|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Martinibaby

|
Zaslal: út květen 21, 2013 5:26 pm Předmět: Pár nejasností ohledně sacharidových vln |
|
|
Zdravím,
nejdřív něco málo o mně pro lepší představu - 21 let, 168 cm, 74 kg, posledních asi 6 měsíců se pokouším zdravěji stravovat a pravidelně sportovat, za tu dobu jsem dala dolů asi 12 kilo, ale chtěla bych shodit minimálně dalších 10 kg.
Jelikož se mi poslední dobou váha tvrdohlavě drží na stejném bodě, rozhodla jsem se vyzkoušet sacharidové vlny, mám k nim tedy pár dotazů na vás zkušenější :)
(Moje vlna: 40 g, 80 g, 120 g, 160 g, 200 g, 250 g, 300 g)
Tak nějak za pochodu si tvořím jídelníček, aby nebyl tak jednotvárný (samozřejmě se držím zásad, které jsem si načetla a stanovených gramů sacharidů, bílkovin a tuků pro ten který den). Primárně jsem se tedy chtěla zeptat na zeleninu - v článku jsem se tu dočetla, že je možné ji konzumovat "každý den v rozumném množství", což je pro mě poněkud kryptický údaj, jelikož jsem zvyklá jíst zeleniny hodně. Většina zeleniny obsahuje taky dost sacharidů, a já našla hodně vzorových jídelníčků, kde se denní hodnota sacharidů započítává z rýže a tvarohů a tak, ale už ne ze zeleniny, která bývá jako příloha? Tak nevím, jestli to až moc řeším, nebo se někde stala nějaká chyba. :D Jak to máte s konzumací zeleniny?
Taky jsem se chtěla zeptat, zda nějak zásadně vadí, když jako hlavní zdroj sacharidů nemám vařenou rýži (ze které se mi bohužel dělá poslední dobou špatně, jen se na ni podívám) ale třeba knäckebroty a rýžový pufovaný chlebíčky, popřípadě právě tu výše zmiňovanou zeleninu?
A jak je to třeba s konzumací alternativních bílkovin? (Nejsem úplně zvyklá do sebe denně vrchem spodem cpát maso.) Vadí nějak zásadně, když kuře a rybu občas vystřídám za nějaký sója/tofu věci (opět když si pohlídám tuky)?
A poslední dotaz v rámci nejednotvárnosti jídelníčku - hlavně v sacharidově štědřejších dnech - je možné stravu doplnit různorodějšími potravinami a nejen neustále navyšovat pomyslné kopečky rýže k masu? Samozřejmě vím, že bych se měla stranit jednoduchých cukrů a přesné hodnoty sacharidů i všeho ostatního bych si propočítala.
Mockrát děkuju za všechny rady, připomínky, tipy a vysvětlivky! :) Přece jen ještě nejsem vševědoucí, ale pracuju na tom. :)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Robot2037

|
Zaslal: st květen 22, 2013 10:10 am Předmět: |
|
|
Ahoj zkusim odpovedet snad na vsechny dotazy.
| citace: | | Moje vlna: 40 g, 80 g, 120 g, 160 g, 200 g, 250 g, 300 g |
V posledni dobe se od 7-mi dennich vln upousti a delaji se spise 4 denni vlny.
300g sacharidu je podle mne na holku docela hodne, alespon ja bych pri tomto mnozstvi uz asi pribiral. Ale to si musis nejak stanovit sama, podle toho jak jsi na tom. Pokud ti treba po tydnu neklesne vaha, uberes sacharidy z tech vysokych hodnot.
ja bych to treba zkusil 40-100-160-240 nebo tak neco.
| citace: | | Primárně jsem se tedy chtěla zeptat na zeleninu |
Ja treba zeleninu nepocitam. Zelenina obsahuje hodne vlakniny, ktera brani vstrebavani jednoduchych sacharidu. Ale taky ty zeleniny nesnim kila denne, ja pridam k jidlu treba salatovou okurku, rajcata, redkvicky a tak.
| citace: | | Taky jsem se chtěla zeptat, zda nějak zásadně vadí, když jako hlavní zdroj sacharidů nemám vařenou rýži (ze které se mi bohužel dělá poslední dobou špatně, jen se na ni podívám) ale třeba knäckebroty a rýžový pufovaný chlebíčky, popřípadě právě tu výše zmiňovanou zeleninu? |
Muzes si dat i testoviny. Knackebrot jim hodne taky, zitny od racia, to neni urcite problem. A treba i ovesne vlocky, ty jim k snidani porad bez problemu.
| citace: | | A jak je to třeba s konzumací alternativních bílkovin? (Nejsem úplně zvyklá do sebe denně vrchem spodem cpát maso.) Vadí nějak zásadně, když kuře a rybu občas vystřídám za nějaký sója/tofu věci (opět když si pohlídám tuky)? |
S tou sojou je to ruzne, porad se vedou spory :) Soja jako jedina rostlina obsahuje plnohodnotne bilkoviny, ale porad to neni tak kvalitni jako maso. Ja si myslim ze cas od casu si muzes sojove maso klidne dat bez problemu, taky si nekdy dam.
| citace: | | A poslední dotaz v rámci nejednotvárnosti jídelníčku - hlavně v sacharidově štědřejších dnech - je možné stravu doplnit různorodějšími potravinami a nejen neustále navyšovat pomyslné kopečky rýže k masu? Samozřejmě vím, že bych se měla stranit jednoduchých cukrů a přesné hodnoty sacharidů i všeho ostatního bych si propočítala. |
Urcite, jist jenom ryzi je fakt extrem. Jak jsem psal, dej si testoviny, knackebrot, vlocky, celozrnny chleba a ja nevim co jeste :)
Pokud jis jen ryzi, nedivim se ti ze je ti z ni uz spatne.
Cvicis nejak? To jsi nepsala. Je to docela dulezita vec, vzdycky je lepsi misto snizovani prijmu energie z jidla, zvysit vydej energie.
|
|
| nahoru |
|
 |
Martinibaby

|
Zaslal: st květen 22, 2013 10:50 am Předmět: |
|
|
Ahoj a díky moc za rady!
Zrovna jsem začala a protože jsem se bála, že budu trpět hlady, tak jsem si tu vlnu nastavila takhle =D Za ten poslední půlrok jsem si docela nakopla metabolismus, takže jsem zvyklá jíst ne hodně, ale prostě tak, abych nehladověla a jak říkám, průběžně jsem hubla, ale teď už asi měsíc žádná změna, ani nehubnu, ani nepřibírám. Každopádně teda zkusím dojet ten týden a pak si najedu na "kratší vlnu" :)
Já jsem zeleniny schopná sníst fakt hodně, ale většinou to mám tak nějak 100 g masa + 300 g zeleniny (podle chuti syrové nebo třeba podušené) k hlavnímu jídlu a ke svačinám taky nějaký rajče, okurka, paprika... No každopádně jsem tím chtěla říct, že si právě dám radši maso s hromadou zeleniny než maso a kopeček rýže no.
S těma přílohama to mám trochu složitý, nejedou mi poslední dobou moc ani těstoviny. Rýže se u nás doma všeobecně vaří hodně a v určitou dobu mi prostě začala lézkt krkem i ušima, a na těstoviny musím mít vyloženě chuť, abych je snědla, jinak ve mě vyvolávají podobné pocity jako ta rýže =D Ale jestli teda není problém se střídáním, tak to je bezva a nějak si poradím.
Snažím se cvičit tak hodinu denně 6 krát týdně, ale nejsem v tom zas nějak striktní, někdy mám náladu cvičit i dvakrát tolik, jindy si zas pár dní vynechám ale snaha je asi takováhle:
Po - jóga (1,5 hodiny)
Út - Insanity (některý z cardioworkoutů, 40 - 60 minut)
St - jóga (1,5 hodiny)
Čt - Insanity (některý z cardioworkoutů, 40 - 60 minut)
Pá - Insanity (recovery workout 40 - 60 minut)
So - Insanity (některý z cardioworkoutů, 40 - 60 minut)
Ne - leháro
Jinak podle nálady a stavu přidávám/střídám občas za nějaký silový cvičení (to většinou jedu podle Jillian Michaels věci z Body Revolution)
Takže tak :) Ještě jednou moc díky!
|
|
| nahoru |
|
 |
ntz
|
Zaslal: st květen 22, 2013 11:20 am Předmět: |
|
|
mas to pekny .. dobre srovnany ..
jogu bych do kardia asi moc nepocital .. za me tomu neni skoro co vytknout .. ted jen vydrzet neb vysledek se urcite dostavi ..
neznam Tve sportovni cile a pokud bych si mohl dovolit neco navrhnout, tak je to behani .. zkusil bych ho zaradit v objemu 2x30min tydne ostre (tzn 1km ~ 4:25) a 2x45-60 AND/OR 1x90-120 min lehce (km ~ 5min+) ..
neohledaval jsem presne nejake specifikace Tveho "kardio workoutu" .. navrhl bych tohle (HI == high intensity, LI == low intensity):
po - joga
ut - HI workout (max 30min), Li beh ~45min
st - joga
ct - Hi beh 30min, ?workout dle chuti (klidne dalsi kardio)
pa - rest day (muze bejt Li beh nebo joga - ackoliv u te nevim co dela, sam jsem necvicil)
so - Hi workout, beh dle chuti
ne - Hi beh, workout dle chuti
^^ ty dny si tam posun dle liboxti
natahne ti to trochu trening v tech ne-jomgovejch dnech, ale bude to vzdy cca 1:15 .. nicmene to co pisu uz je pomerne dost seriozni sportovani .. Tvuj sportovni plan mi pripada dobry sam o sobe, jak rikam jen vydrzet .. to, co ti navrhuju ja, uz je takova akcelerace na pomezi schopnosti a moznosti normalniho cloveka (co neni profi sportovec)
|
|
| nahoru |
|
 |
Martinibaby

|
Zaslal: st květen 22, 2013 3:06 pm Předmět: |
|
|
| ntz napsal: | mas to pekny .. dobre srovnany ..
jogu bych do kardia asi moc nepocital .. za me tomu neni skoro co vytknout .. ted jen vydrzet neb vysledek se urcite dostavi ..
neznam Tve sportovni cile a pokud bych si mohl dovolit neco navrhnout, tak je to behani .. zkusil bych ho zaradit v objemu 2x30min tydne ostre (tzn 1km ~ 4:25) a 2x45-60 AND/OR 1x90-120 min lehce (km ~ 5min+) ..
neohledaval jsem presne nejake specifikace Tveho "kardio workoutu" .. navrhl bych tohle (HI == high intensity, LI == low intensity):
po - joga
ut - HI workout (max 30min), Li beh ~45min
st - joga
ct - Hi beh 30min, ?workout dle chuti (klidne dalsi kardio)
pa - rest day (muze bejt Li beh nebo joga - ackoliv u te nevim co dela, sam jsem necvicil)
so - Hi workout, beh dle chuti
ne - Hi beh, workout dle chuti
^^ ty dny si tam posun dle liboxti
natahne ti to trochu trening v tech ne-jomgovejch dnech, ale bude to vzdy cca 1:15 .. nicmene to co pisu uz je pomerne dost seriozni sportovani .. Tvuj sportovni plan mi pripada dobry sam o sobe, jak rikam jen vydrzet .. to, co ti navrhuju ja, uz je takova akcelerace na pomezi schopnosti a moznosti normalniho cloveka (co neni profi sportovec) |
Díky moc, ntz :)
Moje sportovní cíle jsou zhruba tyhle - nebýt taková lemra, mít nějakou stabilní kondičku, vymakat si postavu, se kterou budu spokojená, abych si už nemusela mezi všema připadat jak velrybí mládě =D Určitě nechci být kulturistka nebo profesionální sportovkyně, chci se prostě cítit dobře a líbit se sama sobě (potažmo okolí, ale to pro mě není tak zásadní) :)
Na běhání, abych pravdu řekla, zatím pořád sbírám odvahu. Každej den tak maximálně dobíhám šalinu a když jsem zkoušela "jít běhat" myslela jsem si po 15 minutách, že umřu, tepovka úplně na max, a to jsem střídavě s chůzí "uběhla" nějaký 2 kilometry =D Takže to je pro mě zatím tak nějak aspirační, ale chtěla bych se k tomu časem dostat :)
Jinak ty Insanity workouty jsou vpodstatě intervalovej trénink, a jóga je spíš taková ta posilovací/protahovací/balanční/fitness jóga než jen nějaký relaxační lehárko, takže tam si taky celkem dám do těla a na druhej den objevuju svaly, který jsem předtím nevěděla, že mám=D
Jo a teď přes léto mi tam někam určitě přibudou brusle, ty miluju!
Fakt moc díky za tipy :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Reichenberk

|
Zaslal: st květen 22, 2013 3:18 pm Předmět: |
|
|
Insanity workouty nejsou vpodstatě intervalové tréninky - intervalový trénink je něco jiného. A že by insanity byla dobrá cesta k hubnutí lze těžko předpokládat, už ze samotného principu toho cvičení.
|
|
| nahoru |
|
 |
Martinibaby

|
Zaslal: st květen 22, 2013 3:45 pm Předmět: |
|
|
| Reichenberk napsal: | | Insanity workouty nejsou vpodstatě intervalové tréninky - intervalový trénink je něco jiného. A že by insanity byla dobrá cesta k hubnutí lze těžko předpokládat, už ze samotného principu toho cvičení. |
A co to tedy je, jestli se můžu zeptat? Protože cokoliv jsem se o tom dočetla to popisuje jako "max interval training" a i Shaun (ten trenér) o tom během těch workoutů mluví.
Ráda se nechám poučit, jak říkám, expert ani zdaleka nejsem, i když jsem si toho načetla hromadu :) Taky mám Insanity už odcvičený a tou dobou jsem hubnula.. Tak nevím..?
|
|
| nahoru |
|
 |
ntz
|
Zaslal: čt květen 23, 2013 9:29 am Předmět: |
|
|
| Martinibaby napsal: |
Na běhání, abych pravdu řekla, zatím pořád sbírám odvahu. Každej den tak maximálně dobíhám šalinu a když jsem zkoušela "jít běhat" myslela jsem si po 15 minutách, že umřu, tepovka úplně na max, a to jsem střídavě s chůzí "uběhla" nějaký 2 kilometry =D Takže to je pro mě zatím tak nějak aspirační, ale chtěla bych se k tomu časem dostat :)
|
no fuj :D .. tak to zacni behat a nebo alespon seriozne slapat ty brusle .. pokud chces fyzicku a nejsi schopna v kuse bezet lehkym tempem 45 minut nebo 30 minut strednim tempem, tak to je Tvoje slabe misto ..
ono to behani neni tak strasne .. bylo by dobre, kdyby Te vzal nekdo kdo beha ssebou a udelal Ti nejakou rychlou nalejvarnu .. samozrejme, ze vsechno s cim "zacinas" se zkraje tvari horsi nez je ve skutecnosti. takze se nenech odradit ..
|
|
| nahoru |
|
 |
Martinibaby

|
Zaslal: čt květen 23, 2013 10:07 am Předmět: |
|
|
| ntz napsal: |
no fuj :D .. tak to zacni behat a nebo alespon seriozne slapat ty brusle .. pokud chces fyzicku a nejsi schopna v kuse bezet lehkym tempem 45 minut nebo 30 minut strednim tempem, tak to je Tvoje slabe misto ..
ono to behani neni tak strasne .. bylo by dobre, kdyby Te vzal nekdo kdo beha ssebou a udelal Ti nejakou rychlou nalejvarnu .. samozrejme, ze vsechno s cim "zacinas" se zkraje tvari horsi nez je ve skutecnosti. takze se nenech odradit .. |
Já nevím čím to je, protože třeba na páse v posilovně jsem neměla problém uběhnout v kuse i 5 km a ještě bych mohla, nebo v těch Insanity workoutech se zas furt běhá, poskakuje a různě šaškuje na místě vpodstatě hodinu v kuse a to vydržím, ale jakmile běžím "v pohybu", tak mám po chvíli pocit, že vyplivnu plíce i se srdcem... Možná je to jen nějakej psychickej blok, pokusím se to nějak odstranit, už jsem si dokonce stáhla nějakej běžeckej hudební podkres abych se namotivovala :)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
 |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|