Posilování a skolioza páteře

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Posilování a skolioza páteře  Úvodní stránka -> Trénink -> Posilování a skolioza páteře
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Zuza333

PříspěvekZaslal: ne leden 19, 2014 10:51 pm    Předmět: Posilování a skolioza páteře Odpovědět s citátem

Dobrý den,
již 4 roky mám skoliozu páteře (je mi 16) a nosím korzet na noc. Doma se snažím cvičit, ale teď jsem začla chodit 2x týdně do fitka. Hodinu běhám na páse a hodinu posiluji. Snažím se posilovat na strojích, na kterých je napsané, že jsou na zádové svaly, ale posiluju i břicho a nohy. Činky netahám, protože to prý zatěžuje páteř. Chtěla jsem se zeptat, jestli je pro mě vhodné toto cvičení se závažím, když mám skoliozu. Díky
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spam

PříspěvekZaslal: ne leden 19, 2014 10:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevím, nevyznám se v těchto problémech, ale cvičení na strojích rozhodně ne podle mě.
Cvičil bych cokoli s vlastní váhou, variace dřepů, výpadů, kliků atd... cvičil bych různé protahování, cviky na core... Chodil bych taky běhat.
To je můj názor...
Poman

PříspěvekZaslal: ne leden 19, 2014 11:11 pm    Předmět: Re: Posilování a skolioza páteře Odpovědět s citátem

Zuza333 napsal:
Dobrý den,
již 4 roky mám skoliozu páteře (je mi 16) a nosím korzet na noc. Doma se snažím cvičit, ale teď jsem začla chodit 2x týdně do fitka. Hodinu běhám na páse a hodinu posiluji. Snažím se posilovat na strojích, na kterých je napsané, že jsou na zádové svaly, ale posiluju i břicho a nohy. Činky netahám, protože to prý zatěžuje páteř. Chtěla jsem se zeptat, jestli je pro mě vhodné toto cvičení se závažím, když mám skoliozu. Díky

Hádám,podle velmi malého množství informací,že to bude větší stupěň...
Korzet na noc? To už ho odkládáš? Nebo to tak bylo od začátku?

Ne žádný stroje,žádný činky,žádný sedlehovitý,zkracovačkovitý nebo podobný cvičení břicha.

Ideálka je kombinace therabandů,balonu a intenzivní sm systém je taky super.

Edit. Když nevim jak to vypadá lepší obecná rada nejde moc poskytnout.
Zuza333

PříspěvekZaslal: ne leden 19, 2014 11:15 pm    Předmět: Re: Posilování a skolioza páteře Odpovědět s citátem

Neodkládám, na noc jsem ho měla vždy.
Princ

PříspěvekZaslal: po leden 20, 2014 12:11 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Já bych se držel volných vah (stroj udělá z 3d 2d, zruší nároky na stabilitu...), zlehka, technicky, nejlépe unilaterální cviky (postupně srovnají disbalance).

Dělat něco v sedě na stroji, bez nároků na stabilitu, je právě to, co ve svém stavu nechceš. Sezení mají všichni dost

Posilovat to chce vše, ne jen záda, břicho, nohy. Např.

Goblet dřep
Zakopávání jednou nohou
(Výpony)
Stahování kladky k bradě
Přítahy jednoruček v předklonu
Benč s jednoručkou
Tlaky na ramena ve stoje s jednoručkou
(Francouzský tlak s jednoručkou
Bicepsový zdvih s jednoručkou)
Silový plank odpovídající úrovně, tak 4x 10 sekund

Ještě jednou: lehoučké závaží, důraz na techniku, pěkné držení těla, stabilizování...

Dlouhodobě bych to pak směřoval k výpadům, pistolím, klikům na jedné ruce, mostům, rumunským mrtvým tahům na jedné noze, stojkám a dalším ještě mnohem zdravějším cvikům , ale teď by to bylo příliš brzo. Je třeba začít pomaličku, ale správně, né na strojích.

Hodina běhání je úplně špatná . Pokud chceš hubnout, je dlouhodoběji lepší pálit kalorie růstem. Nějaké svaly navíc pak budou spotřebovávat více energie automaticky. No a samozřejmě jídelníček. Kardio je mýtus

Běhání bych proto zkrátil třeba na 10 minut, a dal kolem toho tréningu nějaké rehabilitační věci, které ti byly doporučeny odborníkem - sm system, nestabilní plochy, foam rolling, mobility drills... Nakonec pak vhodný strečing - stehen, kyčlí, prs, trapéz, čeho je třeba a tak, aby obě půlky těla byly stejně flexibilní (a stejně silné díky unilaterálním cvikům).

Ohledně techniky bych stoprocentně kontaktoval trenéra, a určitě máš i fyzioterapeuta.

Hodně štěstí

Rychle na stránku:

Přejdi na: