A navyše o čom sa bavíme - zbrane a šerm sa vyvíjali stovky rokov, pokiaľ nechceš, aby sa tento šport podobal na súčasný športový šerm, stačí šermovať dlhým mečom, langmesserom alebo mečom a bucklerom
Jo, asi jsme se vzdálili od tématu. Barbar vyjádřil myšlenku ve smyslu "kdyby měli pořádné meče". Osobně mám pochybnosti, že by se dal jako sport vykonávat souboj s dlouhými meči. Neumím si představit jak by se dala zajistit bezpečnost a zároveň zachovat historické souvislosti. Jedině že by se to posunulo na podobný rozdíl jako je kendo - souboj samurajským mečem.
PM
_________________ Voda je mokrá, nebe je modrý a ženský mají tajemství. Koho to sere?
Taky bych řekl, že už se té sportovní verzi blížíte. Jen je to samozřejmě na jiné rychlostní úrovni. Jinak Barbar může vidět že po zásahu to také stavíte.
Mě to přijde divácky jako sport naprostá nuda 20 s tam 2 chlápci kmitají nějakým "gumovým cosi" a vyhraje ten kdo koho dřív píchne
S tím souhlasím, že divácky to není nijak moc atraktivní. Gumové to není, je to ocel a věř mi že pokud by jsi to měl v ruce ty tak to snadno neohneš. Navíc se to odehrává v takové rychlosti, že laik právě ani nepozná co se tam děje.
_________________ `K smíchu jsou mi všichni lidé, kteří tvrdí, že se člověk svou vlastní silou nemůže vznést do vzduchu!`
J.T.
Šerm je pro laika absolutně nekoukatelný, i pro středně poučeného laika je to na hraně. Já to řešil vždy tak, že jsem holkám koukal na zadek a bylo:-).
Ale jako sport je to paráda.
_________________ Reacher let him go. There were things Reacher didn´t like to do. Running was one of them.
Šerm je pro laika absolutně nekoukatelný, i pro středně poučeného laika je to na hraně. Já to řešil vždy tak, že jsem holkám koukal na zadek a bylo:-).
Ale jako sport je to paráda.
Moc šerm zrovna nevídám, ale nepřijde mě zase tak nekoukatelný. A i když se v tom vůbec nevyznám, je to alespoň takové dynamické a stylové. Ale já třeba ráda koukám i na curling a pool, takže je to hodně o vkusu. :)
_________________ Říkal tu někdo profesionální jedlík?!
v norsku existuje kanal co vysiela 24/7 strikovanie, alebo cestu vlakom. takze sa nedivim nicomu
Jenže v Norsku lidi taky trpí polárním dnem a nocí, takže z toho magoří. Nebo třeba víc hulí. Je strikovanie štrykování, viď? Slovensky to zní sprostě.
_________________ Říkal tu někdo profesionální jedlík?!
_________________ Life begins at the end of your comfort zone.
---------------------------------------------------
https://www.facebook.com/fitdezerty/
Představuju si to tak, že by se šermovalo s dřevenýma jedenapůlručákama ve stylu boxerskýho zápasu, takže by se to nepřerušovalo po prvním zásahu a vyhrávalo by se třeba na body
Jak už jsem psal, takhle se cvičilo od doby, co poprvý vzal člověk do ruky klacek. Rozodně by to byla zajímavější podívaná i z technickýho hlediska, protože technik je dost a moderní šerm je tím zaměřením na první zásah strašně deformovanej. Navíc rapír byl vždycky nudnej, to je zbraň pro francouzský buzikanty
_________________ "Každá válka je válkou občanskou, neboť všichni muži jsou si bratry."
Představuju si to tak, že by se šermovalo s dřevenýma jedenapůlručákama ve stylu boxerskýho zápasu, takže by se to nepřerušovalo po prvním zásahu a vyhrávalo by se třeba na body
Jak už jsem psal, takhle se cvičilo od doby, co poprvý vzal člověk do ruky klacek. Rozodně by to byla zajímavější podívaná i z technickýho hlediska, protože technik je dost a moderní šerm je tím zaměřením na první zásah strašně deformovanej. Navíc rapír byl vždycky nudnej, to je zbraň pro francouzský buzikanty
Pre Talianskych buzikantov, keď už
Rapír:
Športový šerm je skôr následníkom šermu smallswordom a tam naozaj už kraľovali Francúzi:
_________________ Voda je mokrá, nebe je modrý a ženský mají tajemství. Koho to sere?
A dělilo by se to na kategorie podle typu ("váhy") brnění. Ještě tjost by to chtělo obnovit. Sakra, taková díra na trhu Škoda, že i u nás je tolik zelenejch komunistickej palic, který by mě obvinili z týrání zvířat.
_________________ "Každá válka je válkou občanskou, neboť všichni muži jsou si bratry."
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru