Další pc trapnej dotaz...

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 125, 126, 127  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Další pc trapnej dotaz...  Úvodní stránka -> Na smazání... -> Další pc trapnej dotaz...
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Crashnul mi můj disk v NB.

Přemýšlím o SSD disku.
Má to význam u staršího stroje?
Jedná se o IBM X61, 12 palcová LCD - 2,0 dual core duo, 4 GB RAM a donedávna 500 GB WD caviar blue 5400 rpm.

Nechci se tohoto stroje vzdát - pořád je to slušný pracovní nástroj.

Přemýšlím nad variantami:

1. 1 TB WD caviar blue 8 mb cache a 5400 rpm (3000 Kč)
2. 750 MB WD caviar black, A6 mb cache, 7200 RPM (3000 Kč)
3. crucial M4 120 GB SSD za cca 4200 Kč

PC je SATA 1 s tím, že po flashnutí BIOSu by to bylo SATA 2.

Mám externí disk na zálohu.

Chtěl bych se zeptat, zda má význam SSD do tohoto staršího stroje
a co byste tam dali vy ( nepodstatná data nemusí být na pc, ale na externím disku).

Děkuji moc.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kubaz

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

osobne bych volil ssd disk, to byva dostkrat u notebooku kamen urazu.. pomaly cteni a zapis disku , vse nabiha deset let.. zrovna ted sem si skladal novy stolni pc, nejsem narocny na velikost bohate mi staci par desitek giga, takze jsem volil 120gb ssd
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky.
Ptal jsem se v alfě na nový stroj podobných parametrů a u těchto subkompaktních strojů je to s podobnými parametry nebo lepšími někde za 30 000 Kč a do toho se mi tedy nechce.

V czc mi řekli, že by raději volili plotnový disk
kubaz

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ja si ted zrovna na alfe skladal, pro me je hlavni aby to bylo tiche, rychle a stabilni kvuli praci at se me nestavaji nejake restarty apod. , a jak si rekl no ... i s monitorem,bezdrat. mys a klavesnice, nejaky normalnejsi repra dohromady 30 000, ale zase tam mam 16gb ramky,i5tku 2500k intel,grafiku za 7micku apod.. tak to snad uz vydrzi nejakej ten patek, hry nehraju ale tu grafiku sem tam radsi uz prasknul poradnou kdyby me neco nekdy uchvatilo
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zvolil bych SSD, mám ho tady na svém PC (byť jen na testování, běží na tom druhý systém) a ta rychlost je úžasná, naprosto mě nadchnul. Dal bych ho klidně i na starší PC (není-li to cenově úplně mimo tedy).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Smazaný uživatel (071)

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

5400 ot. disk je smrt jakýhokoli kompu, a notebooku dvojnásob.

SSD je dobrá volba. Ale musíš vědět přesně co koupit. Ze značek bych se vyhnul OCZ, protože v posledních měsících čtu jen nadávky na způsoby téhle firmy.
Vybral bych buď nějakej intel ze série 320 (osobně mám 160GB verzi, cca 6000Kč; stojí hodně, ale víš přesně kam ty peníze šly), nebo něco postavený na řadiči SandForce poslední generace (řada SF-2000). Sice to nebude tak rychlý jak by mohlo být (SF-2200 umí SATA3), ale časem to můžeš nacpat do desktopu nebo novějšího notebooku a bude to fičet jedna báseň, tzn. je to případná investice do budoucna.
Konkrétní značku ti teď bohužel nedokážu poradit, protože jsem to nesledoval až tak detailně - chce to googlit nějaký recenze nezaujatých serverů :) (osobně čtu Anandtech, Techpowerup, z českých DIIT)

výhoda Intelu: spolehlivost, drží rychlost i při práci s problematickýma datama (malý soubory, nekomprimovatelný data)

výhoda SandForce: mírně nižší cena (resp. vyšší kapacita při ~stejný ceně), zběsilá rychlost (pokud máš SATA3)
owar

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

pokud ti nejde v prve rade o kapacitu, tak rozhodne ssd, jak uz bylo receno..
znacku bud intel (vicemene jistota) nebo kingston..
Smazaný uživatel (071)

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

A teď jsem si vzpomněl, že nový Intely 520 jsou postavený na SandForce řadiči, ale s Intel firmwarem, což je vzhledem k spolehlivosti značky a potenciálu řadiče velmi zajímavá záležitost :)
idoktor

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Octopuss napsal:
A teď jsem si vzpomněl, že nový Intely 520 jsou postavený na SandForce řadiči, ale s Intel firmwarem, což je vzhledem k spolehlivosti značky a potenciálu řadiče velmi zajímavá záležitost :)

Jo Spolu s Cruicial M4 je to nejlepší volba za malý peníze
kubaz

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 8:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

tak tak ja volil presne intel 520 120gb verzi za nejakych 4 000kc
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 9:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Levnější SSd mají asynchronní typy čipů a dražší synchronní. Jsem v tomto laik - záleží tak moc na tom?

Resp. Když nemám SATA 3, má význam kupovat drahý disk, nebo stačí nějaký 250 MB/s ?

Uvažoval jsem o crucial M4 nebo kingston - obojí 120 GB. Na intel jsem četl , že mají problém s tím, že občas zamrzává pc ( což bude asi individuální).
herza
Anonymní

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 9:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
Levnější SSd mají asynchronní typy čipů a dražší synchronní. Jsem v tomto laik - záleží tak moc na tom?

Resp. Když nemám SATA 3, má význam kupovat drahý disk, nebo stačí nějaký 250 MB/s ?

Uvažoval jsem o crucial M4 nebo kingston - obojí 120 GB. Na intel jsem četl , že mají problém s tím, že občas zamrzává pc ( což bude asi individuální).

Pokud myslíš single level cell a multi level cell buňky, tak to funguje trochu jinak než popisuješ. Já už bych šel do SATA III

edit: beru zpět SATA III pro Tvojí x61 by byl hřích kupovat :-)
idoktor

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 9:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:

Ten wow efekt dělá rozdíl plotnový HDD vs SSD. Když to řeknu blbě, tak SSD je dneska jedno jaký a pořád tam ten wow efekt bude Ale když mám možnost výběru, zvolím takový, který má rychlou práci s malými soubory - 4kb. A tady vychází ta 520ka i Cruicial M4 moc pěkně. Sekvenční čtení/zápis, který se u disků uvádí je marketingový číslo, který je úplně nepodstatný Sata 3 je zbytečná, Sata 2 je dost dobrá. Rozdíl bude ve velmi specifických operacích a ty to nemáš šanci poznat.
herza
Anonymní

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 9:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

rozhodně nekupovat 5400 RPM. Disk je hodně podcenovaný, ale v podstatě CPUčka jsou v současné době naddimenzovaný, paměti je na poměry klienské stanice také dost a před 3 lety jsem si kupoval C2Q s 8 GB RAM a pořád si s tím vystačím, ovšem, co se za tu dobu hodně změnilo jsou pevné disky, na které visí přístupová doba k datům, zápisy a čtení, což pochopitelně v konečném důsledku ovlivňuje rychlost spouštění a čtení dat. Takže v současné době upgrade v podobě pevného disku, či SSD, je to nejlepší, co můžeš udělat pro jakýkoli počítač

SSD do 3000,- do toho bych nešel
To bych si radši koupil Hybridní disk, který má také slušný výkon a je za výrazně menší částku

Momentuse seženeš za rozumné peníze a budeš spokojený

Naposledy upravil herza dne po březen 12, 2012 9:15 pm, celkově upraveno 1 krát
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: po březen 12, 2012 9:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Děkuji moc.
Z těch dvou jmenovaných - tedy crucial M4 a Intel. Který byste vzali ? Cena je prakticky stejná.

edit a INTEL 320 nebo 520 series ? Vyšší řada je rychlejší, ale "žere" snad 10xtolik.

Naposledy upravil Deadlift dne po březen 12, 2012 9:26 pm, celkově upraveno 1 krát

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Další pc trapnej dotaz... Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 125, 126, 127  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: