|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
eSko
Naivka

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 11:20 am Předmět: |
|
|
| kid napsal: | | citace: | | To s těmi lovci a sběrači beru jako menší vtípek, nikdo z nás v té době nežil a je to pouze zase jenom nějaký populární odhad ze sbírky "co všechno dřívější obyvatelé Země nepotřebovali" :) |
Ale huš, i dneska máme na zemi etnika žijící na úrovni pravěku, takže udělat nějaký kvalifikovaný rozbor stravy sběrače a lovce není až takový problém.
Pokud to někoho zajímá, čtení i v češtině:
Josef Wolf: Poslední svědkové pravěku - Nakladatelsví Svoboda 1970 |
A myslíš, že to bylo v pravěku doopravdy tak, jako je to popsáno v knize? Furt to budou jenom nějaké odhady, tady se nebavíme o 15. století n. l.
Tvrdit, že v pravěku nepotřebovali věc X, protože věc Y... to je při nejmenším odvážné. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
kid
|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 11:26 am Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 11:34 am Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | kid napsal: | | citace: | | To s těmi lovci a sběrači beru jako menší vtípek, nikdo z nás v té době nežil a je to pouze zase jenom nějaký populární odhad ze sbírky "co všechno dřívější obyvatelé Země nepotřebovali" :) |
Ale huš, i dneska máme na zemi etnika žijící na úrovni pravěku, takže udělat nějaký kvalifikovaný rozbor stravy sběrače a lovce není až takový problém.
Pokud to někoho zajímá, čtení i v češtině:
Josef Wolf: Poslední svědkové pravěku - Nakladatelsví Svoboda 1970 |
A myslíš, že to bylo v pravěku doopravdy tak, jako je to popsáno v knize? Furt to budou jenom nějaké odhady, tady se nebavíme o 15. století n. l.
Tvrdit, že v pravěku nepotřebovali věc X, protože věc Y... to je při nejmenším odvážné. |
Esko, to jsou etnika žijící na stejné úrovni jako žili jejich předci před tisíci lety, tady už pochybuješ o něčem jen ze zásady. To je obor etnologů a já bych jejich tvrzením věřil už proto, že o paleodietě v roce 1970 asi nikdo neslyšel.
Já tu nic o potřebách X a Y netvrdil, to si vyřiď s Moochou.
|
|
| nahoru |
|
 |
yura
|
|
| nahoru |
|
 |
Grimley

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 11:55 am Předmět: |
|
|
Tak trochu tenhle topic sleduju , spíš okrajově, protože ja jsem zastánce stylu "nažrat se a makat" (nejím akorát vyloženě hnusy v podobě párků, salámů, majonezy, čokoládu si občas dám) .... Paleodiety, vegetariánství, vitarianstvi, jehovisti a podobný nesmysly mi vždycky přijdou tak nějak jako když si někdo kupuje iPhone aby byl cool .... Ale je to každého věc, pokud někdo jí jen semínka a pije vodu z doby ledový, tím lip pro mě, zbyde víc masa
Moochu jsem měl vždycky za normálního týpka co na sobě maká a tak nějak normálně uvažujícího a nechce se mi věřit, že už taky zblbnul fitness life style hyper cool komunitou a tvrdí tu, že sacharidy jsou zlý ? Nebo jsem to jen špatně pochopil a můj tak trochu útočnej příspěvek je neopodstatněnej? ....
Když už jsem to nakousnul a navezl se do u fitness crossfit a bůhví co ještě komunity paleo stylu, tak si to chce uvědomit, že v pravěku byl průměrnej vek trochu jinde než dnes .... Ale jak říkám, každy ať si ji co chce, jen se děsím dne, až se objeví nějaká nová studie, že nejlepší je jist zkažený vajíčka,žluklý máslo a pit zkáženou vodu - tzv. Middle age diet .... _________________ [img:b9a3a7a497]http://forum.ronnie.cz/images/uploads/img_1290793266_1.jpg[/img:b9a3a7a497]
|
|
| nahoru |
|
 |
Oddo

|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 12:29 pm Předmět: |
|
|
| Oddo napsal: | Grimley, když sem do sebe po tréninku ale i jindy tlačil hromadu sachrů (rýže, těstoviny, brambory, vločky, tzn. ne žádné junk food) tak sem tloustl, teď když už to nedělám a dávám ze sacharidů jen ovoce a zeleninu tak sem to vysekal a držím si nízké % podkož. tuku a obecně se mi zlepšilo zažívání o 200%. Tak mi řekni na rovinu, mám si jít koupit iPhone? |
A dle fotky i nízké procento svalové hmoty. Ne sranda.
Kid zde dal hezkou tabulku, ale ta se vztahuje na širokou masu populace. Jenže pokud budeme řešit výživu ve sportu, tak jsme trochu někde jinde. Jsme na fóru, kde je většina z nás pravidelně sportující, tak nechápu stále tu pohnutku koukat se na sacharidy jako na zlo. Když budu sedět celý den na zadku, tak je jasné, že se nemůžu ládovat chleba se sádlem, ale když mám minimálně obden těžké tréninky, sem tam do toho aerobku, tak je lepší se spíš se sacharidy naučit pracovat a umět je korigovat, než je kompletně vyřadit a být skoro na kořínkách, protože jsem dřív po sacharidech trochu prděl... :)
Beztak se to tu bude furt řešit dokola a dokola. Někdo si najde tu svoji ideální cestu, která mu vyhovuje a někdo holt bude neustále studovat "revoluční" zdroje informací, až se mu z toho hlava zatočí a sám nebude vědět, co je vlastně nakonec dobré. Jenže to hlavní je pořád zapsáno v genetické informaci, takže stravovat se v první řadě s rozumem a ideálně pro své potřeby. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Grimley

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 12:34 pm Předmět: |
|
|
| Oddo napsal: | Grimley, když sem do sebe po tréninku ale i jindy tlačil hromadu sachrů (rýže, těstoviny, brambory, vločky, tzn. ne žádné junk food) tak sem tloustl, teď když už to nedělám a dávám ze sacharidů jen ovoce a zeleninu tak sem to vysekal a držím si nízké % podkož. tuku a obecně se mi zlepšilo zažívání o 200%. Tak mi řekni na rovinu, mám si jít koupit iPhone? |
No možná bys měl ted je výhodný koupit iPhone 5 když už je ten 5S však ať si každej ji co mu vyhovuje - vzpomínám na tu ženskou co už roky ji sklo a prej ji to dělá dobře, jen mě trochu zarazilo moochovo kázání pravdy o pomalu smrtelných účincích sacharidů - mě zas sachry dělaj dobře (sice nemám nízké procento podkožního tuku - jsem tlustej ), ale úměrně k tomu mam i výkony v posilce a celkově se cejtim líp, než kdybych najel na nějakou paleo dietu (obzvlášt při mým denním rytmu, kdy ve 4:30 vstávám, pak jsem 8 hodin v práci kde makám hlavou a odpoledne posilka, někde tu energii brát musím a pít panáky oleje mi je tak trochu proti srsti) - jsem tak nějak pánem svýho života - dam si na co mam chuť a se svou postavou jsem jakž takž spokojenej (vždy je co zlepšovat), rozhodne nejsem otrokem jídla, jako polovina lidí tady, kteří se kajou za to, že si dali tu a tam pivo, čokoládu, nebo jeden BÍLEJ rohlík (wtf? ) ale jak říkám, ať si každej žije tak, jak mu přijde, že je to nejlepší, pokud tím neomezuje ostatní (nepřesvědčuje o tom, že sacharidy jsou cesta do pekel a jíst semínka je nejlepší volbou jak se dožít 100 let spokojeného života plného lásky a míru ) _________________ [img:b9a3a7a497]http://forum.ronnie.cz/images/uploads/img_1290793266_1.jpg[/img:b9a3a7a497]
|
|
| nahoru |
|
 |
kid
|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 12:50 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | Oddo napsal: | Grimley, když sem do sebe po tréninku ale i jindy tlačil hromadu sachrů (rýže, těstoviny, brambory, vločky, tzn. ne žádné junk food) tak sem tloustl, teď když už to nedělám a dávám ze sacharidů jen ovoce a zeleninu tak sem to vysekal a držím si nízké % podkož. tuku a obecně se mi zlepšilo zažívání o 200%. Tak mi řekni na rovinu, mám si jít koupit iPhone? |
A dle fotky i nízké procento svalové hmoty. Ne sranda.
Kid zde dal hezkou tabulku, ale ta se vztahuje na širokou masu populace. Jenže pokud budeme řešit výživu ve sportu, tak jsme trochu někde jinde. Jsme na fóru, kde je většina z nás pravidelně sportující, tak nechápu stále tu pohnutku koukat se na sacharidy jako na zlo. Když budu sedět celý den na zadku, tak je jasné, že se nemůžu ládovat chleba se sádlem, ale když mám minimálně obden těžké tréninky, sem tam do toho aerobku, tak je lepší se spíš se sacharidy naučit pracovat a umět je korigovat, než je kompletně vyřadit a být skoro na kořínkách, protože jsem dřív po sacharidech trochu prděl... :)
Beztak se to tu bude furt řešit dokola a dokola. Někdo si najde tu svoji ideální cestu, která mu vyhovuje a někdo holt bude neustále studovat "revoluční" zdroje informací, až se mu z toho hlava zatočí a sám nebude vědět, co je vlastně nakonec dobré. Jenže to hlavní je pořád zapsáno v genetické informaci, takže stravovat se v první řadě s rozumem a ideálně pro své potřeby. |
Jen tak mezi náma, ta tabulka ale není o sachrech, jako takových, to by nemohly být na nejvyšších dvou místech etnika s vysokým, téměř absolutním podílem sacharidů ve stravě.
Ona spíš naznačuje, že se dá najít cesta skoro pro každé preference. Nebuďte líní a aspoň se podívejte do té studie.
|
|
| nahoru |
|
 |
kubaz

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 1:09 pm Předmět: |
|
|
| Grimley napsal: | | Paleodiety, vegetariánství, vitarianstvi, jehovisti a podobný nesmysly |
to žeru
ps : vegetarian, vitarian.. to jsou sproste slova, jsme preci lidi, tak trochu slusne ne ?
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 5:03 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | Pr!nc napsal: | | Zmenšuje za pomoci inzulinu? |
K tomu bych taky rád vysvětlení.
Moocha: Hezky tu píšeš o věcech z výživy, ale připadá mi, že máš najeto strašně moc populárních videí (knih) od jednoho či dvou autorů, kteří se snaží jít proti proudu, ale nedokážeš si sám některé věci dát do správných souvislostí z fyziologického hlediska a pak jen papouškuješ ty informace dále, aniž by sis je nějak snažil ověřit, protože některé tvrzení se mi zdají jako nesmysl (viz inzulin). Navíc není tu jen HDL a LDL, ale i VLDL, IDL a chylomikrony. To jsou všechno látky, které transportují cholesterol. A kdyby záviselo na velikosti lipoproteinové částice, tak by ti v cévách nejvíce cholesterol usazoval právě HDL.
A to s těmi vitamíny a vyflákání jich na zpracování sacharidů... to je opět nějaká teze někoho, koho sleduješ, nebo to sis tak nějak odhadl sám? Protože tohle tvrzení je sakra odvážné, pokud ho nemáš podložené důkazy. To s těmi lovci a sběrači beru jako menší vtípek, nikdo z nás v té době nežil a je to pouze zase jenom nějaký populární odhad ze sbírky "co všechno dřívější obyvatelé Země nepotřebovali" :) |
Úvodem bych rád předeslal, že nejsem Dis. v oboru a určitě moje znalosti nejsou neprůstřelné. Takže když se v něčem mýlím, jsem rád, pokud mě někdo opraví.
Je to pravda, že sleduju protiproudaře. Protože když sleduju proudaře, tak se dozvím věci jako "nejezte tuky, umřete" "jediný zdravý tuk je olivový olej" "nejezte žloutky, je v nich moc tuku" - mimochodem citace z kapitoly o využitelnosti proteinů - absolutně nepochopitelné, protože bílkoviny z bílků samy o sobě za moc nestojí. Všechno tohle mám od proudaře Konopky ze Sportovní výživy. A o věcech hodně přemýšlím, pořád se sám sebe ptám, jak je tohle nebo ono možné a proč se to děje.
Zmenšení LDL v důsledku inzulinové rezistence a přemíry vyplavovaného insulinu - Why do we get fat, Gary Taubes. A čím jsou menší, tím jsou škodlivější | citace: | | Statiny neovlivňují velikost LDL částic, přitom právě tato vlastnost rozhoduje o případné škodlivosti LDL cholesterolu. Menší LDL částice se snadno shlukují a jsou příčinou chronické zánětlivosti, zatímco větší LDL částice takto nepůsobí. Velikost LDL částic může být ovlivňována dietou. - Mgr. Margit Slimáková, PH.D. | A HDL se přeci v cévách neusazují, ne? Ještě si tak nějak plavou řečištěm, berou LDL (a VLDL, pardón) jejich přebytečný cholesterol a dokonce uvolňují i cholesterol už usazený na stěnách cév, nebo ne?
A že jsou vitamíny účastny při zpracování makronutrientů je snad jasný. Tady máš ale pravdu, že nevím do jaké míry a je to věc, kterou jsem si přečetl a dál nad ní nepřemýšlel.
Grimley: Nikdy jsem neřekl, že jsou sacharidy zlý. Jenom tvrdím, že za obezitou a kardiovaskulárními chorobami s ní spojenými stojí z 90% hladiny insulinu v nezdravých hodnotách. A nikdy jsem neřekl, že se mi líbí paleo. A nízký průměrný věk v pravěku bych připsal snad všemu, jenom né stravě a ještě bych rád dodal, že se bavím o populaci obecně, v životě silového sportovce hrají podle mě sacharidy velmi důležitou roli.
|
|
| nahoru |
|
 |
Grimley

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 5:05 pm Předmět: |
|
|
Moocha: tak pokud to bereš takhle, pak se Ti omlouvám.... ale nemění to nic na tom, co jsem psal k paleu a podobnejm výstřednostem :)) _________________ [img:b9a3a7a497]http://forum.ronnie.cz/images/uploads/img_1290793266_1.jpg[/img:b9a3a7a497]
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 6:59 pm Předmět: |
|
|
Moocho, tak DiS ještě nezaručuje znalosti, kort DiS získané na karlovarské zdrávce.  Jde jen o to nehltat jen ty momentálně populární autory ala Gary, ale také otevřít odbornou učebnici základů fyziologie, nebo cokoliv jiného, co s tímto souvisí, aby sis ty jejich teze mohl nějak ověřit a na bázi základů si mohl říct "jo, ta jeho myšlenka dává smysl, protože tahle a tahle látka v těle se chová přece tak a tak". Protože když ten základ nemáš, tak jen musíš slepě věřit. Nicméně to by ještě tak nebylo hrozný, každý nemůže být vzdělaný v tom, jak funguje tělo. Problém nastává, když ty "zázračné" způsoby začneš slepě šířit s tím, že to je prostě ono, to správné a jediné! A na protiotázky vzdělanějších, nebo lidí zajímající se o problematiku velmi do hloubky, nemůžeš reagovat, protože jednoduše nevíš. Teď to nesměřuju samozřejmě na Tebe, ty jsi jasně psal, že sacharidy u sportovců je něco jiného, jako u nesportovců. Ale jsou lidé, kteří tohle myšlení nemají. Chytnou se něčeho, tomu slepě věří a v horším případě to cpou i ostatním. Zaplať pánbů, že jsem dlouho na takového člověka nenarazil, to je horší jak srážka s blbcem...
Ale očekávej, že příjde v budoucnu plno dalších lidí ala Gary, či dalších diet jako Paleo atp. Lidi se snaží neustále přijít na to, co je v té výživě vlastně to nejlepší, co jíst, kdy jíst, jak jíst, proč tohle ne, proč tohle jo atp. Na jednu stranu je to dobře, lidé se aspoň z výzkumů dozvídají nové věci, ale na druhou stranu je toho tady už tak moc (diet, názorů atp.), že normální člověk, který se začne o výživu zajímat, musí z toho dostat mrtvičku. Támhle na konferenci někdo řekne "carbs are bad" a na druhé straně planety zase "fats are bad", protože se na obě tvrzení dají nalézt studie potvrzující ono heslo... Co pak?
Konec je trochu ad absudrum, protože těch proměnných ve výživě je hrozně moc, Nicméně chtěl jsem tím naznačit, že nelze jednoznačně tvrdit, že sacharidy jsou příčinou tak enormního nárůstu obezity. Kdyby to tak bylo, tak by někteří mí známí museli být už hospitalizováni z toho množství sacharidů, co s ní. Stejně tak nelze ani na druhé straně říct, že nasycené tuky jsou špatné. Vždy se musíme podívat na celý kontext životního stylu, jaký člověk vede. Tudíž to označování sacharidů v poslední době za toho pověstného ďáblíka ve výživě je, zda se mi, přehnané, ale to je zase můj názor. Nejvýznamnější roli stále bude hrát genetika, která ti prostě jasně určí, že např. toho raka dostaneš, ať už budeš na paleo, nebo pojedeš na smažákách. Druhá otázka pak může znít: Ale kdy? Jenže to už nikdo nezjistí, nemůžeš se narodit dvakrát a tolik jednovaječných dvojčat k takovému experimentu asi nepřinutíš :)) _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: čt listopad 07, 2013 9:01 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | Kdyby to tak bylo, tak by někteří mí známí museli být už hospitalizováni z toho množství sacharidů, co s ní. |
Ano, s tím, že má genetika obrovský vliv na vše, úplně souhlasím. I to ale do Garyho teorií zapadá. Říká, že se každý narodí s jinou úrovní insulinové resistence a že rychlost, kterou tato stoupá, je taky u každého jiná.
Navíc má každé své tvrzení podpořené různými studiemi. Jasně, na každou problematiku existuje dnes minimálně stovka studií a ne všechny se musí nutně shodovat. Ale mě rozhodně přesvědčil o spoustě jeho názorech. Snad bych jen doporučil si knihu přečíst, ať můžeš přesně vědět o čem mluví a čím to podkládá, ať si, jako já, můžeš udělat vlastní názor na něj a jeho teorie. Určitě to není ztracený čas, píše velice poutavě.
|
|
| nahoru |
|
 |
PetereteP
|
Zaslal: ne listopad 10, 2013 1:42 pm Předmět: sacharidy |
|
|
Zdravim. Koľko sacharidov by ste mi odporučili prijať za deň ak mam v pláne naberať čistu svalovú hmotu s minimom tuku. Vážim 71kg a som endomorf.
Dik
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|