Jakou knihu byste doporucili pro nejaké zaklady o paleo? (anglictina neni problem)
Nebo mi mozna odpovite zde. Co jsem tak pochytil, tak se jedi vetsinou 3 (nekdy to ani ne) proteinova jidla denne (tim myslim maso+zelenina+tuky) (snidane, obed, vecere) a mezitim obcas nejaka svacinka.
Dodorzujete to nejak podobne nebo jste si to upravili dle sveho a treba mate vice tech jidel?
diky
Primal Body, Primal Mind
Perfect Health Diet
Primal Blueprint
Paleo Solution
_________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Mám dotaz.
Počítá se při paleo příjem/výdej?
Někdo tvrdí ano, někdo tvrdí ne.
Snažím se asi čtvrtý týden primal a připadá mi že jsem přibrala. Ovšem nejde mi o váhu. Tu neřeším, ale škrtí mě sukně
Cvičím, asi obden ZWOW.
Je toto přibírání přechodný jev nebo dělám něco špatně.
Díky
Světluško, nic by se počítat nemělo, i když já osobně si to počítám :-)
Spíš se ale zajímej o to, co jíš...jaké mléčné produkty, jestli to nepřeháníš s ořechama, jestli jíš dost zeleniny, jestli nejíš mnoho ovoce a podobně
Jinak u ženských přibírání souvisí i s periodou, možná jsi jen nafouklá nebo zadržuješ vodu...
Tento týden si dám víc záležet a asi si budu aspoň orientačně zapisovat co jím. Ovoci moc nedám, to nemám ani každý den. Ořechy jsou moje dominová potravina. Ty se snažím nejíst, protože jak začnu...
Vzhledem k tomu že jedu primal teprve 4. týden tak nemám vyzkoušené co se děje kolem periody ve spojení s primalem.
Ale ještě se uklidňuju tím, že jsem se poslední týden začala opět hrát se železem a proto to snad dočasné zvětšení objemu.
jestli se počítá paleo příjem? To jako že když si místo těstovin dám přílohu zeleninu, tak se kalorie ze zbytku jídla nepočítaji?.... tohle asi nemá cenu komentovat
jestli se počítá paleo příjem? To jako že když si místo těstovin dám přílohu zeleninu, tak se kalorie ze zbytku jídla nepočítaji?.... tohle asi nemá cenu komentovat
Tak to nekomentuj.
Jde o to, že když jíš opravdové potraviny, tak nic počítat nemusíš a prostě jíš na co máš chuť a jíš toho kolik chceš. Tyhle signály (chuť na určitý druhy potravin, pocit sytosti...), který nám tělo dává, tu nejsou jen tak pro nic za nic a je třeba se podle nich řídit. Ne podle čísla, který mi vyšlo v nějaký kalkulačce.
Právě nevím jestli to nedělám špatně, ale jdu si svou cestou. V mém podání je primal kombinací RAW stravy. Snažím se kupovat jen syrové věci, maso a zeleninu, a ty si upravuju až před podáváním. Z koření používám jen sůl, papriku, pepř a občas kari. Z mléčných výrobků smetanu (33%), smetanový jogurt a zrající tučné sýry. Ale to si dám sotvakousek denně, jako ne všechny tři každý den. I když minulý týden jsem měla parkrát kupované grilované kuře.
Tak to nekomentuj.
Jde o to, že když jíš opravdové potraviny, tak nic počítat nemusíš a prostě jíš na co máš chuť a jíš toho kolik chceš. Tyhle signály (chuť na určitý druhy potravin, pocit sytosti...), který nám tělo dává, tu nejsou jen tak pro nic za nic a je třeba se podle nich řídit. Ne podle čísla, který mi vyšlo v nějaký kalkulačce.
V tomhle s Tebou nemůžu souhlasit. Pocit chuti na některé potraviny se dá velmi snadno naučit. Hodně lidí se jím řídí, jenže to dotáhnou s tím stylem "mám na tohle chuť, tělo to asi potřebuje" tak daleko, že nakonec musí beztak začít počítat.
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
Poměrně zajímavá přednáška o tom, že Paleo dieta, tak jak je nám mnohdy předkládána, není mnohdy založena na skutečných faktech.
Tím samozřejmě nechci říct, že ten systém nefunguje a lidé na něm nemají výsledky, ale minimálně to ve mě vzbuzuje pocit, že s těmi tvrzeními, jak se můj trávicí systém neměl šanci přizpůsobit a trávím něco, na co jsem nebyl stavěný apod., to nebude až zas tak horké.
Jsem zvědavý, co na to říkáte (ať už příznivci nebo odpůrci palea).
Všechny tyto systémy mají obrovskou slabinu, protože člověk se vyvíjí s okolnostmi, které sam vytváří a vy se najednou chcete chovat ve stravě jako neandrtálci?Stačí, že se tak většina lidí chová navenek, ale v jídle to nebude fungovat jak si představujete.Neandrtálská krev byla skupina nula, a proto by snad jedině nula, ovšem geneticky nezmutovaná, mohla fungovat na základních principech.Potraviny se mnohdy degradují při překročení jisté teploty, člověk potřebuje vitamíny a vlákninu atd...to je fakt, ale vy jinak vše ostatní žijete jinak a proto je to jen hraní si na něco, čím nejste a nebudete.Oni lovili aby se najedli a než jídlo dostali trvalo dlouho.Vy si ho koupíte bez práce a námahy.Jen další móda, kterou po čase někdo shodí a zesměšní, potom přijde jiná stoprocentní pravda.Co jiného by vědci za peníze daňových poplatníků asi dělali.A jíst na co máš chuť a kdy chceš?Ty ses asi pomátl příteli.To bys musel mít limit o kterém píšu.Až si ulovíš, tak se najíš, ale to bys umřel hlady, protože se neumíš sám ani vyznat na nádraží.To jsou kecičky rozmazlených lidí hledajících za každou cenu svoji důležitost.
"diversity is the key" - to je myslím to hlavní co by mělo každému uvědomělému člověku dojít...
Taky jsem zkoušel paleo...ale nejsem pokrytec abych se vezl na módní vlně. A protože se my líbí crossfit ještě neznamená, že i paleo dieta je pro mě to pravé. To jsem ostatně zjistil velice brzy potom co jsem paleo vyzkoušel a jednoduše sem usoudil, že ne takhle ne...
Fajn je i ta pasáž o dnešních potravinách což ale neni žádnej šokující fakt.
Ono pro každou teorii se najdou důkazy, které jí potvrzují stejně jako vyvracejí takže je potřeba se zamyslet než se začít slepě řídit nečím co sem viděl na internetu atd. Od toho nakonec má taky každej vlastní hlavu na krku...
Pete_GSG: Pekne video, treba to, ze puvodne vlastne "neexistovala" brokolice, mrkev apod., ze to je vlastne jen vysledkem postupneho pestovani jsem nevedel.
Jinak ono je docela logicke, ze by mel clovek jist regionalni potraviny, ze pro Cecha bude lepsi kralik, jehne, zverina, nez losos, klokan nebo krokodyl. Ale zjisti v dnesni dobe jake mas predky, kdyz za poslednich par tisic let se vsechny mozne rasy promichaly dohromady, nekdo muze mit predky v africe, nekdo v asii a nekdo bude cisty stredoevropan. Jinak vlastne na Paleu nic nezavrhla a podporuje velice podobnou myslenku, tj. zavrhnout zpracovane potraviny a nesmerovat stravu na obili, soju a kukurici, ale snazit se radeji jist sezonni neupravovane potraviny.
Hezke video - "liked", pridano do "favorites" a bude sireno dal :) Dekuji.
Jak je stara ta snad vseobecne znama "potravinova pyramida", kterou siri lekari uz X desitek let? To je prakticky to co rika ta pani. Lide maji, z nejakeho mi neznameho duvodu, tendenci prebihat z extremu do extremu. Nejprve, s prominutim, zerou jako prasata a pak se fanaticky chyti nejake diety a tu pak stejne fanaticky brani. Ale kazdemu co jeho jest :) Samozrejme nerikam, ze nejaci urputni crossfitaci a jini sportovci na paleu nemuzou mit vysledky. Jen se obavam, ze tito lide by meli uplne stejne vysledky i s jinym stavovacim programem.
Ja se k paleu nikdy nedokopal proste z toho duvodu, ze me nikdy zadny z autoru a obhajcu nepresvedcil o tom, ze mi ta "standartni zdrava vyvazena strava" (samozrejme upravena pro potreby sportujiciho jedince) nejak skodi nebo ze by mi paleo prineslo o tolik lepsi sportovni vysledky, aby mi to stalo za ten cas, nervy a penize.
Btw, ta pani ma hezke nohy a jeji prezentace ma uroven :)
Všechny tyto systémy mají obrovskou slabinu, protože člověk se vyvíjí s okolnostmi, které sam vytváří a vy se najednou chcete chovat ve stravě jako neandrtálci?Stačí, že se tak většina lidí chová navenek, ale v jídle to nebude fungovat jak si představujete.Neandrtálská krev byla skupina nula, a proto by snad jedině nula, ovšem geneticky nezmutovaná, mohla fungovat na základních principech.Potraviny se mnohdy degradují při překročení jisté teploty, člověk potřebuje vitamíny a vlákninu atd...to je fakt, ale vy jinak vše ostatní žijete jinak a proto je to jen hraní si na něco, čím nejste a nebudete.Oni lovili aby se najedli a než jídlo dostali trvalo dlouho.Vy si ho koupíte bez práce a námahy.Jen další móda, kterou po čase někdo shodí a zesměšní, potom přijde jiná stoprocentní pravda.Co jiného by vědci za peníze daňových poplatníků asi dělali.A jíst na co máš chuť a kdy chceš?Ty ses asi pomátl příteli.To bys musel mít limit o kterém píšu.Až si ulovíš, tak se najíš, ale to bys umřel hlady, protože se neumíš sám ani vyznat na nádraží.To jsou kecičky rozmazlených lidí hledajících za každou cenu svoji důležitost.
Vesměs s tebou souhlasím, ale ta myšlenka, že člověk se vyvíjí s okolnostmi, s sebou nese jednu důležitou vlastnost. A to, že ten vývoj probíhá za pomoci přírodního výběru - ti, jenž změnu nezvládnou, zemřou a silnější pokračují v linii. A otázkou je, jestli právě nejčastější příčiny úmrtí, takzvané civilizační choroby, nejsou právě takový přírodní výběr, který dnešní medicínou do jisté míry navíc potlačujeme. Já věřím, že ano. Takže buď to mohu risknout a pokusit se přírodním výběrem projít, nebo se mu raději pokusím vyhnout.
Paleo není o vaření věcí na ohni v jeskyni, ale o vyházení jídel z každodenního jídelníčku, jenž tělo špatně metabolizuje a alergenů a jezení opravdových jídel. Člověk se aspoň začne zajímat, co doopravdy jí.
_________________ Each step I take
May it hurt may it ache
Leads me further
Away from the past
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru