|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Frozz.

|
Zaslal: pá únor 22, 2013 12:38 am Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: pá únor 22, 2013 3:36 pm Předmět: |
|
|
V tomto se neshodneme. Stejně tak jako tři semestry čehokoliv nevychovají odborníka v oboru (ani v biochemii), tak vím, že některé věci jsou na dlouho a až budu mít chvíli čas a chuť, tak postnu zpět své názory.
Hezký den všem (kromě zaměstnanců SUKLu znepříjemňující mi svými formuláři víkend).
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: pá únor 22, 2013 8:01 pm Předmět: |
|
|
| Deadlift napsal: | V tomto se neshodneme. Stejně tak jako tři semestry čehokoliv nevychovají odborníka v oboru (ani v biochemii), tak vím, že některé věci jsou na dlouho a až budu mít chvíli čas a chuť, tak postnu zpět své názory.
Hezký den všem (kromě zaměstnanců SUKLu znepříjemňující mi svými formuláři víkend). |
Samozřejmě, 3 semestry nejsou nic a já netvrdím, že jsem se stal odborníkem v oboru. O biochemii toho víš určitě nesčetněkrát víc než já kdy vědět budu. Ovšem nemyslím si, že by člověk potřeboval nějaké vysoce odborné znalosti k tomu, aby mohl dělat informovaná rozhodnutí o tom co bude jíst. _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: pá únor 22, 2013 8:06 pm Předmět: |
|
|
Deadlifte, doorucuju prolistovat knihu Why we get fat and what to do about it. Hadam, ze John Hard z ni castecne cerpa.
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: pá únor 22, 2013 8:40 pm Předmět: |
|
|
Od Garyho doporučuji hlavně knihu Good calories, bad calories. Ta je podstatně obsáhlejší a obsahuje nepředstavitelné množství informací o výzkumu v oblasti výživy. Nemyslím si, že existuje autor, který by provedl obsáhlejší bádání v této oblasti než on. I když třeba již zmiňovaný Atkins asi prováděl výzkum velice podobný... _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: pá únor 22, 2013 8:47 pm Předmět: |
|
|
Johny, mam tez precteno, ale pravda, tip je to super. Obe knihy libovka, doporucuju taky Perfect Health Diet.
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: pá únor 22, 2013 8:56 pm Předmět: |
|
|
Určitě si ji přečtu. Díky. _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: pá únor 22, 2013 9:54 pm Předmět: |
|
|
Tyo eSko, málem jsem si Tvých komentů nevšiml.
To že ti připomínám Dr. Roberta Lustiga je pro mě čest. :) Sice se mi nelíbí forma, kterou to říká, ale s obsahem musím z 90% souhlasit. Jako endokrinolog zabývající se především malými dětmi určitě ví o čem mluví. A díky jeho přednášce Sugar, the bitter truth jsem se donutil studovat biochemii trochu víc do hloubky. S čím konkrétně nesouhlasíš?
| eSko napsal: | Deadlift: Johny nevaří z vody, náhodou je tu jeden z mála, co do výživy docela dost vidí, akorát se neřadí mezi ty lidi, kteří se zde musí za každou cenu vyjadřovat. Už ho netrap a dej mu šanci. |
Máš pravdu, že se někdy uplně bojím tady něco napsat, protože moje názory jdou hodně proti "dnešnímu selskému rozumu". Daleko víc se přikláním k pravidlům, které za selský rozum považovala generace mých prarodičů. Za tu dobu se skutečně ten obecný pohled na výživu hodně změnil a bohužel ne k lepšímu.
| eSko napsal: | Teď je tu ale filozofická otázka, zda se vracet k předkům, nebo nechat tělo přizpůsobit se stravování za posledních několik set let a evolovat dále. Navíc, kdo ví z paleontologů stoprocentně, že to stravování vypadalo tak, jak se prezentuje? Mám takový pocit, že kdyby si sem teleportoval jednoho jeskynního muže a on by viděl, jak to tady všechno je, kolik jídla je k dostání atd., tak by se ti na nějakou paleo vykašlal. |
Já si myslím, že pro člověka je několik set let hrozně málo na to, aby došlo k nějaké výrazné evoluci. Ano, mohli jsme se adaptovat, naučit se na některých jídlech přežívat, ale to neznamená, že na nich budeme taky prospívat (podívej se na statistiku, jak celosvětově rostou chronická neinfekční onemocnění, takřka neexistující v populacích, které se drží tradičních diet).
Viděl bych tu adaptaci spíš někde jinde, než uvnitř organismu, a to v úpravě potravin, které se ukázaly jako problematické. Jako příklad bych uvedl nakládání obilovin, luštěnin a ořechů např. do solného roztoku až na několik dní, aby došlo k vyklíčení mimo tělo, nebo vyrovnávání se s tím, že už trávicímu traktu neposkytujeme bakterie s každým soustem tím, že konzumujeme domácí kysané zelí, domácí 24h fermentované jogurty nebo probiotika ve formě suplementů. A mohl bych pokračovat. Problém ale je, že tohle skoro nikdo nedělá. Moje prababička pravidelně dělala domácí kysané zelí, kdo to běžně dělá dnes? Kysané zelí co si koupíš v obchodě v sobě žádné bakterie dávno nemá, musí si ho člověk doma připravit a trvá to několik dní až týdnů. Kdo si nakládá obiloviny do roztoku na 2 dny před jejich přípravou a konzumací? A tak dále a tak dále.
Takže ano, jistá adaptace proběhla, myslím si, že úspěšně, ale výše zmíněné tradiční postupy z praktických důvodů téměř zanikly, protože do jídla se málokomu chce investovat hodně času na přípravu.
| eSko napsal: | | Co se týče Atkinsona, tak tam bych byl u laiků opatrný, protože jsem zažil případ, kdy dotyčný tuhle dietu zřejmě psychicky nezvládal a to chybění těch sacharidů pochopitelně doháněl velkými porcemi povolených potravin. Samozřejmě si neodpustil tučnější masa atd. Zhubnul, ale dostal organismus do takového stavu, že další měsíc pokračování AD by ho dostal do špitálu. Jinak u AD je veliký problém s častými chutěmi. Kdo to nezvládne a podlehne, často skončí v horší situaci, než byl před AD. Ale zase neříkám, že nefunguje... ačkoliv... která dieta nefunguje, když v ní stáhneš sacharidy, že? Ať už se jmenuje jakkoliv. |
Tady s tou opatrností souhlasím. Problém je, že většina lidí, kteří sáhnou po podobné dietě je metabolicky inflexibilní, tudíž je to pro ně obrovský šok a přijdou syndromy jako "low carb flu", "die off reaction" a podobně, které jsou individuální a u někoho mohou být skutečně výrazné. Je tedy vhodné, aby ty změny byly pozvolné a byl čas na adaptaci. Nicméně to neznamená, že Atkins nebo paleo, u kterého jsou podobné symptomy také časté, jsou nevhodné diety. Nikdo nemůže očekávat, že kompletně změní způsob, kterým jeho metabolismus funguje, hlavní zdroj energie z cukru a na tuk a bude se u toho cítit skvěle. Chce to čas, hodně času. _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: pá únor 22, 2013 11:52 pm Předmět: |
|
|
| citace: | | Máš pravdu, že se někdy uplně bojím tady něco napsat, protože moje názory jdou hodně proti "dnešnímu selskému rozumu". Daleko víc se přikláním k pravidlům, které za selský rozum považovala generace mých prarodičů. Za tu dobu se skutečně ten obecný pohled na výživu hodně změnil a bohužel ne k lepšímu. |
Žádný dnešní selský rozum neexistuje. Od začátku devadesátých let úspěšně opuštíme modely stravování, které jsme měli zažité ještě jako děti (tím myslím nás, dnešní mladíky na přelomu mezi čtyřicítkou a padesátkou ) a které byly postaveny na empirii generací našich předků. Tzv. klasická kuchyně je zatracována odborníky typu Fořta, přitom ale za nás byl počet tlouštíků v poměru k normálním dětem tak 2 ze 30 dětí na třídu. Dnes je poměr mnohem horší. A to nemluvím o tom, že to, co za nás byli tlouštíci, by dnes byly spíše průměrné děti. A není to jen neustále zmiňovaným nedostatkem pohybu dětí, i když i ten hraje svou roli.
Ad adaptace zmíněná Eskem: těžko se adaptovat na to, co se dnes vydává za stravu. Jak bylo naťuknuto, potraviny z důvodu prodlužování trvanlivosti jsou zbavovány všeho, co se může kazit nebo konzervovány způsobem, který likviduje enzymy a nebo mikroorganismy pro nás žádoucí. V případě zrna je odděleno vše prospěšné, nejen svrchní obal ale i klíček a vrstvy pod obalem. A zbývá opravdu jen minimum prospěšných látek. Obávám se, že na tohle lidstvo dříve dojede, než se zadaptuje.
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: so únor 23, 2013 12:15 am Předmět: |
|
|
Já doufám, že se postupně přestaneme dívat na lidi s nadváhou jako na lenochy a obžery a začneme si uvědomovat, že se ve výživě ubíráme hodně špatným směrem a je na čase s tím začít něco dělat.
Na druhou stranu je asi naivní myslet si, že lidi přestanou ve velkém nakupovat Tebou zmíněné trvanlivé potraviny a v domácnostech se zase začnou vařit vývary, nakládat zelí a pít čaje z Kombuchy. _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: so únor 23, 2013 1:09 am Předmět: |
|
|
Já to možná špatně chápu. Ale ten opravdu ten pán ve videu naznačoval, že tlustí lidé nikdy nezhubnou? A naznačuje to i Johny?
EDIT: Přes noc se mi to rozleželo v hlavě, už asi vím
Naposledy upravil Moocha dne so únor 23, 2013 9:37 am, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Zdenek Pilc

|
Zaslal: so únor 23, 2013 1:46 am Předmět: |
|
|
A na "třetí" stranu je svět tolik přelidněnej, že mě nevadí, když se trochu vylidní proto, že jsou lidi neinformovaní. Třeba je to celosvětový tah, jak snížit populaci lidstva, když v médiích balamutí lidi tím, že jim říkají "tuky jsou z tuků" a z tuků jsou infarkty atd...
a na "čtvrtou" stranu mě vadí, že tady zdechnu taky  , protože nebudou prachy na to koupit suroviny, které nejsou trvanlivé. _________________ "The only person you need to worry about being better then is the person you were yesterday!"
Mike Jenkins
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: so únor 23, 2013 9:53 am Předmět: |
|
|
| Moocha napsal: | | Já to možná špatně chápu. Ale ten opravdu ten pán ve videu naznačoval, že tlustí lidé nikdy nezhubnou? A naznačuje to i Johny? |
To video je vytržené z kontextu, takže to tak možná vyznělo, ale ten pán je dětský endokrinolog a určitě si nemyslí, že ty obézní děti co léčí nikdy nezhubnou.
Co se týče mě, tak já to určitě nenaznačuji, naopak, prakticky každý může zhubnout, ale musí si uvědomit, že v životě udělal nějaké chyby, které k té obezitě vedly a poučit se z nich. A rozhodně to není tím, že si od mala nepočítal kalorie, nechodil pravidelně běhat a místo aby šel do práce pěšky nebo jel na kole, tak jel autem. Stejně tak svůj problém nevyřeší tím, že začne počítat kalorie, bude chodit běhat a do práce jezdit na kole. Je to tím, že konzumoval nevhodné potraviny. Pokud je konzumovat přestane a přejde na ty správné, je to první a nejdůležitější krok k úspěchu. _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
Reichenberk

|
Zaslal: so únor 23, 2013 10:48 am Předmět: |
|
|
| Johny HaRd napsal: | | Moocha napsal: | | Já to možná špatně chápu. Ale ten opravdu ten pán ve videu naznačoval, že tlustí lidé nikdy nezhubnou? A naznačuje to i Johny? |
To video je vytržené z kontextu, takže to tak možná vyznělo, ale ten pán je dětský endokrinolog a určitě si nemyslí, že ty obézní děti co léčí nikdy nezhubnou.
Co se týče mě, tak já to určitě nenaznačuji, naopak, prakticky každý může zhubnout, ale musí si uvědomit, že v životě udělal nějaké chyby, které k té obezitě vedly a poučit se z nich. A rozhodně to není tím, že si od mala nepočítal kalorie, nechodil pravidelně běhat a místo aby šel do práce pěšky nebo jel na kole, tak jel autem. Stejně tak svůj problém nevyřeší tím, že začne počítat kalorie, bude chodit běhat a do práce jezdit na kole. Je to tím, že konzumoval nevhodné potraviny. Pokud je konzumovat přestane a přejde na ty správné, je to první a nejdůležitější krok k úspěchu. |
Víš co synku, napiš sem pro srovnání dva jídelníčky pro vzorového cvičence, jeden s těmi nesprávnými potravinami, jeden se správnými. A pojďme to pak rozebrat - reálně zhodnotit, zda se s jedním jídelníčem bude hubnout a s druhým ne. A jaký vliv přinesou ty správné potraviny. Ať to není prázdné mlácení slámy a ať se prověří že se buďto mýlíš a nebo ne.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|