Někdo odborník na Kellyho Starretta?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Někdo odborník na Kellyho Starretta?  Úvodní stránka -> Trénink -> Někdo odborník na Kellyho Starretta?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Princ

PříspěvekZaslal: so duben 18, 2015 1:26 pm    Předmět: Někdo odborník na Kellyho Starretta? Odpovědět s citátem

Četl jsem párkrát Kellyho knížku Becoming a supple leopard, ale stále mám pár nejasností.

1) Zdá se, že Kelly navrhuje zůstat organizovaný po celý den, což podle zahrnuje například mít celý den permanentně částečně zatlé břicho včetně sezení nebo spaní? Chápu správně, že je takový nácek? Je toto nutné? Jak se u něj dělají např. kotrmelce?

2) Kelly je zdá se opravdu velkým propagátorem externí/interní rotace ramen a kyčlí a velkého vystrkování kolen u variant dřepů. Znova, je toto podle vás přínosem?

3) Nezdá se mi dostatečně vysvětleno, na co při strečingu tolik používá bandy. Funguje to opravdu lépe? Proč jich nevyužívají i jiní? Nebo je to jen způsob, jak přesvědčit lidi, že dělají něco super účinného, když přitom dělají obyčejný strečink? Má opravdu tolik různých pomůcek své opodstatnění?

Pokud Kellyho máte rádi, nemyslím to zle a budu rád za vysvětlení od zkušenějších.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PMKB5

PříspěvekZaslal: ne duben 19, 2015 6:20 am    Předmět: Re: Někdo odborník na Kellyho Starretta? Odpovědět s citátem

Princ napsal:
Četl jsem párkrát Kellyho knížku Becoming a supple leopard, ale stále mám pár nejasností.

1) Zdá se, že Kelly navrhuje zůstat organizovaný po celý den, což podle zahrnuje například mít celý den permanentně částečně zatlé břicho včetně sezení nebo spaní? Chápu správně, že je takový nácek? Je toto nutné? Jak se u něj dělají např. kotrmelce?

Týká se sezení, stání, chůze atp., navíc je to na hodně "ztlumené volume".

Princ napsal:
2) Kelly je zdá se opravdu velkým propagátorem externí/interní rotace ramen a kyčlí a velkého vystrkování kolen u variant dřepů. Znova, je toto podle vás přínosem?

Mě se jeho metodika naučení depu líbí, jeho dřep samotný už méně :-) nekoukej ale moc na to co se děje v kolenou, to důležité se děje v kyčlích. Ve StrongFirst říkáme "roztáhnout postranní kapsy kalhot ven", "škroubovat chodidla ven".

Princ napsal:
3) Nezdá se mi dostatečně vysvětleno, na co při strečingu tolik používá bandy. Funguje to opravdu lépe? Proč jich nevyužívají i jiní? Nebo je to jen způsob, jak přesvědčit lidi, že dělají něco super účinného, když přitom dělají obyčejný strečink? Má opravdu tolik různých pomůcek své opodstatnění?

Jsou fajn, ale nejsou nutné. Kniha se mi moc líbila, obzvláště první část, druhá u méně - bambilión mobilizací a korektiv bez ladu a skladu. Zjednodušil by a podívat se na to i trochu jinak (pohyb alá OS Resety).

Doporučuju od ně j Ready to Run, ta se mi líbila moc, a přemlouvám jendoho vydavatele, aby jí vydali v češtině.
Princ

PříspěvekZaslal: so červen 27, 2015 5:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

I lehce zatnuté břicho po celý den, včetně stání, sezení a běhu, mi připadá jako poměrně velký závazek Ty to tak Pavle praktikuješ? Jediná relaxace pak je při ležení a strečinku?

Bandy Kelly používá k vytváření trakce, takže je to vlastně jako v pracích Pavla, nebo Engumovo druhé S (Strength, Space, Spread) - vytvářet mezi klouby prostor, snažit se je rozdělit, dělat je delšími?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PMKB5

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 8:28 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Princ napsal:
I lehce zatnuté břicho po celý den, včetně stání, sezení a běhu, mi připadá jako poměrně velký závazek Ty to tak Pavle praktikuješ? Jediná relaxace pak je při ležení a strečinku?

Jo a ne - a nemám to od Kellyho, ale z tréninku čínského qigongu a bojových umění, nevíc, je to opravdu velmi jemné (qi chen dan tian).

Princ napsal:
Bandy Kelly používá k vytváření trakce, takže je to vlastně jako v pracích Pavla, nebo Engumovo druhé S (Strength, Space, Spread) - vytvářet mezi klouby prostor, snažit se je rozdělit, dělat je delšími?

Jo a ne - 3 S spolu úzce souvisí - jestli děláš prostor ty, za použití síly, anebo něco jiného (band), jsou 2 jiné věci. Neříkám, že je to špatně, není, ale je to něco jiného.
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 9:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Princ napsal:

Ano, sám Kelly tuším přirovnává tuto tenzi na provni 2 z 10. Tedy jak říká Pavel, nic velkého, ale povolenej chodit, sedět atd. bys určitě neměl. Při strečinku je toto pravidlo také dobré dodržet, zejména u hamů. Viz
PMKB5

PříspěvekZaslal: ne červen 28, 2015 9:45 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Strečink je kapitola sama o sobě (zpevnění, uvolnění, dýchání, použití síly atd.).

Rychle na stránku:

Přejdi na: