Sůl

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Sůl  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Sůl
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jachym

PříspěvekZaslal: čt únor 28, 2013 4:46 pm    Předmět: Sůl Odpovědět s citátem

Ahoj, chtěl jsem se zeptat jestli nějak řešíte příjem soli ve stravě. Když se podívám na maximální doporučenou denní dávku 6g dost mě to děsí. Jen v blbých 100g šunky je cca 2-3g, k tomu 2 krajíce chleba namazané třeba gervais a jsme na 4-5g.... a sůl se dneska přidává naprosto ale naprosto do všeho, i když pominu dosolování přímo na talíři, to už je pak celkem nerozhodující. Například i do sladkých jogurtů a tvarohů, protože je to zvýrazňovač chuti. V mase jí taky může být celkem dost, neslanou rýži předpokládám taky nikdo nejí, sodík je i v doplňcích atd atd....
Co mě ale zajímá, na internetu před tím hodně varujou, ale vždy se mluví hlavně o zvyšování krevního tlaku a tím pádem všechny problémy kvůli vysoké soli jsou pak spojené obecně s problémy vysokého tlaku. Já mám ale třeba spíš opačný problém, mám tlak spíš moc nízký než vysoký a proto jsem se chtěl zeptat jeslti to nese ještě nějaké další vážná rizika, jestli to má smysl nějak sledovat a snažit se omezovat. Ono totiž i když nebudu slánku na stole vůbec používat, viz ten příklad s chlebem a šunkou a stejně se pod 10g denně dostanu jen kdybych hodně chtěl... No a pak stačí navíc jedna blbá instantní polívka výjimečně apod. a máte 5g hned, ale ony to jsou právě všechny jídla, nejen ty instantní....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kid

PříspěvekZaslal: čt únor 28, 2013 5:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Buď příjem soli téměř neřešíš, pak stačí přestat dosolovat.

A nebo řešíš celkově svůj zdravý životní styl a potom musíš přestat kupovat hotová jídla a různé polotovary.
jachym

PříspěvekZaslal: čt únor 28, 2013 5:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No ale to je to o čem jsem psal, že on je problém v podstatě u všech jídel.... polotovary jsou extrém, ale třeba chleba se šunkou... maso... solí se dneska naprosto všechno
kid

PříspěvekZaslal: čt únor 28, 2013 5:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Chleba je hotové jídlo.... šunka je hotové jídlo.... maso u řezníka se nesolí, maximálně je sůl v mletém.
jachym

PříspěvekZaslal: čt únor 28, 2013 9:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To jo, ale spíš mě zajímalo jestli to třeba ostatní nějak řeší a počítaji. Když jsem si to zkusil za pár dní vypočítat, vždy jsem ten limit dost přesáhl a nejvíc mě právě zajímá zda to má i jiná negativa než ten zvýšený tlak a s tím související problémy (a kromě zadržování vody, což nepovažuju za zdravotní riziko, i když může pro někoho být nežádoucí).
Draper

PříspěvekZaslal: čt únor 28, 2013 9:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jachyme hlavne klid
Pr!nc

PříspěvekZaslal: čt únor 28, 2013 9:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak ledviny by to mohly u někoho hůře snášet. Vysoký příjem soli se také dává do souvislosti s některými nádory.
TheGhost

PříspěvekZaslal: pá březen 01, 2013 10:27 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Já solím furt moc , už mě to sere , ale bez té soli se to nedá jest:D , třeba sáček rýže a já si 3x posolím celý talířek aby to bylo lepší , to samé i hranolky no konec musím se to odnaučit
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: pá březen 01, 2013 11:44 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud pravidelně sportuješ a potíš se aspoň z 1/10 jako Draper (), tak bych sůl neřešil. A jde vidět, že se o to trochu zajímáš, takže nepředpokládám, že by si konzumoval zrovna kvanta. Navíc problém nadbytečného příjmu sodíku je spíše výsada nesportující populace, která mnohdy paradoxně přijímá soli více, než samotní sportovci.
blikk

PříspěvekZaslal: čt březen 13, 2014 6:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Obecně jsem si vždycky myslel, že solím málo, pro zajímavost jsem si to včera chtěl zkusit vypočítat. Čili jsem začal snídaní, to jsou většinou vajca s vločkama, samozřejmě vajíčka člověk trochu osolit musí, ale není to moc, čili jsem to odhadl tak na 1g včetně těch vloček.
Na svačinu jsem si dal 2 krajíce celozrnnýho chlebu a k tomu lučinu a 100g kvalitní šunky.... a zjistil jsem že jsem tím do sebe dostal cca 4g a tím pádem vyčerpal se snídaní denní limit... fakt super. Dál už jsem při představě lehce osolené polévky, slané rýže s masem na oběd, další svačiny, večeře..... radši nepočítal... fakt nechápu jak to dneska člověk může dodržet, to prostě nejde.
Jen by mě zajímalo jak to vlastně je s tím nadbytkem. Všude člověk čte o hypertenzi a s tím souvisejících problémech. Já mám totiž problém spíš opačný. Váhu mam spíš míň než víc, tlak mám už dědičně v rodině nízký, čili tohle mě vůbec nevadí. Jen nevím jaká další rizika jsou se solí spojená a jak to řešit. Ono totiž všude se píše, omezit instantní věci, nesolit tolik na talíři... ale včera jsem se při tom výpočtu utvrdil, že vůbec tohle člověk jíst nemusí a stejně je okamžitě nad limitem...
yura

PříspěvekZaslal: čt březen 13, 2014 6:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ona taky není sul jako sul. Takova himalajska sul tusim obsahuje skoro všechny minerály a něco to tomu telu da a ne jak kuchynska sul, to je proste shit...
jachym

PříspěvekZaslal: pá březen 14, 2014 4:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

pravda, jenže problém je, že valnou většinu soli přijmeš právě jídlem a ne dosolováním a tam nemáš vliv na to jakou sůl použijou...
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá březen 14, 2014 8:37 am    Předmět: Odpovědět s citátem

yura napsal:
Ona taky není sul jako sul. Takova himalajska sul tusim obsahuje skoro všechny minerály a něco to tomu telu da a ne jak kuchynska sul, to je proste shit...

To je tedy teze...samozřejmě naprosto zcestná.
yura

PříspěvekZaslal: pá březen 14, 2014 9:53 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
yura napsal:

To je tedy teze...samozřejmě naprosto zcestná.

Co je zcestne? Napis sem slozeni Himalajske a kuchynske soli. Co obsahuji. Kuchynska ti da proste jen cistej sodik nic jiného (když nepocitam tu spetku jodu..)

Naposledy upravil yura dne pá březen 14, 2014 9:57 am, celkově upraveno 1 krát
yura

PříspěvekZaslal: pá březen 14, 2014 9:57 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jachym napsal:
pravda, jenže problém je, že valnou většinu soli přijmeš právě jídlem a ne dosolováním a tam nemáš vliv na to jakou sůl použijou...
To mozna plati u tebe, ale ja když zrovna nemam zadny ulety, tak nejim nic jiného nez maso, zeleninu, oleje, zemaky, rejzu atd..Zadny polotovary nebo hotove výrobky s pridanou soli, atd.. To je jasny, ze beznej clovek co neji nic jiného nez prave ty polotovary a výrobky, tak prijme xkrát vetsi davku sodiku nez se doporucuje. Lidsky telo samozrejme zadnou extra sul nepotrebuje a vystacilo by si s tim co je v samotnych surovinách. Když je tu rec o normálních lidech, ne o nejakych maratoncich ze..

Rychle na stránku:

Přejdi na: