|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Veruš
|
Zaslal: pá květen 31, 2013 8:34 am Předmět: |
|
|
Na paleu je přece hlavní ta myšlenka, že by se neměly jíst průmyslově zpracované potraviny, které tělu škodí víc, než nějaké obiloviny, rýže a podobně.
Mně je fuk, co jedli lidé v pravěku, nebo kolika se dožívali let. Já jsem díky paleu přišla na to, že trpím nesnášenlivostí laktózy a vůbec profituju ze všech těch "vedlejších" účinků palea. To mi stačí, abych se na nic jiného neptala.
Paleo není pro všechny, někomu to hold nevyhovuje, ale nenazývala bych to módou...vždyť před x lety se taky stala módou tradiční potravinová pyramida založená na obilninách, jen se jí chytlo víc lidí (a jak to dopadlo)
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
moby
|
Zaslal: pá květen 31, 2013 9:31 am Předmět: |
|
|
| Midnight napsal: | | Paleo není o vaření věcí na ohni v jeskyni, ale o vyházení jídel z každodenního jídelníčku, jenž tělo špatně metabolizuje a alergenů a jezení opravdových jídel. Člověk se aspoň začne zajímat, co doopravdy jí. |
O tom, ze by se clovek mel vzdy zajimat o to co ji a neco o tom vedet se nepru, v tom mas pravdu. Ale o tom, ze paleo "vyhazuje z jidelnicku jidla, ktere se spatne metabolizuji a jsou plna alergenu" uz se muzeme prit.
Co to je takova "spatna metabolizace"? Myslis horsi stravitelnost? Nebo to, ze z napriklad bileho cukru se v tele stane nejaky jed, ktery nas pomalu zabiji? Bily cukr, jako kardinalni ukazka prumyslove zpracovane potraviny, je problematicky prave tim, ze nase telicko s nim nema "vubec zadnou praci" a tedy se metabolizuje az prilis snadno. A tim nam, pri nadmerne konzumaci po dostatecne dlouhou dobu, zacne skodit. To same se tyka tuku, kterych jsme schopni prijimat silena mnozstvi, protoze jsou proste snadno k dispozici. S tim souvisi dve dalsi veci a to je, zaprve technologicka priprava (vareni x smazeni, peceni x grilovani) a zadruhe spatne kombinovani potravin (jidlo plne rafinovaneho cukru a navic tuku a zaroven neobsahujici vlakninu je cesta "do pekla"). Ale to uz rozpitvavat nebudu.
A k tem alegenum...vzdyt prave ten praclovek jedl druhy zeleniny a ovoce (je to v tom videu prave moc krasne popsano a je tam tomu venovano docela dost casu), ktere mely v sobe mnohem vice toxinu a alergenu nez dnesni slechtene druhy. Ale take v sobe mely vice uzitecnych chemickych latek (ne nadarmo farmaceuti zacinaji studovat kyticky v botanice hnedle v prvaku :)). Jestli vsak myslis snizovani mnozstvi konzervantu, stabilizatoru a jinych "skodlivych ecek", tak k tomu zadne paleo netreba. Staci chtit a vono to jde :) A nemusime kolem toho stavet nejake "pohadkove teorie" a vyhazovat z jidelnicku brambory, rajcata a lilek jen proto, ze jsou puvodne z ameriky...
| Veruš napsal: | | Na paleu je přece hlavní ta myšlenka, že by se neměly jíst průmyslově zpracované potraviny, které tělu škodí víc, než nějaké obiloviny, rýže a podobně. |
Jo, ale to prece rika i ta stara znama pyramida (vygooglil jsem si tudle http://www.diagnoza-podle-jazyka.estranky.cz/clanky/potravinova-pyramida.html) :) A jedna se o proste racionalni stravovani. Mnohem dulezitejsi je podle meho nazoru vedet jak potraviny k sobe kombinovat (tam take paleo neprichazi s nicim az tak prevratnym) a jak je technologicky upravovat.
Co se tyka zjisteni, ze clovek ma nesnasenlivost na laktozu ci lepek (muj pripad), tak zde je podle me problem v tom, ze o jidle lide strasne malo vi a malo nad nim premysleji. Kazdy vi, ze existuji lide, kteri nesnaseji laktozu. Kazdy vi, ze existuji celiaci. Hodne lidi slyselo o fenylketonurii... Ale uz malokdo si da jedna a jedna dohromady a spoji si svuj "pomaly metabolismus" s tim, ze ji moc lepku. To je presne muj pripad. Travalo mi to 29 let :D Kdybych nasadil tvrde paleo, tak bych dosahl stejneho vysledku, jakeho jsem dosahl nyni, pouze tim, ze jsem omezil prijem lepku. Jenom u toho palea bych nevedel ktera z odstranenych slozek meho stareho jidelnicku byla problematicka. A asi by se ze me stal fanaticky obhajce palea, protoze bych vysledky povazoval za nejakou magii :) Pritom skutecnost je mnohem jednodussi (jak to mnohdy uz byva).
Jakze dopadla ta "potravinova pyramida"? Ta je uplne v poradku. To, ze ji malokdo dodrzuje, umi si spocitat svuj denni prijem a vydej a neumi potraviny spravne upravovat je vec trosicku jina...to neni problem pyramidy ;) Tak jako neni problem palea, ze se nejedna o stravovaci plan pro kazdeho a uz vubec se nejedna o nejaky ultimatni vselek.
A dost! Jdu cosi robit jinak budu makat i v nedeli
|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 10:57 am Předmět: |
|
|
| moby napsal: | | Ale o tom, ze paleo "vyhazuje z jidelnicku jidla, ktere se spatne metabolizuji a jsou plna alergenu" uz se muzeme prit. |
ne o tom se prit nemuzeme, to je proste fakt, stejne jako napr. u jeste tvrdsi GAPS diety, postupujes od tech nejmin problematickejch potravin a postupem casu pridavas dalsi potraviny a sledujes naslednou reakci tvyho tela na jeji pridani - tohle ja postup od zakladu, samozrejme vetsina lidi (vcetne me) se tomu z pohodlnosti do detailu nevenuje, pokud nejsou donuceni nejakym vetsim problemem (nemoc, apod.)
jinak nejak porad nevim, kde se tady vyskytuje ten paleo fanatismus je tady doslova par lidi, ktery jedi podle jeho zasad a zadny vnucovani nekomu tady nevidam.. me osobne treba paleo dost zmenilo pohled na stravovani, zaradil sem do jidelnicku vic zeleniny, zacal se vic zajimat o slozeni a kvalitu potravin, tuky, atd.. myslim, ze v tomhle je prave jeho nejvetsi klad, ze dokaze nasmerovat spravnym smerem, nicmene nejde o nic univerzalne pouzitelnyho pro kazdyho, vzdycky je treba si sam zjistit, co mi sedi a rikat se tomu nemusi vubec nijak
PS: osobne nejim striktne podle paleo, spis si z neho beru urcitej zaklad.. _________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 11:07 am Předmět: |
|
|
1) Tohle si přečtěte alespoň 10x.
2) Žádné fanatické paleo jedlíky tu nevidím, kde to ti odpůrci pořád berou?
3) Podle komentářů mnoha stovek a tisíců lidí, když přešli ze své běžné stravy (hodně sachru, obiloviny, ml. výrobky, málo tuků = klasická doporučovaná pyramida - která ale nutně nemusela znamenat junk food), jejich problémy/nemoci se buď úplně ztratili, nebo potlačili.
4) Jak říká Luster, Paleo dokáže hezky nasměrovat, naučit lidi jíst zeleninu (ano, i mě = cca 15 let bez zeleniny), naučit se vybírat správné potraviny, číst etikety, nekupovat průmyslově zpracované sračky jako všechny ovce okolo. To, jestli dá někdo občas mléko nebo trochu fazolí, je už oproti základ. myšlence celkem drobnost.
5) Paleo vyznavači podporují lokální farmy a farmáře, což je hodně velké + a neměli by to dělat jen oni.
6) P není ideální, není to všelék, není to fanatismus. Jo a v neposlední řadě (jak tu někdo psal), to není žádná "modní vlna"...
_________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Naposledy upravil Frozz. dne pá květen 31, 2013 11:26 am, celkově upraveno 3 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
moby
|
Zaslal: pá květen 31, 2013 11:11 am Předmět: |
|
|
Ja to myslel trosku jinak :) Nehodlam se prit o tom, ze paleo vyhazuje prumyslove zpracovane potraviny (to delam taky i bez palea, takze vlastne jsem taky castecny paleolitik, jako Ty :)). Me vadily ty dva pojmy "spatne metabolizuje" a "plne alergenu" ;) Na bilem cukru nebo parizskem dortu se spatne nemetabolizuje lautr vubec nic! Ony "skodi" ponekud zakerneji. A kdyz udelame takovy parizsky dortik z kvalitnich surovin tak tam nenajdeme ani zadne alergeny (tedy pokud nekdo nema alergii na orechy, laktozu nebo lepek). Pokud ale nekdo necha zeleninu lehce zplesnivet, jen ji okraji a sni, tak ma jidlo plne toxinu a alergenu paleo nepaelo :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Pete_GSG
|
Zaslal: pá květen 31, 2013 12:23 pm Předmět: |
|
|
Já bych to módou - nebo spíše trendem nazýval, protože toho teď je plný internet.
Samozřejmě nikomu neberu to, že to funguje a díky tomu, že si začne hlídat co jí, vyškrtne sladké limonády, banánová cukrem slazená mléka, čokoládové tyčinky a jiné, tak mu to pomůže, ale to je snad základ každého člověka, který se věnuje fitness obecně.
Vadí mi, když někdo začne tvrdit, že se stravuje jako člověk v pravěku, protože naše tělo má skrz evoluci trávení nastaveno na nějaké potraviny a na ty "moderní" se ještě nestihlo přizpůsobit. A to z prostého faktu, že se člověk v paleolitu takto prostě nestravoval (viz odkud pocházejí borůvky, vejce a jaký je rozdíl mezi mrkví dnes a kdysi).
Mě osobně připadá zbytečné z jídelníčku škrtat věci jako hrášek, rýži, těstoviny, ovesné vločky, celozrný chleba, rýži, protože si myslím, že si s nima tělo poradí naprosto normálně a výživová pyramida je taky naprosto v pořádku a problém civilizačních chorob plyne v nedostatku pohybu, konzumace moc a všeho a ztráty úcty ke kvalitním surovinám.
Jinak nikdo nenapadá lidi tady, protože zde k tomu asi většina lidí přistupuje rozumně a s nadhledem, za fanatiky taky nikoho neoznačuju (alespoň teda doufám, že jsem to neudělal).
Myslím, že to jsou jen další informace, které zase posunou v chápání palea i jeho příznivce, aby si více ujasnili o čem paleo je a o čem není.
|
|
| nahoru |
|
 |
Bara

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 12:45 pm Předmět: |
|
|
Většina z těch, co tu te'd chválí jak jsou díky paleu jiní a uvědomělí zapomíná na základní fakt.Není to teď dobrý, jen předtím vaše vědomosti a přístup stály za úplný h...o.Takže to, že jste se začali trochu starat a zajímat, ia když většina až ve stádiích jako obezita atd, je chválihodné, ovšem ne omračující.To co hlásáte ve jménu paleo stravy bylo stokrát zmíněno a přejmenováno.Proto ta hláška o módní vlně,která se vrací jako bumerang a jen mění jména.Vždycky jsem se zajímal o to co jím a četl složení a nutriční hodnoty jídel a nedělám z toho vědu.Normální touha mít trochu sám sebe pod kontrolou a ne jako někdo trpící křečema a prjmem deset let, aniž by přemýšlel čím to asi bude.Pokud zjistí člověk, že mu něco nedělá v trávení dobře, tak to logicky vyřadí a časem ten seznam potravin v hlavě upraví a je to.
|
|
| nahoru |
|
 |
Pr!nc
|
Zaslal: pá květen 31, 2013 12:51 pm Předmět: |
|
|
Nepotřebuju dodržovat Paleo, abych věděl, že je lepší jíst nezpracované potraviny, čerstvé potraviny atd. A jinak souhlas s barou a Pete_GSG.
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 1:08 pm Předmět: |
|
|
Pete - jasně, zkus se na to podívat z tohoto úhlu pohledu, můj názor je takový (budu konkretizovat):
Troufám si tvrdit, že jeden z hlavních zdrojů sacharidů pro českou populaci (a možná by se tam dala zahrnout i USA a jiné země) je pečivo a těstoviny (a samoz. další, ale tyto dvě potraviny patří mezi nejkonzumovanější), neumíme si bez chleba nebo rohlíku představit snídani.
Jak chleba, tak těstoviny jsou zpracované potraviny (i když stále jsou daleko lepší volbou než jiné). Vyrobil je člověk. Tudíž podle mého názoru je ke šťastnému, aktivnímu životu a zdravé "vybalancované" životosprávě NEPOTŘEBUJEME. Taktéž nevidím žádný jejich významný pozitivní účinek na lidské zdraví. To, že jsme na ně zvyklí a neznáme ALTERNATIVY, je věc druhá. O čem se dá polemizovat (i když na naší úrovni se těžko dobereme k nějakému závěru), je vhodnost luštěnin nebo mléčných výrobků.
Obě strany mají své argumenty a myslím si, že je zbytečné pořád někoho schazovat či urputně přesvědčovat. Nejlépe to poznáme, třeba za 30 let :-). _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
Cratach

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 1:46 pm Předmět: |
|
|
Nevedel sem, ze oleje bere paleo jako spatny (i kdyz vzhledem k ty filosofii to smysl dava) a prijde mi, ze tady uz je skoda bejt tak horlivej - vzhledem k tomu, ze olivovej olej je nejspis duvod tzv. stredomorskyho paradoxu (v kostce: vzhledem ke slozeni stravy maji tamejsi lidi min chorob obehovyho systemu a rakoviny zazivaciho ustroji nez by se cekalo). _________________ "A vy jste jako kdo?"
|
|
| nahoru |
|
 |
Loudy

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 2:16 pm Předmět: |
|
|
Já paleo nedržim a nikdy jsem nedržel, nicméně nadávat na to jenom jako na modní trend a podobný věci je kravina. Všechny stravovací návyky mají svá pro a proti a je jen na člověku, co vyzkouší a která pozitiva si z toho vezme.
Bara píše, že většina lidí se začne zajímat až ve stádiích jako obezita. Neznám nikoho, kdo by přešel na paleo nebo podobný diety jenom kvůli obezitě. Kvůli obezitě lidi přecházejí většinou na diety, co si "nastudujou" na netu, za 3měsíce shodí 15kg, tak si řeknou, že je to OK, ale za další 3měsíce mají 15kg zpátky a další 3kg nádavkem k tomu.
Bavme se o lidech co cvičí, ne o běžný populaci, protože ta je s "konvenčním" jídelníčkem ztracená. Proč je tolik obezity a dalších civilizačních chorob? Není pouze a jenom jeden ovlivňující faktor, všechno jde ruku v ruce. Když lidi začnou rozumně jíst a do toho přidají sportování nebo další pohybový aktivity, určitě na tom budou líp. Než člověk začal jíst obiloviny, byl vyšší než jsme my teď. A ano, nebylo to jen těma obilovinama, ale i tím, že měl pohodlný zdroj obživy a přestal se hýbat a mnohem více se "flákal".
Stejně tak se nedají brát hned vážně všechny výzkumy, studie apod. Víme, jak to bylo dříve s vajíčkama. Člověk by měl brát vše s nadhledem a zkoušet na sobě různé věci. To, že to někomu vyhovuje a má na tom výsledky ještě neznamená, že to bude fungovat na každého. Proto zarputile tvrdit, že paleo je nanic a že mě nepřesvědčilo nic z jeho hlavních myšlenek, že to prostě nefunguje atd atd.....nechci se nikoho dotknout, ale měli by jste se nad sebou zamyslet, protože tahle vlastnost je podobná nám Čechům víc než dost, odmítat cokoli nového, i když to nemusí být úplně tak nové (viz crossfit, který není úplně nová věc a taky má své pro a proti). Lidstvo se pořád má co učit a pořád co objevovat a s čím experimentovat.
Nejvíce mě zaráží, když začne někdo kritizovat a pak z něj vypadne to, že jí každé 2hodiny, i když nemá hlad, ale potřebuje nahnat kalorie, protože je v těžkym objemu a mít 20% tuku je pořád málo, chce nabrat dalších 5% tuku a 0,2% svalové hmoty. Po dvou hodinách a třech minutách od posledního jídla začíná propadat panice, že začíná ztrácet svalovou hmotu, dostavuje se deprese a tak rychle vytáhne z pohotovostní kapsy 2 sojový špalky a najednou je vše ok, ale příští jídlo si musí naložit o to víc. Hlavně je potřeba si všechno přesně navážit a pak si spočítat energetickou hodnotu a taky kolik gramů bílkovin na kilogram tělesný hmotnosti přijal. Jakmile je místo 2g/kg bílkoviny jen 1,95g/kg, další těžká depka o tom, jak se biceps zmenšuje před očima. Doporučuji čas od času něco si přečíst a hlavně u toho myslet a přemýšlet, co a jak vlastně funguje nebo by mohlo fungovat.
Taky se mi vážně líbí, když lidi cvičí (ideálně cviky v sedě nebo v leže, přeci u toho nebudu stát a zbytečně tak zatěžovat celý tělo, protože já potřebuju co nejvíce izolovat ramena, protože mi přijde, že jsem v zrcadle zahlídnul, že pravá delta je o 0,586mm širší než ta levá), pak si daj 3x týdně kardio půl hodiny na rotopedu (zase vsedě) a myslí si, jakým to nežijou zdravým životním stylem, který doplňují perfektní stavbou jídla, která je dobře a všechno ostatní je špatně. Já teda nevím, možná jsou moje názory špatný, ale člověk by se měl hýbat co nejvíc a co nejrozmanitěji. Pokud cvičí 250x ročně v posilovně, 150x se projede na rotopedu, 10x zaplave v bázeně a 3x jde na tůru a zbytek proseděl u televize, počítače či prospal, tak to podle mě není zdravý životní styl, i kdyby jeho strava byla sestavená podle nejnovějších výzkumů a rad od doktorů, kteří vědí z 90% o stravě méně než většina lidí zde na foru.
Lidi, zamyslete se nejdříve nad sebou, dělejte to co máte rádi, co vás baví a hlavně to, co má smysl. Vzděláváte se celý život a nejlépe se člověk učí vlastníma zkušenostma, takže se prosím neřiďte tím, že "jedna paní povídala". Je mi upřímně líto chudáků, co jsou v osobním životě nuly a pak přijdou na internet a jsou to mistři světa, všemu rozumí a všechno znají. Hlavně, že daj na bench 8/150kg, shybujou s 60kg na opasku, jedou velký objem a hlavně mají aspoň 2g bílkovin na kilogram hmotnosti.
Tím jsem se nechtěl nikoho dotknout!
PS: teď jsem zvědavej, čí ego bylo pošramoceno a ukamenuje mě za to, že pár věcí v tom, co jsem napsal, na něj sedí a co si to vlastně dovoluju psát můj názor
|
|
| nahoru |
|
 |
guruhonza
Anonymní
|
|
| nahoru |
|
 |
Reichenberk

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 2:43 pm Předmět: |
|
|
Jak se dá na paleo stravování přejít kvůli obezitě? Pokud správně rozumím paleofans, tak jednou z výhod této filosofie je, že se jedí původní suroviny pokud možno v původním stavu, které chutnají tak jako tenkrát (a nemyslím tím rovnou nějaké mršiny).
No a co bylo tenkrát? Člověk se evolucí přizpůsobil k maximálně efektivnímu využití té stravy která byla k dispozici a zdokonalil se mu záchranný přežívací systém se kterým vydržel být část roku víceméně o hladu a přežil to slušně, s nevelkými ztrátami, ještě se při tom i občas úspěšně množil (i když to možná bylo všechno jinak, je to dávno a už to nikdo nepamatuje, jen se tak hádá) .
Takže to co snědl maximálně využil, tělo s tím jídlem nijak neplýtvalo, nevyrábělo zbytečně nepotřebné a žravé svaly a případný přebytek pěkně uložilo na zásobní sádlo. A on přežil i v nouzi a my jsme díky tomu na světě a tenhle způsob života si v sobě neseme.
Znamená to, že paleo strava musí být nutně daleko lépe využita a musí z ní být uloženo daleko více sádla - ve srovnání s tím junk foodem. Logicky paleolista bude oplácaný a odpadkář pěkně štíhlounký. Paleolista musí každý rok dát na několik měsíců hladovku aby měl ten cyklus pěkně uzavřený a měl by se množit už ve svém raném věku protože pak mu to moc nepůjde, paleoholky to s paleoovulací nebudou mít jednoduché.
A odpadkář, který sní stejné množství jídla o shodné kalorické hodnotě, si prostě nějak ten svůj dlouhý život, plný nepříjemných sportovních aktivit nějak protrpí.
Je mi tedy stále trochu záhadou že paleolista může sníst jakékoli množství paleobašty a hubne, když by to mělo být přesně naopak?
Naposledy upravil Reichenberk dne pá květen 31, 2013 2:46 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 2:43 pm Předmět: |
|
|
| guruhonza napsal: | paleo už je snad hrozný jak crossfit |
Co to znamená?
|
|
| nahoru |
|
 |
Loudy

|
Zaslal: pá květen 31, 2013 2:52 pm Předmět: |
|
|
| Reichenberk napsal: |
Je mi tedy stále trochu záhadou že paleolista může sníst jakékoli množství paleobašty a hubne , když by to mělo být přesně naopak? |
Tohle je celkem mylná informace, protože v paleo se nejí takový kvanta jídla jako normálně, jí se méně než třeba jíš ty a přijem je většinou stejný jako výdej nebo lehce pod, proto lidi hubnou a ne tim, že jí kvanta jídla
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|