|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
guruhonza
Anonymní
|
Zaslal: st březen 13, 2013 1:24 pm Předmět: Re: Pochlubte se, co se vam povedlo, z ceho mate radost, atd |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
daymoon
Moderátor

|
Zaslal: st březen 13, 2013 5:22 pm Předmět: |
|
|
Konečně jsem ho dokončil. Internetové rádio (přijímač) s funkcí mp3 přehrávače a řadou dalších, včetně například webového rozhraní a také možnosti uploadovat soubory na flash po síti.
Snaha o čistý a jednoduchý design
Jedno USB pro USB mass storage (flash disk), druhé kombinované pro napájení a zvukový výstup. Opět z důvodu co nejčistšího a nejjednoduššího vzhledu.
Reproduktory byly vybrány s cílem co největší stylové podobnosti. Vše je v lesklém černém provedení připomínající klavírový lak.
_________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•` (¸.•` *daymoon*´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
|
| nahoru |
|
 |
daymoon
Moderátor

|
Zaslal: st březen 13, 2013 5:31 pm Předmět: |
|
|
Přístroj se připojí na mp3 stream na internetu a hraje. Něco jako abradio.cz a podobně, jenže je to hardware. _________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: st březen 13, 2013 5:33 pm Předmět: |
|
|
Tj. nemusím u toho mít zapnuté pc...ahaaa.
Jsi šikovný, že takovou věc dokážeš zkonstruovat.
Nenapadlo Tě oslovit nějaký technologický cluster s tím, že bys to produkoval průmyslově?...nebo to někomu prodal?
|
|
| nahoru |
|
 |
Lunreal

|
Zaslal: st březen 13, 2013 5:37 pm Předmět: |
|
|
a na cem to mas postavene, na tom raspberry? _________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
Popshoit:Je to tak..Ten rozhodčí to nemohl myslet vážně...
BMW-fan:chtěl po tobě, abys to zvednul, co?:-D
|
|
| nahoru |
|
 |
daymoon
Moderátor

|
Zaslal: st březen 13, 2013 5:43 pm Předmět: |
|
|
Tady na obrázku je to vidět, když to popíšu. Vpravo ta bílá krabička je wifi router s hacknutým firmwarem, což je upravený GNU/linux. Je tam připojena USB zvukovka a pomocná USB flashka. Pak jsem k tomu dodělal řadič displeje, čtení rotačního voliče (není to dobrý termín, ale ten správný zase není hezký) a nějaké další věci. Tyhle internetová rádia dělá moře firem, na internetu je toho plný každý eshop. Mě spíš těší si to udělat sám, business nechám šikovnějším :-)
Máš pravdu, na raspberry pi by to šlo elegantněji, ale nechtělo se mi ho kupovat, když už jsem měl ten router.
_________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
|
|
| nahoru |
|
 |
Lunreal

|
Zaslal: st březen 13, 2013 5:52 pm Předmět: |
|
|
Každý wi-fi router jde hacknout a nahrát si tam vlastní linux + program? to jsem nevedel... kazdopadne pekna prace, mas to i designove povedeny, kdo ti delal to akrylatove sasi? A to mcu mas jak propojene s tim routerem? usb-uart prevodnik? _________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
|
|
| nahoru |
|
 |
daymoon
Moderátor

|
Zaslal: st březen 13, 2013 6:01 pm Předmět: |
|
|
Každý ne, ale tyhle všechny jo http://wiki.openwrt.org/toh/start.
Tu krabici jsem upravil z existujicí, kterou jsem našel. Komunikace mcu-router je čiště uartová. Skoro každý router z toho seznamu má totiž seriový port, kterým tam výrobce obvykle flashuje originální FW.
Taková drobnost. Firmware v mcu je taky takový malý operační systém. Měl jsem totiž nějaké problémy s funkčností první verze a tak jsem to přepsal a základem teď je jednoduchý kooperativní task scheduler. Tohle řešení teď budu používat pořád, protože je jednoduše robustní a super. _________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
|
|
| nahoru |
|
 |
Lunreal

|
Zaslal: st březen 13, 2013 6:25 pm Předmět: |
|
|
A jaky rtos teda pouzivas? Kdysi jsem nejaky zkousel na skole, ale mel tik 50ms, coz bylo moc pomaly na nejakou rozumnou praci... _________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
|
|
| nahoru |
|
 |
daymoon
Moderátor

|
Zaslal: st březen 13, 2013 6:35 pm Předmět: |
|
|
On to není RTOS, protože jsem použil jen ten task scheduler. Psal jsem ho podle této free knížky http://www.tte-systems.com/books/pttes
Nejdřív jsem to nastavil na 1ms, ale pro teto účel to bylo zbytečně rychlé a zbytečně jsem zvyšoval režijní zátěž na slabém mcu (byla kolem 5%, což není moc, ale zdálo se mi to hodně, ATmega8, 11,0592MHz). Takže jsem to zvýšil na 10ms. Nezaznamenal jsem žadný problém, protože třeba signály z encoderu mám zavěšeny na vstupy externího přerušení a uart vysílání i příjem se provádějí taktéž přerušovacími rutinami přes kruhové buffery.
Tasky používám pro zpracování přijatých dat, pro provádění akcí po stisku a otočení enkodéru, pro řízení vykreslování displeje a nějaké další detaily. Některé tasky jsou jen one shot, takže se po určité době provedou a pak se vymažou z fronty, což mě úplně nadchlo. Třeba když tu mrchu chci vypnout, tak spustím one shot task s 5s zpožděním a po spustění tasku vypnu router a displej, protože za těch 5s se stačí linux haltnout. A task se smaže, protože už není potřeba. Mě to připadá krásné :-) _________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
|
|
| nahoru |
|
 |
Lunreal

|
Zaslal: st březen 13, 2013 6:41 pm Předmět: |
|
|
Odkaz nejak nefunguje, kdyztak do PM. A jeste posledni otazka :) - ovladani mas pres uart-bluetooth ovladane telefonem? _________________ Liftin: Sem slyšel, že Popi po tom co nedal základ, normálně zdrhnul a ani nikomu nic neřekl... :-D
|
|
| nahoru |
|
 |
daymoon
Moderátor

|
Zaslal: st březen 13, 2013 6:51 pm Předmět: |
|
|
Ovládání je přes wifi. Jako přehrávač je použit mpd, což je serverová aplikace, která má množství klientů pro různé platformy. Linux, windows, android. Takže na složitější věci jako editace playlistů používám gmpc, což je vynikající aplikace. Na androidu mám taky něco, ale už nevím jak se to jmenuje. Nechtělo se mi se trápit s UI, protože bych to stejně moc nepoužíval. Umí to posunout písničku dopředu dozadu, udělat pause/play a vypnout se a zapnout a to mi stačí.
Do googlu zadej Patterns for Time-Triggered Embedded Systems a hned první odkaz na stránky tte-systems to je.
edit: přidán link a text _________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: čt březen 14, 2013 12:25 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
shooter

|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|