|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
moby
|
Zaslal: čt červen 20, 2013 3:27 pm Předmět: |
|
|
Ted uz budu asi OT, ale neodpustim si to...Ja toto resim proste medem :) Tvaroh, troska mlika, med, par kousku hroznoveho vina nebo jabko a je poreseno. Todle je teda spise moje svacina nez vecere :)
A ted jsem objevil stevii sladkou :) Ale jelikoz netrpim, nastesti, zadnymi "zachvaty" po sladkem, tak toto resit nemusim. K te stevii me privedla moje svagrova, protoze ona ma diabetes I. typu a ta vi o cukrech a sladidlech snad lautr uplne vsechno :)
A dodnes si obcas kafe osladim normalnim cukrem a naliju do ni trosku smetany...rikam, nejsem zadny fanatik :) Zase jakoze zijem jen jednou. Ale rozhodne bily cukr nebo umela sladidla nejsem schopen / ochoten pozivat kazdy den (z vyse uvedenych duvodu).
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Marki

|
Zaslal: čt červen 20, 2013 3:29 pm Předmět: |
|
|
heled, vím, změnila jsem to , vypadám líp, jím líp, ty sachry hlavně, ale tím mám víc energie, takže valim taky slušně, únava nikde  ale bílkoviny sem stahla o dost, to je pravda, je to znát:-)
|
|
| nahoru |
|
 |
moby
|
Zaslal: čt červen 20, 2013 4:10 pm Předmět: |
|
|
@bara: to jsem uplne prehlidl kolik psala,ze sni bilkovin! Se stydim tedka a to az tak, ze pisu ze sveho posahaneho mobilu abych mnou uvedene informace jeste doplnil
@marki: Ono je zase treba brat vsechno trosku s rezervou a nic vylozene a dluho neprehanet! A 3g bilkovin na kilo th jsou teda jakoze dobra hloupost, pokud ne blbost. To uz huntovani tela je uplne bezdebaty. Nevim jak tezkou praci bys musela delat aby se tolik bilkovin oravdu vyuzilo. Vygoogli si fyziologickou poradnu doktora Vojtechovskeho na KPO a cti.
|
|
| nahoru |
|
 |
Marki

|
Zaslal: čt červen 20, 2013 8:17 pm Předmět: |
|
|
ty jo, teď jsem celkem vyděšená, že to může být až tak zlý... *a16*necpu to do sebe nějak záměrně, naopak, se snažim příjem bílkovin si hlídat, a to dost, jenže to bych pak musela žvýkat suchou rýži a vločky...ráno a večer protein jen po dvou lžičkách ( bývaly i dvě odměrky!!!ted už vůbec,jen na oslazení...), maso max 100g vařenýho ( 150 když mám trénink),vajíčko, půl vaničky tvarohu a dva jorgurty, nějaký kefír..když to nahážu do kalorické kalkulačky, hodí to 120 - 150 g bílkovin, páč k tomu ještě se přičtou bílkoviny z např. těstovin a tak...  asi by to chtělo jaterní testy a něco takovýho, co?
|
|
| nahoru |
|
 |
RavenStalker

|
Zaslal: čt červen 20, 2013 8:55 pm Předmět: |
|
|
Marki: Musela hlídat? Tak prostě přestaň jíst protein jako suplement ne? Dej si pár gramů BCAA a jez to z přirozených zdrojů a v pohodě budeš na nějaké 100 což je pro tebe tak akorát a možná i tak moc a pokud ti to bude házet hodně tak třeba ten mizernej tvaroh vyhoď úplně. Dej si nějaké ořechy a ono to půjde.
|
|
| nahoru |
|
 |
Bara

|
Zaslal: čt červen 20, 2013 9:48 pm Předmět: |
|
|
| RavenStalker napsal: | | Marki: Musela hlídat? Tak prostě přestaň jíst protein jako suplement ne? Dej si pár gramů BCAA a jez to z přirozených zdrojů a v pohodě budeš na nějaké 100 což je pro tebe tak akorát a možná i tak moc a pokud ti to bude házet hodně tak třeba ten mizernej tvaroh vyhoď úplně. Dej si nějaké ořechy a ono to půjde. |
Přesně tak.
|
|
| nahoru |
|
 |
Marki

|
Zaslal: pá červen 21, 2013 7:12 am Předmět: |
|
|
| RavenStalker napsal: | | Marki: Musela hlídat? Tak prostě přestaň jíst protein jako suplement ne? Dej si pár gramů BCAA a jez to z přirozených zdrojů a v pohodě budeš na nějaké 100 což je pro tebe tak akorát a možná i tak moc a pokud ti to bude házet hodně tak třeba ten mizernej tvaroh vyhoď úplně. Dej si nějaké ořechy a ono to půjde. |
ten tvaroh večer dávam proto, že ráno cvičím před snídaní, tak abych neměla prázdnej žaludek, uplně mi to vyhovuje, a teda taky pže je děsně dobrej, právě s tím proteinem...mno ale vidím, že to není zrovna nejlepší, zkusim omezit bílkoviny ve svačinách, jíst k těm sucharům spíš ty ořechy, max. malý jogurt, a ten proteinovej prášek vyměnim za klasický kakao, ono se těch 10 g cukru navíc asi nepo...co? ale jak jsem psala, dřív jsem jedla i 300 g vařenýho masa denně dvě odměrky proteinu, k tomu celej tvaroh a tak...to jsem dávala tak půl roku, než mi našli zvýšený jaterní testy..snad to nebude mít následky, ale je to celkem mazec ty bílkoviny hlídat, aby jich nebylo moc...nechápu, jak to někdo nemůže ujíst, vždyt to jde pomalu samo... spíš to držet na normální míře, to je umění...
|
|
| nahoru |
|
 |
moby
|
Zaslal: pá červen 21, 2013 7:44 am Předmět: |
|
|
Kdyz si das tvaroh vecer, tak mas rano ten zaludek stejne prazdny...potrava se v zaludku zpracovava cca hodinu az dve a pak uz putuje do strev.
Dovol mi zde citovat lekare, MUDr. Vojtechovsky ( http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm Cast 3. oddil 2):
Proteinová rovnováha v praxi
Bilance bílkovin se dočkala zbožštění u zvláštní sekty, nazývající se kulturisté či bodybuildeři. Věří, že oběť několika kilogramů drůbežího či rybího masa denně vlastnímu panděru je přemění do podoby uctívaných symbolů, nejvíce připomínajících Minotaura v nejlepších letech. Vycházejí z na první pohled logické úvahy: čím více bílkovin sním, tím více se jich ve mě zachytí.
Naopak vytrvalostní sportovci se snaží přísun bílkovin co možná nejvíce redukovat. Důvodem je jednak dosažení nižší váhy a tím vyššího výkonu na kilogram hmotnosti, jednak určitá zkušenost pravící, že přemíra masa unavuje.
Jak je to s potřebou bílkovin doopravdy? Nejprve citace jedné ze studií, provedené v USA. V rámci univerzitního sportovního klubu sledovali fyziologové dusíkovou bilanci u dvou skupin sportovců. V silové byli powerlifteři, kulturisté a vrhači, skupinu vytrvalců tvořili dálkoví běžci. Výsledek byl naprosto šokující. Zatímco siloví sportovci vyznávající boha stejka a konzumující až téměř 2g bílkovin na kg tělesné váhy dosahovali vyrovnané dusíkové bilance při cca 1,2g/kg, byla objektivně zjištěná potřeba u dálkoplazů skoro 1,75g/kg tělesné hmotnosti! Přitom vytrvalci tíhli k dietě maximálně 1g bílkovin na kilo.
Asi vás, stejně jako mě, zejména v souvislosti s vytrvalci, napadá spousta otázek. Zejména jak to, že se neztratí bez funusu. Osobně si myslím, že na vině je obecné zbožštění flákoty ve vyspělém západním světě a zejména v USA. Doporučená denní dávka bílkovin je 1g/kg hmotnosti, a přitom většina obyvatel třetího světa nedosahuje ani 0,6g/kg. Navíc je prokázáno, že strava s vysokým podílem pomalých cukrů má při zátěži na bílkoviny značný ochranný vliv.
Obávám se, že pravdu mají ti autoři, kteří doporučují pro podporu vytrvalostního výkonu vysokosacharidovou dietu s redukcí tuku pod 10% kalorického denního příjmu a zároveň výraznou redukci živočišných bílkovin. Důkazem je suverénní hegemonie vytrvalostních běžců z oblastí východní Afriky, typické právě nízkotučnou, nízkobílkovinovou, ale vysokosacharidovou dietou. Nepříliš publikované, ale o to přesvědčivější, jsou obtíže amerických vojáku s namáhavými pochody ve vysokých nadmořských výškách. Jejich afghánští průvodci je přitom zvládají s naprostou lehkostí a třetinovou denní spotřebou energie. Samozřejmě bez masa. Chytří Britové pro speciální jednotky verbují nepálský národ Ghurků, opět navyklý na nízkoproteinovou dietu. Pokud by někdo chtěl označit za hlavní výhodu dlouhodobou adaptaci na vysokou nadmořskou výšku, podotýkám, že nízký podíl bílkovin a tuků ve stravě zřejmě ulehčuje i tu (a kromě toho – představte si stokilového Šerpu, který se vydal nakoupit do údolí. Riziko, že se přes oněch několik tisíc výškových metrů už nikdy nedostane zpět do vlastního pelechu, je nasnadě J ).
Moje zkušenost je obdobná. Ač postavy spíše účetního z prádelny, moje stabilní váha byla v loňské sezóně 75 kg při 176 cm výšky (podotýkám, že při asi 6% tělesného tuku, přes další redukci tuku už cesta ke snížení hmotnosti zjevně nevedla). Teprve maximální možnou redukcí příjmu masa jsem se po třičtvrtě roce dostal na 70 kg, do oblasti pro cyklistiku jakž takž tolerovatelné. Manželka ovšem tvrdí, že vypadám jak Zkozyduch.
Pan Vojtechovsky ocividne neni kulturista, powerlifter nebo zapasnik. Je to vytrvalec, ktery ma ke kulturistum ocividne "zvlastni vztah" :) To ale nic nemeni na tom, ze i 2g bilkovin na kilo TH a den jsou proste vice nez dost...kde mas tri...proste neni to tak, ze "cim vic snis bilkovin, tim vice porostes". Takhle to opravdu nefunguje. Podobne jako "cim vice budu drtit bycak, tim vice poroste", tak jednoduche to proste neni.
A jo, na krevni testy si zajit muzes. To by Ti mela udelat normalne obvodacka v ramci pravidelnych preventivni prohlidek (co dva roky se delaji myslim zadarmo, ani tech 30 korun se tam neplati myslim). Takhle jsem napriklad ja pred 9 mesici zjistil, ze mam vsechno naprosto v normalu - pozadal jsem totiz svoji obvodacku, jestli bych mohl nahlednout. V tech vysledcich krevnich testu totiz maji vytistene takove ty zavorecky s pomlckama a hvezdickama (neco takoveho: [-*-]), takze dokonce i ja najdu docela svizne radecek, ktery neni v normalu :) A zadnej tam nebyl - hlavne me zajimala mocovina, LDL, HDL cholesterol, mastne kyseliny a glukoza v krvi (tam je toho povicero v te casti myslim) a hematokrit :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Marki

|
Zaslal: pá červen 21, 2013 8:14 am Předmět: |
|
|
| moby napsal: | Kdyz si das tvaroh vecer, tak mas rano ten zaludek stejne prazdny...potrava se v zaludku zpracovava cca hodinu az dve a pak uz putuje do strev.
Pan Vojtechovsky ocividne neni kulturista, powerlifter nebo zapasnik. Je to vytrvalec, ktery ma ke kulturistum ocividne "zvlastni vztah" :) To ale nic nemeni na tom, ze i 2g bilkovin na kilo TH a den jsou proste vice nez dost...kde mas tri...proste neni to tak, ze "cim vic snis bilkovin, tim vice porostes". Takhle to opravdu nefunguje. Podobne jako "cim vice budu drtit bycak, tim vice poroste", tak jednoduche to proste neni.
|
Heleď, moc díky za rady ,je vidět že se vyznáš a pravda, že nad tím, co jím hodně přemýšlím...ale asi jsi mi špatně pochopil. Nejím tolik bílkovim proto, že bych snad chtěla být "velká svlanatá holka"..to vůbec!!!Jen nevím, čím je teda nahradit, abych nebyla "velká špekatá holka"..vezmi si, jak velká, nebo spíš malá je porce 100g syrovýho masa po uvaření..to na tom talíři ani nejde poznat...nebo malý jogurt..dyk ten kelímek se ti vejde do dlaně...Jasný , dám si k tomu rýži, brambro nebo zeleninu, ale nechci jíst jen samotnou rýži, tak si k tomu dám kousek masa..a to máš oběd a večeři a šup, hned je tam 200g masa..to je cca 50 g bílkovin..k tomu si dám 50 g.vloček s mlíkem a nemam co jíst..teda mam...suchou rýži, ovoce a zeleninu, ale ruku na srdce, z toho celý den asi moc spokojenej nebudeš,co? nevím, hold to asi tak musim zavést, abych měla těch 70 g bílkvin, abych teda byla v normě...chápeš, oč mi jde? takovej cottage je výborná věc, k sváče,ale nejím ho, páč bych si tím vyčerpala celou odpolední a večerní dávku bílkovin...a být kvůli tomu do večera o sucharech se..vzduchem a zeleninou, to asi není nejpříjemnější,co myslíš?a nedej bože k tomu chodit ještě cvičit nebo na hodinu a půl na kolo...uááá
|
|
| nahoru |
|
 |
smik
|
Zaslal: pá červen 21, 2013 8:39 am Předmět: |
|
|
Otázkou je, jestli je nutné do celodnního příjmu bílkovin, započítávat i ty z ovesných vloček.
|
|
| nahoru |
|
 |
Judson

|
|
| nahoru |
|
 |
moby
|
Zaslal: pá červen 21, 2013 8:45 am Předmět: |
|
|
Jo, uz trosku chapu. Ty proste chces jist hodne, nepribrat a "suche sachry" Ti proste nechutnaji. Bilkoviny proste musis nahradit sacharidama a tukama - co jineho Ti zbyva? :) A u Tebe je pes zakopany asi v tom, ze proste nevis jak to pripravit. I bezmase jidlo plne sacharidu jde pripravit tak, aby nebylo "suche a bez chuti".
Snidane vetsinou resim vlockama s mlekem a ovocem. Obcas si dam celozrnne pecivo. Nekdy si dam cornflaky, nekdy to vylepsim medem, susenym ovocem, orechy si tam dam. Ruzne kombinace ruznych surovin, podle toho, na co mam prave chut a co mi "prijde pod ruku". Nic nevazim, nic nepocitam - za ty roky jsem uz ziskal odhad. Nevyhybam se ale ani jogurtum, nekdy tvarohu...Taky vajicka si nekdy udelam o vikendu nejak a k tem teda pecivo celozrnne.
Obedy resim zhruba takhle:
Treba tento tyden dostal silenou chut na borsc - tak jsem nakoupil zeleninu (jsou tam i brambory, aby tam byly sacharidy nejake), zeli, repu, zadni hovezi a veprovou kytu a uvaril jsem borsc. Toho masa jsem tam dal cca 600g na 8 porci (pritelkyne si pak ty jidla bere taky do prace, jako ja). A mam chutne jidlo, plne zeleniny s rozumnym mnozstvim bilkovin a tuku.
Nebo si udelam nejakou "cinu". Proste kvantum zeleniny, tofu (nebo kure, kruti, veprova panenka - proste "kvalitni" maso) a k tomu basmati ryze. Samozrejme tam dam hromady koreni a bylinek - koriandr, chilli, trosku kvalitni sojove omacky, citronovou nebo limetovou stavu... Proste musim nejak udelat tu omacku. Nekdy si vypomuzu kurecim vyvarem, ktery raz za cas udelam a pak zamrazim (takze vim co v nem je). Pak ta ryze je vsechno jenom ne "sucha a bez chuti". A maso tam fakt byt nemusi - ani to tofu ne.
Kdyz si chci dat vylozene "bezbilkovinov" den, tak proste cely den "zeru" jen ovoce a syrovou zeleninu. Takova kedlubna syrova - toho bych se uzral :) Kdyz mam nekdy dny, kdy nemuzu maso ani videt, tak pripravuju ruzne upravene lusteniny - hlavne oranzovou cocku (jsem prisel na to, ze tolik nenadyma, alespon me). Delam ji s jinou zeleninou - mrkev, celer, cibule, ruzne druhy koreni podle toho, do jake kuchyne to chci priblizit (kari, koriandr, rimsky kmin, chilli - indie, rozmaryn, oregano, tymian - italie, koriandr, rimsky kmin, safran - severni afrika, a tak proste...)
Obcas si delam testoviny s omackama ala italie. Proste cibule, cesnek, olivovy olej, mrkev, rapikaty celer, rajcata, sul, pepr, chilli - podusit a sup s tim na testoviny. A maso to ani nevidelo. Kdyz mam, tak tam poslu trosku parmezanu. K takovemu jidlu ani maso byt nemusi - vzdyt v tech testovinach jsou bilkoviny diky vajec.
Ted jsem "objevil" bataty. Zatim jsem se zmohl jen na jejich peceni spolu s jinou korenovou zelenou...k tomu si udelam zase nejakou zeleninovou omacku treba s kousky kurete a je to :)
Samozrejme k mnoha a mnoha jidlum pridavam syrovou zeleninu, bud jen tak nakrajenou nebo ve forme nejakeho salatu. Obcas si davam i zavarane okurky nebo cervenou repu.
To jen pro inspiraci. Samozrejme by me taky nebavilo jist cistou ryzi jen tak bez niceho. Nebo cisty cottage, tvaroh. Jedine co mi vylozene chutna ciste je bily jogurt a kefirove mleko :)
Takze tak.
EDIT: A to jsem nepopisoval takove pecena masa co delam, rizota, co jsem "vymyslel" z jecnych krup, zeli, brambor... Ver mi, ze jidel lze vymyslet NEVYCERPATELNE mnozstvi. A jdou, opravdu jdou, pripravit tak, aby vyhovovaly potrebam sportujiciho jedince, byly vyzivove v rovnovaze a "zdrave". Jen to chce mit bud hodne penez na kuchare a nebo se to holt musis naucit a chtit naucit :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Marki

|
Zaslal: pá červen 21, 2013 9:03 am Předmět: |
|
|
| moby napsal: | Jo, uz trosku chapu. Ty proste chces jist hodne, nepribrat a "suche sachry" Ti proste nechutnaji. Bilkoviny proste musis nahradit sacharidama a tukama - co jineho Ti zbyva? :) A u Tebe je pes zakopany asi v tom, ze proste nevis jak to pripravit. I bezmase jidlo plne sacharidu jde pripravit tak, aby nebylo "suche a bez chuti".
Ver mi, ze jidel lze vymyslet NEVYCERPATELNE mnozstvi. A jdou, opravdu jdou, pripravit tak, aby vyhovovaly potrebam sportujiciho jedince, byly vyzivove v rovnovaze a "zdrave". Jen to chce mit bud hodne penez na kuchare a nebo se to holt musis naucit a chtit naucit :) |
Heled, Moby, můj jídelníček vypadá asi stejně jak tvůj, omáčky na milion způsobů na zeleninovym základě ( spíš než maso se doma patlam nejvíc dlouho s těma směskama ze zeleniny ,maso je za 5 minut hotový:-) O hlavní jídla ani nejde, ale spíš ty svačiny...ty kefíry nebo tvarohy s ovocem, to je ta nejlepší bašta:-) a tím se ten celkovej příjem dost navýší...
Taky jsem kdesy slyšela, že bílkoviny máš mít rozložený během celýho dne,hlavně večer. takže ke svý váze bych měla mít plácnu 20 g k snídani, 5 g s ksvačině, 20 g k obědu, 5 g svačina, 20 g večeře, 10 g druhá sváča...šlo by to tak? ale v tom případě NEPOČÍTÁM bílkoviny z rýže, vloček nebo sucharů ( že to dohoromady taky tak 20 g B spočítá...)
|
|
| nahoru |
|
 |
moby
|
Zaslal: pá červen 21, 2013 9:18 am Předmět: |
|
|
| Marki napsal: | | Taky jsem kdesy slyšela, že bílkoviny máš mít rozložený během celýho dne,hlavně večer. takže ke svý váze bych měla mít plácnu 20 g k snídani, 5 g s ksvačině, 20 g k obědu, 5 g svačina, 20 g večeře, 10 g druhá sváča...šlo by to tak? ale v tom případě NEPOČÍTÁM bílkoviny z rýže, vloček nebo sucharů ( že to dohoromady taky tak 20 g B spočítá...) |
A proc to tak resis, kdyz nechces byt "velka svalnata holka"? Ty si myslis, ze ty bilkoviny se nekam ztrati, ze Tve telo se rozpadne, kdyz nebudes mit co 2 hodiny jidlo s bilkovinama? Kdyz je snis ve dvou velkych davkach (treba obed a vecere) a 4 jina jidla budes mit "bez" bilkovin, tak Ti povim co se stane - vubec nic! :) Stejne tak se nic nestane, kdyz je budes mit rozdeleny do vice mensich davek. Bilkoviny nejsou to same jako cukry nebo tuky, ktere se nekam ukladaji / ihned spaluji. Bilkoviny Ti taky nerozhazou inzulin. Kdybys cely den jedla jen sachry a dala si ty bilkoviny v jedne velke davce vecer, tak se zase prd stane! Vzdyt tudle vlastnost ma prerusovane hladoveni.
Tadle honba po minutach je asi soucast toho "kultu", ktery ma na konte i sprint za proteinovym shakem presne 5 minut po konci treninku. Jinak "to neporoste" a telo stravi svoje vlastni svaly...nebo ja nevim kde se to tu sakra vzalo... Ano, pro SPICKOVEHO sportovce to (mozna) vyznam mit bude to takhle resit. Ale pro nas? Bezne smrtelniky? Nebudme smesni...
I zavodnici, atleti-sprinteri, ktere znam, jedi prakticky normalne, nic nepocitaji, nehoni se po nejakych gramech tu a gramech tamhle. Proste maji zazito kolik a ceho maji zhruba denne snist, aby jim nebylo zle a na tom zijou cele leta. Vykonnost maji brutalni a uregenerujou ty treninky uplne v pohode. To je taky soucast toho co jsem psal vcera, ze nase telo je svinsky pripusobiva masina. A jedna z tech vlastnosti, ktere nase telo ma navic je i to, ze dokaze kompenzovat narazovost v prijmu zivin (proste ze zasob).
|
|
| nahoru |
|
 |
Marki

|
Zaslal: pá červen 21, 2013 9:27 am Předmět: |
|
|
Moby, hele, ještě jednou díky za rady! uplně s tebou souhlasim, to bláznovství, kdy co jíst a koli,j e to magořina...Já mam spíš opačnej problém, papam co mi chutná a když to neřeším, dopadá to takle..prostě ty bílkoviny mrchy jsou ve všem, co mám ráda...  ale pravda, člověk kdyby měl jíst jen co mu chutná, bude jak koule...prostě trochu přemýšlet a nic nepřehánět..ale s tím rozložením během dne jsem myslela, že je to důležitý, ale dobré vědět, že když si po tréninku brzo ráno dám pořádný maso až k obědu, že to ničemu nevadí...zkusím to a bude..a ty večeře si dám taky třeba jen z brambor a zeleniny a pak až ten tvaroh na sladké sny:-) to půjde..tak ještě jednou děkuju, máš vážně přehled...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|