Zaslal: út leden 28, 2014 12:10 am Předmět: Dřepy - stlačování kolen k sobě
Sportu zdar,
Při cvičení dřepů mám jeden vážný problém. Nemohu odstranit při pohybu nahoru stlačování kolen k sobě. Snažím se jezdit poctivé ATG dřepy až na zem a i podle trojbojařů mám krásnou techniku až na tento detail.
Nevím jak to odstranit, zda experimentovat se šířkou postoje a úhlem vytočení kolen. Bohužel snížit váhu nepomáhá, protože to není pro mě dost náročné a tak jedu větší počet opakování a opět při posledních opakováních dochází k tomuto defektu.
Nemáte někdo radu, jak to odstranit... kompenzační cvik nebo nějaká pomůcka... díky za tipy
Skús dát špičky viac od seba. Tj vytočiľ ich od tela.
-Správna technika pri drepe je veľmi náročná a kým sa ju človek naučí môže prejsť aj niekoľko mesiacov. To ti vravím z vlastnej skúsenosti, ako bývalý trojbojár. Osobne keď som sa učil novú techniku na drep tak som začínal s asi 15-20% maxima a pridával som zhruba 2,5-5kg na týždeň.
A to že nepomáha znížit váhu je blbosť. Musiš si vybrať, buď veľke váhy alebo správna technika a až tak váhy.
Tak jedna věc jsou adduktory, které by s tím mohly mít něco společného. 90% cvičenců je má velice slabé - zkrátka, nikdo je necvičí. Zkus si dát pár sérií unožování, asi to ucítíš sám. Druhá věc je externí rotace v kyčelním kloubu, jak píše Poman, je lepší mít chodidla víc paralelně a snažit se tlačit špičky ven. Takže chodidla skoro vodorovně a pořád tlačit špičky vně (pouze tlačit, ne vysouvat).
Tak jedna věc jsou adduktory, které by s tím mohly mít něco společného. 90% cvičenců je má velice slabé - zkrátka, nikdo je necvičí. Zkus si dát pár sérií unožování, asi to ucítíš sám. Druhá věc je externí rotace v kyčelním kloubu, jak píše Poman, je lepší mít chodidla víc paralelně a snažit se tlačit špičky ven. Takže chodidla skoro vodorovně a pořád tlačit špičky vně (pouze tlačit, ne vysouvat).
Jsem spíše zastáncem kvalitního provedení, takže shodit váhu mě nevadí, když to odjedu kvalitněji. Normálně mám špičky pod úhlem 35° až 40°. Experimentuji s teď se šířkou postoje a vytočení ale myslím si že víc jak za 45° už je moc. Ty adduktory je dobrý tip...díky
ještě jsem našel toto na jednom webu:
citace:
Vada #3 - hroutící se kolena
Řešení – využijte hýždě
Hroutící se kolena jsou jednou z nejběžnějších chyb, které vídám při dřepech. Občas to lze vidět při sedání, ale daleko častěji je to vidět při zdvihu.
Už jsem slyšel všechny druhy šílených důvodů proč tomu tak je, ale většina z nich se mýlí. Kolena se hroutí, pokud je nedostatečná síla v hýžďových svalech.
Hýždě jsou hlavími odtahovači boků a pokud nejsou zaměstnány, quadricepsy a přitahovače (které jsou typicky silnější a víc dominantní) převezmou všechnu váhu.
Tak co s tím uděláte? Především jsou v pořádku cviky, které posilují a rozvíjí hýžďové svalstvo.Patří mezi ně mini-band walks (úkroky s gumou na kotnících), glute bridges (hýžďové mosty), nebo dokonce squats with a mini-band (dřepy za použití gumy těsně nad koleny).
Poslední možnost je mým osobním favoritem, protože vás naučí využívat hýždě při dřepech. Začněte s vaší tělesnou váhou a zaměřte se na zesílení pohybu kolen směrem ven.
Jen mě nenechávejte vás zastihnout jak sedíte hýžďovém stroji!
Chodidla vic paralelne, pokud to pujde - je to ale tezky, pokud jdes hluboko. Tlac kolena ven. Pokud s nizsima vahama zvladas drepy se spravnou technikou, ale posledni opakovani ti jdou kolena k sobe... tak ty posledni opakovani nedelej.
Specificky cviky - box drepy (kde si na neco sednes, ne ze se jen dotknes) s trosku sirsim postojem jsou podle me skvelej zpusob jak zlepsit tvuj problem. Pausly drepy budou taky dobry.
To, ze jdou kolena k sobe ve vzperacskym drepu je relativne casty, a najde se i dost vzperacu ktery to delaj/li skoro vzdycky, i u vah co nejsou blizko maxku, napriklad:
Ta tendence tam proste je, protoze v hlubokym drepu je to pro dost lidi proste efektivni - prijde mi, ze je to casty zvlast u lidi s dlouhejma nohama. Jestli to chces nejak resit, protoze je u tebe vyrazny, tak proste prestan kdyz by ti mely jit kolena k sobe, a zacni delat drepy kde vic drepujes "mezi" nohy, a nedrepujes tolik "na" nohach (nevim jestli to je pochopitelny tohle :D ), box squat je podle me na tohle idealni.
Jsem spíše zastáncem kvalitního provedení, takže shodit váhu mě nevadí, když to odjedu kvalitněji. Normálně mám špičky pod úhlem 35° až 40° . Experimentuji s teď se šířkou postoje a vytočení ale myslím si že víc jak za 45° už je moc. Ty adduktory je dobrý tip...díky
To je dost, tam horko těžko ty kolena udržíš ve stabilní pozici, navíc v tomto postoji hůře aktivuješ hýždě, které ti pomáhají vytvořit protisílu k adduktorům (vnitřní strana stehna), které ti tahájí kolena k sobě.
Mně pomáhá před dřepy vždy mobilizace kyčle a protažení adduktorů, které má člověk obecně silnější než abduktory (které myslel Moocha :-)). Důležitá věc je mít tu prdel zaťatou prostě v celou dobu provádění pohybu.
otevření kyčle
stabilizace kyč. kloubu
zlepšení vnitřní rotace v kyčli
Tohle by ti mělo pomoc.
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
A nějaké tipy jak aktivovat hýždě? Při pohybu dolů nedokážu mít zatlý zadek jak psal eSko. Zkouším zařazovat goblet squaty, u kterých to jde lépe, ale není to žádná výhra.
_________________ 104kg při 186cm u Arnieho....není to nic ke chlubení....on byl spíš Atlet
Ty jo díky chlapy Vám všem.
Myslím, že mám s čím pracovat.
Snad se problém brzy vyřeší. V sezoně 2015 bych rád zkusil RAW trojboj do 74 kg a tak bych rád letos odstranil veškerý nedostatky v technice.
Budu reportovat progress
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru