Každodenní strečink pro pružnost

Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Každodenní strečink pro pružnost  Úvodní stránka -> Trénink -> Každodenní strečink pro pružnost
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Abbysum

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ještě mě napadá, nejde mi o roztažení jen kvůlu bojovým uměním, ale celkově pro lepší pocit. Pojem "zkrácené svaly" je prostě zavedený, ať je jakkoliv odborně nepřesný. Mým cílem je například rozštěp a celkově dobrá obratnost - nejde jen o to, abych machroval s dlaněma na zemi, jde mi o mé tělo a ohebnost. Proto hledám nějaký komplexní systém protahování :)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Abbysum napsal:
ZeleznaKoule má pro mě dost nezvyklý přístup k rozcvičování, což mě docela zarazilo. Ještě jsem se nesetkal s názorem, že streching (rozcvička po česky) je na nic a upřímě tomu moc nevěřím. Vím, že mám problém se zády, na zadek jsem se ještě nezaměřoval. Myslíš, že když budu každé ráno protahovat tělo, že tím spíš nadělám škodu?

Jinak abych lépe popsal svoji situaci, tak váha je 60kg, cvičím 3x týdně Aikido, 1x týdně MMA, jógu každé ráno, k tomu běhám a začínám s Kettlebell. Asijská bojová umění jsou pro mě nejzásadnější (dříve Taekwon-do).

Kettlebell intro mám stažené, ale ještě jsem to celé nepřečetl. Suzukiho strečink se mi líbí dost, myslím že u toho i zůstanu, jen si přidám další protažení na vrchní část těla.

Rozcvička = warm up, stretching = strečink. Rozcvičku neodsuzuju: mobilita, foam rolling, rozcvička vestibulárního systému a propriocepce, to všechno v curriculu mojí školy je ;)

Jóga je víc než dost, nic dalšího bych nepřidával. Jestli začínáš s železnou koulí, nauč se dokonale (ideálně ne z youtube) mrtvý tah/swing, TGU a goblet dřep a máš flexibilitu/mobilitu/stabilitu pořešenou, není třeba přidávat nic dalšího.

Přehnaným a nevhodným strečinkem se rozhodně zranit můžeš, ale je to otázka celistvého pohledu na pohybový aparát a pohyb, takže těžko soudit v Tvém případě takhle přes internety. Já spíš strečink vnímám jako ztrátu času ;)

Madballe,

cvičíš mrtvolu nebo good morning?
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Abbysume,

jestli chceš udělat rozštěp, pak je to jiná a měl jsi to napsat rovnou :) Na to strečovat skutečně potřebuješ, takže zpět k mé původní radě: Pavel Tsatsouline: Relax into Stretch. Je tam návod krok za krokem, včetně tréninkového programu i na pokročilejší polohy (rozštěp, provaz, varianty kozáka atd.)

Další zdroje jsou třeba Jon Engum: Flexible Steel, Steve Friedes nebo Thomas Kurz.

Do rozštěpu se v závislosti na Tvé úrovni dá dostat cca za půl roku. A bude to ten nejpromrhanější půlrok v životě :))) Jen rýpu... ;)
madball

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ŽeleznáKoule: Teď jsem mrtvolu necvičil od vánoc, protože mám jednak díky zkráceným svalům a jednak nadměrně zatěžovaným zadům hodně přetažený vzpřimovače ve zkratce řečeno.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Abbysum

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ZeleznaKoule napsal:
Abbysume,

jestli chceš udělat rozštěp, pak je to jiná a měl jsi to napsat rovnou :) Na to strečovat skutečně potřebuješ, takže zpět k mé původní radě: Pavel Tsatsouline: Relax into Stretch. Je tam návod krok za krokem, včetně tréninkového programu i na pokročilejší polohy (rozštěp, provaz, varianty kozáka atd.)

Další zdroje jsou třeba Jon Engum: Flexible Steel, Steve Friedes nebo Thomas Kurz.

Do rozštěpu se v závislosti na Tvé úrovni dá dostat cca za půl roku. A bude to ten nejpromrhanější půlrok v životě :))) Jen rýpu... ;)

Tak teď jsem se v pojmech strečink a rozcvička a vše mezi tím totálně zamotal Každopádně se chápeme (snad). Ten rozštěp byl příklad, abyste lépe pochopili, nač se táži - ale stále je v plánu, však pouze jako vedlejší efekt.

Proč pvoažuješ strečink za ztrátu času, když většina lidí sedí několik hodin nehybně za počítačem a tím mění jak postavení těla, tak nechávají lenivět svaly a šlachy. Copak někdo, kdo chce být zdráv a aktivní, nemá být roztažený?

Před a po cvičení se taky dělá strečink - sice pokaždý jiný druh - ale očividně to funguje. I stará bojová umění v sobě zahrnují druhy protahování a rozcvičování. No a jak tak postupně zjišťuji, tak staří mistři věděli o tělu minimálně tolik, co my teď - ač máme moderní vědu a anglické názvy...
Cratach

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Diky za zminku o tech goblet squatech. Vubec sem nevedel, o co se jedna, a na t-nationu o tom nasel zajimavej clanek.

http://www.t-nation.com/free_online_article/most.../goblet_squats_101

Sorry za OT.
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Abyssume,

naposledy: neříkám nerozcvičovat, říkám nestrečovat. A už vůbec ne před silovým tréninkem.

A jak jsem psal: sezení je třeba kompenzovat tréninkem pro sílu. Co získám, když budu protahovat unavené a atrofované svaly (třeba na zádech)? A co získám, když je budu posilovat nebo když je budu trénovat pro vytrvalost? Upřímně, výsledky mojich boys mluví za vše - ztráta bolesti zad je zpravidla to první, čeho si všimnou.

Cratachu,

goblet je prostě svatej grál (a ostatně to má i v názvu), mady by geniální Dan John. Neznám lepší nástroj, jak někoho naučit správně dřepovat. Neměl by chybět v žádné rozcvičce ;)
Abbysum

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 9:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ZeleznaKoule, mohl bych se jen zeptat na tvoji definici strečinku? Pokud to chápu správně, tak strečinků je takové množství, že vlatně zahrnují vše, co jsem vždy znal - tedy od klasické rozcvičky (nemyslím zahřátí ve stylu běhání, dřepování apod, ale rychlé pohyby do krajní polohy) až po statické a pomalé protahování těla a výdrž v krajní poloze.
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 10:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ZeleznaKoule napsal:
Abyssume,

naposledy: neříkám nerozcvičovat, říkám nestrečovat. A už vůbec ne před silovým tréninkem.

A jak jsem psal: sezení je třeba kompenzovat tréninkem pro sílu. Co získám, když budu protahovat unavené a atrofované svaly (třeba na zádech)? A co získám, když je budu posilovat nebo když je budu trénovat pro vytrvalost? Upřímně, výsledky mojich boys mluví za vše - ztráta bolesti zad je zpravidla to první, čeho si všimnou.

Cratachu,

goblet je prostě svatej grál (a ostatně to má i v názvu), mady by geniální Dan John. Neznám lepší nástroj, jak někoho naučit správně dřepovat. Neměl by chybět v žádné rozcvičce ;)

Když si neprotáhnu před dřepem hamy a lýtka, tak ten dřep stojí totálně za ho... Teorie je jedna věc, praxe druhá. Navíc na dřepu s širším postojem a vytočenými špičkami ven jsem si udělal takovej nehezkej spazmus v prde*i, a když se podívám na zmíněný goblet squat, tak mě už jenom od pohledu to místo začíná bolet. Mimochodem, jak bys tedy řešil zkrácený biceps? Dle Tvé teorie je to jen důsledek slabého tricepsu.

Naposledy upravil eSko dne so duben 13, 2013 10:08 pm, celkově upraveno 2 krát
Cratach

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 10:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zas k tomu strecinku jeste: mel jsem asi rok a pul problem s vnejsi slachou u bicepsu na pravy ruce. Bicaky samostatne necvicim, ale kdyz sem treba vzdycky jel castejs shyby podhmatem, tak se obcas dost neprijemne ozyvala - ne pri treninku, ale mimo trenink, treba kdyz jsem se o neco oprel a pomahalo vzdycky akorat na par tydnu zvolnit (ne ze by se clovek predtim stacil nejak "rozjet").

Pak jsem si jednou pred zrcadlem vsimnul, ze pravou ruku narozdil od levy nepropnu do 180 stupnu, ze sou ty upony na bicaku zkraceny - takze jsem zaradil vic klasickyho strecinku na ruce (na obe, na tu pravou teda dukladnejs) a za 2 tejdny bylo po problemu.

edit: ale potom, na co narazel eSko, sem si uvedomil ze ano, na pravacce mam silnejsi bicak a slabsi tricak a na levacce to mam naopak :)

Naposledy upravil Cratach dne so duben 13, 2013 10:16 pm, celkově upraveno 1 krát
ZeleznaKoule

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 10:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Už jsem to psal Madballovi do PM. Zkrátit fyzicky sval je prakticky nemožné. Jasně, můžeš dostat ten pocit zkráceného svalu, třeba díky zranění (nebo přetížení, přetrénování, nebo trénování v nedostatečném rozsahu pohybu), které zvýší citlivost na napětí, zvýší tenzi ve svalu (= zatuhlý sval) a tak dále... Že může některá z forem strečinku pomoci? Zřejmě může. Že existují efektivnější způsoby. Ano.

Pokud zůstaneme u příkladu GS: perfektní protažení pánevního dna (třeba po sérii těžkých mrtvol nebo swingů), protažení hamstringů v kontextu fundamentálního pohybového vzorce (dřep), posílení zadku (díky vysokému ROM). A mohl bych pokračovat. Rozhodně si udělám radši pět GS, než 2 minuty čekat v překážkovém sedu na protažení hamstringů.
Cratach

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 10:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Vidim to tak, ze ty GS zaradim do treninku :) vzdycky sem byl od prirody strasny drevo co se flexibility tyce, zvlast hamstringu, tak sem zvedav, co to treba za mesic udela...
eSko
Naivka

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 10:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ZeleznaKoule napsal:
Už jsem to psal Madballovi do PM. Zkrátit fyzicky sval je prakticky nemožné. Jasně, můžeš dostat ten pocit zkráceného svalu, třeba díky zranění (nebo přetížení, přetrénování, nebo trénování v nedostatečném rozsahu pohybu), které zvýší citlivost na napětí, zvýší tenzi ve svalu (= zatuhlý sval) a tak dále... Že může některá z forem strečinku pomoci? Zřejmě může. Že existují efektivnější způsoby. Ano.

Pokud zůstaneme u příkladu GS: perfektní protažení pánevního dna (třeba po sérii těžkých mrtvol nebo swingů), protažení hamstringů v kontextu fundamentálního pohybového vzorce (dřep), posílení zadku (díky vysokému ROM). A mohl bych pokračovat. Rozhodně si udělám radši pět GS, než 2 minuty čekat v překážkovém sedu na protažení hamstringů.

Existují efektivnější způsoby než protahování bicepsů? Poděl se. Tohle je chození okolo horké kaše. Mimochodem proč by měl člověk vítat jako pozitivum protažení pánevního dna? Mám pocit, že to je právě ta nejvíc opomíjená oblast, která je naopak u většiny populace šíleně slabá, tak proč bych měl být rád, že tuto oblast u nějakého cviku protahuji?
Turakam

PříspěvekZaslal: so duben 13, 2013 11:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

heh tak ten goblet squat (síce bez ketlebela) robievam v rámci rozcvičky vždy pred drepmi, premkami výrazmi, mŕtvolami a pod., netušil som, že sa to tak volá, a áno, je to výborná záležitosť, nemám problém robiť čelné/zadné drepy atg s komplet plochou chodidiel na zemi pred predklánania/zaklánania a pod.
Abbysum

PříspěvekZaslal: ne duben 14, 2013 6:39 am    Předmět: Odpovědět s citátem

ZeleznaKoule napsal:

Takže ty vlastně protahjueš tělo už samotným cvičením s Železnou koulí :) Ty KB se mi začínají líbít čím dál víc. Jak vypadá celý trénink s KB? Zahřátí (chvilka běhu, pár dřepů, kliků) a hnedka cvičíš? A po cvičení konec, nebo se protáhneš?

Jinak jak píšeš, že není zkrácených svalů, ale pouze dojde k větší citlivosti na napětí - tak přeci o to u strečinku jde, že necháváš svaly zvyknout si na větší a větší napětí a tím je postupně "roztáhneš". Ale pokud jsou ty jiné způsoby efektivnější, tak ok.

Ostatním díky za rady, materiálu mám teď opravdu dost a chvilku bude trvat, než se tím prokoušu. Rozhodně jsem se tu dozvěděl mnohem víc, než jsem čekal

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Každodenní strečink pro pružnost Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: