|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Maziarit
|
Zaslal: čt listopad 10, 2016 5:40 pm Předmět: HIIT vs Kardio (kardio win?) |
|
|
Zdarec, tak nějak poslední dobou řeším jestli nezařadit místo HIIT klasické kardio.
Ono každý mi cpe furt ten HIIT, slyším ze všech stran že kardio je ztráta času, že si opotřebuju klouby, že nespalím tolik tuku a většina mého okolí přestala kardio provozovat, všichni jedou 3x týdně HIIT.
Já jsem se rozhodl na to podívat selským rozumem a vyhledat si i nějaké studie.
Výhody kardia
Jde dělat i 7x týdně narozdíl od HIIT treninku které vedou k přetrenování
Nespaluje tolik cukru ze svalů, apetit se drží lépe na uzdě, nevím jestli jsem jediný, ale když mám glykogenové zásoby vyčerpanější tak mám šilené žravky.
Je těžké se při kardiu zranit, u HIITU jsem slyšel že se lehce může přihodit zranění ať už jde o natržený sval, šlachu, klouby..
Dejme tomu že budeme chodit 4x1hod týdně běhat vs 3x20min HIIT
Kardio- celkový čas 4 hodiny, spálené kalorie 2000-2500kcal
HIIT- celkový čas 1 hodina, spálené kalorie 500-700 kcal
Tady sice hodně lidí arugmentuje, že při HIITU šetříme čas, ale myslím že nám všem jde hlavně o spalené kalorie týdně a tady nemáme možnost dělat HIIT 4 hodiny týdně.
Teď nastává nejsilnější argument lidí..
Po HIITU se spaluje dál 24 hodin i když ležíme u televize u Kardia NE !
Ok, takže my spálíme na after burn efektu dalších 2000 kcal po HIITU za týden ?
Pokud ano, opravdu by se to vyplatilo... ale nadruhou stranu pokud opravdu bychom dokázali za 1 hod HIIT treninku spalit 2500 kcal týdně tak otázkou zůstává co po Kardiu ?
Kardio nevyvolává kyslíkový dluh oproti HIIT, ale co ty svaly, šlachy, klouby a celková regenerace po 4 hodinách běhání týdně, ta nic nespotřebuje ? Při běhání se spaluje i glykogen v určitém poměru oproti tukům, ten je potřeba také doplnit z přijaté energie.
Mě se jen nelíbí, že Kardio se na veřejnosti prezentuje tak, že si půjdete 4 hod týdně zaběhat, spalujete jen při běhání a pak defakto jak dojdete domů, vše je jako kdybyste vůbec nikdy neběhali..
Obojí si nejspíš najde místo v treninkovém plánu každého, ale tohle spíš slouží pro nějakou kontroverzní diskuzi. :)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Frybis
|
Zaslal: pá listopad 11, 2016 12:13 pm Předmět: |
|
|
Přihodím ti jedno + pro dlouhé kardio
Vliv na srdce - zúžení stěn srdce, snížení tlaku, zvýšení přečerpaného objemu, zvýšení výdrže.
Já si osobně myslím, pokud se člověk rozhodne žít tady tím "healthy" stylem, respektive držet stravu, posilovat.. se více vyplatí kardio. Právě kvůli znatelnějšímu vlivu na srdce. Toť pouze můj názor.
|
|
| nahoru |
|
 |
coder

|
Zaslal: pá listopad 11, 2016 12:15 pm Předmět: |
|
|
ja mam vyskousene oboje ...klasicke kardio mi funguje mnohem lepe a taky se po nem mnohem lepe citim a zdlouhodobeho hlediska ma mnohem vetsi benefity
|
|
| nahoru |
|
 |
Maziarit
|
Zaslal: pá listopad 11, 2016 2:50 pm Předmět: |
|
|
Díky borci za názor a souhlasím s váma, ale opravdu by mě zajímalo když dáme stranou zdraví, zda opravdu HIIT vede k lepší formě a spalování tuků než klasika..
Taky jsem v minulosti pomocí klasického kardia hubnul docela v pohodě a na HIIT mě ten tuk zatím drží.. :D
|
|
| nahoru |
|
 |
Magumi

|
Zaslal: pá listopad 11, 2016 4:41 pm Předmět: |
|
|
| Maziarit napsal: | Díky borci za názor a souhlasím s váma, ale opravdu by mě zajímalo když dáme stranou zdraví, zda opravdu HIIT vede k lepší formě a spalování tuků než klasika..
Taky jsem v minulosti pomocí klasického kardia hubnul docela v pohodě a na HIIT mě ten tuk zatím drží.. :D |
Hlavní rozdíly jsou v tom, že HIIT a (pomalé) kardio zatěžují trochu jiné energetické systémy, a pak taky v regeneraci - jestli zvedáš činky, HIIT může tělu ubírat na regeneraci podobných systémů, které se zapojují při zvedání. Co se týče kalorií samotných, HIITem spálíš v krátkodobém horizontu víc, ale zase to nevydržíš tak dlouho, takže ve výsledku to vyjde šul nul nebo spíš body navíc pro pomalé kardio, podle tvé kondice. HIIT sice má ten efekt, že po cvičení tělo ještě chvíli spaluje rychleji, ale ten rozdíl je pár procent. Takže za mně, nejvýhodnější je kombinace zvedání a pomalého kardia. Jinak ale platí, co řekli kluci - kardio tě nezachrání, primární je strava. Hlavní pozitivní účinky kardia jsou na oběhovou soustavu a pracovní kapacitu; hambáč jen tak nevyběháš.
|
|
| nahoru |
|
 |
Maziarit
|
Zaslal: pá listopad 11, 2016 5:09 pm Předmět: |
|
|
Další parádní názor a konečně něco nového než co se furt píše všude na českém internetu dokola. :) Palec hore Magumi
Jaký máš názor na to, když někdo kombinuje chůzi plus rozehřátí, pak dojde na místo venku a dá HIIT sprinty a pak ještě 5 km chodí ? Četl jsem že je to uplně nejlepší kombinace na spalování tuků.
Defakto když HIIT sprinty spalí cukry a pak to ještě vychodí aby pálil tuk ??
|
|
| nahoru |
|
 |
Magumi

|
Zaslal: pá listopad 11, 2016 6:12 pm Předmět: |
|
|
| Maziarit napsal: | Další parádní názor a konečně něco nového než co se furt píše všude na českém internetu dokola. :) Palec hore Magumi
Jaký máš názor na to, když někdo kombinuje chůzi plus rozehřátí, pak dojde na místo venku a dá HIIT sprinty a pak ještě 5 km chodí ? Četl jsem že je to uplně nejlepší kombinace na spalování tuků.
Defakto když HIIT sprinty spalí cukry a pak to ještě vychodí aby pálil tuk ?? |
To není názor, to je prostě fakt.
Sprinty jsou OK, ale pozor na zranění. Jsou dobré důvody, proč mají sprinteři tak dlouhé tréninky. Nejlepší pohyb na spálení tuků je takzvaný stolový tlak, kdy zatlačíš rukama proti stolu s jídlem, zvedneš se a řekneš mantru "Už ne, snědl jsem dost."
Ne, vážně, špatnou stravu nepřecvičíš. Zvedej něco těžkého, aby ti rostly svaly, snaž se pohybovat co nejvíc, ale kardio na hubnutí přidej až se s jídlem dostaneš na kalorie, pod které už nechceš jít. U mně to jsou momentálně 3 gramy bílkovin, 1 gram sacharidů na kg a 0.6 gramů tuku na kg. A do toho třikrát týdně zvedám, třikrát týdně randím na vesle a třikrát týdně mávám se vzpěračskou osou. :)
|
|
| nahoru |
|
 |
kulíšek

|
Zaslal: so listopad 12, 2016 8:20 am Předmět: |
|
|
Úplný souhlas s Magumim :)
Já dělám oboje - HIIT kvůli kapacitě, fyzičce, dýchání a běhám kvůli CNS, regeneraci, srdci :)
Hubnout jde i bez přehnaného kardia, základ je skutečně dobrá strava a silový trénink :) _________________ Nesnáším žádný sport, to jo... není to mé hobby radši půjdu do hospody!
|
|
| nahoru |
|
 |
Maziarit
|
Zaslal: so listopad 12, 2016 11:18 am Předmět: |
|
|
No docela jsem čuměl.. na moji váhu a trenovanost vs splálené kalorie.
Spálené kalorie
10 min silového treninku = 105 kcal
10 min chůze = 38 kcal
10 min běhu 8 km/h = 102 kcal
10 min HIIT sprint = 119 kcal
Otázkou je jaké jsou aftern bur efekty, u HIIT a Silového treninku se spaluje pak i v klidu skrz regeneraci, nemá někdo představu kolik % to cca může tvořit při pruměrných hodnotách na 10 min aktivity ?
|
|
| nahoru |
|
 |
coder

|
Zaslal: so listopad 12, 2016 12:48 pm Předmět: |
|
|
| Maziarit napsal: | No docela jsem čuměl.. na moji váhu a trenovanost vs splálené kalorie.
Spálené kalorie
10 min chůze = 38 kcal
Otázkou je jaké jsou aftern bur efekty, u HIIT a Silového treninku se spaluje pak i v klidu skrz regeneraci, nemá někdo představu kolik % to cca může tvořit při pruměrných hodnotách na 10 min aktivity ? | hele takoveto pocitani ze spalis tolik a tolik timdle za tak dlouho nefungujou to bys pak do toho mohl zapocitat teplotu ovzdusi ,vlhkost ,vahu bot ,odpor vetru a podobne ....nastav si jidelnicek makej na nem treba 3 tydny funguje? super....nefunguje tak neco zmen pridej kardio /uber jidlo a skus to znova ....nic nepocitej
|
|
| nahoru |
|
 |
Maziarit
|
Zaslal: so listopad 12, 2016 7:23 pm Předmět: |
|
|
| coder napsal: | | Maziarit napsal: | No docela jsem čuměl.. na moji váhu a trenovanost vs splálené kalorie.
Spálené kalorie
10 min chůze = 38 kcal
Otázkou je jaké jsou aftern bur efekty, u HIIT a Silového treninku se spaluje pak i v klidu skrz regeneraci, nemá někdo představu kolik % to cca může tvořit při pruměrných hodnotách na 10 min aktivity ? | hele takoveto pocitani ze spalis tolik a tolik timdle za tak dlouho nefungujou to bys pak do toho mohl zapocitat teplotu ovzdusi ,vlhkost ,vahu bot ,odpor vetru a podobne ....nastav si jidelnicek makej na nem treba 3 tydny funguje? super....nefunguje tak neco zmen pridej kardio /uber jidlo a skus to znova ....nic nepocitej |
No rady nic nepočítej se mi nelíbí, znám spoustu lidí co si počítá kalorie a Makra, výsledky mají takže to nejspíš funguje.
Já jsem ten typ, co sežere 800g kebabu a má hlad, takže svému tělu už tak nějak nevěřím, když jsem vše dělal od oka a pak to hodil do kalkulačky tak mi vyšel tak vysoký přijem co nemá ani 100kg ektomorf v objemovce.
Já potřebuji tvrdou ruku a mít vše napsané černé na bílém, jinak jsem schopný si nalhávat spoustu nesmyslů a výmluv/ omluv, proč si můžu dát dobré jídlo když jsem byl 30 min cvičit s vlastní váhou.
Ve zkratce, potřebuji čísla, tabulky, statistiky co mě propleskají a dostanou mě nohama na zem. Předtím jsem jel klasicky to co radíš a zpětně vidím jak moc jsem byl naivní s tím, že 1000 kcal Burger po posilce za odměnu je v rysovačce OK.
|
|
| nahoru |
|
 |
Magumi

|
Zaslal: so listopad 12, 2016 7:30 pm Předmět: |
|
|
| Maziarit napsal: | No docela jsem čuměl.. na moji váhu a trenovanost vs splálené kalorie.
Spálené kalorie
10 min chůze = 38 kcal
Otázkou je jaké jsou aftern bur efekty, u HIIT a Silového treninku se spaluje pak i v klidu skrz regeneraci, nemá někdo představu kolik % to cca může tvořit při pruměrných hodnotách na 10 min aktivity ? |
Steady state má afterburn efekt kolem 7 procent, HIIT kolem 14 procent, ale pozor, počítá se to z celkového počtu kalorií. A deset minut skutečného HIITu je pořádná dřina, nemluvě o tom, že naprostá většina lidí ze sebe ani nejsou schopni vydat skutečných 100 procent ani na těch 20 sekund.
|
|
| nahoru |
|
 |
Magumi

|
Zaslal: so listopad 12, 2016 7:32 pm Předmět: |
|
|
| Maziarit napsal: | | coder napsal: | | Maziarit napsal: | No docela jsem čuměl.. na moji váhu a trenovanost vs splálené kalorie.
Spálené kalorie
10 min chůze = 38 kcal
Otázkou je jaké jsou aftern bur efekty, u HIIT a Silového treninku se spaluje pak i v klidu skrz regeneraci, nemá někdo představu kolik % to cca může tvořit při pruměrných hodnotách na 10 min aktivity ? | hele takoveto pocitani ze spalis tolik a tolik timdle za tak dlouho nefungujou to bys pak do toho mohl zapocitat teplotu ovzdusi ,vlhkost ,vahu bot ,odpor vetru a podobne ....nastav si jidelnicek makej na nem treba 3 tydny funguje? super....nefunguje tak neco zmen pridej kardio /uber jidlo a skus to znova ....nic nepocitej |
No rady nic nepočítej se mi nelíbí, znám spoustu lidí co si počítá kalorie a Makra, výsledky mají takže to nejspíš funguje.
Já jsem ten typ, co sežere 800g kebabu a má hlad, takže svému tělu už tak nějak nevěřím, když jsem vše dělal od oka a pak to hodil do kalkulačky tak mi vyšel tak vysoký přijem co nemá ani 100kg ektomorf v objemovce.
Já potřebuji tvrdou ruku a mít vše napsané černé na bílém, jinak jsem schopný si nalhávat spoustu nesmyslů a výmluv/ omluv, proč si můžu dát dobré jídlo když jsem byl 30 min cvičit s vlastní váhou.
Ve zkratce, potřebuji čísla, tabulky, statistiky co mě propleskají a dostanou mě nohama na zem. Předtím jsem jel klasicky to co radíš a zpětně vidím jak moc jsem byl naivní s tím, že 1000 kcal Burger po posilce za odměnu je v rysovačce OK. |
Čísla jsou fajn. Ale nepočítej cvičení. Jediné, co momentálně potřebuješ, je vážit, odměřovat a počítat všechno co sníš, aspoň 14 dní v kuse. Bez toho se neposuneš dál.
|
|
| nahoru |
|
 |
Peter Ustinov

|
Zaslal: so listopad 12, 2016 9:32 pm Předmět: |
|
|
...? |
a co pomer tuku a svalu, nehaje taky nejakou roli???
a miliony dalsich veci
podle me kecy, max funguji orientacne a odchylky budou v radu desitek procent _________________ Padre vám možná řekne, co je peklo, ale já vám ho ukážu!
|
|
| nahoru |
|
 |
Maziarit
|
Zaslal: so listopad 12, 2016 11:52 pm Předmět: |
|
|
No já to potřeboval vědět alespoň tak nějak přibližně abych se dostal nohama na zem i když to bude mít třeba 30% odchylku, furt je to lepší info než já tipuji.
Já třeba ještě minulý rok neměl představu kolik se spalí energie u klasického 45min Splitu, kde není žádná intenzita, přestavky mezi seriemi a cviky...
Tak nějak jsem věřil, že to bude dost, dost na to aby člověk co to zařadí 3x týdně spaloval tuk, nejlépe aby mě to vysekalo za 2 měsíce do formy..
Pak se na to mrknu, podívám se na studie a zjistím, že ten trenink jako takový tvoří třeba 10-15% celkového deního výdeje. Většinu kcal sežere Bazál a fyzická práce..
Navíc jsem v časaku pro kultaky četl jak je dobré doplnit po takovém těžkém treninku glykogen, který se vyčerpá. Říkal jsem si WOOOW, člověk ma cca 300-600 g glykogenu.. tak to minimalně za trenink spalím 1200-2400 kcal, to je bomba ! Pak přiletím na zem a zjistím že se spalí jen určitá část zásob a že je to sotva 500 kcal.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|