Hovězí

Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Hovězí  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Hovězí
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jachym

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 5:42 pm    Předmět: Hovězí Odpovědět s citátem

Jak už jsem tady i v jiných vláknech psal, bohužel musim dost řešit cenu jídla a teď mám další dotaz v tomto směru. Nedávno jsem někde v časopise narazil na celkem pěkný obrázek toho, z které části zvířete se vlastně děljí různá masa apod.
Obecně předpokládám, že většina z vás co sem píše že měli hovězí, má nejčastěji na mysli asi zadní, možná přední a možná i svíčkovou, ale to zadní bych viděl za takový nejčastější. Cenově samozřejmě to není to nejdražší, ale ani nejhorší. A teď k dotazu.... já osobně mám paradoxně nejradši kližku. A navíc je právě pro mě ideální fakt, že to patří k těm levnějším kusům masa, který se dává hlavně třeba do guláše. Proto jsem to vždy bral tak, že je to sice levnější, ale asi to nebude nic moc kvalitou, ale lepší než nic. Zaujalo mě ale, že jsem si teď našel nutriční hodnoty a zjistil celkem zajímavý fakt. Když si totiž jednotlivé kusy hovězího porovnám, nutričně mi nakonec ta kližka vychází pomalu nejlíp, je mi jasné, že ty údaje u masa jsou průměry, ale to nevadí, protože právě v průměru tohle teoreticky člověk sní. V podstatě to vychází tak, že má kližka cca stejně bílkovin jako zadní, přední, roštěnka, svíčková atd. ale má podstatně míň tuku a tím pádem i energie. To mě velmi překvapilo a proto si teď řikám jestli je to, že většina lidí preferuje třeba to zadní nebo jiný druh, který je navíc proto i dražší, jen čistě kvůli tomu jak to vypadá a jak to chutná, nebo jestli je to maso v něčem nějakým způsobem kvalitnější, jestli třeba je tam to zastoupení bílkovin lepší apod. Pokud by to totiž bylo jen o chuti, mám tu "výhodu", že mi chutná víc to "levnější" a přitom možná i kvalitnější.

EDIT: tady ještě z čeho jsem mj. vycházel
http://kulturistika.ronnie.cz/c-13374-hovezi-maso-iii-vyhody-a-nevyhody-jeho-konzumace.html

Naposledy upravil jachym dne st květen 01, 2013 5:49 pm, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Seva98

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 5:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak kvalitnejsi? Kvalitu urcuje stari masa, manipulace s nim po bourani, to cim krava byla krmena a plemeno, pripadne jeste lokalita, mozna i styl zabiti apod. A maso je stejne kvalitni at uz se jedna o jazyk nebo svickovou.

Jinak vetsina lidi da prednost zadnimu pred klizkou, protoze je mene tucne.

https://www.zonetraininglog.com
jachym

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 5:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, to je právě to, ono pravděpodobně pokud si najdeš ty hodnoty, na většině zdrojů vyjde, že kližka vychází pomalu jako nejmíň tučná a to je to co jsem měl na mysli tim "kvalitnější", prostě nutričně vychází co se B týče stejně, ale má míň T, takže by se jevila jako lepší, proč pak stojí o 1/3 míň bylo to co mě zajímá, jestli jde čistě o to, že se z toho neudělá tak dobrý steak a většině lidí tolik nechutná, nebo jestli je tam ještě něco co mi uniká.
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 5:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Seva98 napsal:
Jak kvalitnejsi? Kvalitu urcuje stari masa, manipulace s nim po bourani, to cim krava byla krmena a plemeno, pripadne jeste lokalita, mozna i styl zabiti apod. A maso je stejne kvalitni at uz se jedna o jazyk nebo svickovou.

Jinak vetsina lidi da prednost zadnimu pred klizkou, protoze je mene tucne.

Přesně tak , není kráva jako kráva .
jen bych dodal že v poslední době se tady dost hověziny dováží a ta kvalita masa je
uplně někde jinde než to co většinou koupíte v suprači ,
ale bohužel si člověk musí připlatit.
Ale když se budeš snažit a pujdeš přímo ke zdroji tak uvidíš že to zas tak drahý není .
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jachym napsal:
No, to je právě to, ono pravděpodobně pokud si najdeš ty hodnoty, na většině zdrojů vyjde, že kližka vychází pomalu jako nejmíň tučná a to je to co jsem měl na mysli tim "kvalitnější", prostě nutričně vychází co se B týče stejně, ale má míň T, takže by se jevila jako lepší, proč pak stojí o 1/3 míň bylo to co mě zajímá, jestli jde čistě o to, že se z toho neudělá tak dobrý steak a většině lidí tolik nechutná, nebo jestli je tam ještě něco co mi uniká.

ono to je složitější, protože jak jsem psal neni kráva jako kráva , tkzv, některa ma vice tuku
celkově a některa mín, tím padem se to oběví i na mase , postnu ti odkaz kde se sám
mužeš podívat jak tam jsou hodnoty + - a děla to dost výkyv
http://www.lucy.cz/energeticke-tabulky/maso/
proč je levnější protože je více využitelnější , je to delší maso , udělaš z něho cokoliv ,
a ceny nastavili hospody/restaurace atd, kdysi, z masa je větší vytěžnost peněz.
jinak přední stojí cca kolem 100-120 kč , zadní 140-160 kč , roštěnec spodní/vrchni 170-190.
atd ...
blazen

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:29 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mates-daoc napsal:
proč je levnější protože je více využitelnější , je to delší maso , udělaš z něho cokoliv

můžeš prosím tuhle větu trochu rozvést?
Pr!nc

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Na druhou stranu, není ta kližka více "želatinová" než třeba zadní nebo svíčková?
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

blazen napsal:
Mates-daoc napsal:
proč je levnější protože je více využitelnější , je to delší maso , udělaš z něho cokoliv

můžeš prosím tuhle větu trochu rozvést?

přední maso je více využitelnější v kuchyni ( na všechno ) a hlavně je to dlouhe maso ,
oproti kýtě atd,
příklad :asi by ti moc nechutnal gulaš z kyty nebo z roštěnky . nebo pro firmy na spracovaní
do konzerv atd
a jak jsem psal ceny jsou už určeny dávno , to si určili hospody,varny,restaurace a firmy
protože to maso více využijí jak zadní proto je levnější ( toto není z mojí hlavy ale zvedl
jsem tel, a volal přímo zdroji řeznící atd ) je tam větší výtěžnost peněz oproti kytě ,
možná to píšu blbě a nesrozumitelně , tak si udělam domácí ukol, zítra jdu k řezníkovi
vemu si blok a vše si od něho nechám nadiktovat a popsat a pak ti to tady postnu . )
pokud máš zajem,
PS : ale pořad se bavíme o kravách !! ne o býcích a podobně tam to je uplně jinak,
blazen

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

dobrý Matesi díky, už chápu jak jsi to myslel
micus6
Poník

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ty vole seva, esi prase zastrelim nebo obesim kvalitu masa neovlivni
blazen

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

micus6 napsal:

možná bude nějaký rozdíl v tom, jestli dobře vykrmený prase (proč do topicu o hovězím taháš prase?) zastřelím a zemře hned, jestli bude půl roku hladovět a žrát odpadky aby přežilo (a pak ho zabít) nebo jestli na něco zdechne a já ho pak naporcuju (viz nedávná polská kauza)
Mates-daoc

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

blazen napsal:
dobrý Matesi díky, už chápu jak jsi to myslel

jsem rád že jsem trošku pomohl ,
v poho , ja tedka jedu na namibii hovězí a mužu ti říct že lepší/libovější a chutnější maso
jsem nemněl, je drahší ale vyplatí se ,
micus6
Poník

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

blazen napsal:
micus6 napsal:

možná bude nějaký rozdíl v tom, jestli dobře vykrmený prase (proč do topicu o hovězím taháš prase?) zastřelím a zemře hned, jestli bude půl roku hladovět a žrát odpadky aby přežilo (a pak ho zabít) nebo jestli na něco zdechne a já ho pak naporcuju (viz nedávná polská kauza)

je to impoyantni a inteligentni zvire tak sem ho chtel zviditelnit
rozdil je zabite a tyrane zvire
blazen

PříspěvekZaslal: st květen 01, 2013 6:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

micus6 napsal:
je to impoyantni a inteligentni zvire tak sem ho chtel zviditelnit
rozdil je zabite a tyrane zvire

pro některý řezníky-idioty to rozdíl není
micus6
Poník