Bolesti svalu holene

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Bolesti svalu holene  Úvodní stránka -> Trénink -> Bolesti svalu holene
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Unknown9547

PříspěvekZaslal: po květen 13, 2013 9:45 pm    Předmět: Bolesti svalu holene Odpovědět s citátem

Ahoj, asi pred 3 tyzdnami som sa rozhodol dat si kratku (niekolko dnovu) pauzu od silovych cvikov na nohy aby si odpocinuli vaziva v kolene a trochu som zregeneroval klby. Zaroven som zaradil cyklus glukosamin chondoritinu a glukosamin sulfatu, a docasne prestal pouzivat hydrolyzat zelatiny (ktory inak v mensich davkach beriem cely rok).

Namiesto siloveho treningu som zaradil skutocne lahke kardio (jedna turistika a inak lahke behy po ceste do posilovne) a z nicoho nic som zacal pocitovat bolesti na vnutornej strane svalu holene (nespomeniem si nazov svalu) na pravej nohe, ktore som z pociatku ignoroval. Uz su tomu 3 tyzdne a bolesti pretrvavaju. Bolest sa objavuje napriklad po dlhsom sedeni a naslapnuti na nohu, pravidelne pri chodzi a vzdy ked sa pokusim o akykolvek beh - suma sumarum, takmer pri kazdom zatazeni svalu.

Dnes som sa na to konecne lepsie pozrel a mam to tam opuchnute a tvrde (bez zafarbenia), pri zatlaceni na jednom mieste to dost boli, inak pasivnu bolest nepocitujem. Kedze niesom velky fanusik lekarov (vobec) tak sa najskor obraciam o radu sem. Any idea co by to mohlo byt? Natrhnuty/odtrhnuty sval alebo...?

Vdaka za rady
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
seeya

PříspěvekZaslal: út květen 14, 2013 9:41 am    Předmět: Odpovědět s citátem

pokial si zacal behat, je to celkom bezne ze bolia holene. Je to sposobene zapalom v oblasti kde sa svaly upinaju na kost z dovodu pretazenia. Pomaha oddych a neprepalovat treningy. Pozri termin splint shin.
Unknown9547

PříspěvekZaslal: st květen 15, 2013 10:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

seeya napsal:
pokial si zacal behat, je to celkom bezne ze bolia holene. Je to sposobene zapalom v oblasti kde sa svaly upinaju na kost z dovodu pretazenia. Pomaha oddych a neprepalovat treningy. Pozri termin splint shin.

Jo to bude asi ono, len smutne na tom je, ze tie moje "behy" boli tak 1km max

Budem si na nohu davat pozor, snad to prestane
Unknown9547

PříspěvekZaslal: so červen 15, 2013 11:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ubehol ďalší mesiac a žiadne zlepšenie... Namáhanie nohy som maximálne obmedzil, skutočne jediné zaťažovanie je chôdza na/zo zastávky MHD

Niektoré dni noha relatívne poslúcha a ja ani nekrívam... iné dni krívam ako vojnový veterán a po prejdení čo i len niekoľkých metrov, keď si sadnem prichádza záplava bolesti. Často ma noha bolí už po zobudení sa...

Pomaly začínam vyzerať ako borci z fotiek "Friends Don't Let Friends Skip Leg Day"

Naposledy upravil Unknown9547 dne so červen 15, 2013 11:56 pm, celkově upraveno 3 krát
RaidenX

PříspěvekZaslal: so červen 15, 2013 11:54 pm    Předmět: .. Odpovědět s citátem

měl jsem uplne to stejný a trvalo mi celkem 2 mesice nez to prestalo bolet,pak jsem zaradil sprinty pri behani ktery jsem nikdy nejel a chytla me druha noha,taky to trvalo asi mesci a pak uz to bylo v pohode,jde jen o zvyk
StEpan93

PříspěvekZaslal: pá červen 21, 2013 10:02 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Mě bolely holeně když jsem jel po dlouhé době dlouhou trasu autem :D Levá, ze spojky.
moby

PříspěvekZaslal: pá červen 21, 2013 10:49 am    Předmět: Odpovědět s citátem

A hele, dalsi tema, kde se muzu realizovat

Ty uz tam budes mit zanet, covece : ( Tim behem sis to proste moc pretizil a bude to vyzadovat asi ne uplne amaterskou lecbu. Ja si ted teda mensi zanet ramene vylecil Ibalginem masti, ale chytil jsem to v zacatku a posledni mesic nemam s ramenem zase zadny problem... Takze pokud to boli trvale, hodne a dlouho tak uz bych se do samolecby nepoustel a vyrazil radsi k doktorovi (pokud uz jsi to neudelal).

Nicmene...

Bolest holene pri behu muze (a taky dost casto byva) byt zpusobena spatnou technikou behu. Kdyz bezis - jak doslapujes? Co je prvni cast chodidla, ktera se dotkne zeme pri doslapu? A jakou pozici pri doslapu ma spicka? A jak daleko pred frontalni rovinou tela doslapujes (jak daleko "pred hrudnikem" doslapujes me zajima)?

Pokud zni odpoved "spise pata", "spicka smeruje spise vzhuru" a "doslapuju pred hrudnikem", tak jsme u cile (pro Tebe asi bohuzel pozde : ( ) Kdyz mas totiz spicku zvednutou nahoru, tak toto zvednuti prave delaji svaly holene. Pri dopadu se pak takto stazene svaly velmi prudce natahuji, ale stale jsou ve kontrakci (skara uz, co je flexe a kontrakce uz bych mohl vedet :D jsem toto 2x editoval :)) => mame na svete doslova brutalni pretezovani techto svalu. Toto zvedani spicky a svalova kontrakce je zpusobena tim, ze se snazis doslapovat moc daleko pred sebe a to proste jinak nejde nez doslapovat na "patu se spickou vzhuru".

Reseni je jednoduche - zkratit krok. Spravne se bezi tak, ze doslapujes "pod panev" na vnejsi hranu chodidla - tedy vlastne doslapujes primo "ve frontalni ose", ne pred ni, ne za ni. Tim zajistis, ze spicka muze byt mene zvednuta vzhuru (resp. vubec) => mnohem mensi namahani svalu holene (pri dopadu nejsou v kontrakci (zase jsem tu mel flexi :D)). Dalsi vyhoda tohoto stylu behu je v tom, ze mnohem mene brzdis (doslap daleko pred sebe je proste neefektivni, staci si predstavit vektory sil, ktere se tam v tu chvili vyskytuji a kam smeruji) dopredny pohyb => pobezis rychleji :)

Podobne reseni se da aplikovat v pripade te spojky v aute. Neslapej na ni spickou pouze, ale celou nohou, kterou pote nechas volne polozenou na podlaze, aby se svaly opet uvolnily :) Ja mivam tento problem pri rizeni, ale s plynovym pedalem. Staci ale trosku zmenit polohu nohy a je po problemu :)

Ale samozrejme to muze byt jen o nezvyku a male trenovanosti. Avsak i presto by clovek mel alespon tusit co se muze pri spatne technice behu (nebo slapani po pedalech v aute :)) pokazit a jak z toho ven.

Rychle na stránku:

Přejdi na: