|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Honza3
|
Zaslal: so říjen 25, 2014 11:27 am Předmět: |
|
|
| JogyNo napsal: | | Honza3 napsal: | | Pokud nejsi senzitivní na cholesterol (cca 25% lidí), tak se o cholesterol z potravy nemusíš starat. Tělo si jej reguluje jak je třeba. |
Je nejaký "návod" ako zistím, či som senzitívny na cholesterol alebo nie? |
Dej si večer pořádnou nálož mastné kačeny (samozřejmě + knedlík, zelí a pivo) a ráno si nech změřit cholesterol :) Je doba hodů, takže se nabízí husa...
Jinak se to dá víceméně zjistit z průběžných krevních testů u lékaře. Tuků se vůbec nebojím (satur i nesatur) a v testech mívám ukázkové hodnoty, takže senzitivní asi nejsem.
Cholesterol je hodně zdémonizovaná věc, poslední dobou se ve studiích ukazuje, že vznik aterosklerózy (respektive špatného poměru LDL a HDL cholesterolu) není tak jednoznačný a velkou roli hrají i cukry...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
JogyNo
|
Zaslal: so říjen 25, 2014 11:57 am Předmět: |
|
|
Práve, človek je potom z toho akurát magor a nevie, čím sa má riadiť...
"Výživový experti" aj s lekármi radia stravu založenú na celozrnných potravinách, málo tuku... Potom príde niekto s paleo a celé im to potopí a doloží svojimi výsledkami...
Ja som mal naposledy cholesterol pár desatín nad tabuľkovou hodnotou... Doktorka mi na to povedala, že tabuľkové rozpätie sa X krát zužovalo a každý je iný, nie každý sa tam zmestí aj keď je úplne zdravý... _________________ Soak your nuts!
|
|
| nahoru |
|
 |
Pr!nc
|
Zaslal: so říjen 25, 2014 12:06 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: so říjen 25, 2014 12:55 pm Předmět: |
|
|
A hlavně: Jak má vypadat ta správná, originální paleo strava? To si jako paleo dodržovači opravdu myslí, že lidi v paleolitické době jedli po celé Zemi stejné maso, ovoce atd.? Pokud ano, tak by si měli zopakovat zeměpis. :-) Nemám nic proti tomu, když mi někdo řekne, že zkusil paleo v takové a v takové podobě, cítí se na tom prostě skvělě, má plno energie, aktivní hmotu dokáže tvořit a shazuje tukové zásoby, zlepšil si např. biochemické parametry atd. atd. Takovému člověku  Ale pokud příjde někdo, kdo mi tvrdí, že jede přesně tu originální paleo dietu, jako naši předci a že to je nejlepší a že ostatní, co jí jinak, jsou blbci... co na to říct?
To jen tak bokem "off topic" zkušenost při komunikaci se zákazníky... _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
JogyNo
|
Zaslal: so říjen 25, 2014 1:40 pm Předmět: |
|
|
Mal som na mysli referencie ľudí, nie klinické štúdie... Mám pocit, že obyčajní ľudia (nie závodníci fitness), kt. skúsia na paleo (alebo podobnej diéte) premeniť svoju postavu, dosahujú lepšie výsledky v porovnaní s klasickým vylúčením väčšiny tukov a vážením ryže... Nehovoriac o konzistentnosti ich snahy podporenej relatívne konštantnou hladinou cukru v krvi a teda aj pocitom dostatočnej energie a nie konštantného hladu...
Stránky propagujúce paleo stravu hovoria o vyrešení problémov s alegriami, kožnými chorobami, imunitou a pod. čo sa dá považovať za prínosné všeobecnej populácie, nie len fitness komunite (ktorá výsledky paleo, resp. low carb - high fat stravy pre dosahovanie svojich cieľov dokazuje stále)...
A ešte k tým oficiálnym štúdiám - mám pocit, že správne nastavenou "štúdiou" sa dá dokázať aj úplný nezmysel, takže už som aj v tejto oblasti menej dôverčivý... Výsledky sú veľmi často až príliš priaznivé k cieľom sponzorov daného výskumu... A 5 rokov na VŠ ma v tom len utvrdili To len tak na okraj... _________________ Soak your nuts!
|
|
| nahoru |
|
 |
DeB
|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 3:19 pm Předmět: Re: sach . vlny |
|
|
| Mates-daoc napsal: | zeptám se tě , myslíš sí že těch 50 gramu rozdílu cukru za celý den tělo pozna ???
když jednou třeba jdeš více km za den a třeba druhy vubec , přiklad ??
tělo nepozna ani těch 100 gram rozdilu to bys musela vše dělat kazdy den stejně , do
puntíku , takže vlny 50-100-150 , nemají žadny smysl , jen placebo efekt . |
No, jak to mám vědět?:))) Právě, že o vlnách vím jen maličko, tak proto mám trenérku, která mě na to navedla a po zaplacení sestavila.
Myslela jsem si, že pokud člověk sestavuje jídelníčky tak tomu prostě rozumí, zvlášť když dělá ve fitku a živí se jako trenér. Tak jsem chtěla jen poradit, jestli jdu správným směrem.
|
|
| nahoru |
|
 |
DeB
|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 3:21 pm Předmět: |
|
|
| karlwanhov napsal: | | DeB napsal: | | karlwanhov napsal: | jen tak letmo - u sta skotu, jez cela vajcka (nejlepe varena) jsou daleko plnohodnotnejsi
co se tyce priloh, tak trochu invence a zkusit zaradit pravidelne neco noveho - pohanka, bulgur, spalda, jecne kroupy, kuskus, jahly, amaranth, bataty, quinoa, maniok |
Nejím celá kvůli cholesterolu :) Dávám si max.1 vejce do tvarohu na "ochucení". Mívám vajíčka tak jednou za týden, docela mě nadýmají, takže to zas tak nepřeháním.
Kuskus taky občas zařadím, ale zas bulgur mi přijde výživově dost chudý. |
zacni jist pravidelne i zloutek a cholesterol se ti snizi :)
bulgur je vyzivove natom asi xx krat lip nez nejake treba hloupe racia, ale tady jde o pestrost + je dobrej a lehkej na vareni |
Já nemám vysoký cholesterol! A nikde jsem to nepsala. Vejce nejím kvůli cholesterolu z důvodu prevence, aby právě zvýšený nebyl. Včetně dalších tučných jídel. Jediné co mám z krve zvýšené jsou jaterní testy a naopak nízký HDL cholesterol.
|
|
| nahoru |
|
 |
Maerlyn0

|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 4:04 pm Předmět: Re: sach . vlny |
|
|
| DeB napsal: | | Mates-daoc napsal: | zeptám se tě , myslíš sí že těch 50 gramu rozdílu cukru za celý den tělo pozna ???
když jednou třeba jdeš více km za den a třeba druhy vubec , přiklad ??
tělo nepozna ani těch 100 gram rozdilu to bys musela vše dělat kazdy den stejně , do
puntíku , takže vlny 50-100-150 , nemají žadny smysl , jen placebo efekt . |
No, jak to mám vědět?:))) Právě, že o vlnách vím jen maličko, tak proto mám trenérku, která mě na to navedla a po zaplacení sestavila.
Myslela jsem si, že pokud člověk sestavuje jídelníčky tak tomu prostě rozumí, zvlášť když dělá ve fitku a živí se jako trenér. Tak jsem chtěla jen poradit, jestli jdu správným směrem. |
Nejdeš. Co konkrétně teda chceš vědět?
|
|
| nahoru |
|
 |
DolceGusto

|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 4:10 pm Předmět: |
|
|
| DeB napsal: | | a naopak nízký HDL cholesterol. |
coz je dost na hovno, takze zacni jist cely vejce
|
|
| nahoru |
|
 |
janca.bor
|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 6:39 pm Předmět: |
|
|
Využiji toho, že se zde řeší i poměry BST a zeptám se na jednu věc.
Není mi jasné to, jak je to při dietách nebo naopak nabírání. Běžně když se podívám na doporučení, se doporučuje jíst cca poměr S 55%, B cca 20% a T cca 25 % energetického příjmu.
U běžně aktivního člověka dejme tomu příjem 10 000 kJ/den, tzn. přijmout z bílkiovin nějakých 2000kJ, což je 125g a to je dejme tomu u toho průměrného člověka s nějakými 70kg těch zhruba 1.8g bílkovin na kg. A ono to sedí víceméně i pro nižší nebo naopak vyšší váhy, kde je zase jiný příjem energie.
Teď by mě ale zajímalo, jak to bude v situaci, kdy budu chtít zhubnout/nabrat. V obou případech měním energetický příjem. U sacharidů a tuků na rozdíl od bílkovin žádná přesná stanovení nejsou. U těch bílkovin je jasné, že určitý podíl tam být musí aby tělo vůbec fungovalo a zase extrémní množství není dobré na ledviny apod. Takže dejme tomu, že ty B nechám stejné. Tím pádem ale pak se musí změnit ty poměry T a S. A mě by právě zajímalo, jak to změnit v případě hubnutí nebo naopak nabírání.
Jestli přidat/ubrat jen S, jestli přidat/ubrat jen T, jestli nějak (a tedy jak) hýbat obojím... u mě konkrétně by mě spíš zajímalo jak to udělat ve fázi nabírání, tzn. jestli třeba navýšit jen sacharidy nebo navýšit obojí, nebo jen tuky a naopak kamarádka třeba zas chce zhubnout, tak jestli by měla ubrat víceméně stejně tuků i sacharidů nebo ubrat hlavně jedno z toho....
|
|
| nahoru |
|
 |
madball

|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 6:47 pm Předmět: |
|
|
Pokud jsou tuky a bílkoviny rozumně nastavený, není jich zbytečně moc ani málo, tak je nejlepší manipulovat s množstvím sacharidů, který se stejně nevyužívají jako nic jinýho než jen zdroj energie pro tělo. _________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Naposledy upravil madball dne ne říjen 26, 2014 6:48 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Maerlyn0

|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 6:47 pm Předmět: |
|
|
| janca.bor napsal: | Využiji toho, že se zde řeší i poměry BST a zeptám se na jednu věc.
Není mi jasné to, jak je to při dietách nebo naopak nabírání. Běžně když se podívám na doporučení, se doporučuje jíst cca poměr S 55%, B cca 20% a T cca 25 % energetického příjmu.
U běžně aktivního člověka dejme tomu příjem 10 000 kJ/den, tzn. přijmout z bílkiovin nějakých 2000kJ, což je 125g a to je dejme tomu u toho průměrného člověka s nějakými 70kg těch zhruba 1.8g bílkovin na kg. A ono to sedí víceméně i pro nižší nebo naopak vyšší váhy, kde je zase jiný příjem energie.
Teď by mě ale zajímalo, jak to bude v situaci, kdy budu chtít zhubnout/nabrat. V obou případech měním energetický příjem. U sacharidů a tuků na rozdíl od bílkovin žádná přesná stanovení nejsou. U těch bílkovin je jasné, že určitý podíl tam být musí aby tělo vůbec fungovalo a zase extrémní množství není dobré na ledviny apod. Takže dejme tomu, že ty B nechám stejné. Tím pádem ale pak se musí změnit ty poměry T a S. A mě by právě zajímalo, jak to změnit v případě hubnutí nebo naopak nabírání.
Jestli přidat/ubrat jen S, jestli přidat/ubrat jen T, jestli nějak (a tedy jak) hýbat obojím... u mě konkrétně by mě spíš zajímalo jak to udělat ve fázi nabírání, tzn. jestli třeba navýšit jen sacharidy nebo navýšit obojí, nebo jen tuky a naopak kamarádka třeba zas chce zhubnout, tak jestli by měla ubrat víceméně stejně tuků i sacharidů nebo ubrat hlavně jedno z toho.... |
Tohle je hrozně individuální a na každýho funguje něco jinýho. Navíc to může záviset na typu "diety", třeba u sacharidových vln budou T i S nízko, u CKD budou S nízko a T vysoko...obecně se hýbe hlavně se sacharidy, u přibírání zkusíš dát třeba 4g/kg S a podle toho, jak přibíráš a co, přidáváš. U hubnutí se zase sacharidy ubírají. Je spousta jinejch způsobů, jak to udělat, ale tohle je imho nejjednodušší a nejlíp se to odhaduje.
|
|
| nahoru |
|
 |
Eror
|
Zaslal: ne říjen 26, 2014 9:38 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | A hlavně: Jak má vypadat ta správná, originální paleo strava? To si jako paleo dodržovači opravdu myslí, že lidi v paleolitické době jedli po celé Zemi stejné maso, ovoce atd.? Pokud ano, tak by si měli zopakovat zeměpis. : |
S týmto sa úplne stotožňujem, medzi vyznávačmi "paleo diet" koluje strašne veľa mýtov čo sa týka stravy ľudí žijúcich v paleolite. Stačí to napríklad porovnať s lovečsko-zberačskými skupinami a hneď bude jasné, že strava typu 3x denne mäso a zelenina sa len ťažko dá označiť ako to, čo konzumovali lovecko-zberačské skupiny v minulosti (súčasnosti).
|
|
| nahoru |
|
 |
sk
|
Zaslal: po říjen 27, 2014 9:13 am Předmět: |
|
|
omg nikdo by se nechtel stravovat tak, jako lide v paleolite
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: po říjen 27, 2014 11:34 am Předmět: |
|
|
| sk napsal: | | omg nikdo by se nechtel stravovat tak, jako lide v paleolite |
Copak, nechutna ti hmyz? :-)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|