|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
CZEBLADE

|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Spam

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 7:20 am Předmět: |
|
|
Tu Poděbradku jsem měl taky nedávno a docela dobrý... Coca Cola Zero, Light atd.. spíš vyjímečně. Taky ty nejlevnější limonády ze supermarketů jsou slazené taky jen asp. a aces. takže to taky klidně jde pít.
Akorát se všemu tomuhle snažím vyhnout jak jen to jde. Tak nějak se snažím trochu tu životosprávu držet, tak proč do sebe cpát tohle svinstvo. _________________ „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“
„Nezáleží na tom čím jsi, ale kdo jsi"
|
|
| nahoru |
|
 |
Lord_Ivory

|
|
| nahoru |
|
 |
sediwak

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 9:34 am Předmět: |
|
|
Opravte mě, jestli se pletu, ale neni stévie jenom přírodní zdroj acesulfamu? Ale ono je to vlastně přírodní (potažmo nutně zdravé), že...  Jinak jak je to fakticky se škodlivostí umělých sladidel, by mě opravdu zajímalo, protože bych chtěl něčim zavřít pusu lidem, co mi radí, ať piju radši sladkou colu, protože po té light přiberu údajně mnohem víc. Jinak v poslední dietě (kromě posledního týdne před závody) jsem pomalu nevěděl, jak chutná čistá voda a myslim, že se to na formě ani nijak negativně nepodepsalo.
|
|
| nahoru |
|
 |
Draper

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 9:50 am Předmět: |
|
|
| sediwak napsal: | Opravte mě, jestli se pletu, ale neni stévie jenom přírodní zdroj acesulfamu? Ale ono je to vlastně přírodní (potažmo nutně zdravé), že... Jinak jak je to fakticky se škodlivostí umělých sladidel, by mě opravdu zajímalo, protože bych chtěl něčim zavřít pusu lidem, co mi radí, ať piju radši sladkou colu, protože po té light přiberu údajně mnohem víc . Jinak v poslední dietě (kromě posledního týdne před závody) jsem pomalu nevěděl, jak chutná čistá voda a myslim, že se to na formě ani nijak negativně nepodepsalo. |
Kdyz tohle slysim, tak se mne vzdy otevira kudla v kapse a tlak vylitne minimalne na 200 _________________ CIZOPASNIK: Drapere, ty nejsi divnej, ty jsi z jiny galaxie a mam podezreni, ze te odtamtud vyhnali, protoze jsi byl divnej i na meritka mimozemstanu
http://mismasfitness.cz/
Nejlepsi trenink na svete? HPM - hlavne poradne makat!! (hovnival)
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: st červenec 17, 2013 10:19 am Předmět: |
|
|
Kolové nápoje nevznikly za účelem hašení žízně ale jako nápoje upravující zažívání. To pro ty, co neznají jejich historii.
To, že na ně vzniká slušný návyk, přestože již dávno neobsahují extrakt z lístků coky, to musí výrobce jen těšit.
Co se týče umělých sladidel, zde se názory odborníků liší, takže ani my se tu nedobereme výsledku. Jasné je určitě to, že jejich přemíra vede u někoho k šílenému držení vody.
Určitě po nich nepřiberete ale mohou brzdit hubnutí. Ať se to deadliftovi líbí nebo ne, zasahují do sekrece inzulínu, neboť ne vše běží přes receptory - to by koneckonců jinak ani ten Pavlovův pes nezaslintnul. Nějaké studie už k tomu proběhly ale zdroje nedodám, neboť nejsem encyklopedie. Plyne z nich, že již sladká chuť (bez cukru) vyvolává inzulinovou odezvu, nejspíš nebude tak masivní jako u cukru, ale bude.
Edit: Už jsem vydedukoval, o co ve studii šlo - o souvislost řízení hladiny cukru přes tvorbu gustducinu ve střevě v závislosti na signálu z chuťových receptorů ve střevní stěně. Aby to nebylo tak jednoduché.
Naposledy upravil kid dne st červenec 17, 2013 11:47 am, celkově upraveno 2 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Mrmza

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 10:32 am Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Lord_Ivory

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 10:46 am Předmět: |
|
|
| sediwak napsal: | Opravte mě, jestli se pletu, ale neni stévie jenom přírodní zdroj acesulfamu? Ale ono je to vlastně přírodní (potažmo nutně zdravé), že... |
Divej se na to jako na mensi zlo a je to, ale cokoliv konzumovane v obrovskem mnozstvi ma negativni prinos.
Jinak s tim tvrzenim, ze je lepsi obycejna cola nevim, nevim. Nekde jsem cetl clanek (nebyl vedecky podlozen) prave o vlivu umeleho sladidla na pribirani a tedy ukladani tuku. Brali to do kontextu s Amerikou, kde to mimo jine krome toho kukuricneho sirupu, ktery vynalezli Japonci a pomstili se jim tak za 2. svetovou :D, nastolilo defakto vek brutalni obezity.
A jelikoz nemam v tomhle oboru vzdelani a nerozumim tomu, muzu si udelat jen skromny nazor, ktery muze byt i zcela zcestny. Pokud ma nejaky negativni vlastnosti tady na to, tak jenom v pripade, ze clovek prijima obrovske mnozstvi tuku a rychlych cukru klasicky z junk food. Ja sam jsem po cole light/zero nepribral, nepravidelne ji konzumuji a krome zalepene tlamy, doplneni kofeinu a castecnem uspokojeni mi nic neprinesla.
Spis by me zajimalo, jestli maji tahle umela sladidla nejaky vliv na zrak.
|
|
| nahoru |
|
 |
Spam

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 11:02 am Předmět: |
|
|
Jestli přímo umělá sladidla mají vliv na zrak to nevím, ale mě přijde že vždycky po koupi Zero/Light atd... při pohledu do peněženky špatně vidím _________________ „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“
„Nezáleží na tom čím jsi, ale kdo jsi"
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 5:03 pm Předmět: |
|
|
Nechápu jak může někdo brát Colu jako pití.
Mám ji občas rád, ale beru to spíš jako potravinu/sladkost nebo součást alkoholických koktejlů :-)
Jinak
- je potom spíš ještě větší žízeň jak je to sladké
- nepříjemný pocit zalepené pusy a "naleptané" zuby asi od té kyseliny citronové co v tom je
Ná trávení nebo jako vyprošťovák je ale docela dobrá.
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: st červenec 17, 2013 5:08 pm Předmět: |
|
|
Zkuste si změřit glykemii. Vypijte třeba 1 l coly - změřte glykemii. Jiný den vypijte 1 l coly light a opět změřte glykemii.
Zajímavý experiment by byl s diabetiky - opravdu si myslíte, že budou připíchávat inzulín po light cole?
Tímto končím. Je to marné.
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: st červenec 17, 2013 7:19 pm Předmět: |
|
|
Ono tam asi nepůjde až tak o hladinu cukru jako o využití energie ze stravy a tělesných zásob.
Citace:
Dokládají to i dvě studie z letošního srpna, publikované ve sborníku Národní akademie věd USA. Z nich vyplývá, že v odpovědi na sladké, střevem produkovaný gustducin řídí molekulu přenašeče glukózy ale také spouští sekreci peptidu s hormonálním účinkem glukagonu. V tomto druhém případdě jde o peptid, který pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu krevního cukru. Není třeba ani dodávat, že sladké choutky našeho střeva mají co mluvit do obezity a diabetu. A že se také nově musíme dívat na účinky umělých sladidel.
Ve srovnání s glukózou působí umělá sladidla na chuťové buňky mnohem intenzívněji. Takový Aspartam náš jazyk považuje za více než tisíckrát sladší. Sacharin více než dvaapůltisíckrát. Střevo vnímá sladkou chuť stejnými receptory a tak i buňky ve střevě budou umělá sladidla vnímat obdobně, tedy velmi intensivně.
Lze předpokládat, že reakcí na sladké náhražky bude střevo reagovat enormní tvorbou přenašečů glukózy a že z obsahu ve střevě si „vychytá maximum“.
Paradoxně by tak naše tělo i z energeticky chudší stravy, mělo zužitkovat více než za normální situace. Ošálení střevních receptorů s falešně vysílaným signálem, že energetických zdrojů je v potravě dostatek, by teoreticky mohlo bránit uvolňování energetických zdrojů z jater a tukových zásob. A to by pak mohlo být v rozporu naší snahy zhubnout. Jestli to tak opravdu funguje, se teprve ukáže. Něco již napovídá to, že přejít ze slazení cukrem na umělá sladila, nemá většinou takový efekt, jaký by se očekával.
Prameny: Proceedings of the National Academy of Sciences, Mount Sinai School of Medicine.
Konec citace.
Článek se dá najít na oslu.
A určitě to není tak, že by se z náhražek cukru přímo tloustlo. Je to hypotéza, pokud je pravdivá, tak hubnutí to bude brzdit.
|
|
| nahoru |
|
 |
jari

|
Zaslal: st červenec 17, 2013 7:25 pm Předmět: |
|
|
| Draper napsal: |
Kdyz tohle slysim, tak se mne vzdy otevira kudla v kapse a tlak vylitne minimalne na 200 |
Přesně!
"a víš, že v tý light cole je ještě víc cukru než v normální"
bych vraždil
| Spazik napsal: | Nechápu jak může někdo brát Colu jako pití.
- je potom spíš ještě větší žízeň jak je to sladké
- nepříjemný pocit zalepené pusy a "naleptané" zuby asi od té kyseliny citronové co v tom je
|
Oba tyto problémy u lightky odpadají
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: st červenec 17, 2013 9:29 pm Předmět: |
|
|
| kid napsal: | Ono tam asi nepůjde až tak o hladinu cukru jako o využití energie ze stravy a tělesných zásob.
Citace:
Dokládají to i dvě studie z letošního srpna, publikované ve sborníku Národní akademie věd USA. Z nich vyplývá, že v odpovědi na sladké, střevem produkovaný gustducin řídí molekulu přenašeče glukózy ale také spouští sekreci peptidu s hormonálním účinkem glukagonu. V tomto druhém případdě jde o peptid, který pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu krevního cukru. Není třeba ani dodávat, že sladké choutky našeho střeva mají co mluvit do obezity a diabetu. A že se také nově musíme dívat na účinky umělých sladidel.
Ve srovnání s glukózou působí umělá sladidla na chuťové buňky mnohem intenzívněji. Takový Aspartam náš jazyk považuje za více než tisíckrát sladší. Sacharin více než dvaapůltisíckrát. Střevo vnímá sladkou chuť stejnými receptory a tak i buňky ve střevě budou umělá sladidla vnímat obdobně, tedy velmi intensivně.
Lze předpokládat, že reakcí na sladké náhražky bude střevo reagovat enormní tvorbou přenašečů glukózy a že z obsahu ve střevě si „vychytá maximum“.
Paradoxně by tak naše tělo i z energeticky chudší stravy, mělo zužitkovat více než za normální situace. Ošálení střevních receptorů s falešně vysílaným signálem, že energetických zdrojů je v potravě dostatek, by teoreticky mohlo bránit uvolňování energetických zdrojů z jater a tukových zásob. A to by pak mohlo být v rozporu naší snahy zhubnout. Jestli to tak opravdu funguje, se teprve ukáže. Něco již napovídá to, že přejít ze slazení cukrem na umělá sladila, nemá většinou takový efekt, jaký by se očekával.
Prameny: Proceedings of the National Academy of Sciences, Mount Sinai School of Medicine.
Konec citace.
Článek se dá najít na oslu.
A určitě to není tak, že by se z náhražek cukru přímo tloustlo. Je to hypotéza, pokud je pravdivá, tak hubnutí to bude brzdit. |
Něco podobného jsem četl,
ovšem zkusme se zamyslet - pokud je tato hypotéza pravdivá, docházelo by k bránění uvolnění energie z jater a tuk .zásob jak píšeš. Z čeho bys pak fungoval? Energie se neuvolňuje...ty ji ale vydáváš. Tj. zákonitě časem zemřeš. Jasně - je to ad absurdum, ale pro přiblížení to stačí.
Resp. z čeho by byl kryt energetický výdej?
Kdyby si tělo vychytávalo ve zvýšené míře glukosu, tak pak by bylo jedno zda mám 500 g nebo 1000 g sacharidů denně ne?...když tělo beztak hodně sacharidů " nevychytá":o)...což je to z čehož tato hypotéza těží, ne?...že ve zvýšené míře využije dostupné zdroje...
Porovnávat zda je z energetického hlediska horší pít colu light nebo tu verzi s cukrem může jen blb.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|