Vetsina treneru (myslim opravdovych treneru) se v zasade shoduje na tom, ze zatimco spodni zada by mela byt "rovna" (nemusi byt nutne vzorova bederni lordoza, ale nesmi v zadnem pripade kyfotizovat), tak hrudni cast patere nemusi byt v zadnem pripade prohnuta a naopak je dobre, pokud je v ni mirny oblouk (zhruba jako na obrazku, ktery jsi tipnul). Tim se totiz zmensi stres na spodni zada, ktery je obzvlast u vysokych lidi diky pakovym pomerum o dost vetsi, nez u lidi co meri rekneme 170cm, nebo kteri tahaji sumo stylem.
Tohle tvrdi napriklad Eric Cressey. Co se tyka polohy hlavy tak tam celkem neni o cem diskutovat, nejake koukani nahoru je nesmysl, prirozenou polohu krcni patere to nepripomina ani omylem. Od te doby, co jsem se naucil takhle tahat, mi sel vykon o desitky kilo nahoru a nemam se zady zadny problem. Jedine uskali je pomerne obtizne nauceni tehle techniky, protoze neni snadne jeden segment patere drzet v urcite poloze a zpevneny a dalsi treba cilene ohnout, ale o tom, ze je to efektivni a prekvapive bezpecne neni pochyb.
Tolik ode mne :)
Tohle je zajímavé. V každém případě si myslím, že kulatá záda jsou problém a kočičí hřbet ničemu nepomůže, spodní záda by měla být minimálně rovná. A s tím zadkem? Že je ideálně? No kdyby byl v nějaké malé toleranci ještě výš, tak bude tělo skoro vodorovně, to nemyslím že je správně, řekl bych že to cocman dobře ví. Ale mohu se mýlit, samozřejmě. Pak bych rád viděl nějaké video kde někdo vysoký tahá velkou váhu, zadek má pomalu v úrovni ramen a funguje mu to. Když si do fotek promítnu obdélník lokte, ramene a kyčle, tak tam to vidím zřetelně, i s odhlédnutím od toho že je to zabráno z ne zcela ideálního úhlu, nejsou tam vidět chodidla pro posouzení těžiště a je to vzaté nějakou jednoduchou optikou. Když srovnám následující obrázky, kde je i jedna hodně vysoká slečna, tak si stále myslím že cocman by ten zadek o nějaké dva až tři centimetry dolů dát měl aby to bylo ideální. A že by to pak připomínalo dřepy? No to snad vážně myšleno není, co? Frozz taky není žádný trpaslík a zadek níž udrží.
Reichenberk: Ted jsem to zkousel udelat tak, ze mam ten zadek niz...sice mi to jde, ale hrozne me pri tom boli spodni zada. Frozz sice neni trpaslik, ale taky nema 195....a tam uz se to dle meho nazoru projevi...ten zadek tam dat dolu proste moc nejde
Reichenberk: Ted jsem to zkousel udelat tak, ze mam ten zadek niz...sice mi to jde, ale hrozne me pri tom boli spodni zada. Frozz sice neni trpaslik, ale taky nema 195....a tam uz se to dle meho nazoru projevi...ten zadek tam dat dolu proste moc nejde
To se taky může stát, že nějaký cvik prostě nesedne, lámat to za každou cenu přes koleno není nutné. Zajímavé by bylo, kdyby tě viděl někdo naživo, nekonzultovals to s nějakým trenérem? Přeci jen, video z mobilu je jedna věc ale oči zblízka vidí líp. I tak to při téhle výšce není vůbec špatné, ta váha je pěkná.
Ja chodim cvicit jen do takovy maly posilovny....zadnej trener, zadna obsluha ...proste si odemknu, zacvicim si a jdu zas domu....ale je pravda, ze tam chodi cvicit Peter Tatarka...tak kdyz ho tam nekdy potkam, tak bych ho mohl poprosit, aby me zkontroloval. Jinak jedinej kdo me videl a kdo ma v tomhle oboru nejaky vzdelani, je trener z Crossfitu a rikal, ze dobry
Jinak teď jsem si vzpoměl, kamarád má asi 197cm, takže něco jak cocman, a ten zadek mu taky nejde moc dolu, takže na tom asi něco bude. A taky míň pracuje nohama, ale to bude asi tou výšku.
_________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Ty obrazky lifteru co jsi sem dal jsou podle mne pekna ukazka toho co znamenaji dobre dispozice pro mrtvy tah. Vetsina lidi se do takhle vyhodne pozice vubec nedokaze dostat. Nohy nemaji nijak mimoradne pokrcene, zada jsou malo predklonena.....
nie som vzpierac ale podla mna oba cviky nerobis vobec cez chrbat, pri tom trhu gulatis zada a ides neviem ako by som nazval ten podrep... "kakacuji chlapec"? ... proste vypuc rit, prehni zada do miernej lordozy a to tazisko presun trosku dopredu... to su len moje postrehy. DL vyzera byt OK
U všech třech cviků se mi zdá, že sis jeden komplexní pohyb rozdělil na několik měnších, který děláš postupně za sebou, místo abys je dělal naráz. Konkrétně myslí to, že se připravíš do nějaké výchozí pozice, potom začneš narovnávat nohy (aniž bys zvedal osu), a ve chvíli, kdy máš kolena téměř prohnutá a zadek vysoko ve vzduchu, tak činku teprve odlepíš od země a celý pohyb jedeš prakticky přes záda.
EDIT: Dokoukal jsem deadlift a ke konci, jak jsi ubral váhu, jsi měl techniku už naprosto v pohodě.
_________________ Čokoláda je naprosto zdrcujícím důkazem toho, že tuk ve spojení s jednoduchými sacharidy na celé čáře chuťově válcuje proteiny se sacharidy komplexními.
U všech třech cviků se mi zdá, že sis jeden komplexní pohyb rozdělil na několik měnších, který děláš postupně za sebou, místo abys je dělal naráz.
To ti připadá správně, vždyť jsem to taky na začátku svýho postu napsal, že jsem si ty vzpěračský cviky rozdělil záměrně na fáze ...
Tomkins napsal:
EDIT: Dokoukal jsem deadlift a ke konci, jak jsi ubral váhu, jsi měl techniku už naprosto v pohodě.
... u tý mrtvoly to mělo bejt plynulý rovnou, ale jak jsem se moc soustředil na to, abych rovnou nenarovnal nohy, tak to bylo taky rozfázovaný, potom sem shodil váhu a jenom sem to nacvičoval, aby to právě bylo plynulý, ale i tak se mi zdá, že ty nohy bych moh zapojit víc ... jako zvedá se mi takhle docela dobře, ale pořád mam pocit, že by ta technika chtěla ještě upravit ...
No a ty vzpěračský cviky, to nevim no, přes záda jsem to ani moc necítil, spíš mam problém s rovnováhou jakmile dam trochu zátěž ...
_________________ No man has the right to be an amateur in the matter of physical training. It is a shame for a man to grow old without seeing the beauty and strength of which his body is capable. Socrates
chtel bych zhodnotit flat bench ke kteremu se vracim po cca 3 mesicich cg a incline benche... je to cca 90%
Z tohohle uhlu bohuzel nevidim kam poustis cinku. Kazdopadne se mi na tom nelibi to, jak lezis na lavicce. Nemas vubec stabilni pozici, na lavicce litas ze strany na stranu. Zkus se nohama poradne oprit o podlahu a ne balancovat na spickach. Pro mne jsou ty opacka strasne moc rozevlaty.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru