Jídelníček založený na konzumaci především červeného masa, tučného masa a cukru - fruktózy - nemůže mít nic společného se zdravou výživou. Pračlověk se dožil stěží třicítky,
takže si nejsem jist, že je to vzor hodný následování. Navíc, jestli byl v kondici, bylo to především fyzickým zatížením, každodenním bojem o přežití.
Když budeš jíst několik let takovým způsobem, ozve se ti žlučník /maso plus ořechy to je kombinace k tomu naprosto ideální/, začne se ti ukládat kyselina močová do kloubů, budeš mít vysoký cholesterol, i když ho teď třeba nemáš, a ke všemu si uženeš rakovinu tlustého střeva.
Naprosto nerozumím tomu, proč vyřazovat všechny sacharidy ze stravy a nahrazovat je tuky, popř. fruktózou. A ještě víc nechápu, proč to dělají sportovci typu crossfit, kteří prostě nejsou odkázáni jen na silový výkon, ale taky na výkon vytrvalostní.
Já jsem držel low-carb pár let, notoval jsem si s autorem článku "Velká cholesterolová lež",
pochvaloval si, jak mi drží pěkně váha i když jím kolik chci... První ledvinová kolika přišla až po cca pěti nebo šesti letech, takže máš ještě docela čas. Ale zvýšený cholesterol jsem měl mnohem dřív. A dna mně zatím ještě nepotkala, ale kdybych pokračoval tak bych se jí určitě dočkal. Prej nemoc bohatých - hlavně hloupých...
Doporučil bych ti maso užívat střídmě a hledat hlavně alternativní zdroje bílkovin, mléčné výrobky, bílky, proteinové prášky. Ovoce jíst na chuť a jako zdroj energie mít komplexní sacharidy. Paleo je debilní móda, historie se opakuje, už v šedesátých letech se brátili kulturisti sacharidům jako čert kříži a místo toho jedli kvanta bílkovin... Low carb bych si nechal do diety.
...A ještě víc nechápu, proč to dělají sportovci typu crossfit, kteří prostě nejsou odkázáni jen na silový výkon, ale taky na výkon vytrvalostní...
Moocha tady dával pár odkazů v crossfit sekci. Sice jsem to nezkoukl celý, protože mě to moc nebavilo, ale vyvodil jsem z toho závěr, že to zas až tak horký nebude.
Moocha napsal:
Doporučuju :)
edit: doufám, že tam není něco, s čím nesouhlasím , ale co jsem to proklikal, tak mi z toho vyšlo, že by měli zvednout i sachry, pokud chcou držet nějaký výkony.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Jakože sníst víc borůvek? Další věc je, že volně pasoucí se zvířena má úplně jiné složení mastných kyselin od té, co koupíme v supermarketu a ovoce, které je k mání dneska má daleko vyšší obsah fruktózy, než to před x-tisíc lety...
Já myslím, že tam dokonce doporučoval po tréninku tekutou stravu včetně sachrů. :)
Nebo to možná bylo mezi závody. Moc mě to nebavilo, tak jsem to opravdu jen proklikal.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
1) Paleo je primárně o tom, že lidé vyznávající tuto filosofii, nejsou ochotni konzumovat "potraviny moderní doby", když i bez těchto potravin dokázali lidé žít a úspěšně se rozmnožovat miliony let před námi (a zřejmě né špatně, můžeme jim poděkovat).
Mezi takové ty hlavní potraviny patří obiloviny, oleje (kukuřičný, slunečnicový...), luštěniny (vč. arašídů) a pro některé mléčné výrobky (to je diskutabilní, já si po 8 měsících zjistil, že mi problémy nedělají, tak je znova, pomalu a střídmě zařazuji zpět). Samozřejmě vylučuje průmyslově zpracované potraviny, umělé přísady, náhražky, GM.
2) Co se týče masa dnes a předtím, tak nejideálněší je kupovat kvalitní, čerstvé maso od farmářů, to ví každý - "Also, the animals we eat should also eat what they were "built" to eat, e.g. grass-fed cattle." To samé platí pro ovoce, zeleninu, ryby - nejlépe např. na farmářských trzích (lokální>cizokrajné). To jsou ale ideální podmínky, v praxi má možnost tohle dodržovat málokdo.
3) "Naprosto nerozumím tomu, proč vyřazovat všechny sacharidy ze stravy a nahrazovat je tuky, popř. fruktózou. " - Paleo rozhodně všechny sacharidy nevyřazuje, jen ukazuje, že přemíra sacharidů (což nějaké 4-8g/kg podle mě je) může mít co dočinění s "metabolic syndrome (Syndrome X), cardiovascular disease, diabetes, obesity, hypertension" atd. Moc hezky to napsal Chris zde:
" While many Paleo eaters skew towards the low-carb side (especially those who are still in the process of losing body fat and reversing their metabolic problems), there are plenty of others -- myself included – who actually eat a good amount of carbs on a regular basis. I consume lots of vegetables and a moderate amount of fruit. Plus, after every workout, I wolf down a big ass sweet potato with some protein. I’m clearly not going out of my way to go low-carb. But by avoiding processed foods (which are chock-full of sugar, grains and/or legumes), I’m still consuming far less in the way of carbohydrates than most people. "
Jeden fakt o sachrech (jestli to není pravda, vyvraťte to, tak hluboké znalosti o výživě nemám:
" Carbohydrate is a one-trick pony in terms of your metabolic requirements. It is solely used to produce energy for you. When you eat carbohydrate in excess of what you need for energy production you will store it as body fat because there is NOTHING else for your body to do with it! Your body can’t use it to grow your bones or repair your muscles or produce hormones. The best thing you can get from your carbohydrates, since our modern life really doesn’t require all that much physical energy, are their associated micronutrients. "
Hlavní je zelenina (neomezeně), nejlépe lokální sezónní ovoce (s mírou), ořechy, kokos (a vše, co s ním souvisí), sladké brambory, pro některé mléčné výrobky (nejlépe ghee a kefír, žádné odtučněné a nízkotučné ****) - víc ze sachrů není podle mého pro udržitelný zdravý životní styl potřeba.
4) Přejdeme k tomu "pračlověk se dožil stěží třicítky":
" Prehistoric humans certainly had shorter lifespans on average (but only by about 10 years, actually - http://www.anth.ucsb.edu/faculty/gurven/papers/GurvenKaplan2007pdr.pdf) What drove down their average number of years on earth? Hmm. Let's see: High rates of infant mortality, zero medical care, a perilous existence in the wild, predators, accidents, trauma -- the list goes on and on, though it probably doesn't include Type II diabetes. "
Trochu matematiky (snad jsem to přeložil správně) - pokud 40 ze 100 dětí pračlověka zemřelo před dosažení 10 let věku a i kdyby každé z těch, co přežili, dosáhlo věku okolo 60 let, průměrný věk skupiny by spadnul pod 40 let.
PS: Každému vyhovuje něco jiného, někdo se cítí lépe s, někdo bez mléčných výrobků. Někomu dělá dobře příjem většího množství sacharidů, někdo se po tom cítí unaveně. Je potřeba zkoušet a nikdy bych si nedovolil říct, že Paleo je jediná cesta.
_________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Teď mi vyšla jedna zajímavá věc.
Nevím, jestli to chápu správně, ale v Paleu jsou nějaký bloky.
Jeden blok je rozdělenej na:
7g B
9g S
1,5 T
Když si to převedu na procenta, tak mi vyjde:
39% B
51% S
10% T
Běžně doporučovanej poměr je zhruba:
20% B
50% S
30% T
Takže pokud to chápu správně, tak Paleo vlastně navyšuje bílkoviny na úkor tuků. To je celkem sranda proti běžnýmu mínění, alespoň tady na fóru.
Kdo jí rozumně a nemá zdravotní problém, tak nikdy nemůže dopadnout jako pán na konci toho obrázku.
To, že do sebe někdo láduje tyčinky Mars, brambůrky, čokolády, cukroví a další chujoviny, obvzlášť, když není v kalorickým deficitu, nepovažuju za rozumný.
1) Paleo je primárně o tom, že lidé vyznávající tuto filosofii, nejsou ochotni konzumovat "potraviny moderní doby", když i bez těchto potravin dokázali lidé žít a úspěšně se rozmnožovat miliony let před námi (a zřejmě né špatně, můžeme jim poděkovat).
Mezi takové ty hlavní potraviny patří obiloviny, oleje (kukuřičný, slunečnicový...), luštěniny (vč. arašídů) a pro některé mléčné výrobky (to je diskutabilní, já si po 8 měsících zjistil, že mi problémy nedělají, tak je znova, pomalu a střídmě zařazuji zpět). Samozřejmě vylučuje průmyslově zpracované potraviny, umělé přísady, náhražky, GM.
2) Co se týče masa dnes a předtím, tak nejideálněší je kupovat kvalitní, čerstvé maso od farmářů, to ví každý - "Also, the animals we eat should also eat what they were "built" to eat, e.g. grass-fed cattle." To samé platí pro ovoce, zeleninu, ryby - nejlépe např. na farmářských trzích (lokální>cizokrajné). To jsou ale ideální podmínky, v praxi má možnost tohle dodržovat málokdo.
3) "Naprosto nerozumím tomu, proč vyřazovat všechny sacharidy ze stravy a nahrazovat je tuky, popř. fruktózou. " - Paleo rozhodně všechny sacharidy nevyřazuje, jen ukazuje, že přemíra sacharidů (což nějaké 4-8g/kg podle mě je) může mít co dočinění s "metabolic syndrome (Syndrome X), cardiovascular disease, diabetes, obesity, hypertension" atd. Moc hezky to napsal Chris zde:
" While many Paleo eaters skew towards the low-carb side (especially those who are still in the process of losing body fat and reversing their metabolic problems), there are plenty of others -- myself included – who actually eat a good amount of carbs on a regular basis. I consume lots of vegetables and a moderate amount of fruit. Plus, after every workout, I wolf down a big ass sweet potato with some protein. I’m clearly not going out of my way to go low-carb. But by avoiding processed foods (which are chock-full of sugar, grains and/or legumes), I’m still consuming far less in the way of carbohydrates than most people. "
Jeden fakt o sachrech (jestli to není pravda, vyvraťte to, tak hluboké znalosti o výživě nemám:
" Carbohydrate is a one-trick pony in terms of your metabolic requirements. It is solely used to produce energy for you. When you eat carbohydrate in excess of what you need for energy production you will store it as body fat because there is NOTHING else for your body to do with it! Your body can’t use it to grow your bones or repair your muscles or produce hormones. The best thing you can get from your carbohydrates, since our modern life really doesn’t require all that much physical energy, are their associated micronutrients. "
Hlavní je zelenina (neomezeně), nejlépe lokální sezónní ovoce (s mírou), ořechy, kokos (a vše, co s ním souvisí), sladké brambory, pro některé mléčné výrobky (nejlépe ghee a kefír, žádné odtučněné a nízkotučné ****) - víc ze sachrů není podle mého pro udržitelný zdravý životní styl potřeba.
4) Přejdeme k tomu "pračlověk se dožil stěží třicítky":
" Prehistoric humans certainly had shorter lifespans on average (but only by about 10 years, actually - http://www.anth.ucsb.edu/faculty/gurven/papers/GurvenKaplan2007pdr.pdf) What drove down their average number of years on earth? Hmm. Let's see: High rates of infant mortality, zero medical care, a perilous existence in the wild, predators, accidents, trauma -- the list goes on and on, though it probably doesn't include Type II diabetes. "
Trochu matematiky (snad jsem to přeložil správně) - pokud 40 ze 100 dětí pračlověka zemřelo před dosažení 10 let věku a i kdyby každé z těch, co přežili, dosáhlo věku okolo 60 let, průměrný věk skupiny by spadnul pod 40 let.
PS: Každému vyhovuje něco jiného, někdo se cítí lépe s, někdo bez mléčných výrobků. Někomu dělá dobře příjem většího množství sacharidů, někdo se po tom cítí unaveně. Je potřeba zkoušet a nikdy bych si nedovolil říct, že Paleo je jediná cesta.
Ze začátku bych chtěl říct, že jsem se díval na to jak jíš a... no moc paleo to na mně nepůsobí. Ale to je fuk.
Ad jedna - totéž prosazuje i Doktorka Aidshamlová.
Ad dvě - mělo by se, ale nemám možnost = cpu se slaninou ze supermarketu. A to vůbec nemluvím o tom, že pračlověk neudil (karcinogen).
Ad tři - paleo vyřazuje rýži, brambory, ponechává zeleninu (tam jich moc není, stejně tak ořechy) a ovoce. Takže jediný skutečný zdroj energie je fruktóza. Podle mně nic moc.
Ad čtyři - tak jo, třeba se dožil. Ale byly naprosto nesrovnatelné podmínky s dnešními,
nevím, jestli je to následováníhodné. On si hlavně moc nemohl vybírat, musel brát, co bylo.
Co se ti na mém jídeláku nezdá? Jím ořechy, hodně masa (vč. ryb), vajec, zeleniny (hlavně si z ní dělam pyré), ovoce (toho bych mohl méně, ale prostě mi chutná), tučnému se nevyhýbám. Mám rád koření a míchání chutí, barev a vůní (což také doporučuje Ori H. ve Warrior diet). Jediné, kde mám trošku prohřešek, je 85% hořká čokoláda, občas si koupím slaninu z hypermarketu, když ne od řezníka a když je příležitost, koupím si bur. máslo, dělám si ale i domácí mandlové. Žádný super striktní paleo nedržím a ani nechci.
Dál už ani nemám co říct, třeba se přidá do diskuze někdo jiný, mě už to nějak přestává bavit, ať si každý žere co chce, ale občas by si měl dát trochu pozor na to, co prohlašuje.
_________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Bajkonur: Ad 3: neni problem jit v Paleu na 150-200g sacharidu/denne bez toho abys mel nejake problemy se zazivanim a to jen se zeleninou a troskou ovoce
peknej clanek a mel bych hned dotaz, jak suplementujes draslik? v bezne prodavanejch doplncich je tak bezvyznamny mnozstvi, ze se mi to jevi jako naprosto zbytecny, pripadne nutny do sebe nasypat velky mnozstvi tablet, abych se horkotezko dobral na DDD drasliku (v pripade nedostatku z moji bezny stravy)
to uz se mi zda mnohem jednodussi ho do sebe dostat z normalniho jidla, kdy neni zas takovej problem se dostat na vysoky hodnoty..
Díky, Gusto! Co se dotazu týče, máš pravdu, člověk potřebuje denně ve srovnání s ostatními minerály draslíku fakt hromadu. Dobrá věc je, že je draslík skoro ve všem, takže není až takový problém ho přijmout z jídla. Rozhodně máš i pravdu v tom, že v tabletách je ho strašně nízký množství :) Já to dělám tak, že v tréninkový dny prostě těch tablet sežeru mraky...
kpt.TM napsal:
Otázka na železnakoule: všimol som si na tvojej webovej stránke cvik TGU s botou. Môžeš mi vysvetliť aký to má zmysel? To si na tých seminároch robíš zo svojich cvičencov prču??
TGU s botou na pěsti slouží k ladění techniky. Je to právě o tom, udělat to tak, aby bota nespadla. TGU je o plynulém a pomalém pohybu, "Kalos Sthenos", tedy "krásná síla". Mimochodem, odtud pochází slovo "kalistenika" ;) Když je venku hezky, děláme to na trávě a místo boty na pěst pokládáme kelímek s vodou. Je to těžší než TGU s Bestií :)
Bajkonur napsal:
Pěkný článek. Jen bych se vyhnul současné paleo módě. Je to nejlepší způsob jak se dopracovat k vysokému cholesterolu a ledvinovým kamenům a dně. Navíc to plundruje peněženku.
A krom toho co jsem viděl paleo recepty na českém internetu, kde se všichni snaží upéct buchtu z paleo surovin, vychází mi z toho totální nepochopení toho výživového směru.
Pokud vím, nepadla o paleo v článku ani zmínka. Vidíš problém v konzumaci celistvých jídel, které v článku doporučuji? Jaký konkrétně?
A co se paleo pečení týče - ano, to vidím naprosto stejně.
Co se ti na mém jídeláku nezdá? Jím ořechy, hodně masa (vč. ryb), vajec, zeleniny (hlavně si z ní dělam pyré), ovoce (toho bych mohl méně, ale prostě mi chutná), tučnému se nevyhýbám. Mám rád koření a míchání chutí, barev a vůní (což také doporučuje Ori H. ve Warrior diet). Jediné, kde mám trošku prohřešek, je 85% hořká čokoláda, občas si koupím slaninu z hypermarketu, když ne od řezníka a když je příležitost, koupím si bur. máslo, dělám si ale i domácí mandlové. Žádný super striktní paleo nedržím a ani nechci.
Dál už ani nemám co říct, třeba se přidá do diskuze někdo jiný, mě už to nějak přestává bavit, ať si každý žere co chce, ale občas by si měl dát trochu pozor na to, co prohlašuje.
Já jsem prohlásil svoji vlastní zkušenost, kterou uděláš dřív nebo později taky, jestli se budeš cpát masem, vepřovým a hovězím, několik let v kuse.
Naštěstí nepochybuju o tom, že je to jenom debilní móda, která tě pustí, protože jsi mladej.
Bajkonur: Ad 3: neni problem jit v Paleu na 150-200g sacharidu/denne bez toho abys mel nejake problemy se zazivanim a to jen se zeleninou a troskou ovoce
A to je jako dobře, že pokryješ prakticky celý svůj příjem sacharidů fruktózou???
Pokud vím, nepadla o paleo v článku ani zmínka. Vidíš problém v konzumaci celistvých jídel, které v článku doporučuji? Jaký konkrétně?
A co se paleo pečení týče - ano, to vidím naprosto stejně.
četl jsem i jiné tvé články, pletu se když napíšu, že v nich radíš jíst především maso, vejce a ořechy, a sacharidy omezovat prakticky jen na zeleninu a ořechy?
Seva: mám to s těma blokama napsaný dobře nebo špatně?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru