zatím vsázím na udržení pohybu a zlepšení jídla.
Raději znovu zopakuji otázky:
1. myslíte že se mám držet tepové frekvence 138 která mi vychází ze vzorce (220-23)*07, nebo mám puls držet mezi 145 při kterém se cítím lépe a na konci mám lepší pocit z odvedené práce?
2. Je dle vás lepší snídat po tréninku jogurt+ovesné vločky, nebo dvě vajíčka a zeleninu, nebo to střídat?
3. Je v pořádku když mám kardio trénink každý den, nebo bych měl zařadit nějaký den pauzu?
4. Doporučujete při každodenním 50min. kardio tréninku ráno nalačno na ochranu svalové hmoty
BCAA,
HMB, 100%
protein,
Glutamin, nějakou kombinaci těchto a nebo úplně něco jiného?
5. Suplmenet v předchozím kroku brát před/po (jak dlouho) ranním tréninku ?
Snad jsem se neptal moc blbě... předem děkuji