Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd...

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 857, 858, 859 ... 878, 879, 880  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd...  Úvodní stránka -> Ostatní -> Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd...
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JPS1

PříspěvekZaslal: po říjen 03, 2016 10:47 am    Předmět: Odpovědět s citátem

setkal jsem se s názorem, že by se tyhle věci měly probírat současně s tím jak to mají ve škole. jinak se při tom pak bude nudit, což se zase negativně projeví v přístupu ke škole. Ale každej máme radost, když se špunti neprojeví jako tele..
Makuška

PříspěvekZaslal: po říjen 03, 2016 10:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

JPS1 napsal:
setkal jsem se s názorem, že by se tyhle věci měly probírat současně s tím jak to mají ve škole. jinak se při tom pak bude nudit, což se zase negativně projeví v přístupu ke škole. Ale každej máme radost, když se špunti neprojeví jako tele..

Mno já jsem se s tímto názorem setkala taky a proto u svojí malé žádné nápomocné vedení už před zahájením školy nepraktikuju - co chce jí zodpovím, ale když se neptá, tak jí to nenutím. Navíc se mi líbí, jak ještě žádné učení neřeší a užívá si dětství tím typicky dětským bláznivým způsobem, kdy poplete co může.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tyboo

PříspěvekZaslal: po říjen 03, 2016 11:30 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Zajímavá otázka..

Moje sestřenice sčítání, odečítání a malou násobilku taky uměla už ve školce. Ve škole jí to proto nebavilo, nesoustředila se a z písemek měla trojky, čtyřky.
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: po říjen 03, 2016 3:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nijak jsme ji nemotivovali. Ona má prostě zájem o čísla. Třeba o to jak jdou za sebou, jak je to s desítkami, že se dají lehce sčítat třeba tisíce apod.

Velmi ráde hraje v autě místo slovního fotbalu sčítání dvojciferných čísel (v necelých pěti sčítala třeba 8+14). často se zajímá třeba kdy bude mít narozeniny a kolikrát se ještě vyspí - spočítá si to (má je v listopadu, takže to není zase tak těžké).
Dělit umí dvěma, pěti, desíti - ale tak do dvaceti.

Z hlavy sčítá dvojciferná čísla, ale trvá to třeba půl minuty. Není to jako u dospělého.
Umí čísla porovnat, které je větší a menší (třeba 205 a 342), což je prý kupodivu pro děti zpočátku problematické.

Zase ale je lajdák při psaní (jako já). Je prostě spíše analyticky uvažující (jako já), ale tím, že je holka bude snad "normální" - některé rysy se otupí.

Možná plno rodičů naseru, ale dost si myslím ji pomohl ipad. Měla tam zpočátku (teď už tam má hry) třeba aplikaci kde se měly seřadit planety podle velikosti nebo do dvou množin rozdělit čísla tak aby v první množině bvly o tři planety více než v druhé množině (prakticky jednoducché rovnice). Hraje taky často tripolo, doble a podobné hry, kde bohužel už s ní prohrávám. Zatím ji porazím když hrajeme žolíka, to je podle mě ještě dost kompletní hra na takového prcka. Hraje třeba kostky - tam vlastně musíš taky počítat.

Je šikovná, ale nikde není řečeno, že svoje nadání pro matematiku někde uplatní. Geniální bohudík není - nadprůměrná ale bude.

edit - shrnul jsem dva příspěvky do jednoho.
Jinak s dcerou se neučím - nemám na to nervy. Ten lstek co jsem postnul vznikl tak, že jsem prohrál v kartách a měl jich např. 22 a ona 25. Ptala se kolik to je. Spočítala to z hlavy, ale trvalo to snad dvě minuty. Tak jsem jí ukázal ten lísteček a na jednom příkladu to pochopila. Tak ono , zase to není tak těžké. Potěší to ale:o)
drlift_

PříspěvekZaslal: po říjen 03, 2016 9:25 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Makuška napsal:

Můžu se zeptat jak to vzniklo, že vaše děti v předškolním věku takhle drtí (podle mého názoru) matiku??? Odkud se vzal ten zájem o čísla??? Nějak cíleně jste je seznamovali s počítáním od do???

Vubec netusim, nijak jsme ho k tomu nevedli. Asi neco odkoukal od starsi sestry. Prijde mi, ze u mladsiho ze sourozencu, to jde vzdy snaz. Ten starsi obvykle na mladsiho machruje, ze neco umi a mladsi diky tomu neco pochyti.

Ostatne, jak pise i Deadlift, mam take za to, ze se tyhle veci casem otupi.
Anonymní

PříspěvekZaslal: po říjen 03, 2016 10:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dneska jsem, minimálně po 3 letech, byl schopný odjet serie deadliftu. Bylo to sice jen 60kg stylem sumo, ale s potížemi, které mám mi to udělalo fakt radost.
Cratach

PříspěvekZaslal: po říjen 03, 2016 10:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja taky umel cist (sice se spatnou intonaci u interpunkce), tiskace psat a pocitat, nez jsem sel do skoly a nijak aktivne me k tomu nevedli doma, spis jsem se porad na to postupne ptal. Prvni trida me presto hodne bavila a chodil jsem tam rad (mel jsem stesti na spoluzaky i tridni ucitelku), skola jako takova me prestavala postupne bavit pocinaje treti nebo ctvrtou tridou (protoze tam pomalu zacina biflovani).

Prastryc se zas pro zmenu v 5 letech naucil postupne cist jen nohama vzhuru, protoze sedaval naproti o 10 let starsi sestre, co si porad cetla (at uz sama, nebo jemu predcitala).
daymoon
Moderátor

PříspěvekZaslal: út říjen 04, 2016 5:29 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Cratach napsal:
Prastryc se zas pro zmenu v 5 letech naucil postupne cist jen nohama vzhuru , protoze sedaval naproti o 10 let starsi sestre, co si porad cetla (at uz sama, nebo jemu predcitala).
A zprava doleva :-)

*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•` (¸.•` *daymoon*´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
Dante Flyshit

PříspěvekZaslal: út říjen 04, 2016 6:34 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Keď má dieťa od mala záujem o takéto veci, tak je isto veľmi inteligentné, ale úspech v škole mu to nezaručí. Tam narazí na kopu nepotrebných informácií, ktoré sa treba nabifľovať a tu ti logické myslenie nepomôže.

Ja som sa sám naučil čítať a písať tlačeným písmom v 5 rokoch, gramatiku ovládam veľmi slušne odjakživa. Na matematike ma vždy pani učiteľka chválila za výborný logický úsudok a rýchle násobenie veľkých čísel naspamäť.

Napriek tomuto som v škole nikdy neexceloval, vždy tak dvojky-trojky, raz som mal z matiky na vysvedčení dokonca štvorku Na výške som si matiku prenášal do ďalšieho ročníka

Môj problém je slabá pamäť a to sa potom zle bifľujú poučky aj celkovo, veľakrát som sa musel veci mechanicky naučiť lebo to tak v škole chceli. Jediné, čo si zapamätať ako-tak viem, sú čísla. To bola výhoda na dejepis
JPS1

PříspěvekZaslal: út říjen 04, 2016 11:06 am    Předmět: Odpovědět s citátem

hezké, několikrát jsem z matematiky propadl, přesto že nejsem žádný blb. Prostě mi to na Gyplu připadalo jako rozsypaný čaj. naproti tomu se teď čísly živím.
Dnes mám radost z toho, že jsem zřejmě získal fanouška - sedl si naproti mě a nezkrytě mě pozoroval co blbnu.. na závěr jsem si dával Time Under Tension prostě držení kladky a poomalé spouštění. velmi pomalé. prostě super..
Berserk_Grom

PříspěvekZaslal: út říjen 04, 2016 8:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dante Flyshit napsal:
Na výške som si matiku prenášal do ďalšieho ročníka

Môj problém je slabá pamäť a to sa potom zle bifľujú poučky aj celkovo, veľakrát som sa musel veci mechanicky naučiť lebo to tak v škole chceli.

Na ktorej skole sa musite na matiku bifllovat poucky?

JPS1 napsal:
naproti tomu se teď čísly živím.

Co delas, jestli to neni tajne?
TTeDy

PříspěvekZaslal: út říjen 04, 2016 10:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Berserk_Grom napsal:
Dante Flyshit napsal:
Na výške som si matiku prenášal do ďalšieho ročníka

Môj problém je slabá pamäť a to sa potom zle bifľujú poučky aj celkovo, veľakrát som sa musel veci mechanicky naučiť lebo to tak v škole chceli.

Na ktorej skole sa musite na matiku bifllovat poucky?

Sice nevim, cemu Dante rika "poucka", ale minimalne kdyz studujes matiku na VS, tak jsou i takovy vety (a hlavne jejich dukazy, kde si musis treba pamatovat nejakej trik), ktery (napr. na zkousce) asi nebudes odvozovat od piky, ale proste se je naucis vice mene nazpamet. A i hodne nadani studenti tu pamet pak musi hodne pouzivat, co tak sleduju kolem sebe.

A vubec, kolem matiky se v ocich verejnosti vznasi nejaka tajemna aura, ze to je disciplina, na kterou clovek musi byt bud talentovanej, nebo je v prdeli, ale je to naucitelny jako vsechno ostatni (za predpokladu, ze clovek nema nejakou prokazatelnou "disabilitu" (nevim, jak se to rekne cesky :D)
Jen nekdo si spoustu veci uvedomi sam a nekdo se musi hodne ucit, ale to "biflovani" na urcitym levelu nemine nikoho imo.

Naposledy upravil TTeDy dne út říjen 04, 2016 10:13 pm, celkově upraveno 1 krát
Ronnie
Administrátor

PříspěvekZaslal: út říjen 04, 2016 10:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Poučka je třeba toto:

Elektrické napětí na libovolné uzavřené smyčce se rovná rychlosti změny magnetického toku plochou ohraničenou touto křivkou.

Pan učitel Charamza, tak třetí nebo čtvrtý ročník střední školy. Kdo tohle nedal, mohl umět cokoliv jiného, a stejně si šel sednout s pětkou. Pamatuji si to dodnes.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
daymoon
Moderátor

PříspěvekZaslal: st říjen 05, 2016 4:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdo tohle chápe od střední školy, jedna z Maxwellových rovnic mu je rázem vlastní :-)

*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•` (¸.•` *daymoon*´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
Mablung

PříspěvekZaslal: st říjen 05, 2016 6:16 am    Předmět: Odpovědět s citátem

TTeDy napsal:

A vubec, kolem matiky se v ocich verejnosti vznasi nejaka tajemna aura, ze to je disciplina, na kterou clovek musi byt bud talentovanej, nebo je v prdeli, ale je to naucitelny jako vsechno ostatni (za predpokladu, ze clovek nema nejakou prokazatelnou "disabilitu" (nevim, jak se to rekne cesky :D)
Jen nekdo si spoustu veci uvedomi sam a nekdo se musi hodne ucit, ale to "biflovani" na urcitym levelu nemine nikoho imo.

Vše je naučitelné, do určité míry, ale platí jako všude, že učením můžeš rozvinout jen základ/vlohy, které máš. Pokud nemáš vlohy na matematiku, budeš to rvát přes závit, bude ti to trvat delší dobu a narazíš na mantinely toho co můžeš dosáhnout mnohem dříve než ti talentovanější. Já bych se třeba také naučil malovat či zpívat, do míry, že by bylo rozeznat co jsem napatlal a můj zpěv by nezabíjel posluchače. Ale jsou prostě lidé, co k tomu mají talent.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd... Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 857, 858, 859 ... 878, 879, 880  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: