Googlil jsem, nenašel, proč je pro tebe tak složité najít na internetu jedinou zmínku o barvení rýže?
pro mně to nebyl problém si to přečíst na netu jak se dělí rýže jak se čistí,jak se bělí jak se zbavuji šlupek a tím strací svoji kvalitu a GI a další věci , na netu toho najdete hodně,
a dokonce je tam toho více ,
Mates, podle tvého tónu na videu jsem ti zkazil celý den, to jsem určitě nechtěl. Hledal jsem dál a našel pouze něco o bělení rafinované rýže. Nepíšou tam, kterou konkrétně bělí a co to bělení obnáší, co se k němu používá apod. Taky to může být hoax, bylo to na pěti stránkách a většinou ctrl+c, ctrl+v, takže to pochází z jednoho zdroje.
Pak jsem taky našel zajímavost o hnědé rýži:
citace:
V šedesátých letech byly velmi populární makrobiotické diety založené na požívání hnědé rýže. Došlo však k několika úmrtím mezi lidmi, kteří se pokusili žít pouze o hnědé rýži. Diety s vysokými dávkami hnědé rýže jsou zvlášť nevhodné pro děti, protože vyvolávají nedostatek minerálů.
A rýže na videu mi opravdu přijde po rozříznutí pod slupkou bílá.
Mates, podle tvého tónu na videu jsem ti zkazil celý den, to jsem určitě nechtěl. Hledal jsem dál a našel pouze něco o bělení rafinované rýže. Nepíšou tam, kterou konkrétně bělí a co to bělení obnáší, co se k němu používá apod. Taky to může být hoax, bylo to na pěti stránkách a většinou ctrl+c, ctrl+v, takže to pochází z jednoho zdroje.
Pak jsem taky našel zajímavost o hnědé rýži:
citace:
V šedesátých letech byly velmi populární makrobiotické diety založené na požívání hnědé rýže. Došlo však k několika úmrtím mezi lidmi, kteří se pokusili žít pouze o hnědé rýži. Diety s vysokými dávkami hnědé rýže jsou zvlášť nevhodné pro děti, protože vyvolávají nedostatek minerálů.
A rýže na videu mi opravdu přijde po rozříznutí pod slupkou bílá.
v poho , jdu na trenink jak z něj přijdu .
najdu ti odkazy ohledně bělení rýže a pošlu přes PM
Na skole jsme se ucili, ze se maximalne lesti, coz se dela mechanicky a dejme tomu ze zmeni barvu, ale ze by se pridavalo barvivo, nebo se to nejak chemicky upravovalo, to pochybuju.
Su na ty odkazy zvedavy, ale pochybuju, ze nejake relevantni budou.
Totiž štve mě jak média prezentují některá jídla a jaká pak panuje ve společnosti představa.
Celé to totiž spočívá na nepochopení toho, že opakem "zdravé" potraviny může být jak "nezdravá", tak "ne zdravá" a je mezi tím hodně podstatný rozdíl.
Naše tělo potřebuje energii a dále vitamíny, minerály apod.
Veškeré potraviny bych rozdělil do několika kategorií:
I. - zdravá, bez energie - těch není moc, jsou to v podstatě doplňky stravy, možná některé druhy zeleniny.
II. - zdravé, energetické - tohle je asi "ideál" - potraviny co dodávají energii a zároveň mají "přidanou hodnotu" v podobě obsahu pozitivních látek jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty atd. - sem patří třeba ta rýže natural, celozrnné pečivo, ovoce atd atd.
III. - energetické potraviny - a jsme u toho. Toto jsou ty potraviny "bez přidané hodnoty", které "pouze" dodávají energii a jsou "ne zdravé". Nikoliv však "nezdravé"!!! A to je pořeba rozlišovat. Sem patří např. bílé pečivo, houskový knedlík atd. - jídla která jinak lidi často považujou za nevhodná, ale je to hloupost.
IV. - no a sem patří ty opravdu nevhodné potraviny, které obsahují něco, co našemu tělu škodí - ztužené rostlinné tuky apod.
Jak jsem již psal, řada jídel, která patří do kategorie III, jsou brána jakoby byly ve IV. Problém může být u někoho kdo třeba má přísnou dietu, protože pokud pokryje velkou energetickou část stravy III, pak těžko bude zbytek dohánět. Pokud ale nedržim dietu, nebo dokonce naopak, mám hodně velkou rezervu a můžu pokrýt všechny potřebné látky v menším E příjmu než kolik potřebuju celkově a v takovém případě jsou pro mě III víceméně i "zdravé", ptž brání deficitu energie, který taky neni v takovém případě žádoucí. Bílé pečivo prostě nikomu nic neudělá, stejně jako bílá rýže, ale dodá energii, což může a nemusí být žádoucí, ale to je zcela individuální.
A tohle by si měl uvědomit každý, hlavně ti co píšou ty bludy ohledně toho jak se z bílého pečiva přibírá apod. - uplně stejně jako z celozrnného - vlastně možná i míŃ :D Ty semínka mají často vyšší E hodnotu takže z celozrnného spíš přiberete... A neřikám že není lepší jíst rýži natural, to vůbec ne, naopak, ale stejně tak tvrdím, že řada potravin v kategorii III je v případě celkově vyvážené diety naprosto vhodných, pokud je tam vhodně rozpočítáme.
Mates, ty píšeš, že nemáš čas a potom sem dáš video místo odkazu, kterej by byl rychlejší.
Zatím nejhorší, co jsem našel je tohle:
citace:
Celozrná rýže
Ne každý si uvědomuje, jak velký rozdíl je mezi celozrnnou a bílou rafinovanou rýží. Každý, kdo se stará o kvalitu vlastní výživy, by měl používat rýži celozrnnou (natural, pololoupaná), a to nejlépe v BIO kvalitě.
Pouze ta totiž obsahuje dostatek kvalitních živin – plnohodnotných bílkovin, vlákniny (důležité pro funkci střev), mastných kyselin, vitamínů, minerálů, stopových prvků. Abychom pochopili, jak propastný je tento rozdíl, seznamme se s běžným postupem zpracování rýže – od rostliny vyrostlé na rýžovém poli až po bílou rýži, kterou běžně koupíme v obchodě.
Mlácením se nejprve zrno zbavuje klasu. Zrno se poté dále loupe a tím zbavuje dvou vnějších nestravitelných vrstev plev. Tím získáme celozrnnou rýži. Při prvním bělení se obrousí vrstva epikarpu a mezokarpu i malá část klíčku. Již tím se rýže ochudí o mnohé cenné živiny: minerály, vitamíny, vlákninu, oligoelementy a tzv. biostimulátory (aminokyseliny, které stimulují obnovu buněk a pomáhají při regeneraci tkáně). Získáváme polorafinovanou rýži. Při druhém bělení se odstraněním ještě další vrstvy, endokarpu, získává rafinovaná rýže 3. stupně. Při třetím bělení se rýže zbaví další vrstvy, spermodermu, výsledkem je rafinovaná rýže 2. stupně. Při čtvrtém bělení se zrno zbavuje i aleuronu, který obsahuje klíček. Výsledným produktem je rafinovaná rýže 1. stupně, která je již velmi chudá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny i oligoelementy.
To ale ještě není všechno. Tato rýže je podrobena dalším „kosmetickým“ úpravám. Kartáčováním se stává zrno takto rafinované rýže znovu hladkým a pevným. Následným olejováním (zrno se stříká rostlinným olejem nebo častěji vaselinou) se zrno chrání před rozpadem na mouku. (Vaselina obsahuje polyaromatické uhlovodíky, které jsou rakovinotvorné). Olejování může, ale nemusí, předcházet leštění. Během leštění se zrno stříká tenkou vrstvou glukózy a mastku, aby bylo bělejší a lesklejší (mastek býval kladen do souvislosti s rakovinou žaludku u Japonců, proslulých vysokou konzumací bílé hlazené rýže). Tato vrstva rovněž brání příliš rychlému rozpadu zrna během vaření. Výsledkem je rafinovaná leštěná rýže – tedy produkt s velmi nízkou výživnou hodnotou.
Což se mi samozřejmě moc nelíbí. Otázkou je, zda-li se to stále používá, když se ví o tom, jaké problémy to může přinášet. Navíc je to z webu, který má zaměření na prodej "zdravé výživy", nejlépe BIO, takže se na to dá dívat všelijak.
Mě hlavně zarazilo, že někdo, u koho velkou část jídelníčku tvoří suplementy, hned označuje bílou rýži za chemickou.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Mates, ty píšeš, že nemáš čas a potom sem dáš video místo odkazu, kterej by byl rychlejší.
Zatím nejhorší, co jsem našel je tohle:
citace:
Celozrná rýže
Ne každý si uvědomuje, jak velký rozdíl je mezi celozrnnou a bílou rafinovanou rýží. Každý, kdo se stará o kvalitu vlastní výživy, by měl používat rýži celozrnnou (natural, pololoupaná), a to nejlépe v BIO kvalitě.
Pouze ta totiž obsahuje dostatek kvalitních živin – plnohodnotných bílkovin, vlákniny (důležité pro funkci střev), mastných kyselin, vitamínů, minerálů, stopových prvků. Abychom pochopili, jak propastný je tento rozdíl, seznamme se s běžným postupem zpracování rýže – od rostliny vyrostlé na rýžovém poli až po bílou rýži, kterou běžně koupíme v obchodě.
Mlácením se nejprve zrno zbavuje klasu. Zrno se poté dále loupe a tím zbavuje dvou vnějších nestravitelných vrstev plev. Tím získáme celozrnnou rýži. Při prvním bělení se obrousí vrstva epikarpu a mezokarpu i malá část klíčku. Již tím se rýže ochudí o mnohé cenné živiny: minerály, vitamíny, vlákninu, oligoelementy a tzv. biostimulátory (aminokyseliny, které stimulují obnovu buněk a pomáhají při regeneraci tkáně). Získáváme polorafinovanou rýži. Při druhém bělení se odstraněním ještě další vrstvy, endokarpu, získává rafinovaná rýže 3. stupně. Při třetím bělení se rýže zbaví další vrstvy, spermodermu, výsledkem je rafinovaná rýže 2. stupně. Při čtvrtém bělení se zrno zbavuje i aleuronu, který obsahuje klíček. Výsledným produktem je rafinovaná rýže 1. stupně, která je již velmi chudá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny i oligoelementy.
To ale ještě není všechno. Tato rýže je podrobena dalším „kosmetickým“ úpravám. Kartáčováním se stává zrno takto rafinované rýže znovu hladkým a pevným. Následným olejováním (zrno se stříká rostlinným olejem nebo častěji vaselinou) se zrno chrání před rozpadem na mouku. (Vaselina obsahuje polyaromatické uhlovodíky, které jsou rakovinotvorné). Olejování může, ale nemusí, předcházet leštění. Během leštění se zrno stříká tenkou vrstvou glukózy a mastku, aby bylo bělejší a lesklejší (mastek býval kladen do souvislosti s rakovinou žaludku u Japonců, proslulých vysokou konzumací bílé hlazené rýže). Tato vrstva rovněž brání příliš rychlému rozpadu zrna během vaření. Výsledkem je rafinovaná leštěná rýže – tedy produkt s velmi nízkou výživnou hodnotou.
Což se mi samozřejmě moc nelíbí. Otázkou je, zda-li se to stále používá, když se ví o tom, jaké problémy to může přinášet. Navíc je to z webu, který má zaměření na prodej "zdravé výživy", nejlépe BIO, takže se na to dá dívat všelijak.
Mě hlavně zarazilo, že někdo, u koho velkou část jídelníčku tvoří suplementy, hned označuje bílou rýži za chemickou.
to je krásne co jsi našel a to ti je málo ??
jen se zeptám , pokud mi někdo dokáže odpovědět sám na tuto otázku neznám odpověd :
jakto že bílá rýže je levnější než natural ( hněda ) když zakladni surovina je natural , kde se ruznymi procesy atd... mlacenám,bělením... docíli bíle rýže která vyživově zdaleka nedosahuje kvality jak naturalní ( vlaknina,vitaminy,mineraly, a další složky .... )
i GI ma vyšší kdyý naturalky maj cca kolem 50 a mín .
Mně tu kamenuješ že do sebe tlačím suplementy ( chemicke věci ) a navažím se do bile
rýže , Ano bez těch suplementu bych to vše neuregeneroval a myslím že nikdo kdo je čistý . Suplementy nejsou nato aby ti vyrostl biceps o 1 cm ale aby tělo dostalo více a min se trapilo atd ... ( regenerace, rust ) ale to je debata na jine tema .
Ja jsem jasně řekl a za tím si stojím že bíla rýže ( mechanicky,chemicky) upravena je ...
proti klasicke naturalce , to že naturalky stoji jednou tolik to sám nechapu , ale asi všude jde o prachy a co je zdrave je drahe . A otazka bio , bio nalepky si davaj jen evropane a hlavně češti obchodnici , všude vidí prachy ja to vidím denně na trnici jak prodavačka rano koupi okurky,papriky na tržnici ( kvalitni ,) a pak v krámě přeceni a napiše bio !!! to ten pan co tu papriku ze skleniku prodava si muže taky nalepit bio ale jeho cena je 80 kg / 1 kg a ne jak ta pani v kramu 36kc /100 g !!! , co dodat ,
jen se zeptám , pokud mi někdo dokáže odpovědět sám na tuto otázku neznám odpověd :
jakto že bílá rýže je levnější než natural ( hněda ) když zakladni surovina je natural , kde se ruznymi procesy atd... mlacenám,bělením... docíli bíle rýže která vyživově zdaleka nedosahuje kvality jak naturalní ( vlaknina,vitaminy,mineraly, a další složky .... )
Cenu neovlivnuji jenom vyrobni naklady, ale tak treba poptavka a tisice dalsich faktoru. Po bile ryzi je mnohonasobne vetsi poptavka nez po ryzi natural, bila ryze se vyuziva vsude, ji ji lide na menu v restauracich, deti ve skolach, vetsina domacnosti apod. Zatimco natural ryzi ji opravdu jen minimum lidi. Takze to je duvod proc je bila ryze levnejsi nez natural, kdyby byla ryze natural ocenena pouze naklady vyroby a pripadne odbytovymi naklady, tak se v te ryzi pak muzem i koupat.
Jinak mam rad tvuj log, tve videa, tve poznatky apod. Ale k tomu, ze se ryze beli chemickymi pripravky si nedodal ani jeden odkaz! Pokud si uz o tom na nejakych strankach cetl, tak neni problem dodat odkaz z historie behem 5ti minut. Madball sam psal, ze ta citace je z nejakeho BIO obchodu (=velice neseriozni zdroj)
Madball sam psal, ze ta citace je z nejakeho BIO obchodu (=velice neseriozni zdroj)
V jinem clanku na tech samych strankach se pise:
citace:
Sám termín kvalitní tuky mi ovšem připadá dezinformující. To vede čtenáře k mylné představě, že by měl do své stravy tuky zařazovat. Není to pravda, můžeme být zcela bez čistých tuků. Doporučuji sice olivový olej , ale činím tak pouze proto, že většina z nás z chuťových důvodů bez tuků nedokáže být. A pokud už tuky musíme požívat, tak je olivový olej ideální. Není však nezbytnou součástí naší stravy. Nepotřebujeme jej pro své zdraví a pokud dokážeme být bez tuků, nemusíme jej konzumovat.
Mam strach si tam neco precist o mase...
Tolik asi k relevanci zdroje, kde se popisuje beleni ryze. :-D
Cenu neovlivnuji jenom vyrobni naklady, ale tak treba poptavka a tisice dalsich faktoru. Po bile ryzi je mnohonasobne vetsi poptavka nez po ryzi natural, bila ryze se vyuziva vsude, ji ji lide na menu v restauracich, deti ve skolach, vetsina domacnosti apod. Zatimco natural ryzi ji opravdu jen minimum lidi. Takze to je duvod proc je bila ryze levnejsi nez natural, kdyby byla ryze natural ocenena pouze naklady vyroby a pripadne odbytovymi naklady, tak se v te ryzi pak muzem i koupat.
Jinak mam rad tvuj log, tve videa, tve poznatky apod. Ale k tomu, ze se ryze beli chemickymi pripravky si nedodal ani jeden odkaz! Pokud si uz o tom na nejakych strankach cetl, tak neni problem dodat odkaz z historie behem 5ti minut. Madball sam psal, ze ta citace je z nejakeho BIO obchodu (=velice neseriozni zdroj)
Mates: za suplementy tě rozhodně nekamenuju, to bylo jen něco, co se zrovna hodilo k té chemii a snažím se dívat na věci z více stran, což vede velmi často k tomu, že se hádám, na druhou stranu, když mi to někdo obhájí, tak se rád poučím, ale potřebuju důvěryhodný argumenty.
Cena mně taky občas nedává smysl u spousty věcí, ale důvodů může spousta už jenom ta nabídka vs. poptávka, jak napsal Seva.
Teď jsem hledal i v angličtině a stejně jako ty sem můžu dát odkazy typu:
Nagel goes on to point out that experiments have shown that milled rice, the rice that results from this pounding process, has the highest mineral absorption from rice. Mineral absorption from whole brown rice is much less as the phytic acid from the bran greatly interferes with the absorption process.
Tohle už beru ale zase jako fanatismus z druhé strany.
Našel jsem ale i to, že se chemická úprava používá.
Každopádně za mě bude asi nejlepší, co se zdraví týče, varianta parboiled.
Samozřejmě bych bral názor od někoho, kdo se v tom doopravdy vyzná, což by mohl být třeba Deadlift. Toho bych určitě bral jako důvěryhodnej zdroj.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Na doporučení Tracey jsem objednal rýžovar Sencor SRM200, snad za tu cenu pošlape dobře Já naopak se značkou Sencor mám jen dobré zkušenosti. Používám i tu jejich halogenní multifunkční mini troubu a jsem spokojenej.
Na doporučení Tracey jsem objednal rýžovar Sencor SRM200, snad za tu cenu pošlape dobře Já naopak se značkou Sencor mám jen dobré zkušenosti. Používám i tu jejich halogenní multifunkční mini troubu a jsem spokojenej.
jak někdo zjistíte jak se tam dá udělat hněda rýže ,
tak pište tedka večer jsem to zkoušel 2x a s mula proste to nejde,
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru