Jak na mrtvolu se špatnýma zádama

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Jak na mrtvolu se špatnýma zádama  Úvodní stránka -> Trénink -> Jak na mrtvolu se špatnýma zádama
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mmks

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 10:26 am    Předmět: Jak na mrtvolu se špatnýma zádama Odpovědět s citátem

Mám už dlouhodobé problémy se zády, které před asi 2 roky vyvrcholily vyhřeznutýma plotýnkama (asi špatné cvičení v mládí). Od té doby si na záda dávám velkého bacha, dřepy apod. zapovězeno. I kvůli těm zádům chci ale občas dát mrtvolu (spíš mrtvolku) a řeším, jestli jet raději hodně nízkou váhu a větší počet opakování (někdy jsem četl, že to není dobré u tohoto cviku) a nebo raději "těžkou" váhu a třeba po jednom dvěma opakování a třeba víc sérií.
Pro upřesnění, nejde mi o postavu, výkony atd. ale ze zkušenosti vím, že když tu páteř drží svaly, tak je to lepší, dost cvičím břicho, takže to chci mít vyrovnané a oproti různým dynamickým cvikům na střed těla (ketlbell atd.) mě připadá ta mrtvola ještě nejbezpečnější.
Nejsem typ na mrtvolu, jsem dost vysoký, ale kdysi jsem zvládl max 200Kg, teď bych nedal asi ani 150 a cvičení ze 100 se musím hodně soustředit, aby mě záda neuhnuly.
Dík
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Luster

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 11:00 am    Předmět: Odpovědět s citátem

max do 5 opakovani, vahy u kterejch se cejtis jiste.. pridavat podle pocitu
Mablung

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 11:12 am    Předmět: Re: Jak na mrtvolu se špatnýma zádama Odpovědět s citátem

mmks napsal:
Mám už dlouhodobé problémy se zády, které před asi 2 roky vyvrcholily vyhřeznutýma plotýnkama (asi špatné cvičení v mládí). Od té doby si na záda dávám velkého bacha, dřepy apod. zapovězeno. I kvůli těm zádům chci ale občas dát mrtvolu (spíš mrtvolku) a řeším, jestli jet raději hodně nízkou váhu a větší počet opakování (někdy jsem četl, že to není dobré u tohoto cviku) a nebo raději "těžkou" váhu a třeba po jednom dvěma opakování a třeba víc sérií.
Pro upřesnění, nejde mi o postavu, výkony atd. ale ze zkušenosti vím, že když tu páteř drží svaly, tak je to lepší, dost cvičím břicho, takže to chci mít vyrovnané a oproti různým dynamickým cvikům na střed těla (ketlbell atd.) mě připadá ta mrtvola ještě nejbezpečnější.
Nejsem typ na mrtvolu, jsem dost vysoký, ale kdysi jsem zvládl max 200Kg, teď bych nedal asi ani 150 a cvičení ze 100 se musím hodně soustředit, aby mě záda neuhnuly.
Dík

Upřímně řečeno, tohle je dotaz spíše pro fyzioterapeuta.
YUD

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 11:38 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Tu místní obsesi mrtvolou za každou cenu fakt nechápu. To opravdu není cvik, bez kterýho by ses nemohl obejít. Silná a rozvinutá záda můžeš bez problémů vybudovat i bez mrtvýho tahu. A s menším rizikem, že se odděláš.
Luster

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 11:50 am    Předmět: Odpovědět s citátem

nejde prece jenom o rozvoj zad, to je omezenej kult. pohled na vec.. mrtvy tah a predevsim jeho unilateralni varianty sou jednim z nejlepsich cviku pro prevenci zraneni, vyrovnani dysbalanci = aktivace prdele, boku, celkove HSS.. (samozrejme pri spravnym provedeni)

nejdo o zvedani tezkejch vah, ale o samotnej pohyb s rozumnou zatezi, ktera je bezpecna..
Luster

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 11:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

mmks:

mmks

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 11:56 am    Předmět: Odpovědět s citátem

YUD napsal:
Tu místní obsesi mrtvolou za každou cenu fakt nechápu. To opravdu není cvik, bez kterýho by ses nemohl obejít. Silná a rozvinutá záda můžeš bez problémů vybudovat i bez mrtvýho tahu. A s menším rizikem, že se odděláš.

jak jsem psal, nejde mi o silná a rozvinutá záda, ale spíš o posílení trupu a mrtvola je podle mě hodně komplexní cvik. Na záda jedu z 90% shyby a někdy přidám přítahy jednoruček opřený o lavičku. Můj kdysi oblíbený cvik přítahy velké činky neriskuju.
K tomu fyzioterapeutovi - samozřejmě existuje množství cviků na posílení zad, cvičení na balónu apod. ale popravdě mě nebaví, je tam strašně těžká technika, člověk se pohne trošku jinak a už to nefunguje a jsem prostě už starý debil a mám rád jednoduché cviky. Posku mám teď spíš jako doplněk a ze zvyku, jedu základ bench, shyby, press na ramena a občas velkou činku nebo jednoručky na biceps, tlaky triceps - všechno.
Jinak děkuju za reakce.
mmks

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 12:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Luster napsal:
nejde prece jenom o rozvoj zad, to je omezenej kult. pohled na vec.. mrtvy tah a predevsim jeho unilateralni varianty sou jednim z nejlepsich cviku pro prevenci zraneni, vyrovnani dysbalanci = aktivace prdele, boku, celkove HSS.. (samozrejme pri spravnym provedeni)

nejdo o zvedani tezkejch vah, ale o samotnej pohyb s rozumnou zatezi, ktera je bezpecna..

díky, byl jsi rychlejší. Zrovna dneska přijede kamoše, co ketlbell zkouší, tak se zeptám, předvede....
Mablung

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 6:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

mmks napsal:
YUD napsal:

jak jsem psal, nejde mi o silná a rozvinutá záda, ale spíš o posílení trupu a mrtvola je podle mě hodně komplexní cvik. Na záda jedu z 90% shyby a někdy přidám přítahy jednoruček opřený o lavičku. Můj kdysi oblíbený cvik přítahy velké činky neriskuju.
K tomu fyzioterapeutovi - samozřejmě existuje množství cviků na posílení zad, cvičení na balónu apod. ale popravdě mě nebaví, je tam strašně těžká technika, člověk se pohne trošku jinak a už to nefunguje a jsem prostě už starý debil a mám rád jednoduché cviky. Posku mám teď spíš jako doplněk a ze zvyku, jedu základ bench, shyby, press na ramena a občas velkou činku nebo jednoručky na biceps, tlaky triceps - všechno.
Jinak děkuju za reakce.

MT ti podle mě neuškodí, naopak. Ale nikdo ti tu neřekne jaké váhy a kolik opakování. To je otázka skutečně na člověka který ví o čem mluví (tj. fyzioterapeut který je příznivcem posilování). Zkus se zeptat pm Pomana na tomto foru, je to fyzioterapeut, takže by ti mohl rozumně odpovědět. A pokud jsi z okolí Brna, mohl bys ho i navštívit.
mmks

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 6:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

dík
drlift_

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 6:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdyz uz chces tu mrtvolu mermomoci chodit, trenoval bych ji byt tebou z cca 10-15 cm boxu. Z tehle pozice je totiz mnohem znazsi si drzet naprosto striktni techniku po cely pokus (pricemz vaha cinky je skoro stejna jako kdyz jdes ze zeme. Kupodivu to neni az o tolik lehci).

Urcite bych se nesnazil odspodu o dynamiku, ale tahal bych to ciste silove s naprosto perfektni technikou, mimoradne bych se u toho soustredil na zpevneni zad a dobrou pozici. Musis sam citit, jestli si muzes dovolit pridat podle toho jak zada citis.

Minuly rok jsem mel velke problemy se zady (vychylena plotynka) a prave tenhle cvik mne hodne pomohl (plus rehabilitacni cviky). V momente, kdy jsem se v nem prehoupnul pres 300kg, vsechny problem se zady zmizely ze dne na den.
Conan

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30, 2012 7:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jen pro jistotu upřesnim, aby tě doktore někdo špatně nepochopil, že na boxu nejsi ty ale ta činka (resp. kotouče)
Poman

PříspěvekZaslal: st leden 02, 2013 9:08 am    Předmět: Odpovědět s citátem

mmks napsal:

Jinak děkuju za reakce.

99% fyzioterapeutů neví co to mrtvola je vůbec.. (vážně dělal jsem si dotazníček:) a vůbec drtivá většina z nich je absolutně proti posilovnám...No z objektivní ho hlediska je zdraví prospěšné posilování opravdu něco jiného než se běžně dělá. I cvičení s absolutně správnou tehcnikou vám při nějaký větší intenzitě nědělá uplně dobře,ale to je uplně stejný jako každej jinej sport...ALE když to dokáže vykompenzovat tak proč ne...
3x týdně těžkej trénink mrtvol a dřepů vám nadělá v těle několikanásobně menší paseku než blbá pracovní poloha v sedě/ve stoje co máte 8 hodin denně v práci (experimentálně vyzkoušeno za posledních pár měsíců:)

Jinak mmks tu popsal úžasně největší problém cvičení...existuje mraky ruznejch technik na aktivaci,zad, břicha,hss atd a ano všechny jsou těžký na provedení...resp. jsou težký pro netrénovaný/špatně fungující lidi. To že si v sérích na mrtvolu házíte s 200kg+ neznamená že dokáže správně aktivovat střed těla i při jen základních cvicích (opět vyzkoušeno v praxi).

Kdybych měl tenhle případ rozsoudit tahle na dálku bez dalších informací tak mrtvola ne...k výhřezu nedojde jen tak, páteř bude poškozená i jinde. navíc si tady kolega rehab cvičení nedělá takže bude pánev a spodek páteře určitě fungovat blbě a cvičení řicha v tomto případě znamená nejspíš tzv. klasicky což taky nevidim jako ideál pokuď to není doplněný o další věci.

Naopak při mrtole posíle extenzory což v tomhle přpadě zhoršuje problém,silný extenzora nerovná se stabilní střed těla, u většiny lidí je to opačně.

Vyhodil bych i tlakový věci nad hlavou...když zavřu obě oči tak v sedě by to šlo,kdyby byla ok technika a stabilní spodek hrudníku a břicho.
Foresten

PříspěvekZaslal: st leden 02, 2013 9:41 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak je to teda se skoliozou a zakladnimi cviky ? Slo by je normalne cvicit pri eliminaci disbalanci ?
Conan

PříspěvekZaslal: st leden 02, 2013 10:04 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Foresten napsal:
Jak je to teda se skoliozou a zakladnimi cviky ? Slo by je normalne cvicit pri eliminaci disbalanci ?

záleží na stupni skoliozy, v první řadě jsou třeba korekční cviky, ale v zásadě nevidím problém dělat s ní základní cviky, například mě se lehká skolioza téměř zcela srovnala.
Doporučoal bych lehčí váhy, striktní techniku a kontrolovat si držení těla v zrcadle.
U cviků kde to bude možné použij jednoručky místo velké činky.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Jak na mrtvolu se špatnýma zádama Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: