Dobrý den,
mám následující problém:
je mi 44 let. V březnu 2011 se moje váha pohybovala kolem 140 kg (což byl celoživotní stav, už na ZŠ jsem byl tlustý chlapeček, maturoval jsem cca se 120 kg, pak něco málo shodil na vojně a postupně se lety dobral k těm 140 kg).
Průběh redukce byl asi následovný:
K datu Váha v kg
1.3.2011 139,6
1.6.2011 126,2
1.9.2011 114,6
1.1.2012 97,9
1.3.2012 91,4
1.6.2012 88,1
1.9.2012 85,2
1.1.2013 84,9
1.3.2013 83,5
tj. cca 55 kg dole a váha cca ¾ roku celkem stabilizovaná na cca 85 kg (dnes 84,3 kg).
Primární potíž je s kůží. Zřejmě díky věku, byť byla redukce pozvolná, byla elasticita kůže nedostatečná. Zejména v oblasti hrudníku a břicha zůstala povislá kůže, která už nemá šanci na nějaké samovolné vstřebání. Možnosti, jak se jí zbavit jsou dvě – buď operativní (z principu odmítám, a je to i mimo rámec mých finančních možností) nebo kůži prostě naplnit svaly. To by mi přišlo fajn, ale nějak to nefunguje, ačkoliv se docela dost snažím, a proto jsem tady.
Ještě relevantní informace – ke zhubnutí jsem nedošel žádnou redukční dietou, k tomu jsem se ‘prožral’. Změnou nejen kvality, četnosti, ale především zvýšením objemu konzumovaných potravin. Váhovou redukci jsem žádným způsobem neukončoval. Konzumuji pořád stejně (byla to změna životního stylu) – váhový úbytek skončil, neboť tělo si řeklo samo dost a stačí.
Pro ilustraci jídelníček – např. dnešní:
Snídaně - tuňáková konzerva v rostliném oleji (185 g), ¼ salátové okurky, sýr mazací (pravda nízkotučný Apetito) a dva krajíce celozrnného žitného chleba
Sváča - miska ovesných vloček (tak 100 - 120 g) s mlékem (polotučné trvanlivé)
Oběd - kuřecí prsa (jeden prsní řízek) pečený na bílé paprice a rajčatech, k tomu semolinové těstoviny a zeleninová směs (hrášek, kukuřice, fazolové lusky, mrkev, petržel) – čistá váha porce 500 až 600 g (technologicky - papriky, rajčata a kuře prohnány troubou, těstoviny uvařeny, zelenina prohnána parním hrncem)
Sváča - standardní sardinky a dva krajíce celozrnného žitného chleba
Večeře - kus kýty (tak 200 g), řádně nakořeněno a spolu s petrželí a celerem prohnáno parním hrncem – celková váha ćistá váha porce (500 – 600 g – jak to vyjde)
Sváča - celozrnné sušenky od Emca (taková ta vanička 6 koleček za 11,90 Kč) a nějaké ovoce podle akcí – dnes dvě jablka
Pití - tak 2,5 až 3 litry celkem – voda s citrónem (dřív jsem to ždímal ručně, dnes 100% šťávy), nějaký čaj (zelený, černý, ovocný – když je, tak ho sladím medem) a je v tom bohužel možná tak ¾ až litr kávy – daň ze zaměstnání.
Co v jídelníčku nebylo – brambory, rýže, ryby, bílý jogurt, víc ovoce – jím taky. Tohle byl konkrétní vzorek jednoho dne, a to nemůžete mít všechno.
Jím v podstatě všechno – co jsem z jídelníčku vypustil je bílé pečivo (úplně) a kolové nápoje (to jen velmi zřídka). Alkohol – občas si otevřeme lahev vína, dvakrát třikrát do roka potkám panáka, klasické pivo mi nikdy nechutnalo, v létě jsem dával piva ovocná.
Zaměstnání je sedavé, pracuji jako správce počítačové sítě, což si vezme spoustu času a fyzická zátěž je blízká nule.
Jak to bylo s cvičením :
Rotoped a kolo :
S prakticky nulovou svalovou hmotou a 140 kg váhy toho moc nenacvičite. To je člověk rád, že žije. Musel jsem počkat až zredukuji alespoň 10 kg, pak jsem pořídil starší
rotoped a začal šlapat (jak to šlo, ve snaze se přiblížit tepové frekvenci na které se pálí tuky – 220-věk*0,7), napřed 20 minut denně (víc jsem nedal), pak jsem postupně zvyšoval až na 60 minut, které držím dodnes. V sezóně jsem vloni
rotoped vypustil a vzal klasické kolo – tak mezi 20 -40 km denně, podle toho jak byl čas. Žádná cykloturistika, žádné násilí, jen tak na pohodu po cyklostezce.
Čínky :
Jak jsem již psal, výchozí stav byl hodně bídný. Čínky jsem si pořídit v srpnu 2011. Byl jsem v krámě sám a bylo tam místo, tak jsem si lehl na zem a zkusil rozpažky. Výsledek mě poděsil, neboť jsem zjistil, že se 4 kg jednoručkami to prostě udělat nedokážu, tak jsem si koupil trojky a začal cvičit následovně:
sedy-lehy bez čínek - 12x
rozpažky s jednoručkami 2x3 kg - 12x
tlaky s jednoručkami 2x3 kg nadhmatem – čínky v úhlu 90° od osy těla - 12x
ve 3 sériích 2x denně (ráno, večer)
V září jsem zvýšil zátěž na 6 kg, koncem října na 8 kg, začátkem prosince 2011 jsem připojil sedy-lehy, kdy jsem čínky držel u ramen, také jsem zvýšil počet opakování z 12 na 15. V lednu 2012 jsem zvýšil zátěž na 10 kg a koncem ledna na 11 kg. Na začátku července 2012 pak začali nějaké domácí potíže, nemohl jsem už cvičit odpoledne, takže jsem cvičil totéž pouze ráno – už jen 1x denně. V prosinci 2012 jsem zvýšil zátěž na 13 kg a získal lavici. V lednu 2013 pak přidal bicepsový zdvih.
Jak to vypadá dnes :
Cvičím
(jednoručky 2x13kg):
Ráno:
Vstanu 5:00, posnídám 5:40 až 6:40 cvičím viz níže
Na rovné lavici
sedy-lehy s jednoručkami - 15x
rozpažky s jednoručkami - 15x
tlaky s jednoručkami nadhmatem – čínky v úhlu 90° od osy těla - 15x
tlaky s jednoručkami nadhmatem – čínky v ose těla - 15x
a to celé ve třech sériích
Na židli:
bicepsový zdvih s jednoručkami - 100x každá ruka (10 pravá, 10 levá, atd…)
pak sprcha a odchod do práce.
Odpoledne:
Na židli:
bicepsový zdvih s jednoručkami - 500x každá ruka
Rotoped - 60 minut při tepové frekvenci cca 124 (v sezóně nahradíme kolem)
Tohle cvičení zabere denně více než 3 hodiny + další časy – sprcha atd.
Pravidelnost :
Snažím se cvičit denně, což není vždy možné. Jsem rozvedený a mám-li u sebe děti, což je každý druhý víkend, pak v pátek musím vypustit
rotoped, v sobotu a neděli pak jak
rotoped tak lavici (praktické důvody) – zůstávají pouze bicepsové zdvihy. Ostatní víkendy trávím s přítelkyní, kdy je třeba vynechat zcela. Obvykle nebýváme v dosahu nářadí a na místech, kde by to šlo ( a na férovku řečeno není na to ani čas, ani nálada – jiné starosti – teda spíš jiná zábava)
Jak je to s cíli :
Původním cílem bylo napomoci redukci a uvést tělo do stavu schopného běžné existence.
Dnes – zejména ve vztahu k problému s kůží, o kterém jsem psal v úvodu, je nabít objemu svalové hmoty tak, aby se vypnula kůže na pažích a zejména v oblasti hrudníku a břicha. Předpoklad je, že nabyde-li objemu hruď, kůže z břicha se zvedne nahoru a vypne se. Nicméně při stávající stravě a cvičení se tak neděje…
Proto se ptám, jak postupovat, aby došlo ke zřejmému efektu a za nějakých rozumnějších podmínek. Více než 3 hodiny denně (když připočteme provozní časy, sprchování atd. tak jsou to 4) se to rozhodně nedá dělat dlouhodobě.
Mám omezení v tom, že mám trošku problém navštěvovat klasické fitko – jsem tedy odkázán na domácí podmínky, kdy mám k dispozici lavici,
jednoručky (nakládací do 15 kg) a minimum prostoru. A více méně nemohu do toho nyní ani dále nijak (finančně) investovat.
V této oblasti nejsem úplně doma – měl jsem značnou potíž vůbec nějak rozumně popsat, co sám dělám. A značná část textů, které se na Ronnie najdou, není pro mě úplně… transparentní. Chtěl bych tedy poprosit o trochu schovívavosti….
Dalo by se tomu pomoci nějakým doplňkem, jako třeba Mass Tech Advanced?
Najde se někdo, kdo by mi srozumitelně a použitelně poradil jak postupovat?