|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Abbysum
|
Zaslal: pá duben 12, 2013 11:42 am Předmět: Každodenní strečink pro pružnost |
|
|
Ahoj, mám dotaz ohledně strečinku, který bych chtěl cvičit každé ráno. Jde mi o rozcvičení celého těla a také o získání pružnosti a ohebnosti. Cvičím bojová umění, bohužel na samotném tréninku se každodenní protahování neřeší. Můžete mi doporučit nějaké zdroje informací, případně osobní zkušenosti a nápady? Existuje ucelený systém každodenního protažení?
Nechci se zaměřovat na konkrétní cviky, naopak chci rozcvičit celé tělo a použít ideálně cviky na více částí zároveň. Pracuji dost s počítačem a často přes den sedím, je to poznat na křivých zádech a ztuhlých nohou, což je další motivace k protažení
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
kubaz

|
|
| nahoru |
|
 |
moby
|
Zaslal: pá duben 12, 2013 12:58 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Abbysum
|
Zaslal: pá duben 12, 2013 2:09 pm Předmět: |
|
|
| kubaz napsal: | do googlu nebo youtube zadej "strečink" , tvůj problém bude rázem vyřešen |
To už jsem udělal, ale chtěl jsem názory zkušených. Dneska se na netu píše hromada blbostí.
MOBY: Díky, to vypadá dost dobře :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
Zaslal: pá duben 12, 2013 2:15 pm Předmět: |
|
|
Abbysum: stahni si KB5 Intro Kit (google) _________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: so duben 13, 2013 7:59 pm Předmět: |
|
|
Pavel Tsatsouline: Relax into Stretch kniha a DVD, nejlepší zdroj, který můžeš dostat.
Nicméně bych radši čas věnoval něčemu smysluplnějšímu, než je strečink.
|
|
| nahoru |
|
 |
Peter Ustinov

|
Zaslal: so duben 13, 2013 8:14 pm Předmět: |
|
|
| ZeleznaKoule napsal: | Pavel Tsatsouline: Relax into Stretch kniha a DVD, nejlepší zdroj, který můžeš dostat.
Nicméně bych radši čas věnoval něčemu smysluplnějšímu, než je strečink. |
co je smysluplnejsiho?? _________________ Padre vám možná řekne, co je peklo, ale já vám ho ukážu!
|
|
| nahoru |
|
 |
madball

|
Zaslal: so duben 13, 2013 8:45 pm Předmět: |
|
|
| Peter Ustinov napsal: | | ZeleznaKoule napsal: | Pavel Tsatsouline: Relax into Stretch kniha a DVD, nejlepší zdroj, který můžeš dostat.
Nicméně bych radši čas věnoval něčemu smysluplnějšímu, než je strečink. |
co je smysluplnejsiho?? |
Taky by mě zajímalo, co tím autor chtěl říct, co by doporučil lidem, kteří mají hodně zkrácené svalstvo. _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: so duben 13, 2013 9:05 pm Předmět: |
|
|
Petře,
strečink je pro 99% lidí naprostá zbytečnost. A do toho 1% patří baletky, gymnasti a podobná sortička (nicméně tohle není forum pro baletky, že? :) Lidi by se především měli víc hýbat, ne se roztahovat do extrémního rozsahu pohybu a setrvávat v něm.
Madballe,
nevěřím ve "zkrácené svalstvo", pouze v přespříliš senzitivní napínací reflex. Tudíž pokud má někdo "problém s flexibilitou" (ať už to je cokoli), je potřeba tento problém adresovat konkrétně. Padají při dřepu kolena dovnitř? Je potřeba strečovat vnitřek stehen nebo posilovat vnějšek? Nedokážu se dostat do mrtvého tahu bez ohnutých zad? Jsou to zatuhlé hamstringy nebo slabá prdel?
Příště, až si Ti někdo bude stěžovat na "zkrácené hamstringy", ať si udělá pár lehkých goblet dřepů, aby se mu probral zadek a zkusí ten toe touch znova ;)
Strečink je prostě k ničemu - a statický strečink obzvlášť.
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: so duben 13, 2013 9:09 pm Předmět: Re: Každodenní strečink pro pružnost |
|
|
| Abbysum napsal: | Nechci se zaměřovat na konkrétní cviky, naopak chci rozcvičit celé tělo a použít ideálně cviky na více částí zároveň. Pracuji dost s počítačem a často přes den sedím, je to poznat na křivých zádech a ztuhlých nohou, což je další motivace k protažení
|
Až teď jsem si všiml tohodle dodatku. Sedavý styl zaměstnání je třeba spíš silově kompenzovat než strečovat, tudíž doporučuju nedělat cviky, které zahrnují flexi páteře (sedlehy, zkracovačky), páč flexory kyčlí budeš mít beztak přetížené. Posiluj zadek a záda: mosty, horizontální přítahy na hrazdě/čince/TRX/kruzích (TRX / kruhy / lana jsou nejlepší volba), mrtvola (naladit techniku s mini váhou, postupně přihazovat kolečka). Jak psal Gusta, pár vodítek najdeš v KB5 intro kitu.
Ještě dovětek pro Petera s Madballem: Tím ovšem nechci shazovat cviky na kloubní mobilitu v rozcvičce, ty rozhodně nemají konkurenci a nikdy bych nikomu nedoporučoval se jich vzdát.
|
|
| nahoru |
|
 |
blazen
|
Zaslal: so duben 13, 2013 9:11 pm Předmět: |
|
|
ZK, teď jsi to elegantně uzavřel
tazatel "cvičí bojová umění", tudíž je zvýšený rozsah pohybu určitých partií nutný (pokud ne přímo nutný, tak určitě je přinejmenším výhodou). souhlasím, že pro 120kg hroudu bude asi trénování "provazu" k ničemu, pokud ale někdo dělá bojový umění, gymnastiku apod., tak je to trochu jinej příklad
jak si můžeš všimnout na obsahu fóra, není to tu založené jen pro silové sportovce a kulturisty - témata "Atletika" a "Bojové sporty" Ti napoví, že sem automaticky nepíší jen ti první zmiňovaní, ale i sportovci, co patří do té "druhé skupiny"
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: so duben 13, 2013 9:15 pm Předmět: |
|
|
Blázne,
Jsem si toho vědom. Nicméně pro bojové sporty (snad krom TKD) není práce na flexibilitě nějak extra potřeba. Pokud Abbysum dělá BUčko, ve kterém je třeba extra flexibilita, pak bych předpokládal, že to pořeší jejich mistr/trénér/sifu/instruktor, případně mu k tomu dal odpovídající návod.
Na to, abys kopnul high kick na hlavu nepotřebuješ být extrémně flexibilní. Je to otázka mechaniky těla. Carlson Gracie jr. se v předklonu dotkne max kolen (viděno na vlastní oči). A to bych si troufl říct, že BJJ vyžaduje, aby jeden byl pružnej :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Abbysum
|
Zaslal: so duben 13, 2013 9:16 pm Předmět: |
|
|
ZeleznaKoule má pro mě dost nezvyklý přístup k rozcvičování, což mě docela zarazilo. Ještě jsem se nesetkal s názorem, že streching (rozcvička po česky) je na nic a upřímě tomu moc nevěřím. Vím, že mám problém se zády, na zadek jsem se ještě nezaměřoval. Myslíš, že když budu každé ráno protahovat tělo, že tím spíš nadělám škodu?
Jinak abych lépe popsal svoji situaci, tak váha je 60kg, cvičím 3x týdně Aikido, 1x týdně MMA, jógu každé ráno, k tomu běhám a začínám s Kettlebell. Asijská bojová umění jsou pro mě nejzásadnější (dříve Taekwon-do).
Kettlebell intro mám stažené, ale ještě jsem to celé nepřečetl. Suzukiho strečink se mi líbí dost, myslím že u toho i zůstanu, jen si přidám další protažení na vrchní část těla.
|
|
| nahoru |
|
 |
madball

|
Zaslal: so duben 13, 2013 9:17 pm Předmět: |
|
|
| ZeleznaKoule napsal: | ...Madballe,
nevěřím ve "zkrácené svalstvo", pouze v přespříliš senzitivní napínací reflex. Tudíž pokud má někdo "problém s flexibilitou" (ať už to je cokoli), je potřeba tento problém adresovat konkrétně. Padají při dřepu kolena dovnitř? Je potřeba strečovat vnitřek stehen nebo posilovat vnějšek? Nedokážu se dostat do mrtvého tahu bez ohnutých zad? Jsou to zatuhlé hamstringy nebo slabá prdel?
Příště, až si Ti někdo bude stěžovat na "zkrácené hamstringy", ať si udělá pár lehkých goblet dřepů, aby se mu probral zadek a zkusí ten toe touch znova ;)
Strečink je prostě k ničemu - a statický strečink obzvlášť. |
Tak v tom případě asi neexistují moje nohy, protože ty jsou zkrácený brutálně.
Ať už ohybače kyčlí, adduktory atd., protože tam jsem se strečinku nevěnoval dlouhodobě. Naopak třeba hamstringy jsou v pohodě a dotknout se dlaněma země není problém, protože tam jsem strečink neojebával. _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
|
|
| nahoru |
|
 |
blazen
|
Zaslal: so duben 13, 2013 9:19 pm Předmět: |
|
|
nebudu se s Tebou hádat Kuličko, okavidně máš jiné zkušenosti a uvádíš jeden obyčejný a typický příklad za všechny :D abys ukopnul hlavu o 25cm vyššímu chlapovi, tak si troufám tvrdit, že to jistou dávku strečinku chce - aspoň u mě to tak bylo a je, bohužel nejsem od přírody tak flexibilní, abych máchal rukama nohama na všechny světový strany
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|