|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Mablung
|
Zaslal: st únor 06, 2013 10:18 am Předmět: Cviky na nohy šetrné ke kolenům |
|
|
Prakticky u každé debaty u cvičení nohou se probírá zátěž na klouby, zejména kolena. Moje otázka je jednoduchá. Jaké cviky na nohy (účinné cviky na růst svalstva) jsou šetrné ke kolenům?
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Frozz.

|
Zaslal: st únor 06, 2013 10:23 am Předmět: Re: Cviky na nohy šetrné ke kolenům |
|
|
Napadají mě cviky na bosu. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
Pr!nc
|
Zaslal: st únor 06, 2013 10:32 am Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
CIZO

|
Zaslal: st únor 06, 2013 10:33 am Předmět: Re: Cviky na nohy šetrné ke kolenům |
|
|
| Mablung napsal: | | Prakticky u každé debaty u cvičení nohou se probírá zátěž na klouby, zejména kolena. Moje otázka je jednoduchá. Jaké cviky na nohy (účinné cviky na růst svalstva) jsou šetrné ke kolenům? |
Nejde o cviky, ale hlavně o provedení a svalovou rovnováhu. Teď mluvím o zdravém člověku bez nějakých zdravotních omezení, v opačném případě se situace samozřejmě mění.
Pokud je v pořádku svalová rovnováha a technika, tak může být podle mě šetrný ke kolenům i dřep se třemi metráky, protože na ně pořád působí menší síla, než třeba při běhání, skákání apod.
Jinak bych ale zmínil šetrné cviky jako je bulharský dřep (kde se dá nastavit pozice a dráha opravdu u každého dle potřeb), hodně lehké předkopávání (unilaterálně s minimální zátěží) a třeba tlačení prowleru (což není silový cvik jako takový, ale stehna zatíží vydatně). _________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Derek Poundstone
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: st únor 06, 2013 11:08 am Předmět: Re: Cviky na nohy šetrné ke kolenům |
|
|
| CIZOPASNIK napsal: | | Mablung napsal: | | Prakticky u každé debaty u cvičení nohou se probírá zátěž na klouby, zejména kolena. Moje otázka je jednoduchá. Jaké cviky na nohy (účinné cviky na růst svalstva) jsou šetrné ke kolenům? |
Nejde o cviky, ale hlavně o provedení a svalovou rovnováhu. Teď mluvím o zdravém člověku bez nějakých zdravotních omezení, v opačném případě se situace samozřejmě mění.
Pokud je v pořádku svalová rovnováha a technika, tak může být podle mě šetrný ke kolenům i dřep se třemi metráky, protože na ně pořád působí menší síla, než třeba při běhání, skákání apod.
Jinak bych ale zmínil šetrné cviky jako je bulharský dřep (kde se dá nastavit pozice a dráha opravdu u každého dle potřeb), hodně lehké předkopávání (unilaterálně s minimální zátěží) a třeba tlačení prowleru (což není silový cvik jako takový, ale stehna zatíží vydatně). |
Napíšu ti to takhle.
Mám displazii kyčlí (špatné postavení kloubní hlavice a jamky). Jak mi vysvětlovala ortopedka (a následně mi doporučila maximálně rotoped a procházky*a20* ), kyčle jsou nakřivo, což se jako domino přenáší na kolena a kotníky.
Nohy samozřejmě cvičit hodlám, ale z legpressu mě kolena bolí druhý den a dřep za této situace neberu jako pro mě ideální cvik. Hodlám se při cvičení omezovat minimálně, ale když mě kolena bolí, je to znamení toho že bych se měl zamyslet nad jejich zátěží abych si je neoddělal.
Bulharský dřep zkusím, to je dobrý tip.
Cviky na bosu. Připadá mi že polovina z nich je užitečná pro balance a dynamiku, druhá pro "když už to máme, tak to využijeme". Tj. nic pro růst svalů. Ale jo, dřepy na bosu by asi nemusely být od věci.
|
|
| nahoru |
|
 |
CIZO

|
Zaslal: st únor 06, 2013 11:28 am Předmět: Re: Cviky na nohy šetrné ke kolenům |
|
|
| Mablung napsal: |
Napíšu ti to takhle.
Mám displazii kyčlí (špatné postavení kloubní hlavice a jamky). Jak mi vysvětlovala ortopedka (a následně mi doporučila maximálně rotoped a procházky*a20* ), kyčle jsou nakřivo, což se jako domino přenáší na kolena a kotníky.
Nohy samozřejmě cvičit hodlám, ale z legpressu mě kolena bolí druhý den a dřep za této situace neberu jako pro mě ideální cvik. Hodlám se při cvičení omezovat minimálně, ale když mě kolena bolí, je to znamení toho že bych se měl zamyslet nad jejich zátěží abych si je neoddělal.
Cviky na bosu. Připadá mi že polovina z nich je užitečná pro balance a dynamiku, druhá pro "když už to máme, tak to využijeme". Tj. nic pro růst svalů. Ale jo, dřepy na bosu by asi nemusely být od věci. |
Na tohle bude povolanější určitě Kid, ale zkusím alespoň něco málo...
Jak se to projevuje na technice? Předpokládám, že problém dělá vnější rotace při širokém postoji (což je problém u dřepu) a celkově cokoliv, kde jde o velký rozsah pohybu.
Je tam špatná klenba nohy? Vnitřní rotace v kyčli? Špatná poloha pately?
Ten řetězovej efekt chce omezit strečinkem, protože jak tam je něco pozkracovanýho, bude se to jen horšit.
Je problém, že fitka u nás tohle vybavení nemají, ale ten prowler push by byl opravdu hodně dobrá varianta pro tebe. _________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Derek Poundstone
|
|
| nahoru |
|
 |
keba

|
Zaslal: st únor 06, 2013 11:34 am Předmět: |
|
|
Možná zkusit i opravdový hacken dřep - činka za tělem, nemyslím stroj. Dá se jít víc op. a stehna reagují pěkně i u menších vah tj. zatížení by mělo být minimální
Jinak souhlas s Cizem já sám mám koleno bez vazu i menisku a dřep správnou technikou je pro mě nejlepší cvik, kde koleno nebolí, tvůj problém je ale jiný tak to chce zkoušet sám na sobě, dosedy na nějakej medium box by možná taky mohly být zvládnutelné. _________________ Venca.v : Netusim, ale tusim ze sacharidy jsou cukry a cukr moc nezeru, jenom v cokoladovejch susenkach a tak, nebo s tim tvarohem
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: st únor 06, 2013 11:48 am Předmět: |
|
|
Můžeš všechno, co ti nevadí ;-)
Je třeba podstoupit opravdu metodu pokus omyl a hlavně nepodceňovat izolované cviky. Nohy je potřeba u tebe cvičit obzvláště komplexně tzn. včetně roznožování a přinožování (óóó ta potupa), předkopávání a zakopávání (zakopávání ti chrání koleno, kdysi jsem to tu už vysvětloval). Jinak ty kyčle půjdou rychle do háje a hned po nich další klouby.
Pohlídej si důraz i na prdelní svaly a hamstringy. V tvém případě každou nerovnováhu na kloubech zaplatíš jejich rychlejším opotřebením. Najdi si nějakou šikovnou sestavu strečinku na celýho člověka s důrazem na spodek.
Jak zmínil keba, zkusil bych i dosedy - výšku boxu je třeba opět vychytat - začít někde nahoře.
A ještě zpět k Cizovu příspěvku - někdo by ti měl zkouknout jestli nejsou v nerovnováze kvadry a netahá to čéšku někam do strany.
Máš změřené končetiny? Jestli je šejdrem pánev, tak jedna noha může být "delší" a je třeba to kompenzovat vložkou do boty. Pár mm vložky a dokáže to ohledně problémů s koleny zázraky.
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: st únor 06, 2013 11:51 am Předmět: Re: Cviky na nohy šetrné ke kolenům |
|
|
| Mablung napsal: | | CIZOPASNIK napsal: | | Mablung napsal: | | Prakticky u každé debaty u cvičení nohou se probírá zátěž na klouby, zejména kolena. Moje otázka je jednoduchá. Jaké cviky na nohy (účinné cviky na růst svalstva) jsou šetrné ke kolenům? |
Jinak bych ale zmínil šetrné cviky jako je bulharský dřep (kde se dá nastavit pozice a dráha opravdu u každého dle potřeb), hodně lehké předkopávání (unilaterálně s minimální zátěží) a třeba tlačení prowleru (což není silový cvik jako takový, ale stehna zatíží vydatně). |
Napíšu ti to takhle.
Cviky na bosu. Připadá mi že polovina z nich je užitečná pro balance a dynamiku, druhá pro "když už to máme, tak to využijeme". Tj. nic pro růst svalů. Ale jo, dřepy na bosu by asi nemusely být od věci. |
Bosu je perfektní na posílení těch malých důležitých svalů, o který člověk mnohdy ani neví. Často se právě používá i jako rehab pomůcka po zranění kolene. Ve Tvém případě si myslím, že by si to mohl také využít, nejlépe ve spolupráci s fyzioterapeutem, který ti řekne, co a jak cvičit a co na tom nedělat. Každopádně z bosu nijak extra na nohách nezesílíš a nezískáš na objemu, to je jasné, takhle tu pomůcku snad nikdo ani nevnímá. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
guruhonza
Anonymní
|
Zaslal: st únor 06, 2013 12:09 pm Předmět: Re: Cviky na nohy šetrné ke kolenům |
|
|
Dotaz k abdukci a addukci. Cvičíte to s nohama na těch "zarážkách" nebo máte nohy přednožený? Já to jel v neděli s přednoženýma nohama volně v prostoru a nejen že jsem to dobře procítil, ale vnitřní strana stehen mě bolí ještě teď, což se mi po tom cviku nikdy nestalo ani den po.
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: st únor 06, 2013 12:14 pm Předmět: |
|
|
To bude hodně záležet na konstrukci toho kterého stroje.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: st únor 06, 2013 12:20 pm Předmět: |
|
|
| kid napsal: | Můžeš všechno, co ti nevadí ;-)
Je třeba podstoupit opravdu metodu pokus omyl a hlavně nepodceňovat izolované cviky. Nohy je potřeba u tebe cvičit obzvláště komplexně tzn. včetně roznožování a přinožování (óóó ta potupa), předkopávání a zakopávání (zakopávání ti chrání koleno, kdysi jsem to tu už vysvětloval). Jinak ty kyčle půjdou rychle do háje a hned po nich další klouby.
Pohlídej si důraz i na prdelní svaly a hamstringy. V tvém případě každou nerovnováhu na kloubech zaplatíš jejich rychlejším opotřebením. Najdi si nějakou šikovnou sestavu strečinku na celýho člověka s důrazem na spodek.
Jak zmínil keba, zkusil bych i dosedy - výšku boxu je třeba opět vychytat - začít někde nahoře.
A ještě zpět k Cizovu příspěvku - někdo by ti měl zkouknout jestli nejsou v nerovnováze kvadry a netahá to čéšku někam do strany.
Máš změřené končetiny? Jestli je šejdrem pánev, tak jedna noha může být "delší" a je třeba to kompenzovat vložkou do boty. Pár mm vložky a dokáže to ohledně problémů s koleny zázraky. |
To už jsem podstoupil. Proto také vím že strečink je u mě na pytel. Cokoliv co mi rozevírá kyčelní kloubní štěrbinu rád nemám. Docela dlouho jsem kvůli tomu necvičil zakopávání, ale teď vypadá že se podmínky změnili (uvidíme později)
Přemístit zadek na kundostroj. Hm, asi budu muset rozšířit trénink nohou aby se mi to tam vešlo. A koupit si lyžařskou masku, aby mě nikdo nepoznal
Myslíš nechat si udělat něco jako screening funkčního pohybu (FMS - Functional movement screen)? Koukám že něco podobného ve fitku dělají.
Už jsem byl u dost ortopedů a podle pohledu mi zjistili lehký platfus. Myslím že to už mají v oku, takže by mi delší nohu rozpoznali. Před rokem jsem si nechával kolena kotrolovat od ortopeda a v pořádku, opotřebení odpovídalo věku. Kolena mě nějak zvlášť nebolí ani po dvouhodinovém fotbalu. Jen prostě při zatížení vahami to není dobré.
|
|
| nahoru |
|
 |
esprit
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: st únor 06, 2013 12:58 pm Předmět: |
|
|
| Mablung napsal: |
To už jsem podstoupil. Proto také vím že strečink je u mě na pytel. Cokoliv co mi rozevírá kyčelní kloubní štěrbinu rád nemám. Docela dlouho jsem kvůli tomu necvičil zakopávání, ale teď vypadá že se podmínky změnili (uvidíme později)
Přemístit zadek na kundostroj. Hm, asi budu muset rozšířit trénink nohou aby se mi to tam vešlo. A koupit si lyžařskou masku, aby mě nikdo nepoznal
Myslíš nechat si udělat něco jako screening funkčního pohybu (FMS - Functional movement screen)? Koukám že něco podobného ve fitku dělají.
Už jsem byl u dost ortopedů a podle pohledu mi zjistili lehký platfus. Myslím že to už mají v oku, takže by mi delší nohu rozpoznali. Před rokem jsem si nechával kolena kotrolovat od ortopeda a v pořádku, opotřebení odpovídalo věku. Kolena mě nějak zvlášť nebolí ani po dvouhodinovém fotbalu. Jen prostě při zatížení vahami to není dobré. |
Mrkni se po okolí, jestli ti tam ordinuje nějaký podiatr a nech se proklepnout od něj. Strečink stejně jako trénink - je potřeba odladit sestavu a a problémovým směrům se vyhnout.
|
|
| nahoru |
|
 |
Arnold Strong
|
Zaslal: st únor 06, 2013 4:50 pm Předmět: |
|
|
dřepy na bosu určitě nedělat,to neni moc vhodný a zrovna pro tebe určitě ne
tam toho muže bejt víc plochý nohy (jedna končetina výš a jedna níž) skoliotický držení těla
jako dysbalancí tam bude jako svině už podle vrozených anomálii bohužel ,proto opatrně až ti rupne češka tak je to sakra na dlouho _________________ nechceme zde americké rakety chceme žít v míru a blahobytu
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|