Takže člověk do 14ti let nepotřebuje zvedat věci ze země, nebo jak tomu mám rozumět?
Kluk pak půjde v létě na stavbu na brigádu, zvedne kýbl s maltou a hne si zádama...
Nebavím se o tom, že ji bude cvičit v šílenejch číslech, bavím se o tom, že ji má cvičit (rozhodně radši než nesmyslný hyperextenze, který jsou totál useless).
Hele nebuď blázen, ten kluk roste a poroste, dost možná kdyby sehnal good trenera, bude ji delat korektne, tak to bude fajn, ake stejne nepojede s vahou nad 50kg, protoze to technicky nezvladne. Navic, ted ze zacstku verim tomu ze nezatshne 30kg s rovnyma zadama...:-)
Tak ono skôr sa treba krotiť, niekedy je ťažko odhadnúť kedy je tá technika ešte OK, najmä ak si začiatočník. Pamätám sa ako sme ešte na základke skúšali s kamošom kto vytiahne viac, nikdy predtým sme to nerobili, ale tú stovku sme vytiahli obaja.
Samozrejme technika nebola určite košér a s odstupom času to považujem za nezmysel, ale napriek tomu nevidím dôvod, prečo by človek nemal robiť mŕtve ťahy ak ich technicky zvládne (sám to asi nedokáže, to je fakt). Váha nie je v začiatkoch dôležitá, ale veľa pohybov ktoré vykonávaš v bežnom živote vychádza práve z mŕtveho ťahu. Tak prečo ho necvičiť??
To je na dlouhou a neplodnou diskuzi, kdy se konsenzu stejně nedobereme.
Doporučuji prostudovat:
Tlapákovo teorii o posilování od centra ven
Něco o hlubokém stabilizačním systému
Něco o vývoji pohybového aparátu
Etapy sportovní přípravy
Věkové zvláštnosti posilování mládeže
Problém ranné specializace
Postup výuky od jednoduchého ke složitému (zajímavé, že obecně se uplatňuje ve všech sportech a u nás najednou neplatí)
Svalové smyčky a jejich ovlivnění svalovými dysbalancemi
V neposlední řadě bych se zamyslel, proč zřejmě nejvíc nejvíc úrazů (poškození) v posilovnách se děje při mrtvole a na legpressu.
Nejsem nelida, takže za mrtvý tah se dá nepovažovat (s přivřenýma očima) podobný pohyb s ketlbely a jednoručkama. Naopak po kontrole svalové vyváženosti (pozor na oslabené hamstringy), zastabilizování centra, velice dobrá příprava do budoucna.
Na brigádě kyblík neváží sto kilo, nicméně pravda je, že i začátečník by měl být poučen, jak přemístit činku ze země do pracovní pozice před zahájením cvičení. I když dneska si všichni berou činku ze stojanů i na biceps.
A hlavně mi netvrďte, že puboše dlouhodobě přinutíte cvičit MT s malou váhou. Cháchá... Stačí se otočit a kdo má pořád trenéra za zadkem?
A nerad bych aby někdo bral tenhle příspěvek jako pokus někoho zesměšnit nebo se povyšovat.
Jestli jsi doma cvičil na bradlech a shyby, nechceš zkusit třeba street workout? Podle mě to je dobrá cesta k pěkné vysportované postavě a funkční síle. Na těch cvicích podle mě rozhodně není tolik co zkazit jako při mrtvole nebo bench-pressu a řekl bych, že i ty výsledky budou možná i lepší.
Z mé zkušenosti člověk u tohoto typu tréninku má lepší feedback (co zvládne, jaké pohyby se naučí, jak se přitom cítí), než při cvičení ve fitku a lépe ho to motivuje.
No a ty rady na trenéra jsou pěkné, ale kde na něj vezme 14. letý kluk?A rodiče mu daj prachy možná tak na nějaký normální kroužek, rozhodně ne na to, aby se z něj stal osvalenej tupec, který se ještě pak bude ládovat nějakýma těma proteinama a jinýma steroidama.
Resp nic proti fitku nemám, ale řekl bych, že pro 14 letý kluky je ten streetworkout super, už i komunitou, že jsou venku a vypadá to tak nějak gheto,že ano:D Klidně bych začal tam a do posilovny šel až budu starší a trochu mi splaskne ego.
Jestli jsi doma cvičil na bradlech a shyby, nechceš zkusit třeba street workout? [/youtube]
Street workout je pro rozvoj těla asi lepší než posilování, jen nevím jak je to s tou komunitou. Nemám moc dobré info, ale to málo co mám, ve mě nadšení zrovna nevzbuzuje (ne co se fetování, ale spíše co se fanatismu týče)
edit. beru zpet, nevedel jsem ze je to reakce na prispevek vyse..
Jinak osobne muzu SW jen doporucit, clovek si mysli ze tim nejde udelat pekna postava ale ona jde. Bohuzel se to zarytym zvedacum cinek tezko vysvetluje, no
edit2. dobre, pro rejpaly ne SW, ale kalisthenika
_________________ "First they ask you why you do it, then they ask you how you did it."
"Chodil bys raději po ulici a lidem říkal, že zvedáš tunu a nevypadal tak, nebo bys raději donutil lidi přemýšlet o tom, kolik zvedáš, jen tím, jak vypadáš?‘" - buh vi kdo
Naposledy upravil Tom3 dne čt listopad 07, 2013 2:09 pm, celkově upraveno 2 krát
Jo, ty lidi okolo toho jsou fakt divní u nás. Hlavně co se týče skupin Seberevolta apod. Mi připadá, že celý trénink si jen fotí svoje pekáče buchet a myslí si, jak nejsou namakaní s jejich 60kg Pak si to dávají na facebook a píšou si jací jsou borci, no fakt ujetost.
Jo, ty lidi okolo toho jsou fakt divní u nás. Hlavně co se týče skupin Seberevolta apod. Mi připadá, že celý trénink si jen fotí svoje pekáče buchet a myslí si, jak nejsou namakaní s jejich 60kg Pak si to dávají na facebook a píšou si jací jsou borci, no fakt ujetost.
Seberevolta - tam jde o to dostat mladez k cviceni vseobecne a nejen k cviceni, ale take pochopeni smyslu zivota a vazeni si veci a uceni. Kdyz nevis, tak nepis blbosti.
Zde zakladatel seberevolty (spolecne s Adamem Rawem), zkus poslouchat text a hned uvidis, ze to sou lidi co se opravdu snazi zlepsit mladez.
Se mi líbí jak to Revoltovi všichni žerou Asi jsi mě špatně pochopil ale, já nepíšu nic proti té "seberevoltě", ale přijde mi úchylný to co jsem psal o focení a fb..
Navíc stejně tím nikoho nezměníš. Ten kdo chce sportovat tak sportuje, ten kdo nechce tak nezačne ani když se podívá na videa s klukama na hrazdách. Asi jako kdo chce chlastat a fetovat tak to dělá, kdo nechce tak to nedělá. Na tom žádná Seberevolta nic nezmění.
Akorát že se takhle sdružují do skupin ti, kterým se zalíbilo zrovna tohle cvičení.
Si myslím, že ani ne 10% lidí zastává revoltovi názor na drogy apod., pouze chtěj mít vysekaný břicho a bicáky a fotky s kámošema na fb abyc je každej obdivoval jak se vrtí na tyčích
Naposledy upravil Riku dne čt listopad 07, 2013 2:54 pm, celkově upraveno 1 krát
Se mi líbí jak to Revoltovi všichni žerou Asi jsi mě špatně pochopil ale, já nepíšu nic proti té "seberevoltě", ale přijde mi úchylný to co jsem psal o focení a fb..
Navíc stejně tím nikoho nezměníš. Ten kdo chce sportovat tak sportuje, ten kdo nechce tak nezačne ani když se podívá na videa s klukama na hrazdách. Asi jako kdo chce chlastat a fetovat tak to dělá, kdo nechce tak to nedělá. Na tom žádná Seberevolta nic nezmění.
Akorát že se takhle sdružují do skupin ti, kterým se zalíbilo zrovna tohle cvičení.
Si myslím, že ani ne 10% lidí zastává revoltovi názor na drogy apod., pouze chtěj mít vysekaný břicho a bicáky
pokud je clovek osel jako ty, tak se nezmeni, to mas pravdu
Jezis, ja nevim co porad resite. Me treba nejaka seberevolta vubec nezajima, ale cvicim to protoze me to bavi.
+ proc sem porad seres seberevoltu a tak, kdyz tenhle zpusob cviceni vznikl uz pred xx lety.
Ja to nikomu cpat nechci, at si kazdej cvici jak chce, ale komentovat nejakej zpusob cviceni aniz bych ho PORADNE zkusil, mi prijde trosku mimo..
edit: a taky nejaky foceni bicacku mladych chlapcu bych sem vubec nezatahoval, protoze je to stejne tak vec ktera se deje ve velkym i ve fitku
_________________ "First they ask you why you do it, then they ask you how you did it."
"Chodil bys raději po ulici a lidem říkal, že zvedáš tunu a nevypadal tak, nebo bys raději donutil lidi přemýšlet o tom, kolik zvedáš, jen tím, jak vypadáš?‘" - buh vi kdo
Jo, me se to taky od zacatku nelibi, proto tomu nejak zvlast nevenuju pozornost. Ale treba Adamovy (Rawovi) nazory + workout se mi naopak dost libi.
Abych nebyl uplne OT tak v tech 14ti klidne zkusit onu kalistheniku, alespon zaklady - shyb,bradla,kliky a tak.. pro zacatek ti to muze pomoct..
Pokud by te to nebavilo tak tohle preskoc a prejdi na rady činkařů
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru