Zhodnocení stravy Paleo

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Zhodnocení stravy Paleo  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Zhodnocení stravy Paleo
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Johny HaRd

PříspěvekZaslal: so únor 23, 2013 2:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak chceš reálně zhodnotit, zda se s danými jídelníčky bude hubnout nebo ne? Jak chceš prověřit, jestli se mýlím nebo ne? Chceš tu zorganizovat studii na několika místních dobrovolnících?

Odpovím Ti Takhle. Na jedné straně máme hypotézu, že kalorie je kalorie a když jich přijmeme víc než spálíme, přibereme. Když naopak, zhubneme. Řešením pro lidi s nadváhou je tedy nižší příjem a vyšší výdej, například Tvé oblíbené projíždky na kole. Přičemž vzorový jídelníček bude odpovídat obecným doporučením, tzn.
1. velká rozmanitost jídel pocházejících převážně z rostlin, méně z živočichů.
2. Pečivo, celozrnné obiloviny, těstoviny, rýže, brambory několikrát denně.
3. Velké množství ovoce a zeleniny.
4. Nahradit tučné maso rybami, drůbežím masem a luštěninami.
5. Konzumovat mléko a mléčné výrobky.
6. Omezit příjem jednoduchých cukrů, především v tekuté podobě.

Na straně druhé máme hypotézu, že kalorie není kalorie a že jsou potraviny, které nás dělají tlustými a potraviny, které nikoliv a můžeme jich tudíž jíst kolik jenom chceme.
Jako příklad jídelníčku bych uvedl typického Atkinse, tedy ketogenní dietu, při které půjde insulin tak dolů, jak to jenom jde. Tučné maso, vejce, ryby, orgány, vývary z kostí. Prostě všechny živočišné produkty.

Přičemž jediným způsobem jak rozlišit, která z nich je správná, tudíž říct, jestli se mýlím nebo ne, je zorganizovat rozsáhlou studii se stovkami obézních lidí, které rozdělíme na dvě skupiny a změříme kolik kalorií za den spálí. První skupina dostane jídelníček z hypotézy č. 1, přičemž je donutíme spořádat o 20% kalorií víc, než spálí. Druhá skupina dostane ketogenní dietu a také je donutíme přijmout o 20% kalorií víc, než spálí.

Predikce hypotézy č.1 je taková, že obě skupiny přiberou na váze, protože jsme je donutili přijmout víc energie než spálí.

Predikce hypotézy č. 2 je taková, že skupina s Atkinsem bude mít insulin tak nízko, že dojde k mobilizaci tuku z tukové tkáně a množství spálených kalorií se tak zvýší. Měli bychom tedy experiment, který by dokazoval, že můžeme zvýšit příjem energie o 20% nad výdej, a stejně způsobit hubnutí. Tudíž bychom měli důkaz, že nezáleží na kaloriích, ale na nutriční kompozici.

Ovšem dokud někdo podobnou studii neudělá, nemůžeme Reichenberku nic objektivně zhodnotit.

Eric Cartman
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: so únor 23, 2013 2:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To se mi docela líbí. Kdybych si to vybral, jako kazuistiku k bakalářce, můžu se Johny na Tebe spolehnout, abych to s Tebou případě průběžně prodiskutovával? Ten experiment se mi zamlouvá a taky by mě to zajímalo.
Frozz.

PříspěvekZaslal: so únor 23, 2013 3:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hezky napsáno.
Reichenberk

PříspěvekZaslal: so únor 23, 2013 7:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dostals jednoduchou otázku. A nezvládl si na ni odpovědět.
Není k tomu co dodat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KOTO

PříspěvekZaslal: so únor 23, 2013 7:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Optimální dieta od Kwasniewského je řešení.
Kniha je na trhu řadu let bez velkého povšimnutí ale přináší lék na všechna civilizační onemocnění.
MAST3R

PříspěvekZaslal: so únor 23, 2013 7:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Reichenberk napsal:
Není k tomu co dodat.

Když to Johny HaRd nezvádl tak se předvěd, podle mě to vystihl.
Spashett

PříspěvekZaslal: po únor 25, 2013 10:49 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Zajimave srovnani obou hypotez.. Celkove cely thread je opravdu zajimavy uz kvuli me zvedavosti ohledne diet nebo zdraveho stravovani. Drzel jsem jak sach. vlny tak i CKD a prave premyslim i o Paleo abych zjistil vyhody a nevyhody tohoto zpusobu stravovani. Jak bude fungovat a hlavne, jak uz tu bylo nekolikrat receno, schopnost se na takove strave udrzet dlouhodobe.
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: po únor 25, 2013 10:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Reichenberk napsal:
Není k tomu co dodat.

Když položíš úplně hloupej dotaz, kterej snad už nemůže být víc mimo mísu, nemůžeš čekat odpověď. Dle mého soudu Johny odpověděl velmi správně a velmi diplomaticky.
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: pá březen 01, 2013 4:24 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Johny Hard, případně kdokoli, kdo čtete :) Koupil jsem si na Amazonu knihu Primal Body, Primal Mind, Nora T. Gedgaudas a doporučuji dále - fakt zajímavý čtení.
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá březen 01, 2013 4:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

johny - chápu jak to nejspíš myslíš, ale holt kalorie je kalorie. Je to takové množství energie, které ohřeje 1 g vody o jeden stupeň z 14,5 na 15,5 °C. Měla by se ale používat jednotka SI, což je 1 joul.

To je rozdíl mezi přírodovědci a lékaři v oborech, které mají blíže k přírodním vědám....exaktnost .

Kalorie je vždy kalorie, jen když to velmi znepřesním, záleží na tom, zda je v organismu plně využita (viz. různé choroby typu Crohn), na metabolickém vybavení a to nejen! hormonálním a na dalších aspektech.

Nejsem sice žádná referenční skupina, ale zkusil jsem jak ketogenní, tak nekotegenní dietu s proměnlivým množstvím sacharidů a s klidným srdcem můžu říct, že při ZACHOVÁNÍ KALORICKÉHO DEFICITU, hubnu velmi rychle a snadno při obou typech diet, jen při té ketogenní nemám zvířecí výkyvy chuti, jen je mi po měsíci na blití z toho co jím a ty ketony v dechu, taky nic extra.

Osobně bych i tak volil ketogenní dietu a to z toho důvodu, že jsem schopen doslova sežrat neuvěřitelná kvanta sladkého a nejde tak ani o sacharidy v tom obsažené, jako o to,že při 5000 Kcall denně prostě nezhubnu:o), protože energie obsažená v takto relativně malé gramáži potravin je enormní.
kid

PříspěvekZaslal: pá březen 01, 2013 7:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já jen pro jistotu - paleo dieta není nutně (a ani by být neměla) ketogenní dieta. Sachry v ní jsou sice nízko ale běžet by to mělo nad ketózou.
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: pá březen 01, 2013 10:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

@deadlift: Otazka je, zda bys nehubnul rekneme na paleo strave i bez deficitu (pokud bys mel nadvahu tuku) a zda bys hubnul tuky, i kdybys deficit mel, ale jedl mekac, sladkosti a pil colu.

A taky jedna vec je jidelnicek za ucelem ubytku vahy a uplne jina vec je strava pro zdravi. To, ze na urcitem stravovacim systemu nekdo hubne jeste nutne neznamena, ze je to zdrave (napriklad prave dnes doporucovane high carb low fat protokoly).
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: so březen 02, 2013 9:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

ZeleznaKoule napsal:
@deadlift: Otazka je, zda bys nehubnul rekneme na paleo strave i bez deficitu (pokud bys mel nadvahu tuku) a zda bys hubnul tuky, i kdybys deficit mel, ale jedl mekac, sladkosti a pil colu.

A taky jedna vec je jidelnicek za ucelem ubytku vahy a uplne jina vec je strava pro zdravi. To, ze na urcitem stravovacim systemu nekdo hubne jeste nutne neznamena, ze je to zdrave (napriklad prave dnes doporucovane high carb low fat protokoly).

Tak tu druhou variantu vyzkoušenou mám a odpověď je ano. Nechodil jsem na bodystat, ale měřil si objemy a tloušťku kožní řasy kaliperem a pokud jsem pod 2000 Kcall / den nezávisle na tom, zda se vůbec pohnu, tak hubnu a hubnu tím rychleji, čím více se hýbu. U mě je to záležitost rychlosti bazálního metabolismu, který je u mě diametrálně jiný když se pravidelně pohybuji nebo ne.

Souhlasím, že když shodím 10 kg za měsíc CKD, že to asi není to nejprospěšnější věc a dlouhodobě bych tak fungovat nemohl, ale účel to plní.

O Paleo stravování (záměrně nepíšu dietě) silně uvažuji. Reaguji podivně nedobře na výkyvy inzulinu a tady je ten bod, kdy se s johny hardem neshodneme - není to tím, že když mi lítá inzulín z příjmu sacharidů, tak tloustnu, je to tím, že v tom záchvatu sežeru 500 g čokolády a mám kaloricky na den splněno. Pokud k tomu "žeru" dál, tak je jasné, kam to povede.
Johny HaRd

PříspěvekZaslal: so březen 02, 2013 10:35 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
O Paleo stravování (záměrně nepíšu dietě) silně uvažuji. Reaguji podivně nedobře na výkyvy inzulinu a tady je ten bod, kdy se s johny hardem neshodneme - není to tím, že když mi lítá inzulín z příjmu sacharidů, tak tloustnu, je to tím, že v tom záchvatu sežeru 500 g čokolády a mám kaloricky na den splněno. Pokud k tomu "žeru" dál, tak je jasné, kam to povede.

Ale tady se skoro shodneme. To je to, na co jsem se mimo jiné v tomhle topicu snažil upozornit. Nevím jestli ses díval na to video, co tu postoval eSko výše, ale ten pán o tom mluví taky. Ty výkyvy insuliny z příjmu sacharidů se dají přirovnat k již zmíněnému hypotetickému experimentu, kdy dostaneš kapačku s insulinem a po každém jídle dostaneš dávku, která pošle určité procento kalorií z toho co jsi právě snědl přímo do tuku. Přičemž to jsou kalorie, které bys za normálních okolností spálil a cítil se dobře - neměl hlad. Pokud ti ale najedou zmizí do tuku, tak samozřejmě dostaneš záchvat žravosti a sežereš 500g čokolády. :) Když si tu kapačku nahradíme nepřiměřeným množstvím sacharidů ve stravě, tak máme viníka záchvatů žravosti, přesně jak říkáš.

No a já tomu rozumím tak, že nejsme tlustí protože moc jíme, ale moc jíme, protože jsme tlustí, resp. protože jíme velké množství sacharidů, které nás dělají tlustými a následkem toho máme pořád hlad. Nevím jestli mi je rozumět, ale vlastně jediná věc, v které se neshodujeme je ta, že Ty tvrdíš, že netloustneš, ale jenom máš záchvat žravosti a následkem toho potom tloustneš, protože přijmeš moc kalorií. Já tvrdím, že tloustnutí je nezbytně nutné k tomu aby nějaký záchvat žravosti vůbec vznikl a jako viníka nevidím kalorie, ale tu pomyslnou kapačku s insulinem.

Eric Cartman
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: so březen 02, 2013 10:43 am    Předmět: Odpovědět s citátem

No a já tomu rozumím tak, že nejsme tlustí protože moc jíme, ale moc jíme, protože jsme tlustí, resp. protože jíme velké množství sacharidů, které nás dělají tlustými a následkem toho máme pořád hlad.

Tak v tomto souhlasím.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Zhodnocení stravy Paleo Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: