Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd...

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 693, 694, 695 ... 878, 879, 880  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd...  Úvodní stránka -> Ostatní -> Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd...
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka Kalous

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 5:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:
Psycho napsal:
Jsem dnes ve Vršovicích venčil svého malého dobermana a janek se v pačíku rozjařeně rozbehl k dvojici cikánů kteří začli prchat a když viděli že to nestihou vydrápali se za obrovského řevu na strom.....

Jen chci podoktnout ze je to roztomilé štěně 5 měsíců:-)))

To by jsi se asi divil, kdyby, zcela po právu, tomu tvýmu štěňátku nastříkali pepřák do očí.

No, zda by to bylo po právu by záleželo na konkrétní situaci, která nenastala a jejímu dokazování.

V tomto teoretickém případě: Pes nebyl poštván, proto se nemůže jednat o nutnou obranu. Mohlo by se jednat o okolnost vylučující protiprávnost podle §28. Tedy případ krajní nouze, což je značný rozdíl. Je tu požadavek subsidiarity, že nebezpečí nelze odvrátit jinak. A další vývoj dal za pravdu tomu, že se nebezpečí opravdu dalo odvrátit útěkem na strom. S toho lze dovodit, že jednání "pepřák do očí" by nebylo po právu, ale naopak jednalo by se o protiprávní čin za který by nesl pachatel následky.

V praxi by samozřejmě měl potom konečné slovo soud, záleží na řadě konkrétních okolností. Pamatuji si, že jsem někdy četl příklad o použití legálně držené zbraně při obraně před psem. Pokud na tebe pes útočí tak, že štěká a obíhá tě v kruzích ve vzdálenosti větší než 1-2 metry, nejedná se o případ krajní nouze. Pokud ti trhá oděv, jedná se o krajní nouzi.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mablung

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 5:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jirka Kalous napsal:

No, zda by to bylo po právu by záleželo na konkrétní situaci, která nenastala a jejímu dokazování.

V tomto teoretickém případě: Pes nebyl poštván, proto se nemůže jednat o nutnou obranu. Mohlo by se jednat o okolnost vylučující protiprávnost podle §28. Tedy případ krajní nouze, což je značný rozdíl. Je tu požadavek subsidiarity, že nebezpečí nelze odvrátit jinak. A další vývoj dal za pravdu tomu, že se nebezpečí opravdu dalo odvrátit útěkem na strom. S toho lze dovodit, že jednání "pepřák do očí" by nebylo po právu, ale naopak jednalo by se o protiprávní čin za který by nesl pachatel následky.

V praxi by samozřejmě měl potom konečné slovo soud, záleží na řadě konkrétních okolností. Pamatuji si, že jsem někdy četl příklad o použití legálně držené zbraně při obraně před psem. Pokud na tebe pes útočí tak, že štěká a obíhá tě v kruzích ve vzdálenosti větší než 1-2 metry, nejedná se o případ krajní nouze. Pokud ti trhá oděv, jedná se o krajní nouzi.

Určitě se vždy v podobných případech vyhodnocují konkrétní okolnosti. Pokud je pes od tebe daleko, tak je jasné že mu nemůžeš jen tak ze srandy něco nastříkat do očí. Ale pokud budeš mít odůvodněný dojem že na tebe chce zaútočit (a pokud máš strach ze psů, což by podle mě hrálo ve prospěch cikánů), tak si nemyslím že by byli odsouzeni. Krajní nouze, ale nejsem právník.
Mimochodem, nebude rozdíl mezi použitím letální zbraně a pepřáku?
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 6:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No pardon, kdyby takto ke mě a mojí dcerce běžel pitbul a já nabyl dojmu, že zaútočí-tak ho zastřelím a seru na to co paragraf. Paragraf mi nebude chodit po nemocnicích, plastikách. nebude mít celoživotní trauma. Můj otec byl psovod na hranicích. já měl snad deset psů-ale pokud vidím bojové plemeno běžet ke mě navolno-tak má pepřák jistý (pes je bez náhubku a bez vodítka). v případě útoku nemilosrdně zastřelit. Psy miluju-vadí mi ale debilita některých jejich majitelů+ pro bojová plemena už tu dávno mělo být povolení a psychlogické testy majitele.
Jirka Kalous

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 6:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:

...
Mimochodem, nebude rozdíl mezi použitím legální zbraně a pepřáku?

Uvedl jsem to jen jako příklad, který je mi znám ohledně teorie krajní nouze v případě útoku psa. Nevím o žádném judikátu ve spojitosti s pepřovým sprejem, ale myslím že se na tom vide supra vysvětluje dobře princip rozdílu od nutné obrany, kde není dán požadavek subsidiarity. Pokud by takhle na tebe vyběhl třeba trestně odpovědný člověk, není zde zákonný požadavek, aby jsi zvažoval jestli mu ne/utečeš nebo před ním vylezeš na strom. Použiješ sprej a vše je v pořádku. V případě psa se jedná o krajní nouzi a tak musíš zvažovat subsidiaritu a proporcionalitu. Nemusí jít ani o psa. Pokud na tebe na zastávce MHD poběží dvanáctileté dítě s nože a bude křičet: Zabiju tě! i v tomto případě musí být zachován princip subsidiarity. Tedy je ti jasné, že dospělý muž mu snadno uteče a tato okolnost vylučuje krajní nouzi při použití spreje. Pokud to bude bezmocný důchodce o berlích, je to zase jiná situace. Samozřejmě teoreticky se potom dá protiargumentovat dosahem spreje a vyvozovat s toho, že pokud byl pes zasažen, nebezpečí hrozilo bezprostředně. Na druhou stranu to, že se bojím psů mě neopravňuje myslet si že každý přibíhající a štěkající pes na mě útočí. Takové jednání by bylo putativním excesem. Teoreticky mi to zní dost složitě, ale je zajímavé že většina normální lidí instinktivně tuto hranici rozeznává.
Poman

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 8:25 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Budu už furt mít krásnej vrcholek bicepsu,hotovej Arnold...po letech cvičení se to povedlo a přitom stačí tak málo weeee
Lunreal

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 8:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

A co by mi vlastně hrozilo, kdybych toho psa tím sprejem třeba i zabil? Pokuta?
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 8:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jirka Kalous napsal:
Mablung napsal:

...
Mimochodem, nebude rozdíl mezi použitím legální zbraně a pepřáku?

Uvedl jsem to jen jako příklad, který je mi znám ohledně teorie krajní nouze v případě útoku psa. Nevím o žádném judikátu ve spojitosti s pepřovým sprejem, ale myslím že se na tom vide supra vysvětluje dobře princip rozdílu od nutné obrany, kde není dán požadavek subsidiarity. Pokud by takhle na tebe vyběhl třeba trestně odpovědný člověk, není zde zákonný požadavek, aby jsi zvažoval jestli mu ne/utečeš nebo před ním vylezeš na strom. Použiješ sprej a vše je v pořádku. V případě psa se jedná o krajní nouzi a tak musíš zvažovat subsidiaritu a proporcionalitu. Nemusí jít ani o psa. Pokud na tebe na zastávce MHD poběží dvanáctileté dítě s nože a bude křičet: Zabiju tě! i v tomto případě musí být zachován princip subsidiarity. Tedy je ti jasné, že dospělý muž mu snadno uteče a tato okolnost vylučuje krajní nouzi při použití spreje. Pokud to bude bezmocný důchodce o berlích, je to zase jiná situace. Samozřejmě teoreticky se potom dá protiargumentovat dosahem spreje a vyvozovat s toho, že pokud byl pes zasažen, nebezpečí hrozilo bezprostředně. Na druhou stranu to, že se bojím psů mě neopravňuje myslet si že každý přibíhající a štěkající pes na mě útočí. Takové jednání by bylo putativním excesem. Teoreticky mi to zní dost složitě, ale je zajímavé že většina normální lidí instinktivně tuto hranici rozeznává.

No, mě jednou takový 12ti letý rom držel nůž v kupé do Blanska, když jsem usnul (tím mě vzbudil)...i 12ti leté dítě může zabíjet.

btw- průměrný čech s nadváhou neuteče ani štěněti, natož 12ti letému dítěti.
Johncreasy

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 10:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
No pardon, kdyby takto ke mě a mojí dcerce běžel pitbul a já nabyl dojmu, že zaútočí-tak ho zastřelím a seru na to co paragraf. Paragraf mi nebude chodit po nemocnicích, plastikách. nebude mít celoživotní trauma. Můj otec byl psovod na hranicích. já měl snad deset psů-ale pokud vidím bojové plemeno běžet ke mě navolno-tak má pepřák jistý (pes je bez náhubku a bez vodítka). v případě útoku nemilosrdně zastřelit. Psy miluju-vadí mi ale debilita některých jejich majitelů+ pro bojová plemena už tu dávno mělo být povolení a psychlogické testy majitele.

Bezvýhradný souhlas. Před nějakou dobou právě pes bojového plemena napadl holčičku a zakousl se do ní. Její táta ho na místě podřezal. Naprosto správně.
Mablung

PříspěvekZaslal: út prosinec 17, 2013 11:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Poman napsal:
Budu už furt mít krásnej vrcholek bicepsu,hotovej Arnold...po letech cvičení se to povedlo a přitom stačí tak málo weeee

20 000 Kč na plastickou operaci?
Poman

PříspěvekZaslal: st prosinec 18, 2013 6:22 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Mablung napsal:
Poman napsal:

20 000 Kč na plastickou operaci?

To možná funguje taky,ale levnější varianta je urvat si ulnární čast a on se tak hezky stahne
Humanic145

PříspěvekZaslal: st prosinec 18, 2013 8:40 am    Předmět: Odpovědět s citátem

tak hlavně neříkej jak na to,aby to potom neměl každej :D
Oddo

PříspěvekZaslal: st prosinec 18, 2013 9:06 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jirka Kalous, možná je to proto, že ta hranice je nastavená schválně tak, aby ji většina spol. instinktivně rozeznala. Ignorantia legis non excusat, ale málo kdo dokáže mít v případě bezprostředně hrozícího útoku tak chladnou hlavu, že vyhodnocuje situaci a zvažuje řešení. Uměl bych si představit i situaci, kdy by to použití pepřáku bylo naprosto v pořádku, přeci jen důležitou roli hraje subjektivní stránka věci a pokud má někdo opravdu smrtelný strach z větších psů, kdo ví :)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Riku

PříspěvekZaslal: st prosinec 18, 2013 9:15 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Počkat, já můžu být nějak "trestán" za to, že na někoho vystříkám pepřák?
jožko.mrkvička

PříspěvekZaslal: st prosinec 18, 2013 10:20 am    Předmět: Odpovědět s citátem

- Pes je majetok, vec podľa trestného práva. Pravdepodobne budeš musieť nahradiť majiteľovi spôsobenú škodu vo výške ceny toho psa. Ak mal papiere psík, môže to byť celkom dosť.
Bara

PříspěvekZaslal: st prosinec 18, 2013 12:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jožko.mrkvička napsal:
- Pes je majetok, vec podľa trestného práva. Pravdepodobne budeš musieť nahradiť majiteľovi spôsobenú škodu vo výške ceny toho psa. Ak mal papiere psík, môže to byť celkom dosť.

Od ledna již tuším přichází novela a nebude věcí,ale živým tvorem a potom za to půjdeš bručet.Samozřejmě pokud nepůjde o napadení viz příspěvek Deadlifta,kdy jde o víc než jen i nutnou obranu.Tam naopak bych žaloval majitele psa.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd... Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 693, 694, 695 ... 878, 879, 880  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: